У Херсоні суд уперше оштрафував мовника за порушення виборчого законодавства

У Херсоні суд уперше в практиці Національної ради з питань телебачення і радіомовлення оштрафував керівника телерадіокомпанії за порушення виборчого законодавства, розглянувши складений Нацрадою протокол про адміністративне правопорушення.

Про це повідомив відповідальний секретар Нацради Юрій Зіневич на засіданні Нацради 10 грудня. Назви телерадіокомпанії він не вказав. Але єдина херсонська телекомпанія, щодо якої Нацрада складала адмінпротокол про порушення виборчого законодавства, – це «ВТВ Плюс».

«У Херсоні суд розглянув адмінпротокол і оштрафував керівника телерадіоорганізації за порушення виборчого законодавства. Це дуже важливий прецедент, який ліцензіати мають взяти до уваги, – наголосив пан Зіневич, – оскільки висловлювалися певні сумніви, що така процедура буде можлива. Але вона передбачена законом, і вона можлива. Цей приклад свідчить про те, що телерадіоорганізації не мають розраховувати на уникнення відповідальності».

Він додав, що це був розгляд поки що лише однієї справи. Інші складені Нацрадою адмінпротоколи будуть іще розглядатися судами, і в Нацраді сподіваються, що за ними будуть призначені штрафи.

Загалом під час цьогорічної виборчої кампанії Нацрада за порушення виборчого законодавства (переважно – ознаки прихованої агітації) на підставі висновків своєї робочої групи призначила 32 позапланові перевірки мовників, за результатами яких склала 48 адміністративних протоколів: 40 – під час першого туру виборів, ще 8 – під час другого.

Зокрема, 15 жовтня через ознаки порушення Виборчого кодексу (зокрема, ознаки прихованої агітації) Нацрада призначила позапланові перевірки п’яти телеканалів: ZIK, «112 Україна», NewsOne, РАІ та «Чернівецький промінь». 29 жовтня – ще чотирьох телеканалів та однієї радіостанції: «Інтер», ZIK, «Рудана», «ВТВ Плюс» і «Житомирська радіокомпанія» («Z радіо 106,1 FM»). 12 листопада – ще дев’яти телеканалів: ZIK, «112 Україна», NewsOne, «Наш», «Відікон», Z, «Тернопіль 1», «Рівне 1» і КМТ. 26 листопада – ще п’яти телеканалів: «Інтер», «112 Україна», ZIK, ТРК «Відікон» і ТРК «Ритм». 10 грудня – ще п’яти телеканалів: «112 Україна», NewsOne, «Юг», ТВА та «Чернівецький промінь».

За результатами цих перевірок 29 жовтня Нацрада вирішила направити до суду протоколи про адміністративні правопорушення вимог Виборчого кодексу телеканалами NewsOne, «112 Україна», ZIK і РАІ. 12 листопада – адмінпротоколи про порушення Виборчого кодексу телеканалами «Інтер», ZIK, «ВТВ плюс» і «Житомирська радіокомпанія» («Z радіо 106,1 FM»). 26 листопада – адмінпротоколи про порушення Виборчого кодексу телеканалами ZIK, «Наш», NewsOne, «112 Україна», «Відікон», Z, «Тернопіль 1», «Рівне 1», КМТ. 10 грудня – адмінпротоколи про порушення Виборчого кодексу телеканалами «Інтер», ZIK, «112 Україна», «Чернівецький промінь», ТРК «Відікон» і ТРК «Ритм» (ITV Media Group).

Також 10 грудня Нацрада призначила позапланові перевірки телеканалів «112 Україна», NewsOne, «Юг» з Бердянська Запорізької області і телеканалів ТВА та «Чернівецький промінь» із Чернівців через ознаки прихованої передвиборної агітації перед другим туром виборів міських голів.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *