Нацрада склала адмінпротоколи про порушення Виборчого кодексу чотирма мовниками

29 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила направити до суду протоколи про адміністративні правопорушення вимог Виборчого кодексу, які вона склала під час позапланових перевірок чотирьох телеканалів: NewsOne, «112 Україна», ZIK і РАІ.

Відповідні рішення Нацрада ухвалила за результатами позапланових перевірок цих компаній. Перевірки підтвердили дані, виявлені Нацрадою під час моніторингу.

Зокрема, телеканали NewsOne, «112 Україна», ZIK 6-9 жовтня показували сюжети про візити народної депутатки від «Опозиційної платформи – За життя» Наталії Королевської до різних міст України для підтримки кандидатів від ОПЗЖ на місцевих виборах. Ці сюжети містили приховану передвиборну агітацію з використанням символіки партії. Тобто телеканали надавали перевагу певним кандидатам, що є порушеннями частин 4, 5 статті 51 і частини 4 статті 57 Виборчого кодексу.

А телеканал РАІ з Івано-Франківської області 9 жовтня показав ролик партії «Платформа громад», у якому не було вказано замовника політичної реклами, що є порушенням частини 6 статті 55 Виборчого кодексу.

Уповноважені представники Нацради склали протоколи про адміністративні правопорушення: три протоколи щодо NewsOne, чотири – щодо «112 Україна», чотири – щодо ZIK, два – щодо РАІ.

Нацрада вирішила взяти результати перевірок до відома, направити протоколи до суду для розгляду справ про адміністративні правопорушення та поінформувати Центральну виборчу комісію про виявлені факти недотримання вимог Виборчого кодексу щодо порядку ведення передвиборної агітації.

Представниця Національної асоціації медіа Ольга Большакова, яка представляла інтереси ТРК РАІ, сказала, що компанія надала Нацраді всі докази (копію угоди, записи ефіру), що це була передвиборна агітація не у формі політичної реклами, тож на неї не поширюються вимоги щодо політичної реклами.

Член Нацради Максим Онопрієнко відповів їй, що відеоролик тривалістю 15 секунд вийшов у блоці політичної реклами, де всі інші ролики були з плашками на 15% екрану про замовника, тому були всі підстави вважати, що спірний ролик теж є політичною рекламою, а не передвиборною агітацією в інших формах.

Нагадаємо, що Нацрада призначила позапланові перевірки цих телеканалів через ознаки порушення Виборчого кодексу 15 жовтня. Тоді також призначили перевірку телеканалу «Чернівецький промінь» із Чернівців. Але 29 жовтня результати його перевірки зняли з розгляду.

Раніше на засіданні Робочої групи Нацради з нагляду за дотриманням мовниками виборчого законодавства йшлося про те, що законодавець не визначив відповідальності мовників за приховану політичну рекламу, хоча це поняття згадується у Виборчому кодексі. Цю позицію членів Робочої групи Нацрада висвітлила на своєму офіційному сайті.

Проте Національна рада з питань телебачення і радіомовлення може карати за приховану політичну рекламу мовників попередженнями, а їхніх працівників – адміністративними штрафами. Про це «Детектору медіа» сказав медіаюрист Інституту масової інформації Роман Головенко, коментуючи тезу про те, що відповідальності мовників за приховану політичну рекламу не передбачено.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *