Як читати соціологічні рейтинги – ІМІ

Інститут масової інформації опублікував поради як читати соціологічні рейтинги та не заплутатися. Новини, які пишуться за результатами соціологічних опитувань, можуть призвести до хибних висновків. Однак, якщо дослідження проводилося перевіреною організацією, воно може показати зріз громадської думки. ІМІ пропонує короткий гайд про роботу з рейтингами.

1.ХТО випустив рейтинг?
Соціологічних організацій, інститутів напередодні виборів дуже багато. Але не усім можна довіряти. Організація може проводити опитування на замовлення партії, і некоректно представити дані. Варто перевірити, чи є сайт у цієї організації, чи довго вона існує, чи працює у міжвиборчий період, а чи тільки під вибори? Хто фінансував замовлення, яке проводилося? Видання Texty створили базу псевдосоціологів, де можна подивитися, кому краще не довіряти.

2. Чи вказано, ЯК проводилося дослідження?
Які конкретно ставилися питання, яким методом збиралися дані, скільки людей було опитано, з яких областей, за який період? Чи вибірка дійсно репрезентативна та показує думку більшості? Ці дані мають бути обов’язково вказані у новині.

3. КОЛИ проводилося опитування?
Думка людей змінюється дуже швидко, опитування, яке проводилося місяць чи два тому, вже може не відповідати дійсності. Обережно ставтеся до новин, в яких порівнюють дані різних досліджень, розподілених у часі, і проведених різними організаціями.

4. ХТО ПУБЛІКУЄ результати дослідження?
Одне дослідження може бути по-різному представлене в різних ЗМІ. Якщо є сумніви щодо правдивості новини, якості цього ЗМІ, перейдіть за посиланням та перевірте інформацію в оригіналі, на сайті соціологічної організації.

5. Якщо опитування проводилося на сайті ЗМІ, в ефірі телеканалу – не вважайте це дослідженням!
Результати таких опитувань не є репрезентативними, і не представляють думку громадськості. Більш того, такими опитуваннями легко маніпулювати й створювати фейки.

Джерело: imi.org.ua

Фото: leadership.name

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *