Нацрада склала адмінпротоколи про порушення Виборчого кодексу дев’ятьма телеканалами

26 листопада 2020 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила скерувати до суду протоколи про адміністративні правопорушення вимог Виборчого кодексу, які вона склала під час позапланових перевірок дев’яти телеканалів: ZIK, «Наш», NewsOne, «112 Україна», «Відікон» (Суми), Z (Запоріжжя), «Тернопіль 1» (Тернопіль), «Рівне 1» (Рівне), КМТ (Калуш Івано-Франківської області).

Відповідні рішення Нацрада ухвалила за результатами позапланових перевірок цих компаній. Перевірки підтвердили дані, виявлені Нацрадою під час моніторингу. Зокрема, ці канали показували сюжети, що містили приховану передвиборну агітацію.

Нацрада взяла результати перевірок до відома, адмінпротоколи скерує до суду для розгляду справ про адмінправопорушення та поінформує Центральну виборчу комісію про виявлені порушення Виборчого кодексу.

Представник запорізького муніципального телеканалу Z сказав, що в інформаційній програмі були сюжети з міським головою, який виконував свої посадові обов’язки. Був заклик мера до запоріжців приходити на виборчі дільниці й голосувати, але це, за словами представника каналу, не є політичною агітацією. «Жодних закликів голосувати за того чи іншого кандидата в програмі не було», – сказав він і попросив Нацраду скасувати складений адмінпротокол.

Відповідальний секретар Нацради Юрій Зіневич відповів, що це типова ситуація. Нацрада не накладає санкцій, вона склала протокол і передає його на розгляд суду, де телекомпанія зможе навести свої аргументи.

Представник телеканалу Z сказав, що аналогічні порушення були й на приватному запорізькому телеканалі TV-5, але щодо нього Нацрада ніяких рішень не ухвалювала. Очільниця юридичного управління Нацради Анна Літвіщенко відповіла, що там були інші сюжети, їх розглянула робоча група Нацради з нагляду за дотриманням мовниками виборчого законодавства та вирішила, що в цих сюжетах не було порушень, тому на розгляд Нацради їх не виносили.

Представниця телеканалу «Рівне 1» пояснила появу «політичного» сюжету людською помилкою.

Представниця «Тернопіль 1» сказала, що програма за участі кандидата в мери – це повтор програми, знятої ще у 2019 році, коли ще не було відомо про його балотування, та вона не є агітаційною. Канал, за її словами, періодично повторює різні свої програми про різних людей. Члени Нацради відповіли, що треба було повторювати програми про інших людей, а не кандидатів.

Нагадаємо, 15 жовтня через ознаки порушення Виборчого кодексу (зокрема, ознаки прихованої агітації) Нацрада призначила позапланові перевірки п’яти телеканалів: ZIK, «112 Україна», NewsOne, РАІ та «Чернівецький промінь». 29 жовтня – ще чотирьох телеканалів та однієї радіостанції: «Інтер», ZIK, «Рудана», «ВТВ Плюс» і «Житомирська радіокомпанія» («Z радіо 106,1 FM»). 12 листопада – ще дев’яти телеканалів: ZIK, «112 Україна», NewsOne, «Наш», «Відікон», Z, «Тернопіль 1», «Рівне 1» і КМТ. 26 листопада – ще п’яти телеканалів: «Інтер», «112 Україна», ZIK, ТРК «Відікон» і ТРК «Ритм».

За результатами цих перевірок 29 жовтня Нацрада вирішила направити до суду протоколи про адміністративні правопорушення вимог Виборчого кодексу телеканалами NewsOne, «112 Україна», ZIK і РАІ. 12 листопада – адмінпротоколи про порушення Виборчого кодексу телеканалами «Інтер», ZIK, «ВТВ плюс» і «Житомирська радіокомпанія» («Z радіо 106,1 FM»).

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *