Детектор виборів. Головні тенденції інфопростору 4 — 10 лютого 2019 року

Вілкул-Тимошенко-Ляшко в піар-дайджестах, епохальний (але не оцінений конкурентами) меморандум «1+1», мовчання про рейтинги та піар Порошенка на форумі номер два. Бонус: 10 ляпсусів тижня.

 Попередній тиждень: Детектор виборів #1 за 28 січня — 1 лютого

З лютого по листопад 2019 року «Детектор медіа» зосередиться на висвітленні виборчої кампанії в медіа. Окрім наших постійних (теленовинителетижневикиполітичні ток-шоурозслідуванняросійська пропаганда) моніторингових досліджень ми започатковуємо щотижневий аналітичний огляд, який оперативно фіксуватиме головні теми, тенденції, маніпуляції та зміни в інформаційному просторі, пов’язані з виборами.

 Маніпуляції детектед: 10 навколовиборчих ляпсусів тижня

  • Лише один канал — «UA: Перший» — перелічив усіх зареєстрованих кандидатів у президенти. Зате «1+1» знайшов час для коментарів нумеролога.
  • Ведуча новин «України» скоромовкою запитує Олега Ляшка, який буває у студії щотижня, а у новинах — щодня, чи важливий для нього піар.
  • Канал «112» став на захист кремлівських спостерігачів на виборах і записав в адвокати Москви Єврокомісію. Насправді позиція Євросоюзу нейтральна.
  • «Вы бредите?» — відповів кандидат Вілкул на запитання каналу ZIK, чи підтримує його Росія. Але про курс на ЄС і НАТО сказав, що це маніпуляція, узурпація і «филькина грамота».
  • У програмі «Право на владу» «1+1» кандидат Олександр Шевченко поширив фейк про те, що Порошенко запозичив гасло в Путіна. Хоча сам він використовує одне гасло на двох із Ольгою Богомолець.
  • 5 канал, який належить Порошенку, висміяв багатьох кандидатів. Крім двох: «екс-прем’єрки, яка уклала кабальні газові угоди» і «чинного президента, за якого газове ярмо було скинуте».
  • «Інтер» розповів про теплу зустріч Юрія Бойка з мешканцями містечка Київської області. Якого саме — журналісти самі не зрозуміли, тому вирішили не уточнювати.
  • Чи можна розповісти про затримання активістів С14 на мітингу Тимошенко без згадки про Тимошенко чи Катю Гандзюк? «Сьогодні. Підсумки» на «Україні» доводить: можна.
  • «Інтер» пояснив, у чому Генпрокуратура підозрює Віктора Медведчука, лише назвами статей Кримінального кодексу. Кому не ліньки, хай іде й читає.
  • Поки всі мовчать про рейтинги, чернігівська телекомпанія розповіла про електоральні вподобання… киян. І все заради того, щоб поставити Тимошенко на третє місце з малим результатом.

 

 Головні події, пов’язані з виборами, що висвітлювались у медіа 4 — 10 лютого:

Результати нового соцопитування, за яким Тимошенко й Зеленський очолюють рейтинг, а Порошенко третій з відривом;

Кандидат у президенти Дмитро Гнап залишив частину грошей, які проект «Слідство.Інфо» обіцяв пожертвувати на армію, у власній банківській ячейці,  але після скандалу відмовився зніматися з виборів;

ЦВК зареєструвала кандидатом у президенти Володимира Петрова, якого звинувачують у чорному піарі проти Олександра Варченка;

Шестеро кандидатів в ефірі «1+1» підписали меморандум про чесні вибори;

Соціологічна група «Рейтинг» звинуватила канал новин «24» в маніпуляції даними опитувань;

Анатолій Гриценко та Юрій Луценко заочно обмінялися звинуваченнями та образами;

Суд не задовольнив позов Анатолія Гриценка до ЦВК, той подав апеляцію;

Петро Симоненко не зміг добитись реєстрації кандидатом через суд;

Петро Порошенко підписав закон про мораторій на продаж землі, який раніше критикував;

Юлія Тимошенко виступила перед Європейською бізнес-асоціацією;

Генпрокуратура відкрила провадження за підозрою Віктора Медведчука в державній зраді;

Віктор Янукович у Росії провів прес-конференцію, яку транслювали українські телеканали, і прокоментував вибори;

Верховна Рада ухвалила закон про недопущення російських спостерігачів;

Порошенко провів ще один форум, де оголосив про початок кампанії;

В інтерв’ю російському відеоблогеру Юрію Дудю пропагандист Дмитро Кисельов сказав, що дружив із Порошенком;

Юлія Тимошенко заявила, що за її однофамільцем-кандидатом Юрієм Тимошенко стоїть президент;

Партія Ляшка добилась заборони Уляні Супрун виконувати обов’язки міністра, Кабмін це оскаржив, а Порошенко виступив на її захист;

Штаб Гриценка заявив, що знайшов апаратуру для прослуховування;

Зураб Аласанія звинуватив Петра Порошенка в організації його відставки;

ВР ухвалила конституційну норму щодо європейської і євроатлантичної інтеграції, яку обіцяв Порошенко;

ЦВК завершила реєстрацію кандидатів — загалом їх 44;

На Київщині організували провокації під час виступу Тимошенко;

Поліція грубо розігнала та затримала активістів, які прийшли на мітинг Тимошенко в Києві;

Арсен Аваков звинуватив штаби кандидатів у розпалюванні ненависті в суспільстві;

Порошенко судиться з Бі-бі-сі.

Порошенко. «Паркетні» матеріали, присвячені заявам та діям президента, виходили на ICTV, 5 каналі, «Інтері», «Україні» та каналі «112». Водночас до новин потрапив і негатив про Порошенка, зокрема інформація про агітаційні «сітки». Двічі про це говорили у ТСН. Лунали згадки про «сітки» й в ефірі 5 каналу, однак без імен — ішлося про «деяких кандидатів». Приводом для паркету, зокрема на «Україні» та СТБ, стала участь Порошенка у церемонії нагородження лауреатів конкурсу «Книжка року». ICTV, СТБ, «Україна» та «Інтер» показали, як Порошенко розповідає про монетизацію субсидій на засіданні Кабінету Міністрів, хоча це й не є сферою відповідальності президента; до того ж, у матеріалах перших двох каналів його цитата була єдиною. 8 лютого «Подробиці тижня» на «Інтері» транслювали обіцянку президента почати виплачувати субсидії грішми без експертної оцінки та балансу. ICTV продемонстрував оперативність, встигнувши поставити у випуск «Фактів» о 18.45 заяву президента на підтримку Уляни Супрун, яка була розповсюджена о 18.20.  ZIK після завершення програми «Перші про головне. Деталі» показав піар-сюжет із форуму «Відкритий діалог», не позначений як реклама.

Тимошенко. Піар-повідомлення Юлії Тимошенко щодня поширюють ICTV, СТБ, «Україна». Заяви кандидатки в більшості інформаційних програм подаються без контексту, бекґраунду та фактчекінгу. Так, «Інтер» 9 лютого процитував виступ Тимошенко, в якому вона закликала використати для впливу на Росію та Захід Будапештський меморандум. Вона робить це не вперше, звинувачуючи владу в ігноруванні цього інструменту. Насправді спроби апелювати до меморандуму були, але марні.

«Україна», ICTV та «Інтер» показали, як Тимошенко 5 лютого підписала з Національною спілкою журналістів України меморандум про невтручання кандидатів у роботу ЗМІ. 4 лютого лише «1+1» повідомив, що Юлія Тимошенко поскаржилась на Порошенка до Національного агентства запобігання корупції. Пізніше про це йтиметься в ток-шоу «Право на владу» на цьому ж каналі. «Факти тижня»  на ICTV і «ТСН.Тиждень» «1+1» розповіли про провокацію в Білій Церкві, де на мітингу кинули димові шашки.

Тим часом українські користувачі ютуба вже бачать рекламу, в якій кандидатка у президенти Юлія Литвиненко запрошує Тимошенко на дебати. У «запрошенні» згадані головні негативні посили, за допомогою яких опоненти намагаються дискредитувати Тимошенко.

Зеленський. Як і раніше, кандидата показує переважно «1+1». Винятком став канал «112», який докладно висвітлив акцію протесту проти Зеленського перед його концертом у Львові. Цей самий конфлікт показали на «1+1», ствердивши, що пікет був організований «за дорученням Адміністрації Президента» (доказів цього не надали). Спілкування Зеленського з пікетувальниками, загалом доволі мирне, показали «Факти тижня» ICTV, процитувавши слова кандидата про український Крим. Канал «24» зацікавився умовами, на яких поширювались квитки на львівський концерт, і з’ясував, що їх роздавали безкоштовно. Водночас ведучий-коментатор Артем Овдієнко у програмі Pro.Новини каналу «24» побачив агітацію за Зеленського між рядків виступу Віктора Януковича на прес-конференції. Характерно також, що подію докладно висвітлив Прямий канал, який зазвичай показує Зеленського лише в негативному ключі.

Тим часом російський телеканал РЕН ТВ зробив сюжет про те, що перемогу Зеленського віщує пророцтво Ванги. 7 лютого «1+1» показав сюжет про  те, що за Зеленським начебто стежить СБУ (у спецслужбі це заперечують), а 10 лютого ствердив, що на кандидата «напали» у Львові, хоча доказів не навів. У програмі «Час. Підсумки тижня» на 5 каналі визнали, що шанси бути у другому турі має «актор-гуморист».

Бойко. Як і в більшість тижнів, Бойко став гостем програми «Подробиці тижня» на «Інтері», де критикував курс на НАТО і ЄС, вимагав референдуму та нещадно ганив Супрун. У новинах каналу він з’являється щодня, зокрема 6 лютого покритикував «Нафтогаз» під час агітпоїздки у Бровари (цю ж «подію» висвітлив NewsOne, назвавши її робочою поїздкою), а 7 лютого висловився на підтримку матерів і дітей із нагоди «материнського» мітингу, схоже, організованого як інформаційний привід для піару «Опозиційної платформи За Життя». 4 лютого в «Подробицях» вийшов унікальний піар-сюжет про поїздку Бойка до «маленького містечка Київської області», назву якого приховують як ведуча, так і авторка сюжету. У титрах бачимо «Київська обл.»; схоже, журналісти самі не знали, де побували.

Окрім традиційних «Інтера», «112» і NewsOne, кандидат отримав похвалу від програми «Вести недели» Дмитра Кисельова на каналі «Россия 24». Там Бойка представили як єдиного адекватного кандидата, здатного забезпечити мир. Коментарі Бойка щодо справи про сепаратизм Медведчука та заборону російських спостерігачів на виборах подав (із балансом) канал ZIK у підсумковому тижневику. «Я не чув нічого з боку Медведчука, що б суперечило Мінським угодам», — процитували тут Бойка.

У новинах каналу «24» 4 лютого повідомили про те, що дружина Бойка має нерухомість у Росії, зберігає там гроші в банку та отримує зарплату, а також володіє акціями підприємства в Луганську.

Ляшко. Протягом тижня кандидат був героєм дайджестів прихованої агітації в новинах «України». Зокрема, 9 лютого закликав купувати українське. 5 лютого кандидат був гостем студії «України», де буває щонайменше раз на тиждень (останній раз — два дні тому); ведуча поставила Ляшкові карикатурне «гостре» запитання, чи важливий для нього піар. Пізніше Ляшка примудрились пропіарити на темі Супрун і медицини ще раз — у тижневику «України» «Сьогодні з Олегом Панютою». Також кандидат фігурує в піар-дайджестах каналу СТБ (5 лютого).

Вілкул. Канал «Україна», що належить колишньому роботодавцеві Вілкула Рінату Ахметову, процитував заяву кандидата про необхідність запровадження контролю цін на харчі. Окрім «України», Вілкул — постійний персонаж піар-дайджестів новин СТБ, де, зокрема, критикував перейменуванні Дніпропетровської області. 5 лютого названі два канали та ще ICTV поширили заяву кандидата про те, що він виступає за позаблоковий статус України. У «Фактах тижня» ICTV розповіли про те, як кандидат їздить прифронтовими районами і обіцяє припинити війну, говорячи з США і Росією.

У сюжеті Олексія Братущака в програмі «Перші про головне. Деталі» каналу ZIK Вілкул відповідає на запитання, чи використовує він гроші з Росії для фінансування своєї кампанії: «вы бредите?»

Гриценко. Найбільш відданим кандидатові залишається ICTV. Зокрема, тут повідомили про дебати, які Гриценко провів із Андрієм Садовим в ефірі «Радіо НВ» (таке посилання на інші ЗМІ — рідкісне явище для українських теленовин, хоча в ICTV трапляється не вперше). 7 лютого ICTV та СТБ поширили новину про те, що в його штабі знайшли пристрої для прослуховування; 10 лютого про це ще раз ішлося у «Фактах тижня» ICTV. При цьому до експертів, які могли б ідентифікувати обладнання, яке показував Віктор Чумак, ніхто не звертався — а дарма. 5 лютого агітаційне повідомлення Гриценка вперше з’явилось у піар-дайджесті «України».

Наливайченко. Кандидат фігурував у піар-дайджесті на каналі «Україна» 8 лютого, де пропонував запровадити суворе покарання для корупціонерів. 6 лютого на цьому ж каналі він закликав запровадити кримінальну відповідальність для урядовців за невиплату зарплат і пенсій, а 4 лютого у студії коментував план Сайдіка.

Каплін. Заяви кандидата без балансу та бекґраунду транслює «Інтер». Зокрема 7 лютого канал повідомив, що Соціал-демократична партія, яку очолює Каплін, стане частиною Європейської соцпартії. «Впевненість» у цьому Каплін висловив, будучи в Мадриді на з’їзді лівих сил. 5 й 10 лютого канал поширював заклики Капліна повернути санаторій в Одесі.

Богомолець. Коментарі кандидатки з традиційною критикою на адресу Уляни Супрун використав у сюжеті про відсторонення в.о. міністра охорони здоров’я телеканал ZIK. 5 лютого про неї як про народну депутатку згадував NewsOne в контексті заклику оголосити епідемію кору.

Гнап. Скандал довкола грошей, які Дмитро Гнап начебто залишив у своєму сейфі, послідовно ігнорувала більшість телеканалів. 8 лютого канал «Україна» згадав про реєстрацію кандидата, а 5 канал про те, що партія «Сила людей» закликала його знятися з виборів (без роз’яснення, в чому полягав згаданий ведучим Віталієм Гайдукевичем «фінансовий скандал»).  Докладно і збалансовано розповіли про цю ситуацію в програмі «Сьогодні з Олегом Панютою» на «Україні».

 

Новини й підсумкові тижневики

Сутички між поліцією та С14 збалансовано висвітлили «UA: Перший», 5 канал та «1+1». Натомість «Україна» в новинах повідомила про затримання активістів, проте не згадала, що це сталося на агітаційному мітингу Юлії Тимошенко; такий самий підхід продемонструвала й програма «Сьогодні. Підсумки з Олегом Панютою». ICTV повідомив про сутички та про мітинг Тимошенко як про окремі, не пов’язані між собою події: факт затримання активістів не став бекґраундом піар-повідомлення про заяви кандидатки. Втім у «Фактах тижня» канал виправився. 5 канал зосередився на сутичках біля Подільського управління поліції, а про мітинг Тимошенко згадав побіжно. «Інтер» повідомив, що активістів затримали під час акції на Контрактовій площі, не уточнивши, що це була акція Тимошенко й чому С14 прийшла саме туди. Порівняно повний матеріал на цю тему зі згадками про Тимошенко підготувала програма «Перші про головне. Деталі» каналу ZIK. Згадок про Владислава Мангера, через якого в активістів є претензії до «Батьківщини», не було майже ніде, хіба що на «1+1» у формі заперечення (Мангер уже не в партії) та на 5 каналі, де його досі вважають чинним партійцем. Найбільш збалансовано висвітлили цей конфлікт саме «1+1».

Форум Порошенка №2. Висвітлюючи громадський форум «Відкритий діалог», на якому Петро Порошенко оголосив про старт виборчої кампанії, телеканали впадали у крайнощі. ICTV підготував хвалебний репортаж, у якому лунають пафосні слова на підтримку президента та  вкотре повторюються його агітаційні меседжі («вибори 2019 року для Путіна — це як генеральна битва за Україну»). В анонсі форуму напередодні зазначили, що ініціаторами форуму були «громадські організації». Згодом додали позитиву про форум і протистояння Путіну у «Фактах тижня».  Піар-сюжет вийшов і на «Інтері», де процитували найбільш піднесені фрагменти промов. «Україна» наголосила на тому, що учасники форуму приїхали туди з власної волі та процитувала уривки виступу Порошенка, найбільш співзвучні з його агітаційними меседжами. «1+1», натомість, зосередився на негативі: розповіли про те, як із форуму виштовхали людину з плакатом про Гандзюк, про звинувачення у підкупі виборців і так звані «сітки», про те, що учасників форуму привезли організовано. Тож форум став тлом для того, аби розповісти про організований підкуп і застосування адмінресурсу.

Список кандидатів. Перелічити 44 прізвища в ефірі важко, й більшість телеканалів навіть не намагались. Лише суспільний «UA: Перший» подбав про те, щоб глядачі побачили на екрані прізвища та фото всіх зареєстрованих учасників виборчого процесу. Інші канали давали узагальнену інформацію про кількість, вік, довжину бюлетеня тощо, а «1+1» звернувся по прогнози до нумеролога. Той навіть назвав порядкові номери кандидатів у бюлетені, які мають шанси потрапити у другий тур. У «Подробицях тижня» на «Інтері» кандидатів не називали, зате обговорили їхній перелік із головою фракції «Блоку Петра Порошенка» Артуром Герасимовим, який також говорив про перемоги президента та загрозу з боку Кремля. «Перші про головне. Деталі» каналу ZIK, окрім довжини бюлетеня, зосередились на статках кандидатів: мовляв, найбагатший Петро Порошенко, другий — Юрій Дерев’янко, третій — Сергій Тарута. У програмі «Час. Підсумки тижня» на 5 каналі Віталія Гайдукевича кандидатів характеризують саркастично: мовляв, два колишні голови СБУ, старий соціаліст, який був проти Кучми і молодий соціаліст, який був проти наркотиків тощо. Сарказму вистачило рівно до того моменту, коли прийшов час Тимошенко й Порошенко. Їх описали як екс-прем’єрку, яка уклала кабальні газові угоди, та чинного президента, за якого газове ярмо було скинуте.

Курс на НАТО і ЄС. Ухвалення змін до конституції щодо європейської та євроатлантичної інтеграції стало приводом для піару Петра Порошенка на ICTV та «Інтері». У підсумковій програмі каналу «Україна» цю тему висвітлили, зробивши головним героєм президента й подавши ухвалені зміни як його особисте досягнення. Водночас «Україна» наголосила на тому, що «Опозиційний блок» не голосував за зміни до конституції, а Олександр Вілкул пропонує зберегти позаблоковий статус. NewsOne з цієї нагоди дав слово Юрію Бойку, який ствердив, що парламент не має народної підтримки, тому не сміє вирішувати такі важливі питання, а натомість слід проводити референдум. 5 канал зробив наголос на тому, що «Батьківщина» і Радикальна партія покритикували владу  в контексті цієї ініціативи, хоч і підтримали її. Звучить синхрон Ляшка про те, що Порошенко «веде Україну в болото».

Відсторонення Супрун. Олег Ляшко двічі коментував дії своєї партії у студії новин «України». Вперше, 5 лютого, це вилилось у перепалку між ведучою та кандидатом: Анна Панова намагалась примусити спікера відповідати на запитання конкретно та опонувала йому, наводячи аргументи на користь Супрун. Водночас «Україна» показала Порошенка головним захисником Уляни Супрун, навівши його заяву на її підтримку. «Інтер», висвітливши саме судове рішення та його контекст доволі маніпулятивно (зокрема ствердивши, що її не підтримує суспільство), дав заяву Юрія Бойка про те, що весь уряд має піти у відставку. Якщо «Україна» спромоглася поєднати піар Ляшка й Порошенка в конфліктній ситуації, де вони по різні боки барикад, то «Інтер» обрав традиційну позицію деструктивної критики Супрун. Важливий бекґраунд про те, що Олег Ляшко та ще 12 членів фракції Радикальної партії голосували за медичну реформу, дав лише «UA: Перший».

Порушення кандидатів. Протягом тижня ця тема найчастіше звучала на «1+1». 5 лютого про це говорили у ТСН, а 10 лютого у програмі «ТСН. Тиждень» вийшов сюжет Сергія Швеця про звинувачення в підкупі виборців. Журналісти провели експеримент, записавшись агітаторами до черкаського осередку «Блоку Петра Порошенка». Показали, як платять агітаторам, але доказів того, що вони від Порошенка, немає. Тему продовжують заявами про підготовку провокацій проти опонентів Порошенка — Зеленського та Тимошенко. «Балансують» ці звинувачення переказом закликів Порошенка до чесних виборів та твердженням, що він відкидає звинувачення. «Інтер» 6 лютого в сюжеті з парламенту дав слово Юрію Бойку, який ствердив, що «БПП» (але не штаб Порошенка) скуповує голоси. А 8 лютого голова фракції «БПП» Артур Герасимов ствердив, що підкупом займається якраз Юлія Тимошенко: «Вчора були на брифінгу в Верховній Раді оприлюднені чергові докази підкупу голосів вже на президентських виборах представниками “Батьківщини”. З тим, що є відеодокази, є речові докази, є заяви людей, є повністю всі схеми, як це робить сьогодні “Батьківщина” і Юлія Тимошенко. І це передано до правоохоронних органів вже». Доказами й конкретикою ведучий програми не зацікавився.

«Україна» у програмі «Сьогодні з Олегом Панютою» зробила добірку вже зафіксованих порушень. Тут кажуть, що два штаби (але не відомо, які) платили агітаторам. Із посиланням на «Опору» звинувачують Садового в поширенні агітаційних матеріалів без вихідних даних, Кошулинського в розміщенні не там, де треба. Нагадали про розслідування щодо Насірова, докладно розповіли про скандал із Гнапом.

Вибіркові рейтинги. Результати опитування, оприлюднені 4 лютого, не потрапили до новин більшості телеканалів, які аналізує «Детектор медіа».

 

 Політичні ток-шоу

Бенефісом Петра Порошенка став випуск «Свободи слова» на ICTV 4 лютого. До студії запросили віце-спікерку Ірину Геращенко, екс-міністра закордонних справ Володимира Огризка, генерала Михайла Забродського, політичних експертів Олесю Яхно і Тараса Березовця та інших експертів, переважно нейтральних або лояльних до президента. Серед гостей була лідерка молодіжного крила партії «Блок Петра Порошенка» Дінара Габібуллаєва, яка подякувала президентові за все хороше. Виступ Порошенка був пронизаний відсилками до його виборчої кампанії, зокрема тези «або Порошенко, або Путін», обіцянки почати процес вступу до НАТО та ЄС тощо. Експерти ставили президентові запитання-компліменти на зразок «чому ви применшуєте оцінки зростання економіки?» і «як не допустити до влади популістів?», а акторка Ада Роговцева сказала, що Україна стала Україною за останні 5 років. На думку експерта ГО «Детектор медіа» Отара Довженка, рішення каналу ICTV проводити подібні незбалансовані піар-ефіри замість ток-шоу — хибне.

У студії ток-шоу «Пульс» на каналі «112» 5 лютого говорили про вибори, спробу відсторонити Уляну Супрун та справу проти Медведчука. У студії були кандидати у президенти Дмитро Добродомов та Ілля Кива. Прибічники «Опозиційної платформи За Життя» Євген Червоненко та Наталія Королевська повторювали гасла, з якими на вибори йде висуванець цієї організації Юрій Бойко.

Колишній міністр транспорту Євген Червоненко став гостем ток-шоу «Український формат» на каналі NewsOne 6 лютого. Він хвалив Юлію Тимошенко, розповідаючи, як п’ять років тому вона «не могла встати, але рвалася до людей на Майдан», та критикував Петра Порошенка, зокрема за участь у створенні автокефальної церкви. У другій частині програми взяла участь кандидатка у президенти Ольга Богомолець, а також соратник Олега Ляшка Ігор Мосійчук: ішлося про відсторонення Уляни Супрун. У третій — кандидат Ілля Кива. Тут приділили багато уваги переконанню глядачів у тому, що затверджений Верховною Радою курс на НАТО і ЄС — фіктивний та безперспективний. Ілля Кива ствердив, що Уляна Супрун навмисно добивається смерті «тієї половини громадян, які не хочуть у НАТО». Представник «Батьківщини» Іван Крулько розповідав, що Юлія Тимошенко «знизить тарифи».

Сама Тимошенко з’явилась 7 лютого в ефірі «Права на владу» на «1+1». Також учасниками програми були кандидати в президенти Анатолій Гриценко, Андрій Садовий, Віктор Бондар і Олександр Шевченко. Тимошенко отримала слово першою та мала нагоду досхочу озвучувати свої гасла та передвиборчі обіцянки. Також вона звинуватила Порошенка в тому, що його статки за останні роки «значно зросли», і ствердила, що передала документи про це до Національного агентства з запобігання корупції. Гриценко звинуватив Порошенка в застосуванні адмінресурсу та підкупі виборців, на що штаб кандидата начебто виділив два мільярди гривень. Ведучі ставили кандидатам начебто незручні запитання, на які ті з легкістю відповідали. Олександр Шевченко ствердив, що інший кандидат із прізвищем Шевченко (Ігор, колишній голова Меритократичної партії і міністр екології) є технічним «двійником», покликаним зменшити його шанси. Андрій Садовий показав документ невідомого походження, який йому начебто пропонували підписати люди Порошенка. Доказів правдивості цієї історії  він не навів.  В ефірі озвучили результати соцдослідження центру «Соціальний моніторинг», за якими найвища підтримка в Тимошенко й Зеленського. Також кандидати, присутні в студії, підписали меморандум про чесні вибори. Невидимим учасником процесу був Володимир Зеленський, який телефоном оголосив, що готовий підписати меморандум. У наступні дні про унікальне єднання кандидатів говорили в ефірі новин «1+1», а також у «ТСН. Тижні».

Цей меморандум обговорювали у студії ток-шоу «Ехо України» на Прямому каналі 8 лютого. Зокрема, представник «Блоку Петра Порошенка» Олексій Гончаренко ствердив, що всі підписанти засвідчили свою співпрацю з Ігорем Коломойським. Також у випуску аналізували рейтинг маніпуляторів від VoxUkraine, зробивши особливий наголос на Володимирі Зеленському. Критикували цього кандидата й за флешмоб «я клоун», повторюючи поширену тезу, що комік не зможе бути вправним головнокомандувачем. Коментуючи звинувачення Юлії Тимошенко на адресу президента щодо «двійника» в бюлетені, ведучий програми Матвій Ганапольський сказав: «вона знов бреше». Доводити, що Юрій Тимошенко — не технічний кандидат, а самостійний політик і «героїчна людина», взявся Дмитро Корчинський. Коли зайшлося про справу щодо Медведчука, ведучий намагався захистити владу від критики за неспроможність нейтралізувати агента Кремля. Відвертого піару Петра Порошенка після його реєстрації кандидатом на пост президента в ток-шоу поменшало.

Детальніший огляд політичних ток-шоу читайте тут.

 

 Маніпуляції

Захисники Медведчука. Телеканали, лояльні до Віктора Медведчука — NewsOne, «112» та «Інтер» — після відкриття провадження виступили на його захист. Кожен зробив це у свій особливий спосіб: «Інтер» приховав зміст правопорушень, у яких підозрюють Медведчука; NewsOne так захопився поясненням, чому Медведчук не винен, що забув пояснити, до чого це; «112» залучив до захисту європейських політиків, які раніше захищали Олександра Вілкула і Russia Today. Більше про це читайте в матеріалі Ярослава Зубченка.

Реальні справи. В ефірі ток-шоу «Право на владу» «1+1» кандидат у президенти Олександр Шевченко ствердив, що Петро Порошенко використовує у кампанії гасла Путіна та «Единой России». Насправді це фейк, створений у фотошопі. Цікаво, що сам Шевченко використовує на плакаті гасло, що дослівно повторює передвиборчий креатив його конкурентки Ольги Богомолець: «Пенсія для життя, а не виживання».

Не розібрались у фейсбуку. 9 лютого масове обурення користувачів фейсбука викликало те, що багатьох із них записали в шанувальники Анатолія Гриценка. У політика з’явилась офіційна сторінка відразу зі 125 тисячами читачів. Коли в соцмережі здійнявся скандал, адміністратори сторінки пояснили, що просто скористались однією з функцій фейсбука: конвертували фоловерів особистого акаунта Гриценка у фоловерів сторінки.

Вести Кремля. 8 лютого канал «112», повідомляючи про рішення української влади не пускати на вибори спостерігачів із Росії, поширив позицію Кремля й залучив до коментування, зокрема, екс-міністра закордонних справ часів Януковича Костянтина Грищенка (він проти). Також на каналі повідомили, що в Євросоюзі розкритикували це рішення, хоча насправді в коментарі речниці Єврокомісії, який мається на увазі, немає в оцінок. І в українському МЗС його сприйняли якраз як підтримку заборони. Була в ефірі й інша позиція, але її озвучував завсідник ефірів «112», нардеп від «Блоку Петра Порошенка» Олексій Гончаренко, який не має стосунку до міжнародної політики. Тим часом на каналі ZIK Юрій Бойко, кандидат від «Опозиційної платформи За Життя», озвучив думку, що «зменшення кількості спостерігачів свідчить про намагання фальсифікувати вибори».

Золотий омнібус. Тим часом як найпопулярніші всеукраїнські канали сором’язливо мовчать про нові рейтинги, бо вони не вигідні їхнім кандидатам-протеже, в регіонах трапляються дива. 8 лютого телекомпанія «Новий Чернігів» повідомила про результати лютневого дослідження «Київський  омнібус» компанії Active Group. Здавалося б, що мешканцям Чернігова до електоральних уподобань киян? А те, що за цими результатами Порошенко майже наздогнав Зеленського, а Тимошенко сильно від нього відстає. Слово «Київський» глядачі можуть і недочути.

Матеріал готували Отар Довженко, Зоя Красовська, Ярослав Зубченко, Марина Довженко, Гала Скляревська, Ангеліна Ломакіна й Олександр Крумін.

 

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *