Перевіряти джерела інформації – соціологи звернулися до ЗМІ

Соціологічна асоціація України звернулася до ЗМІ із закликом «неухильно виконувати вимоги до оприлюднення даних соціологічних досліджень та перевіряти компетентність джерела інформації», про що йдеться на офіційному сайті асоціації.

Із наближенням виборів у засобах масової інформації та інтернеті з’являється все більше фейкових і непрофесійних соціологічних даних, над чим занепокоєно спостерігає професійна спільнота соціологів.

«ЗМІ публікує соціологічні дані з посиланням на невідомі або маловідомі центри без обов’язкової методологічної інформації для оцінки якості даних. Маловідомі або зовсім не відомі організації проводять прес-конференції, на яких презентують результати псевдоопитувань. Часто такі центри та організації не мають свого сайту, а якщо мають, то на сайті не міститься інформація про попередні дослідження, керівника, персонал та контакти. Все це призводить до інфляції цінності професійної соціологічної інформації і не дає можливості суспільству відокремити реальні виміри громадської думки від їхньої імітації», – йдеться у зверненні.

При цьому, політики й заангажовані експерти вдаються до маніпуляцій, звинувачуючи провідні соціологічні організації у продажності, якщо наведені ними дані не влаштовують ті чи інші політичні сили.

Соціологічна асоціація України звертає увагу на те, що «соціологічні центри які є членами українських професійних спільнот (Соціологічна асоціація України, Українська асоціація маркетингу) і міжнародних організацій (наприклад, ESOMAR), діють у рамках правил, які не дають можливості маніпулювати результатами опитування».

Діяльність псевдосоціологічних центрів та інших організацій, які використовують неправдиві результати соцопитувань, негативно впливає на розвиток соспільно-політичної ситуації в Україні та є потенційною загрозою країні в умовах гібридноїї війни з Росією.

Соціологічна асоціація України готова надати консультативні послуги тим ЗМІ, які мають сумніви в представлених для публікації даних соціологічних досліджень.

Раніше Інститут масової інформації опублікував поради як читати соціологічні рейтинги та не заплутатися.

Фото: dzerkalo.media

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *