Нацрада може карати за приховану політичну рекламу попередженнями і штрафами – Роман Головенко

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення може карати за приховану політичну рекламу мовників попередженнями, а їхніх працівників – адміністративними штрафами. Про це «Детектору медіа» сказав медіаюрист Інституту масової інформації Роман Головенко, коментуючи тезу про те, що відповідальності мовників за приховану політичну рекламу не передбачено.

На останньому засіданні Робочої групи Нацради з нагляду за дотриманням мовниками виборчого законодавства йшлося про те, що законодавець не визначив відповідальності мовників за приховану політичну рекламу, хоча це поняття згадується у Виборчому кодексі. Цю позицію членів Робочої групи Нацрада висвітлила на своєму офіційному сайті.

У Виборчому кодексі у статті 51 згадується заборона на приховану політичну агітацію. Але відповідальності за це сам Виборчий кодекс не передбачає.

Роман Головенко каже, що Нацрада може застосовувати санкції на підставі закону «Про телебачення і радіомовлення» та Кодексу про адміністративні правопорушення: «По-перше, Нацрада може застосувати до телерадіомовника такий вид санкції як попередження (ч. 7 ст. 72 закону про телерадіомовлення). Це доволі слабка санкція, оскільки вже існує узаконена і, на мою думку, хибна практика зняття попереджень. Але по-друге, існує адміністративна відповідальність для посадових осіб ТРО за порушення порядку ведення та обмежень щодо агітації – ст. 212-9, ч. 1 ст. 212-10 Кодексу про адмінправопорушення».

На тезу про те, що закон «Про телебачення і радіомовлення» не передбачає санкцій за порушення виборчого законодавства, Роман Головенко вказує на те, що в цьому законі є стаття 50 про діяльність телерадіоорганізацій під час виборчого процесу, у якій є відсилка до виборчого законодавства: «Особливості діяльності телерадіоорганізацій під час виборчого процесу регулюються законодавством про вибори». А ч. 7 ст. 72 закону «Про телебачення і радіомовлення» каже про те, що «рішення про оголошення попередження приймається у разі першого порушення законодавства чи умов ліцензії телерадіоорганізацією…». «Тобто санкція за “порушення законодавства”, а не суто закону про телерадіомовлення, під законодавство підпадає і Виборчий кодекс», – зауважив пан Головенко.

«Хоча зрозуміло, що телеканали не хочуть аби їх карали, а Нацрада не хоче заморочуватися зі складними матеріями, до яких належить і прихована реклама або агітація», – додав експерт.

Нагадаємо, 5 вересня в Україні офіційно стартувала виборча кампанія місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня. 15 вересня розпочалося висування та реєстрація кандидатів у депутати.

Нагадаємо, що також Нацрада підготувала роз’яснення для ЗМІ щодо ознак прихованої агітації, яке опублікувала на своєму сайті.

Нагадаємо, 5 вересня в Україні офіційно стартувала виборча кампанія. Верховна Рада 15 липня ухвалила постанову № 3809 про призначення місцевих виборів в Україні на 25 жовтня 2020 року.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *