Виборчі перевірки Нацради: ще чотири адмінпротоколи, попередження та звернення до суду щодо анулювання ліцензії

Виборчі перевірки Нацради: ще чотири адмінпротоколи, попередження та звернення до суду щодо анулювання ліцензії

23 Грудня 2020
13688
23 Грудня 2020
19:41

Виборчі перевірки Нацради: ще чотири адмінпротоколи, попередження та звернення до суду щодо анулювання ліцензії

13688
Нацрада не змогла перевірити телеканал «Чернівецький промінь», тому звернеться до суду щодо анулювання його ліцензії.
Виборчі перевірки Нацради: ще чотири адмінпротоколи, попередження та звернення до суду щодо анулювання ліцензії
Виборчі перевірки Нацради: ще чотири адмінпротоколи, попередження та звернення до суду щодо анулювання ліцензії

23 грудня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення розглянула результати позапланових перевірок шести мовників, призначених через ознаки порушення виборчого законодавства в ефірі цих каналів.

Зокрема, Нацрада вирішила скерувати до суду протоколи про адміністративні правопорушення вимог Виборчого кодексу чотирма телеканалами: «112 Україна», NewsOne, ТВА з Чернівців і ТРК «Юг» з Бердянська Запорізької області.

Ці канали показували програми та сюжети, що містили приховану передвиборну агітацію. Наприклад, на «112 Україна» і NewsOne в інформаційних програмах показували сюжети з агітаційними виступами народних депутатів від «Опозиційної платформи – За життя» Нестора Шуфрича, Юрія Павленка, кандидатів на місцевих виборах від цієї політсили Владислава Чайки, Нелі Штепи та інших. На телеканалі ТВА показали сюжет, у якому кандидат у мери Чернівців від «Єдиної альтернативи» Роман Клічук озвучив свої перші кроки на посаді в разі перемоги. На бердянському телеканалі «Юг» показали програму, у якій брав участь кандидат у мери Бердянська Олександр Свідло.

Нацрада взяла результати перевірок цих чотирьох каналів до відома, а адмінпротоколи скерує до суду для розгляду справ про адмінправопорушення та поінформує Центральну виборчу комісію про виявлені порушення Виборчого кодексу.

Водночас Нацраді не вдалося провести позапланову перевірку ще одного телеканалу з Чернівців – «Чернівецький промінь», призначену через ознаки порушення Виборчого кодексу. За даними моніторингу Нацради, сюжети з прихованою агітацією виходили в ефірі цього не лише перед виборами, а й у день голосування за мера Чернівців 29 листопада. «У них канал негативно висвітлював діяльність кандидата від “Єдиної альтернативи” Романа Клічука, формував негативне ставлення до нього та спонукав голосувати за його опонента Віталія Михайлішина», – повідомляв на попередньому засіданні Нацради відповідальний секретар Нацради Юрій Зіневич.

Нацрада повідомила директорку «Чернівецького променя» про перевірку заздалегідь, але в день перевірки виявилося, що вона пішла на лікарняний, а уповноважений юрист-адвокат приїхав до офісу лиш увечері. Він не надав представнику Нацради необхідних документів для складання акту перевірки (плейлисти, ефірні сітки, витяги з журналу обліку та реєстрації передач). Такі дії Нацрада тлумачить як перешкоджання в проведенні перевірки, тому представник Нацради склав акт про відмову в проведенні перевірки. Це дає підстави Нацраді звернутися до суду з позовом про анулювання ліцензії «Чернівецького променя». Члени Нацради підтримали таке рішення.

До речі, Нацрада вже перевіряла «Чернівецький промінь» під час цьогорічної виборчої кампанії та складала на нього адмінпротокол про порушення Виборчого кодексу, який передала до суду, та оголосила каналу попередження за трансляцію агітаційної програми без вихідних даних.

Ще одному телеканалу – «Академ-TV» із Сум – Нацрада оголосила попередження за трансляцію рекламних роликів партій «Наш край» і «Пропозиція» без рекламних відбивок. Ці ролики канал показував ще до реєстрацій партій у ЦВК, але не відокремлював їх ніякими відбивками – ні «Реклама», ні «Політична реклама». Нацрада вбачає в цьому порушення закону про рекламу, а не виборчого законодавства.

«Ми розуміємо цей момент, коли партії починають рекламувати себе до того, як отримують реєстрацію в ЦВК. Тому в нас немає претензій до того, що це не відокремлено як політична агітація чи політична реклама. Але це мало бути відокремлено як реклама», – сказав перший заступник голови Нацради Валентин Коваль.

Представник телекомпанії пояснив це неузгодженими діями працівників, яких покарали за це.

Загалом під час цьогорічної виборчої кампанії Нацрада за порушення виборчого законодавства (переважно – ознаки прихованої агітації) на підставі висновків своєї робочої групи призначила 32 позапланові перевірки мовників, за результатами яких склала понад 50 протоколів про адміністративні правопорушення.

Зокрема, 15 жовтня через ознаки порушення Виборчого кодексу (зокрема, ознаки прихованої агітації) Нацрада призначила позапланові перевірки п’яти телеканалів: ZIK, «112 Україна», NewsOne, РАІ та «Чернівецький промінь». 29 жовтня – ще чотирьох телеканалів та однієї радіостанції: «Інтер», ZIK, «Рудана», «ВТВ Плюс» і «Житомирська радіокомпанія» («Z радіо 106,1 FM»). 12 листопада – ще дев’яти телеканалів: ZIK, «112 Україна», NewsOne, «Наш», «Відікон», Z, «Тернопіль 1», «Рівне 1» і КМТ. 26 листопада – ще п’яти телеканалів: «Інтер», «112 Україна», ZIK, ТРК «Відікон» і ТРК «Ритм». 10 грудня – ще п’яти телеканалів: «112 Україна», NewsOne, «Юг», ТВА та «Чернівецький промінь».

За результатами цих перевірок 29 жовтня Нацрада вирішила направити до суду протоколи про адміністративні правопорушення вимог Виборчого кодексу телеканалами NewsOne, «112 Україна», ZIK і РАІ. 12 листопада – адмінпротоколи про порушення Виборчого кодексу телеканалами «Інтер», ZIK, «ВТВ плюс» і «Житомирська радіокомпанія» («Z радіо 106,1 FM»). 26 листопада – адмінпротоколи про порушення Виборчого кодексу телеканалами ZIK, «Наш», NewsOne, «112 Україна», «Відікон», Z, «Тернопіль 1», «Рівне 1», КМТ. 10 грудня – адмінпротоколи про порушення Виборчого кодексу телеканалами «Інтер», ZIK, «112 Україна», «Чернівецький промінь», ТРК «Відікон» і ТРК «Ритм» (ITV Media Group).

У грудні суд у Херсоні вперше в практиці Нацради оштрафував керівника телерадіокомпанії за порушення виборчого законодавства, розглянувши складений Нацрадою протокол про адміністративне правопорушення.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13688
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду