Місцеві вибори-2020: медійники-депутати

Хто з представників ЗМІ став депутатом місцевих органів самоврядування або й міським головою.

25 жовтня 2020 року відбулися чергові місцеві вибори в Україні. У виборчих списках майже всіх політичних сил були журналісти, ведучі, блогери. Одних включали через їх громадянську активність, інших за популярність або за лояльність до тієї чи іншої політичної партії.

Обласні ради

До Київської обласної ради від партії «Слуга народу» пройшли троє працівників групи «1+1 медіа», а саме: Ігор Колтунов, Марія Кисельова та Володимир Тимофійчук. Вони працювали у Департаменті журналістських розслідувань групи «1+1 медіа» над проєктами «Секретні матеріали» та «Українські сенсації». Кисельова була помічницею на громадських засадах народного депутата від «Слуги народу», свого колишнього колеги по «1+1 медіа» Олександра Дубінського, який очолює список «Слуги народу» на виборах до Київської обласної ради. А Володимир Тимофійчук був помічником-консультантом на громадських засадах народного депутата від фракції «Слуга народу» Олександра Куницького.  Володимир Тимофійчук відомий як автор сюжету-фейку про «американські біолабораторії в Україні», що вийшов у «Секретних матеріалах» на «1+1» 27 квітня 2020 року та повторював давній російський фейк, актуалізований Віктором Медведчуком. Після спростувань від Держдепартаменту США та Служби безпеки України канал «1+1» визнав цей сюжет «поверхневим і таким, що не відповідає на всі поставлені запитання» та видалив його з ютубу. Володимир Тимофійчук у коментарі «Детектору медіа» додав, що вже не працює на каналі «1+1».

Від партії «Європейська солідарність» депутатом Київської облради став Володимир Горковенко, екс-завідувач відділу зв’язків з вітчизняними, регіональними та зарубіжними медіа департаменту інформаційної політики Адміністрації Президента України. До приходу в АП він працював кореспондентом телеканалів «Інтер», ICTV, «Україна». Під кінець свого президентства Петро Порошенко призначив Горковенка членом Нацради з питань телебачення і радіомовлення, але Володимиром Зеленський скасував цей указ. Горковенко оскаржив це в суді, частково виграв справу, але не добився поновлення на посаді.

Депутаткою Київської облради від партії «За майбутнє» стала Леоніда Пономарьова – викладачка й журналістка редакції періодичних видань «Заклик».

Всього до Київоблради обрано 84 депутати від п’яти партій («Європейська солідарність», «Слуга народу», «За майбутнє», «Батьківщина», «ОПЗЖ»).

Представники ЗМІ пройшли й до інших обласних рад. Є серед них, приміром, і менеджери роздержавлених колишніх комунальних, а нині приватних газет, і топменеджери комунальних телекомпаній.

Заступниця директора ТОВ «Газета “Харьковские известия”» (колишня газета Харківської міськради) Ганна Кузнецова обрана депутатом Харківської обласної ради від політичної партії «Блок Кернеса – успішний Харків!».

А директор ТОВ «Редакція газети “Зоря”» (колишня газета Дніпропетровської облради) Володимир Пісоцький обраний від партії «Опозиційна платформа – За життя» до Дніпропетровської облради. До цієї ж ради пройшов директор ТОВ «Творчо-виробниче об’єднання “Кривбасфільм”» Ігор Доценко від політичної партії «Блок Вілкула «Українська перспектива».

Депутатом Івано-Франківської обласної ради від ВО «Свобода» став член цієї партії Ігор Дебенко – генеральний директор Івано-Франківського обласного телебачення «Галичина» (комунальна телекомпанія Івано-Франківської облради).

Депутатами Запорізької обласної ради стали директорка комунальної телекомпанії Бердянської міської ради «ТБ-Бердянськ» Дарина Братанова (від ОПЗЖ) та кандидатка філологічних наук, доцентка факультету журналістики Запорізького національного університету Ольга Стадніченко (від «ЄС»).

Роман Сущенко, журналіст Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ», колишній політв’язень Кремля, став депутатом Черкаської обласної ради від «Європейської солідарності». Його обрали першим заступником голови облради.

До Одеської облради від «ЄС» пройшли відразу троє працівників одеського телеканалу «Думская.TV» (ТОВ «Телерадіокомпанія “Моя Одеса”»): директор Юрій Басюк, заступниця директора Юлія Чухало та журналістка Анастасія Большедворова. Остання обрана й до Одеської міської ради.

А від Партії Шарія до Одеської облради обрано самозайняту журналістку Яну Фрейман і фрілансера Андрія Нікула.

Міські та районні ради

До Київської міської ради на місцевих виборах-2020 також пройшла низка медійників. Так, від партії «Європейська солідарність» депутатом обраний колишній тележурналіст-розслідувач, а згодом народний депутат депутат 8-го скликання Верховної Ради Костянтин Усов. Від ЄС теж обрано продюсера проєктів ТОВ «Медіалайт» Володимира Андрусишина. Основний вид діяльності компанії – театральні та концертні заходи.

Партію «Слуга народу» у столичній міськраді представлятимуть адвокат, телеведучий соціального токшоу «Один за всіх» на каналі СТБ Михайло Присяжнюк і продюсерка продакшн-компанії Star Media Вікторія Бурдукова, яка багато років працювала на Новому каналі («Ревізор», «Страсті за Ревізором»). До речі, Михайло Присяжнюк уже очолив у Київраді Комісію з питань власності.

Від партії «УДАР Віталія Кличка» до Київської міськради обрані співзасновниця інформагенції та сайту «Главком», журналістка Юлія Лимар та політична консультантка, продюсерка, екстелеведуча Катерина Кириченко.

У Луцькій міській раді депутатом від партії «Громадянський рух “Свідомі”» став директор ТОВ «Інформаційне агентство «Конкурент» (місцеве онлайн-видання «Конкурент») Тарас Шкітер.

Ковельським міським головою та головою Ковельської ОТГ у Волинській області обрано від партії «За майбутнє» тележурналіста Волинської філії Національної суспільної телерадіокомпанії України Ігоря Чайку.

До Дніпровської міської ради депутатами від партії «Пропозиція» обрано шеф-редактора ТОВ «Газета “Наше місто”» Олексія Безуглого та головного редактора інформаційних програм дніпровського 11-го каналу (ДП «Телерадіокомпанія “Стерх”» ТОВ «Природні інвестиції») Бориса Васильєва.

У Львівській міській раді депутатом від партії «Голос» став журналіст місцевого онлайн-видання «Сихів Медіа» (ГО «Сихів Медіа») Ігор Шолтис; від партії «Об’єднання «Самопоміч» – виконавчий директор радіостанції «Львівська хвиля» (ТОВ «ТРК “Львівська хвиля”») Володимир Лучишин.

До Миколаївської міської ради від ОПЗЖ обрана журналістка «Укрмедіа груп» Владлена Транська. На сайті ЦВК не вказано назву юридичної особи, де вона працює, але в Києві є компанія «Укрмедіа груп холдінг», яка займається виготовленням великоформатної реклами на брандмауерах і дахах будинків.

До Одеської міської ради від ОПЗЖ обрано Олену Вододюк – комерційну директорку телеканалу одеського GTV (ТОВ «ТРК “Клуб ТВ”»), який у вересні переформатувався на Odesa Live.

Від Партії Шарія до Одеської міськради пройшли двоє топменеджерів одеського телеканалу «Южная волна» (ТОВ «ТРК “Південна хвиля-ТВ”» – генеральний директор Володимир Іванов та головний режисер Ілля Фрейман.

Від «Слуги народу» депутатом став керівник проектів та програм одеського «Третього цифрового каналу» Олексій Асауленко.

Депутатом Полтавської міської ради від «Європейської солідарності» став блогер, телеведучий Прямого каналу Андрій Карпов (псевдонім – Андрій Полтава). Нагадаємо, він також балотувався на посаду міського голови Полтави. Разом з ним від «ЄС» до ради пройшла журналістка ТОВ «Їжак Продакшн» Юлія Костенко. Це продакшн власника Poltavske TV Богдана Звягольського.

У Рівненській міській раді депутатом від ВО «Батьківщина» став директор програм рівненської ТРК «Ритм» (ITV Media Group) Олександр Курсик. А від «Слуги народу» обрано директорку ТОВ «Інформаційне агенство “Це Рівне, друже”» (однойменний паблік у фейсбуку) Олену Хотенко.

Депутатом Тернопільської міської ради від ВО «Свобода» став директор і співвласник радіостанцій «УХ-радіо» (ПП «ТРО “Львівська хвиля”») та радіо «Такт» (ТОВ «Тернопільська ТРК “Такт”») Юрій Фартушняк.

До Ужгородської міської ради від партії «Рідне Закарпаття» обрано підприємця, колишнього власкора Нового каналу Віталія Глаголу.

До Черкаської міської ради від ОПЗЖ обрано генеральну директорку місцевої ТРК «Вікка» (ТОВ «Телерадіокомпанія “Вікка”») Юлію Погостінську.

До Ірпінської міської ради в Київській області ввійшли четверо людей, які в той чи інший спосіб співпрацюють з медіа. Зокрема, від «Європейської солідарності» депутатами стали Ярослав Куц і Тимур Нагалевський. Ярослав Куц – адвокат, ведучий програми «Контролер» на каналі «Україна». Тимур Нагалевський – до недавнього часу був прессекретарем голови правління «Ощадбанку» Андрія Пишного, блогер, експерт з комунікацій. Від партії «Голос» обрано медіаекспертку та медіатренерку, колишню головну редакторку сайту «Подробности» Михайлину Скорик-Шкарівську. А від ВО «Свобода» депутатом став шеф-редактор інформаційної агенції «Пульс» Валерій Степанюк.

Депутатом Пологівської районної ради у Запорізькій області від «Слуги народу» обрано головного редактора токмацької міської газети «Наше місто Токмак» Віталія Голода.

Депутатом Гуляйпільської міської ради у Запорізькій області від «ЄС» стала головна редакторка газети «Голос Гуляйпілля» Тетяна Велика.

До рад усіх рівнів обрано й інших представників медіа, деяких навіть до двох, і вони визначалися, у якій раді виконуватимуть свої обов’язки. Нагадаємо, що депутатська діяльність у місцевих органах самоврядування виконується на волонтерських засадах (окрім керівних посад, які обіймають на постійній основі).

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *