Відповідальності мовників за приховану політичну рекламу не передбачено – робоча група Нацради

Законодавець не визначив відповідальності мовників за приховану політичну рекламу, хоча це поняття згадується у Виборчому кодексі. Про це говорили учасники засідання Робочої групи Нацради з нагляду за дотриманням мовниками виборчого законодавства, повідомляє сайт Нацради.

Нацрада під час моніторингу з 14 по 18 вересня виявила ознаки поширення прихованої агітації в ефірі 10 місцевих мовників:

  • ТОВ «ТРК «Донбас онлайн», м. Сєвєродонецьк Луганської обл.;
  • КП «ТРК «Мелітополь» Мелітопольської міської ради Запорізької області, м. Мелітополь Запорізької обл.;
  • КП «Дніпровська міська студія телебачення» Дніпровської міської ради, м. Дніпро;
  • ТОВ «ТРК «Академ TV», м. Суми;
  • ТОВ «Телекомпанія «СТС», м. Суми;
  • ТОВ «ТРК «Відікон», м. Суми;
  • ТОВ ТРК «Рівне-1», м. Рівне;
  • Телекомпанія ПП «ТРО «Тернопіль-медіа», м. Тернопіль;
  • ТОВ «Чернівецький промінь», м. Чернівці;
  • ТОВ «Місто ТБ», м. Чернівці.

Нацрада підготувала роз’яснення для ЗМІ щодо ознак прихованої агітації, яке опублікувала на своєму сайті.

Нацрада рекомендує звернути увагу на такі аспекти, які будуть враховуватися під час оцінки діяльності ліцензіатів в період висвітлення виборчого процесу:

  1. Особливості поширення інформації про політичні партії та політиків під час виборчого процесу та поза його межами визначає редакційний статут телерадіоорганізації.
  2. Телерадіоорганізації стосовно будь-якого суб’єкта виборчого процесу, партії, кандидата мають бути максимально неупередженими, що означає відсутність проявів підтримки чи особливого ставлення. Вислови на кшталт «наш кандидат» у висвітленні виборчого процесу є недопустимими.
  3. Інформацію про перебіг виборчого процесу слід подавати збалансовано, що означає інформувати виборця про максимально прийнятну кількість суб’єктів виборчого процесу, партій, кандидатів у межах однієї передачі чи циклу передач протягом розумного терміну, наприклад, тижня.

Дотримання основних вимог забезпечення точності, об’єктивності, неупередженості та збалансованості інформації, що розповсюджується телерадіоорганізацією, належить до питань редакційної відповідальності.

  1. Збалансовано необхідно подавати не тільки окремі сюжети про перебіг виборчого процесу, а й позиції різних суб’єктів виборчого процесу з питань, які стали об’єктом висвітлення телерадіоорганізації.

Засоби масової інформації мають збалансовано висвітлювати коментарі кандидатів, партій (організацій партій) – суб’єктів виборчого процесу щодо подій, пов’язаних із виборами.

  1. Суб’єктам виборчого процесу необхідно намагатися приділяти однакову кількість ефірного часу, якщо телерадіоорганізація розміщує матеріали за власний рахунок. Рівнозначна кількість часу, що надається суб’єктам виборчого процесу, є основним показником об’єктивності та її неупередженого висвітлення у ЗМІ.
  2. Традиційною перевагою у наданні ефірного часу є трансляція/поширення прямої мови кандидата. Епізоди виступів суб’єктів виборчого процесу, де застосовується пряма мова, є більш привабливими для глядачів чи слухачів, що дає їм кращу можливість донести свої ідеї, на відміну від відтворених сегментів передач. Тим не менш, такі епізоди прямої мови та їхній порядок обирають не самі суб’єкти виборчого процесу, а редактори та журналісти.
  3. За можливості уникайте використання назв, символіки, зображень (портретів) кандидатів, прапорів, слоганів, гасел та інших ознак агітації щодо суб’єктів виборчого процесу в матеріалах, які не є передвиборною агітацією. Зокрема, варто враховувати редакційне обґрунтування і доцільність наявності ознак агітації у передачах.
  4. Необхідно враховувати, що у судовій практиці в Україні щодо розгляду питань, пов’язаних з порушеннями порядку здійснення агітації, до таких порушень також відносять такі агітаційні дії:

– публічну оцінку діяльності суб’єкта виборчого процесу посадовою особою, оскільки це не входить до кола її обов’язків/повноважень;

– публічну оцінку діяльності суб’єкта виборчого процесу, яка формує у невизначеного кола виборців негативне ставлення до нього, що спонукає їх голосувати проти цього суб’єкта виборчого процесу.

  1. Датою початку політичної агітації слід вважати день, наступний за датою реєстрації суб’єкта виборчого процесу.
  2. Суб’єктами виборчого процесу під час місцевих виборів вважаються зареєстровані відповідними виборчими комісіями місцеві (обласні, міські, районні) організації партій з моменту висування кандидатів, а кандидати – з моменту реєстрації кандидатів відповідними виборчими комісіями.

Проте подібні дії завжди необхідно розглядати у контексті наявності чи відсутності підстав для обговорення та оцінки суб’єкта виборчого процесу та його передвиборної програми, з огляду на місце, час та обставини, за якими відбувається оцінка суб’єкта виборчого процесу.

Нагадаємо, 5 вересня в Україні офіційно стартувала виборча кампанія місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня. 15 вересня розпочалося висування та реєстрація кандидатів у депутати.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *