Нацрада перевірить «Інтер», ZIK і трьох місцевих мовників через ознаки порушення Виборчого кодексу

29 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення через ознаки порушення Виборчого кодексу призначила позапланові перевірки чотирьох телеканалів та однієї радіостанції: «Інтер», ZIK, «Рудана», «ВТВ Плюс» і «Житомирська радіокомпанія».

Відповідні рішення Нацрада ухвалила на своєму засіданні на підставі своїх моніторингів ефіру цих мовників і скарги одного з кандидатів.

Зокрема, телеканал «Інтер» 12 жовтня в програмі «Подробиці» в рубриці «Вибори 2020» показав сюжет про покладання квітів до Будинку профспілок в Одесі народним депутатом від «Опозиційної платформи – За життя» Юрієм Бойком і нардепом і кандидатом у мери Одеси від ОПЗЖ Миколою Скориком.

Телеканал ZIK 16 жовтня в токшоу «13 о 13-й» показав сюжет про поїздку народної депутатки від ОПЗЖ Наталії Королевської на Донеччину для підтримки кандидата в голови місцевої об’єднаної територіальної громади від ОПЗЖ Андрія Головаша.

За даними Нацради, ці сюжети містили приховану передвиборну агітацію з використанням символіки партії ОПЗЖ. Нацрада вбачає в сюжетах ознаки порушення частин 4 і 5 статті 51 Виборчого кодексу (умови здійснення передвиборної агітації та заборона прихованої агітації). А також частини 4 статті 57 Виборчого кодексу, яка забороняє ЗМІ та їх працівникам під час виборчого процесу у своїх матеріалах і передачах агітувати за або проти кандидатів, партій, оцінювати їхні передвиборні програми або надавати їм перевагу в будь-якій формі. Вихід агітаційних матеріалів можливий лише за рахунок коштів виборчого фонду кандидата або партії за угодою, яка укладається між розпорядником поточного рахунку виборчого фонду та медіа.

На криворізьку комунальну ТРК «Рудана» Нацраді поскаржився кандидат у мери Кривого Рогу від «Слуги народу» Дмитро Шевчик, якому мовник відмовив у наданні ефірного часу для розміщення передвиборної агітації. Пан Шевчик повідомив Нацраді, що двічі (25 вересня і 8 жовтня) відправляв до «Рудани» звернення щодо розміщення агітації, але станом на 9 жовтня відповіді не отримав. При цьому «Рудана», за його словами, надала ефірний час для агітації майже всіх кандидатів у мери Кривого Рогу, крім нього.

Нацрада вбачає в цьому ознаки порушення частини 4 статті 54 Виборчого кодексу, згідно з якою ЗМІ, надавши ефірний час або друковану площу одному кандидату чи партії, не може відмовити в наданні ефірного часу чи друкованої площі на тих самих умовах іншому кандидату чи партії.

Херсонська телекомпанія «ВТВ Плюс» 16 жовтня показувала передвиборну агітацію у формі політичної реклами тривалістю понад 2 хвилини, яка була не відокремлена від інших програм. Нацрада вбачає в цьому ознаки порушення вимог Виборчого кодексу. Представниця Національної асоціації медіа Ольга Большакова, яка представляла в Нацраді «ВТВ Плюс», сказала, що це була передвиборна агітація в інших формах, а не у формі політичної реклами, що підтверджується укладеними з партіями угодами. Члени Нацради відповіли, що під час перевірки якраз і з’ясують це питання.

В ефірі «Житомирської радіокомпанії» 12 жовтня протягом понад 50 хвилин транслювали програму з агітацією кандидата в мери Житомира Івана Мартинчука (ведуча повідомила, що це на правах передвиборної агітації). Але трансляцію перервали відокремленою політичною рекламою іншого кандидата і пісенним матеріалом, який не стосувався виборчої кампанії.

Нацрада вбачає в цьому ознаки порушення частини 9 статті 57 Виборчого кодексу, яка забороняє переривати передачі передвиборних програм кандидатів чи партій рекламою та іншими повідомленнями.

Крім порушення Виборчого кодексу, в усіх випадках Нацрада вбачає порушення норми закону «Про телебачення і радіомовлення», яка зобов’язує мовників дотримуватися вимог законодавства.

Нагадаємо, раніше на засіданні Робочої групи Нацради з нагляду за дотриманням мовниками виборчого законодавства йшлося про те, що законодавець не визначив відповідальності мовників за приховану політичну рекламу, хоча це поняття згадується у Виборчому кодексі. Цю позицію членів Робочої групи Нацрада висвітлила на своєму офіційному сайті.

Проте Національна рада з питань телебачення і радіомовлення може карати за приховану політичну рекламу мовників попередженнями, а їхніх працівників – адміністративними штрафами. Про це «Детектору медіа» сказав медіаюрист Інституту масової інформації Роман Головенко, коментуючи тезу про те, що відповідальності мовників за приховану політичну рекламу не передбачено.

15 жовтня Нацрада призначила позапланові перевірки п’яти телеканалів: ZIK, «112 Україна», NewsOne, РАІ та «Чернівецький промінь» – через ознаки порушення Виборчого кодексу, зокрема ознаки прихованої передвиборної агітації.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *