Нацрада перевірить три канали ОПЗЖ і два місцевих через ознаки порушення Виборчого кодексу

15 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення через ознаки порушення Виборчого кодексу призначила позапланові перевірки п’яти телеканалів: ZIK, «112 Україна», NewsOne, РАІ та «Чернівецький промінь».

Відповідні рішення Нацрада ухвалила на своєму засіданні на підставі своїх моніторингів ефіру цих мовників.

Зокрема, телеканали ZIK, «112 Україна» та NewsOne 6-9 жовтня показували сюжети про візити народної депутатки від «Опозиційної платформи – За життя» Наталії Королевської до різних міст України для підтримки кандидатів від ОПЗЖ на місцевих виборах. За даними Нацради, ці сюжети містили передвиборну агітацію та символіку партії – тобто телеканали надавали перевагу певним кандидатам.

Телеканали ZIK, «112 Україна» та NewsOne належать народному депутату від ОПЗЖ Тарасу Козаку, соратнику і бізнес-партнеру одного з лідерів ОПЗЖ Віктора Медведчука.

Нацрада вбачає в сюжетах про візити Наталії Королевської ознаки порушення частин 4 і 5 статті 51 Виборчого кодексу (умови здійснення передвиборної агітації та заборона прихованої агітації). А також частини 4 статті 57 Виборчого кодексу, яка забороняє ЗМІ та їх працівникам під час виборчого процесу у своїх матеріалах і передачах агітувати за або проти кандидатів, партій, оцінювати їхні передвиборні програми або надавати їм перевагу в будь-якій формі. Вихід агітаційних матеріалів можливий лише за рахунок коштів виборчого фонду кандидата або партії за угодою, яка укладається між розпорядником поточного рахунку виборчого фонду та медіа.

Крім порушення Виборчого кодексу, Нацрада вбачає порушення норм закону «Про телебачення і радіомовлення», які зобов’язують мовників дотримуватися вимог законодавства.

Телеканал РАІ з Івано-Франківської області 9 жовтня показав ролик партії «Платформа громад», у якому не було вказано замовника. Нацрада вбачає в цьому ознаку порушення частини 6 статті 55 Виборчого кодексу і норм закону «Про телебачення і радіомовлення», які зобов’язують мовників дотримуватися вимог законодавства.

Телеканал «Чернівецький промінь» 7 жовтня показав телепрограму без назви за участі кандидата в депутати Чернівецької міської ради від партії «Команда Михайлішина» Анатолія Чесанова. Програма містила приховану передвиборну агітацію та при цьому в ній не було інформації про назву та адресу виробника. Нацрада вбачає в цьому ознаки порушення частини 5 статті 51 Виборчого кодексу України (заборона прихованої передвиборної агітації) та норм закону «Про телебачення і радіомовлення», які зобов’язують мовників дотримуватися вимог законодавства та вказувати назву та адресу виробника контенту.

Нагадаємо, раніше на засіданні Робочої групи Нацради з нагляду за дотриманням мовниками виборчого законодавства йшлося про те, що законодавець не визначив відповідальності мовників за приховану політичну рекламу, хоча це поняття згадується у Виборчому кодексі. Цю позицію членів Робочої групи Нацрада висвітлила на своєму офіційному сайті.

Проте Національна рада з питань телебачення і радіомовлення може карати за приховану політичну рекламу мовників попередженнями, а їхніх працівників – адміністративними штрафами. Про це «Детектору медіа» сказав медіаюрист Інституту масової інформації Роман Головенко, коментуючи тезу про те, що відповідальності мовників за приховану політичну рекламу не передбачено.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *