Детектор виборів. Головні тенденції інфопростору 28 січня – 3 лютого 2019 року

Замовчані рейтинги, піар Вілкула на каналах Пінчука, підлабузницьке висвітлення форуму Порошенка, меседж про Медведчука від «Народного фронту», компромат проти Садового, букмекерські ставки замість рейтингів та бідний, але чесний Зеленський.

З лютого по листопад 2019 року «Детектор медіа» зосередиться на висвітленні виборчої кампанії в медіа. Окрім наших постійних (теленовини, телетижневики, політичні ток-шоу, розслідування, російська пропаганда) моніторингових досліджень ми започатковуємо щотижневий аналітичний огляд, який оперативно фіксуватиме головні теми, тенденції, маніпуляції та зміни в інформаційному просторі, пов’язані з виборами.

Головні події, пов’язані з виборами, що висвітлювались у медіа 28 січня — 3 лютого:

Порошенко. Найгучнішою подією тижня став форум, на якому Петро Порошенко оголосив про намір балотуватися. Його транслювали у прямому ефірі кілька телеканалів. Утім, канал «112» чергував трансляцію форуму Порошенка та з’їзду «Опозиційної платформи — За життя», на якому виступав Віктор Медведчук та був висунутий у президенти Юрій Бойко. Шеф-редакторка LB.ua Соня Кошкіна припустила, що це було зроблено в інтересах Порошенка для створення вигідного контрасту. Водночас шеф-редакторка «Детектора медіа» Наталія Лигачова вважає, що чергування трансляцій відбувалося без перебивок, і це заважало глядачеві зрозуміти, кадри з якого заходу він бачить. Тож, на її погляд, це радше було маніпуляцією на користь Медведчука.

Усі центральні телеканали, крім «UA: Першого», висвітлили форум «Від Крут до Брюсселю». «Україна» та «Інтер» змагалися в підлабузництві, випускаючи в ефір розлогі позитивні сюжети. Натомість канал «1+1» розповів про форум в іронічному ключі, на завершення згадавши про акцію «Хто вбив Катю Гандзюк?». Добір синхронів у більшості каналів був тенденційним: телевізійники використали цитати топ-політиків та екс-генсека НАТО Андерса Фоґа Расмуссена, але не зацікавилися, наприклад, виступом мера Дніпра Бориса Філатова або ІТ-підприємця Максима Полякова. Почасти винятком є «112», який зробив зі з’їзду живий репортаж із синхронами різних учасників. Жоден телеканал не звернувся до експертів із запитанням про законність та етичність участі високопосадовців, зокрема прем’єр-міністра та генпрокурора, в агітаційному заході. Більше про те, як висвітлювали форум у новинах, читайте в матеріалі «Холодний мир і гарячий паркет».

Програма «Сьогодні з Олегом Панютою» на каналі «Україна» не лише висвітлила форум у «паркетному» форматі, а й узяла ексклюзивне інтерв’ю в Порошенка.

У програмі «Перші про головне. Деталі» на каналі ZIK Олексій Братущак критично проаналізував форум, ствердивши, що метою його проведення було «вразити масштабом». У сюжеті йдеться про аспекти, яких практично не торкались інші канали, зокрема, про підтримку Порошенка «Народним фронтом», його стосунки з Володимиром Гройсманом і не названі іншими причини, з яких не приїхав Віталій Кличко.

Зеленський. Як і раніше, всі центральні телеканали, крім «1+1», уникають згадок про кандидата без крайньої потреби. Хіба що у «Фактах тижня» ICTV зауважили, що Зеленський «почав креативну кампанію», не уточнивши, що мається на увазі.

Небажанням згадувати про Зеленського можна пояснити відсутність у новинах усіх каналів, крім 5-го, ZIKа і «1+1», повідомлень про результати соціологічних опитувань групи «Рейтинг» та «Социс» — КМІС — Центру Разумкова. Наприклад, «Інтер» про них змовчав, хоча 28 січня оголошував цифри маловідомої контори «Соціопрогноз».

Натомість «1+1» 30 січня, повідомляючи про реєстрацію Зеленського у ЦВК, дав синхрон голови партії «Слуга народу» та співробітника студії «Квартал 95» Івана Баканова: «Ми дуже радіємо з цього приводу. Володимира Олександровича Зеленського зареєстровано на пост кандидата у президенти на чергових виборах 2019 року. З чим Володимира Олександровича і вітаємо. Ура!». «ТСН. Тиждень» назвав результати опитування «Рейтингу» із Зеленським у лідерах «найточнішими цифрами». «Зростання популярності Зеленського підтверджує й інше опитування на 11 тисяч респондентів із мізерною похибкою», — додала Алла Мазур. Раніше «1+1» посилався на опитування інших, менш поважних служб, які давали Зеленському більше, ніж іншим, зокрема Active Group. Детальніше про це читайте незабаром на MediaSapiens.

Про реєстрацію стисло повідомили 5 канал, СТБ, «Україна» та «UA: Перший». На початку тижня Зеленський опублікував свою передвиборчу програму, але телеканали не аналізували й не висвітлювали її. Про чорний піар проти Зеленського на Прямому каналі йтиметься нижче.

Тимошенко. Матеріали з ознаками прихованої агітації на користь Тимошенко зафіксовані в новинах «Інтера», ICTV і «України». «Факти тижня» дали в ефір повідомлення з ознаками прихованої агітації про те, що «Тимошенко і кіборги» вшанували героїв Крут.

У програмі «Перші про головне. Деталі» на каналі ZIK, озвучуючи рейтинги, помилково віддали першість Порошенку, помінявши його місцями з Тимошенко.

Бойко. Піар-повідомлення та коментарі Юрія Бойка традиційно щодня з’являються в новинах телеканалу «Інтер». Окрім докладного висвітлення з’їзду «Опозиційної платформи — За життя» Бойко фігурує і в матеріалах із передвиборчими обіцянками та повідомленнях про підписання угоди зі Всеукраїнською аграрною радою. Про те, що ця організація підписувала меморандум і з іншими кандидатами, канал змовчав.

Наливайченко. «Подробиці тижня» на «Інтері» дали кандидатові прокоментувати «план Сайдіка», протитрувавши його як «лідера партії “Справедливість”» і схарактеризувавши як «політика, що знає настрої в високих кабінетах Європи і Штатів». Ні про джерела таких знань, ні про те, що Наливайченко є зареєстрованим кандидатом у президенти, не згадали. Також він двічі фігурував у піар-добірках каналу «Україна».

Вілкул. Кандидат від частини «Опозиційного блоку», орієнтованої на Ріната Ахметова, окрім каналу «Україна», який традиційно просуває його віддавна, регулярно з’являється в піар-форматі в новинах каналів Віктора Пінчука. Зокрема, 29 січня «Факти» ICTV процитували його заклик до влади не вдаватися до адмінресурсу. 30 січня у «Вікнах» СТБ пролунала його пропозиція відмовитися від кредитів, 31 січня там же — про доплати за погані умови праці.

Напад людей у балаклавах на агітаційний захід Олександра Вілкула на Донеччині «Україна», «Інтер» та СТБ висвітлили тільки з позиції кандидата. Нейтрально й коротко про нього повідомив «1+1», решта проігнорували. Про те, що в Бердянську Вілкула облили зеленкою, іронічно повідомили «1+1» (нападника тут назвали активістом) і ZIK, драматично — ICTV.

Ляшко. Крім регулярної появи в піар-дайджестах каналу «Україна», Олег Ляшко став гостем студії 1 лютого. Йшлося про вакцинацію та проблеми охорони здоров’я. Напередодні Міністерство охорони здоров’я звинуватило кандидата в поширенні небезпечних фейків про вакцинацію. У підсумковій програмі 3 лютого Ляшко критикує владу за високі ціни на газ.

Зафіксовані матеріали з ознаками прихованої реклами на користь Ляшка й у новинах «Інтера», де 2 лютого процитували його заклик розірвати угоду з Росією про відмову України від ядерної зброї.

Гриценко. Лідера «Громадянської позиції», як і раніше, регулярно показує в піар-форматі ICTV. 30 січня в новинах каналу вийшов матеріал, що не має новинної цінності, про виступ Гриценка у Дніпрі. 3 лютого у програмі «Факти тижня» розповіли про позов Гриценка до Центральної виборчої комісії та його зустрічі з виборцями.

Канал «1+1» повідомив про те, що Анатолій Гриценко звинувачує Службу безпеки України та президента у причетності до організації нападу на нього в Одесі. Джерело цього повідомлення — фейсбук політика. Проте в повідомленні немає достатнього бекґраунду, щоби зрозуміти, про що саме йдеться, як і жодних підтверджень цих звинувачень або позиції звинувачених. Натомість ідеться про допит Гриценка і про тиск, який на нього чинять правоохоронці.

28 січня народний депутат і колишній журналіст Мустафа Найєм закликав Анатолія Гриценка та Андрія Садового об’єднатися для участі в парламентських виборах та заручитися підтримкою Святослава Вакарчука. Тим часом на каналі новин «24», що належить Андрієві Садовому, вийшов нейтральний матеріал про декларацію Гриценка, в якій зазначено, що все його порівняно скромне майно записане на дружину. Це не оперативне (новина про декларацію пройшла в інших ЗМІ ще 25 січня) повідомлення можна сприймати як спробу керівництва каналу ще раз перепросити за сатиру, на яку образився Гриценко.

Вийшло також інтерв’ю Гриценка Дмитрові Гордону, в якому кандидат сказав, що пропонував своїй дружині, головній редакторці «Дзеркала тижня» Юлії Мостовій, балотуватися на посаду президента.

Бондар. Про рішення з’їзду партії «Відродження» висунути у президенти Віктора Бондаря повідомив канал «1+1». У матеріалі немає необхідного бекґраунду про кандидата і партію, натомість некритично переказані пункти його програми («економічний патріотизм, інноваційні технології, підвищення зарплати») та процитовані абстрактні обіцянки з уст самого Бондаря. Наступного дня в «ТСН» вийшов незбалансований матеріал із ознаками агітації про реєстрацію Бондаря. Партію «Відродження», яка в березні 2015 року сформувала депутатську групу у ВР, неофіційно підтримує власник «1+1» Ігор Коломойський.

Садовий. В інтерв’ю «Детектору медіа» кандидат заявив, що має намір продати засоби масової інформації, які йому належать (формальна власниця — його дружина), якщо стане президентом. Також він пов’язав викорінення практики публікації замовних матеріалів із розвитком Суспільного мовлення.

Гнап. Про те, що колишній керівник «Слідства.інфо» назбирав гроші на заставу і приніс документи до Центральної виборчої комісії, 3 лютого повідомили «UA: Перший» та 5 канал.

Добродомов. Матеріал про реєстрацію Дмитра Добродомова в ЦВК з ознаками замовності вийшов 29 січня у «Фактах» ICTV.

 

Новини й підсумкові тижневики

Пам’ять Героїв Крут. Попри те, що Петро Порошенко використав ключове слово «Крути» в назві свого форуму, інші політики скористалися річницею битви для піару в теленовинах. «UA: Перший» випустив у новинах матеріал, головний посил якого зводиться до критики політиків, що прийшли вшановувати пам’ять загиблих із партійними прапорами. У сюжеті Анастасії Лози Олег Ляшко та рядовий представник ВО «Свобода» Іван Федоренко відповідають на запитання «чому під прапорами?» однаково: «Ми українці». Також у сюжеті фігурує Юлія Тимошенко, якій цього запитання не ставлять, натомість плутаний коментар однієї з учасниць мітингу натякає на те, що молодь привезли для масовки за гроші. Журналісти використовують емоційний синхрон керівника Інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, який критикує політиків за використання прапорів. Водночас суспільний канал коротко згадав про покладання квітів до пам’ятного хреста на Аскольдовій могилі, показавши Порошенка. Хоча відзначення історичної події політиком не є суспільно важливою подією, канал «Україна» показав, як пам’ять героїв Крут ушанували Юлія Тимошенко, Олег Ляшко та Валентин Наливайченко. «Інтер» показав лише Тимошенко.

З’їзд «Опозиційної платформи — За життя» в позитивному ключі висвітлили «Інтер» та «112». На «Інтері» дали слово Юрію Бойку, на «112» цитували, крім нього, лідера партії «За життя» Вадима Рабиновича та голову політради Віктора Медведчука. Пізніше у програмі «Подробиці тижня» вийшов шестихвилинний позитивний сюжет про з’їзд, у якому є синхрони Бойка, Рабиновича, Медведчука, Наталії Королевської та Сергія Льовочкіна. Також до студії запросили представника ОПЗЖ Миколу Скорика, який разом із прихильним до цієї політсили експертом Тарасом Загороднім критикували владу. Зокрема, Скорик пообіцяв, що в Україні все зміниться, коли Юрій Бойко стане президентом.

5 канал у програмі «Час. Підсумки тижня» висвітлив з’їзд негативно, назвавши його організаторів «апологетам російського вектору». У повідомленні немає ані синхронів учасників з’їзду, ані інформації про те, що на ньому висунули Юрія Бойка.

З’їзд «Народного фронту» позитивно висвітлили на ICTV та «Україні». Матеріал ICTV почався з тези, що «не тарифи і зарплати, а національна безпека і вступ до НАТО та ЄС — задача президента», суголосної з агітаційними гаслами Петра Порошенка. Ключовим меседжем розлогого матеріалу «України», де «Народний фронт» охарактеризували як «партію — переможця минулих парламентських виборів» (змовчавши про теперішній рівень підтримки), стало те, що Арсеній Яценюк залишається в політиці. Але й тут наголос на підтримці Порошенка — у прямій мові Яценюка лунають слова: «Ми це робили разом з особисто Петром Порошенком і Блоком Петра Порошенка». Роблячи хибне узагальнення «переконують політологи», журналістка «України» стверджує, що Яценюк міг би «переконати проголосувати за себе чимало українців, але вирішив не балотуватися». Ще один меседж Яценюка, на якому зробили наголос, — заклик до Порошенка «звільнити Україну від кума Путіна». «Кумом Путіна» в Україні традиційно називають Віктора Медведчука, який став негативним героєм для медіа Ріната Ахметова після розколу в «Опозиційному блоці». Аналогічний акцент зробили й на «1+1», натомість про підтримку та компліменти на адресу Порошенка з уст Яценюка змовчали.

У «Фактах тижня» на ICTV за рішення не балотуватись Арсенія Яценюка назвали «реалістом».

Вакарчук. «Чому ж його включали до анкет соціологічних опитувань?» — головне запитання, на яке не дали відповіді медіа, висвітлюючи відмову Святослава Вакарчука від участі у виборах. Попри те, що Вакарчук довго вагався і зрештою озвучив досить розпливчасті плани, в новинах про його заяву говорять без сарказму. «Співак наголошує: влада і президентська посада як такі його не цікавлять. Однак він має команду, що працюватиме над перемогою проєвропейських сил. До влади Святослав Вакарчук обіцяє привести молодих професіоналів, для яких державні інтереси та справедливість — понад усе», — цитата з новин каналу ICTV, майже дослівно повторена й у «ТСН» «1+1» та на 5-му каналі. Де також додали, що Вакарчук «не уточнив, йдеться про підтримку когось із вже заявлених кандидатів на посаду глави держави чи то про його парламентські вибори». У програмі Сергія Рахманіна «Гра у класику» 28 січня на каналі ZIK фронтмен «Океану Ельзи» понад годину успішно ухилявся від прямої відповіді на запитання, які стосуються його політичної кар’єри.

Порушення виборчого законодавства. 31 січня у«ТСН» вийшло повідомлення про порушення виборчого процесу. Ведуча ствердила, що найбільше порушень, пов’язаних із використанням адмінресурсу, в Порошенка, не згадавши, що до таких порушень вдавався й Ляшко. Вслід за цим дали синхрон голови правління «Опори» Ольги Айвазовської, яка назвала головними порушниками «порядку фінансування» Андрія Садового, Анатолія Гриценка та Юлію Тимошенко. В чому полягали ці порушення, не сказали.

Прихована агітація кандидатів. У новинах каналу «Україна» з’явився дайджест піар-повідомлень та передвиборчих заяв різних кандидатів. Зокрема, 30 січня в ньому фігурували Юлія Тимошенко, Олег Ляшко, Олександр Вілкул і Анатолій Гриценко. 31 січня — Тимошенко, Ляшко, Вілкул і Максим Бурбак із «Народного фронту», 1 лютого — Тимошенко, Ляшко і Наливайченко, 3 лютого — Вілкул і Тимошенко.

Детальніший огляд новин і підсумкових тижневиків читайте в кінці тижня на MediaSapiens.

 

Політичні ток-шоу

Героєм ток-шоу «Свобода слова» 28 січня на телеканалі ICTV став Олександр Вілкул. До студії була вже традиційно запрошена група підтримки з політиків та політичних коментаторів, лояльних до нього. Опонентів не було.

Одним із гостей ток-шоу «Пульс» 29 січня на каналі «112» був кандидат у президенти Олександр Мороз. Екс-лідер соціалістів добре вписався в загальну канву беззастережної критики влади, ствердивши, що Україною керують ззовні, а чинне керівництво держави продало Крим Росії.

На ток-шоу «Український формат» 30 січня спробували реабілітувати Віктора Януковича, давши слово його адвокату. Він ствердив, що американські сенатори вважають суд над екс-президентом «фейком». Таку інформацію дає «Страна.ua» із посиланням на публікацію сумнівного сайту International Policy Digest, що вийшла за двадцять днів до вироку Януковичу. В ній ідеться про зустріч невідомих американських політиків із невідомими українськими активістами. Також у програмі говорили про необхідність «зберегти відносини» з Росією, яка, за словами екс-міністра транспорту Євгена Червоненка, не чіпає українські підприємства та заробітчан. Загалом програма просуває ідеї компромісів із Росією, суголосні з риторикою «Опозиційної платформи — За життя».

До студії ток-шоу «Право на владу» 31 січня на каналі «1+1» прийшли кандидати Андрій Садовий, Анатолій Гриценко, Олег Ляшко, Олександр Шевченко та Віталій Скоцик. Тема розмови — тарифи на житлово-комунальні послуги. Програма стала бенефісом Олега Ляшка, який поводився агресивно, перебивав усіх промовців та нападав на них. У кінці трансляції ведуча Наталія Мосейчук попросила кандидата заплатити за ефір, натякаючи на те, що він використав програму для агітації.

З ефіру ток-шоу «Народ проти» 1 лютого на телеканалі ZIK пішли п’ятеро політиків та активістів, протестуючи проти присутності у студії ведучого телеканалу «1+1» Олександра Дубінського. Серед них була народна депутатка Ірина Луценко та заступник міністра з питань окупованих територій Юрій Гримчак. Їхній демарш радше обурив ведучу та інших учасників програми, які закидали представникам влади неготовність до діалогу. На опитування «чи мали моральне право представники влади залишити прямий ефір, не відповівши на жодне питання виборців?», проведене в аудиторії в кінці програми, 91 % відповіли «ні». Юрій Мірошниченко, який представляв «Опозиційну платформу — За життя», залишився без опонента. Темою програми були плани щодо миру на Донбасі та боротьба з корупцією в Україні.

Частиною ток-шоу «Ехо України» 1 лютого на Прямому каналі було інтерв’ю генерального прокурора Юрія Луценка. Він, зокрема, критикував кандидата у президенти Анатолія Гриценка за закид на адресу його сина. Традиційно для цієї програми в сюжеті, присвяченому кандидатам, були жорстко розкритиковані всі, крім Петра Порошенка. Також продемонстрували нарізку з фільму «Зелене світло для Коломойського», що має ознаки чорного піару.

Детальніший огляд політичних ток-шоу читайте тут.

 

Маніпуляції

Рейтинги вже не ті. Телеканал «Україна», який раніше регулярно публікував результати соціологічних досліджень, протягом тижня утримувався від таких новин. А в підсумковій програмі «Сьогодні» 3 лютого розповів про попередження соціологів щодо псевдодосліджень та маніпуляцій. Можна припустити, що причина такої зміни — оприлюднення результатів досліджень поважних соціологічних служб, у яких лідером електоральних симпатій є Зеленський, а Олександр Вілкул і Олег Ляшко, яких віддавна просуває канал, мають скромні цифри.

Ставки замість рейтингів. Серед маніпуляцій, які поширюються в інформаційному просторі, підміна результатів соціологічних опитувань ставками в букмекерських конторах. Зокрема, про те, що ставки на перемогу Петра Порошенка та Юлії Тимошенко зрівнялися, повідомило інформаційне агентство «Інтерфакс-Україна». Агентство регулярно висвітлює зміни у ставках, хоча вони жодною мірою не свідчать про рівень підтримки кандидатів у суспільстві або їхні реальні шанси на перемогу, а є лише віддзеркаленням уявлень невизначеної кількості людей про можливі підсумки виборів. Раніше ці цифри використовувались у ток-шоу телеканалу NewsOne на доведення того, що шанси Юрія Бойка на перемогу зростають.

Роздмухана обіцянка Порошенка. Канал «Україна» 30 січня, розповідаючи в новинах про кандидатів у президенти, зробив хибне узагальнення («політологи кажуть») для просування вигідної для Петра Порошенка тези: «Ті українці, хто ще не визначився, без поспіху та більш ретельно зважать на його здобутки». Далі використали синхрон канадського політичного експерта Тарася Кузя, який стверджує, що «як президентом буде Порошенко… до 2024 року Україна стане повним членом у Європі». Для такого твердження немає жодних підстав, однак саме в такий спосіб маніпулювала, зокрема, й «Україна» під час висвітлення форуму «Від Крут до Брюсселя». Хоча сам Порошенко не обіцяв, що Україна вступить до Європейського Союзу, а говорив лише про подання заявки. Тарас Кузьо раніше висловлював симпатію до Порошенка.

Простий хлопець Зеленський. Програма «Гроші» на «1+1» порахувала статки кандидатів у президенти. Головний меседж: на фоні мільярдерів на кшталт Порошенка та мільйонерів, чиї мільйони невідомо звідки взялися, Володимир Зеленський живе найскромніше. Схожі акценти «1+1» робив, висвітлюючи з’їзд партії «Слуга народу», де все було «просто і з піцою», та участь Зеленського у «лопата-челендж». Насправді Зеленський аж ніяк не бідний.

Медведчук як вигідний фон для Порошенка. На Прямому каналі докладно аналізували план Сайдіка та конкурентні пропозиції Віктора Медведчука щодо компромісів із Росією, які мали би привести до миру на Донбасі. При цьому, на думку оглядача «Детектора медіа» Ярослава Зубченка, неприйнятні для української влади ініціативи спеціально розкручують для того, щоб їм опонував Петро Порошенко, заробляючи електоральні очки.

Аласанію звільнила «влада». Тенденційно дібрані факти в матеріалах «1+1» про звільнення Зураба Аласанії. 1 лютого в «ТСН» повідомили, що Аласанія «оприлюднив частину проекту рішення», в якому серед причин звільнення зазначена «відсутність широкого висвітлення подій за участі президента». «Голова наглядової ради наразі нічого не коментує», — йдеться далі в повідомленні; насправді на момент виходу повідомлення в ефір голова наглядової ради Тетяна Лебедєва вже оприлюднила повний документ, а також ствердила, що причини рішення були іншими. «UA: Перший», натомість, висвітлює конфлікт нейтрально і збалансовано. Сам Аласанія натякнув, що за спробою його звільнити стоїть «влада», не уточнивши, хто саме. У заяві на його підтримку низка журналістів ствердили, що рішення прийняте «на догоду владі». Нагадаємо, що ініціював звільнення В’ячеслав Козак, делегований до Наглядової ради Радикальною партією Олега Ляшка.

Порушники без імен. У матеріалі програми «Подробиці тижня» на каналі «Інтер» 1 лютого відеорядом до твердження, що деякі кандидати порушують закон, ведучи агітацію без спецрахунків, був білборд Андрія Садового. Фактів, які би підтверджували такі порушення Садового або будь-кого іншого, не навели. Порушення коментує Роман Бочкала, колишній журналіст «Інтера», який тепер позиціюється як керівник організації «Стоп корупції!» (в сюжеті є згадка про її ініціативу «Стоп політичній корупції») та часто фігурує в сюжетах каналу про конфлікти, в яких є інтерес співвласника «Інтера» Дмитра Фірташа.

Садовий отримав порцію чорного піару та компромату від телеканалу «Україна», який присвятив йому частину «спецрепортажу» «Слідами войовничих ботів». Негативний фактаж про Садового цитують із посиланням на сайт ZIK, власник якого Петро Димінський веде багаторічну інформаційну війну проти львівського мера (і навзаєм). Також у сюжеті наголошено, що Садовий закликав українців визнати поразку у війні з Росією. Ці вирвані з контексту слова в останні дні фігурували в публікаціях низки сумнівних сайтів. Садовому закидають, що він витрачає великі гроші на рекламу в Ютубі та накручує кількість підписників, купуючи ботів. Описані дії Садового коментує політична експертка Елліна Шнурко-Табакова. Садовому або членам його команди змоги відповісти на закиди на дали.

Не відповів за Гандзюк. У матеріалі «UA: Першого» про нових кандидатів у президенти йдеться, зокрема, про Петра Порошенка: «Це відео оприлюднила прес-служба Порошенка. Тут він, його дружина і троє працівників ЦВК. До цього кабінету журналістів не пропустили, поспілкуватися з чинним главою держави можливості не було. Не дістали відповіді на запитання і люди, які прийшли під ЦВК із банером: “Вибачте, так а хто замовив Гандзюк?”» Версію, що Порошенко пройшов через чорний хід, аби уникнути активістів, озвучила низка ЗМІ з посиланням на організаторів акції. Цю тезу радо підхопили, зокрема, «Страна.uа», «Українські новини» та УНІАН. При цьому ніхто з медійників не поцікавився в Адміністрації Президента та Державної служби охорони їхньою версією причин, із яких Порошенко заїхав у двір Київської обласної державної адміністрації, де розташована ЦВК, а не зайшов із боку бульвару Лесі Українки. Також немає підтвердження того, що інші кандидати заходили туди саме через центральний вхід. 5 канал у повідомленні про реєстрацію Порошенка акцію друзів Гандзюк не згадав.

Більше про маніпуляції в інформаційному просторі під час виборчої кампанії читайте на сайті «Вибори та ЗМІ».

Матеріал готували Отар Довженко, Зоя Красовська, Ярослав Зубченко, Марина Довженко, Гала Скляревська й Олександр Крумін.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *