Нацрада склала адмінпротоколи про порушення Виборчого кодексу шістьма телеканалами

10 грудня 2020 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила скерувати до суду протоколи про адміністративні правопорушення вимог Виборчого кодексу, які вона склала під час позапланових перевірок шести телеканалів: «Інтер», ZIK, «112 Україна», «Чернівецький промінь», сумської ТРК «Відікон» і рівненської ТРК «Ритм» (ITV Media Group).

Відповідні рішення Нацрада ухвалила за результатами позапланових перевірок цих компаній. Перевірки підтвердили дані, виявлені Нацрадою під час моніторингу. Зокрема, ці канали показували програми та сюжети, що містили приховану передвиборну агітацію.

Нацрада взяла результати перевірок до відома, адмінпротоколи скерує до суду для розгляду справ про адмінправопорушення та поінформує Центральну виборчу комісію про виявлені порушення Виборчого кодексу.

Наприклад, телеканал «Інтер» 13 листопада в «Подробицях тижня» в рубриці «Вибори 2020» показав сюжет, присвячений другому туру виборів мера Одеси, запланованого на 15 листопада. Фактично це був репортаж із передвиборного мітингу в Одесі на підтримку кандидата в мери від «Опозиційної платформи – За життя» Миколи Скорика. У сюжеті були промови народних депутатів Нестора Шуфрича, Наталі Королевської, Юрія Бойка та самого Миколи Скорика, вони виступали на фоні агітаційного плакату, тобто в кадрі була партійна агітаційна символіка ОПЗЖ.

Ані в цьому сюжеті, ані в програмі «Подробиці тижня» не згадувалося про іншого кандидата в мери Одеси. Тобто «Інтер», на думку Нацради не лише вдався до прихованої агітації, а й надав перевагу одному кандидату (Миколі Скорику) перед другим туром виборів мера Одеси. За цю агітацію не було сплаченого з виборчого фонду кандидата, її зняли й випустили в ефір за власні кошти телеканалу, розповів відповідальний секретар Нацради Юрій Зіневич. Таким чином, канал порушив низку норм Виборчого кодексу.

Представниця «Інтера» Ольга Мусійко сказала, що канал чекатиме рішення суду за розглядом адмінпротоколу.

Інший приклад – місцевий телеканал «Чернівецький промінь» 7 жовтня показав не ідентифіковану програму без назви тривалістю 11 хвилин за участі кандидата від партії «Команда Михайлішина» Анатолія Чесанова. У програмі не було інформації про назву та адресу виробника (це обов’язкова вимога закону «Про телебачення і радіомовлення») та містилася передвиборна агітація. За словами Юрія Зіневича, програма висвітлювала діяльність Анатолія Чесанова, і всі спікери давали йому виключно позитивну оцінку.

Представниця каналу сказала, що цей ролик був призначений для YouTube і Facebook, але співробітник, який заміняв колегу, у якого померла мама, «не зрозумів точно завдання і поставив його не лише в YouTube і Facebook, а й в ефір». Вона додала, що каналу не складно було в ефірі відбити цей ролик заставками про передвиборну агітацію, але сталася людська помилка.

Однак робоча група Нацради під час виборчої кампанії регулярно фіксувала різні порушення виборчого законодавства в ефірі «Чернівецького променя», тобто це не випадковість, зауважив член Нацради Максим Онопрієнко.

Щодо «Чернівецького променя» Нацрада не лише склала адмінпротокол, а й оголосила каналу попередження за відсутність вихідних даних у згаданій передвиборній телепрограмі.

Представників телеканалів ZIK, «112 Україна», «Відікон» і ТРК «Ритм» на засіданні Нацради не було, тож Нацрада розглянула результати їх перевірок без них.

Нагадаємо, 15 жовтня через ознаки порушення Виборчого кодексу (зокрема, ознаки прихованої агітації) Нацрада призначила позапланові перевірки п’яти телеканалів: ZIK, «112 Україна», NewsOne, РАІ та «Чернівецький промінь». 29 жовтня – ще чотирьох телеканалів та однієї радіостанції: «Інтер», ZIK, «Рудана», «ВТВ Плюс» і «Житомирська радіокомпанія» («Z радіо 106,1 FM»). 12 листопада – ще дев’яти телеканалів: ZIK, «112 Україна», NewsOne, «Наш», «Відікон», Z, «Тернопіль 1», «Рівне 1» і КМТ. 26 листопада – ще п’яти телеканалів: «Інтер», «112 Україна», ZIK, ТРК «Відікон» і ТРК «Ритм».

За результатами цих перевірок 29 жовтня Нацрада вирішила направити до суду протоколи про адміністративні правопорушення вимог Виборчого кодексу телеканалами NewsOne, «112 Україна», ZIK і РАІ. 12 листопада – адмінпротоколи про порушення Виборчого кодексу телеканалами «Інтер», ZIK, «ВТВ плюс» і «Житомирська радіокомпанія» («Z радіо 106,1 FM»). 26 листопада – адмінпротоколи про порушення Виборчого кодексу телеканалами ZIK, «Наш», NewsOne, «112 Україна», «Відікон», Z, «Тернопіль 1», «Рівне 1», КМТ.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *