Нацрада перевірить п’ять каналів через ознаки прихованої агітації перед другим туром виборів

26 листопада 2020 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові перевірки телеканалів «Інтер», «112 Україна», ZIK, ТРК «Відікон» (Суми) і ТРК «Ритм» (Рівне) через ознаки прихованої передвиборної агітації перед другим туром виборів міських голів.

За даними моніторингу Нацради, телеканали «112 Україна» і ZIK 13 листопада транслювали сюжети з прихованою передвиборною агітацією та контрагітацією, що є ознаками порушення низки статей Виборчого кодексу. Відповідальний секретар Нацради Юрій Зіневич, який доповідав питання, не деталізував, про яку саме агітацію йшлося.

Телеканал «Інтер» 13 листопада у «Подробицях тижня» в рубриці «Вибори 2020» показав сюжет, присвячений другому туру виборів мера Одеси. Промови народних депутатів Нестора Шуфрича, Наталі Королевської та кандидата в мери Миколи Скорика містили передвиборну агітацію, супроводжувалися символікою партії ОПЗЖ.

Сумська ТРК «Відікон» 15 листопада, у день голосування другого туру виборів, в інформаційній програмі «Тиждень» сім сюжетів із 14 присвятила чинному меру Сум Олександру Лисенку, який був кандидатом у мери.

ТРК «Ритм» з Рівного 13 листопада показала сюжет, відокремлений заставкою «Актуально», за участі кандидата в мери Рівного Віктора Шакірзяна та про надання допомоги його партією місту.

Нацрада вбачає в контенті цих каналів ознаки порушення частин 4 і 5 статті 51, частини 3 статті 52, частин 4 і 8 статті 57 Виборчого кодексу України, а також пункту а) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Ці норми Виборчого кодексу стосуються правил поширення політичної реклами та агітації, забороняють приховану передвиборну агітацію, визначають заборону для працівників ЗМІ агітувати за або проти кандидатів, оцінювати їхні передвиборні програми або надавати їм перевагу в будь-якій формі, забороняють транслювати в рамках інформаційних програм і передач передвиборні агітаційні матеріали або політичну рекламу, а також поширювати їх напередодні дня голосування і в день голосування. Закон України «Про телебачення і радіомовлення» зобов’язує телерадіоорганізації дотримуватися законодавства України та вимог ліцензій.

Нагадаємо, 15 жовтня через ознаки порушення Виборчого кодексу (зокрема, ознаки прихованої агітації) Нацрада призначила позапланові перевірки п’яти телеканалів: ZIK, «112 Україна», NewsOne, РАІ та «Чернівецький промінь». 29 жовтня – ще чотирьох телеканалів та однієї радіостанції: «Інтер», ZIK, «Рудана», «ВТВ Плюс» і «Житомирська радіокомпанія» («Z радіо 106,1 FM»). 12 листопада – ще дев’яти телеканалів: ZIK, «112 Україна», NewsOne, «Наш», «Відікон», Z, «Тернопіль 1», «Рівне 1» і КМТ.

За результатами цих перевірок 29 жовтня Нацрада вирішила направити до суду протоколи про адміністративні правопорушення вимог Виборчого кодексу телеканалами NewsOne, «112 Україна», ZIK і РАІ. 12 листопада – адмінпротоколи про порушення Виборчого кодексу телеканалами «Інтер», ZIK, «ВТВ плюс» і «Житомирська радіокомпанія» («Z радіо 106,1 FM»).

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *