Холодний мир і гарячий паркет. Як теленовини показали форум Порошенка

«Україна» переплюнула «Інтер» у демонстрації відданості Президенту, а «1+1» спрацював на межі чорного піару.

Суспільний «UA: Перший» уже не вперше продемонстрував хибне розуміння стандартів і політичної незалежності. Про з’їзд «Батьківщини», який висунув кандидаткою на пост Президента України Юлію Тимошенко (згідно з дослідженнями всіх поважних соціологічних служб, її потенційна електоральна підтримка зараз найвища), в новинах тут не згадали взагалі. Про форум «Від Крут до Брюссселя. Ми йдемо своїм шляхом», де про своє кандидатство оголосив Петро Порошенко, згадали побіжно в контексті… акції «Хто замовив Катю Гандзюк?». При цьому ведуча помилилася, назвавши форум «з’їздом партії “Блок Петра Порошенка”, участь у якому брав і Президент». З’їздом партії форум не був. Про те, що нинішній глава держави має намір балотуватися на другий термін, — ані слова. Що ж, принаймні, є надія, що найсмішніші епізоди з’їзду потраплять до шоу Майкла Щура. Інші ж центральні загальнонаціональні канали висвітлили форум більш чи менш докладно. Деякі — ну дуже докладно…

Канал «Україна», де нещодавно демонстрували відверто піарні «Різдвяні зустрічі з Президентом», присвятив висуванню Порошенка десятихвилинний матеріал авторства Вікторії Малосвітної. Вже в підводці ведуча каже, що Порошенко «йде на другий термін» і «пріоритети на наступні п’ять років називає незмінними» — так, наче саме бажання Порошенка брати участь у виборах означає, що наступні п’ять років він буде Президентом.

У сюжеті журналістка каже, що метою форуму було «згадати історію, вшанувати пам’ять героїв Крут і вкотре підкреслити: шлях України — на Захід». Вона пропонує й історичний бекґраунд: «Понад сто років тому у битві під Крутами український народ заплатив надто високу ціну у прагненні до Незалежності. На початку ХХ століття Москва вкотре повернула Україну до складу імперії. В 90-ті вирвалися, але у 2014-му була чергова спроба». Усе це ніяк не стосується намірів Порошенка, але створює відповідний настрій. Далі Вікторія розповідає про успіхи України у сфері оборони. Синхрони самого Порошенка чергуються з описами досягнень та планів, синхронами інших учасників форуму. Наприклад, Андерса Фоґа Расмуссена, чия присутність на форумі була блискучим тролінгом на адресу Юлії Тимошенко. Як і у випадку Тимошенко, Расмуссен не висловлювався на підтримку кандидата Порошенка, але зі слів журналістки випливає саме це: «Подати заявку на вступ до Євросоюзу до 2024 року та отримати план дій щодо членства в НАТО — один із пріоритетів Петра Порошенка. Андерс Фог Расмуссен впевнений: Україні все під силу. Бо країна за останні роки зробила величезний стрибок». Нагадаємо, що Порошенко зможе подавати заявки й отримувати плани, якщо переможе на виборах.

Далі авторка змальовує позитиви в економіці: «Економіка зростає вже 12 кварталів поспіль. Президент каже: криза минула. Тепер з’являється можливість до реального добробуту людей. Завдяки угоді про асоціацію, українцям відкрився європейський ринок, а частка ЄС у нашому експорті перевищила 42 %». Усі ці факти й цифри потребують перевірки та експертних коментарів (хоча б тому, що інші кандидати так само впевнено говорять про зубожіння), але натомість журналістка «України» дає синхрон прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Є в сюжеті й синхрон Юрія Луценка, проте жодних додаткових коментарів або зауважень факт участі Генерального прокурора в агітаційному заході не викликав.

Словом, авторка один за одним перелічує пункти з переліку «реальних справ», які, згідно з новою агітаційною стратегією штабу Порошенка, мають бути протиставлені порожнім обіцянкам. І хоча наголосу на автокефалії на форумі не було, до сюжету ввійшов синхрон митрополита ПЦУ Епіфанія. І останній посил — перефразоване «або Путін, або Порошенко»: «Втім, успіхи України не дають спокою Кремлю. Серед головних загроз майбутнього Петро Порошенко називає загрозу російського реваншу та українського популізму, який надто загострився перед виборами. Каже, не може допустити краху всіх надбань». Від цього різко переходять до синхрону Порошенка, який оголошує, що вирішив іти на вибори. Зв’язок очевидний: не допустити краху надбань означає обрати Петра Порошенка вдруге.

Жодних інших думок, додаткових фактів, балансу, хоча би тіні сумніву в тому, що всі перелічені досягнення справжні та за ними не ховається така сама довга череда втрат і прорахунків, у цьому відвертому піар-сюжеті немає. Більш промовистої декларації підтримки Порошенка з боку телеканалу Ріната Ахметова годі й уявити.

Найоперативніше — ще під час форуму — про нього почали розповідати інформаційні канали. Канал новин «24» зробив пряме включення ще до того, як на сцену вийшов Порошенко. У включенні, зокрема, згадали про людей, начебто звезених на форум із регіонів: «Не змогли пояснити люди, які приїхали, наприклад, з Чернігівщини, як вони сюди потрапили, на яких автобусах приїхали і звідки ж у них ці запрошення». Далі журналістка Анастасія Кримова починає говорити геть чудне: «Давайте ж подивимося, чому саме сьогодні, тому що Президент хотів це зробити раніше, в які дати, і як Президент буде будувати свою передвиборчу кампанію. Він збирався сказати про це у новорічну ніч, але замість нього вийшов Зеленський… Був готовий оголосити про свої наміри в День Соборності, але цю дату вкрала Тимошенко.». Звідки кореспондентка знає потаємні наміри Порошенка, невідомо. Форум іще не почався, але вона вже впевнено розповідає про те, на яких темах «гратиме» Президент, балотуючись удруге. Друга частина матеріалу присвячена також невідомо як з’ясованим намірам штабу Порошенка скомпрометувати Юлію Тимошенко за допомогою Павла Лазаренка. Свої припущення журналістка доповнює коментарями політекспертів Віктора Тарана й Петра Олещука.

Канал «112», який вдень чергував пряму трансляцію порошенківського форуму зі з’їздом «Опозиційної платформи — За життя», дав у новинах прайму вкрай лаконічну новину про те, що Порошенко заявив про намір балотуватись. У ній згадали, що Президент «презентував і свою передвиборчу програму», проте що в цій програмі, не сказали. Натомість дали пафосний шматок синхрону. NewsOne давав про форум короткі повідомлення нейтральної тональності, зокрема, про намір Порошенка подати заявку на вступ до НАТО та ЄС.

Підводка Юлії Бориско до короткої новини, яку дав про форум «1+1», по-перше, різко контрастує з піаром «України», по-друге, є порушенням журналістських стандартів достовірності та відокремлення фактів від коментарів. «Оголошення про вступ Порошенка в президентську кампанію, власне, й було єдиною метою помпезного зібрання. На форум запросили чимало відомих людей, щоб продемонструвати їхню підтримку Порошенка», — сказала ведуча. Якщо це оцінка ведучої, вона мала би бути авторизована, якщо факт, то де джерело?

Але навряд чи це була власна оцінка саме Юлії Бориско, адже ті самі оцінні судження слово в слово повторила ведуча головного випуску «ТСН» Лідія Таран.

У цьому вже більшому, трихвилинному, сюжеті розповіли про «дорогезні автівки», які приїхали на форум; «вхід лише за запрошеннями і паспортами», наче мали пускати всіх охочих; знуджені обличчя, вихоплені камерою з залу; коротко переказали програмні тези Порошенка; дали слово штабісту Ігорю Гриніву, якого охарактеризували як «політтехнологи», аби він пояснив, чому Порошенка не висунув БПП. Тарас Березовець (охарактеризований як «політологи») прокоментував відсутність на з’їзді Віталія Кличка. А найкрутіша маніпуляція — антирейтинг кандидатів, який очолює Порошенко. Його показали на екрані на словах «за останніми соціологічними опитуваннями, гарант входить до п’ятірки лідерів нинішніх перегонів і очолює антирейтинг недовіри серед опитаних українців». Показали при цьому лише дані опитування Active Group, яку важко віднести до поважних соціологічних інституцій. Останній акорд — кадри з акції «Хто замовив Катю Гандзюк?».

«Інтер» у новинах о 18.00 дав коротке й цілком позитивне повідомлення, яке почалося не з головної новини (наміру Порошенка брати участь у виборах), а зі слів: «Заявку на вступ до Євросоюзу Україна подасть 2024 року, про це Президент заявив під час свого виступу на форумі». Таким чином плани кандидата у президенти видаються за плани держави. Лише після переліку амбітних задумів Порошенка ведуча сказала, що він має намір брати участь у виборах (що слід розуміти як «усе це буде, якщо ви проголосуєте за нього»).

У головному випуску «Подробиць» форуму та заяві Порошенка присвятили понад п’ять хвилин часу на самому початку. Тут також передвиборчі обіцянки та наміри кандидата названі «планами України». Сюжет побудований у найкращих традиціях телевізійного паркету: довгі пафосні синхрони, мальовничі плани з Порошенком на сцені, почергове представлення зіркових гостей форуму. Й жодного натяку на експертні коментарі, аналіз сказаного, якісь інші думки щодо досягнень України, перелічених у зацитованих виступах. Найкраще почуття гумору виявилось у монтажерів: на словах про рішення Порошенка балотуватися вдруге глядачі спостерігають за мімікою юнака з молодіжної масовки, яку важко описати словами.

Втім, завершився сюжет Лариси Зубенко зворушливими кадрами обіймів Порошенка з сім’єю. Переплюнути «Україну» «Інтеру» не вдалося, але лояльність до нинішнього Президента, який ось-ось стане офіційно зареєстрованим кандидатом, було продемонстровано. А як же опозиційний Бойко, «Інтере»? 🙂

Ще один канал, який демонструє відданість Порошенкові щодня, — Прямий. У новинах о 18-й годині тут показали малесеньке повідомлення з величезним синхроном: дали практично повний шматок виступу Порошенка, коли він оголошував про свою участь у виборах. Синхрон явно неформатний для новин, але, вочевидь, на Прямому боялися, що розкажуть про наміри політичного патрона гірше, ніж це зробив він сам. Втім, окрім прямої трансляції форуму, в ефірі Прямого цього ж вечора о 22.00 вийшов повтор. А на різних платформах каналу з’явилися хвалебні шматки виступів, наприклад, мера Дніпра Бориса Філатова.

Трошки урізаним цей самий синхрон Порошенка потрапив і до новин 5-го каналу. Ведучий Віталій Гайдукевич нейтрально підвів до синхрону, а потім додав, що «під час годинного виступу Президент розповів про свої здобутки протягом 5 років на посаді. Було і про розбудову війська, і про отримання незалежності для церкви, і про асоціацію з Євросоюзом та про безвізовий режим з ЄС. Щодо планів на другий термін, тут Порошенко сказав, що вже у 2024 році Київ подасть заявку на вступ до Євросоюзу, а також отримає план дій щодо членства в НАТО. Згадав Петро Порошенко і про акценти в економічному розвитку, і про боротьбу з корупцією. Зокрема, що найближчим часом завершиться конкурс із формування вищого антикорупційного суду, а сама установа запрацює протягом 2019 року». Обійшлося без переліку учасників форуму, цитат інших високопосадовців, які там виступали, без незручних деталей і… без фактчекінгу виступу Президента.

Аналогічним за змістом і ще лаконічнішим було повідомлення каналу ZIK. Тут згадали про «холодний мир», який, за словами Порошенка, Україні потрібен із Росією, та дали все той самий синхрон.

Із «холодного, але вигідного для України миру» почали розповідь про форум денні «Вікна» СТБ. Тут обрали формат прямого включення, хоча на момент виходу випуску новин дійство вже скінчилося. Кореспондентка Євгенія Мотрич постаралась описати те, що побачила, максимально нейтрально, хоча (можливо, випадково) сказала «пролунала також обіцянка вже 20-го… у 24-році підписати план вступу до ЄС і вступити, власне, в Євросоюз». Насправді Порошенко не давав (і не міг давати) таких обіцянок, які не зможе виконати, навіть якщо стане Президентом, — ішлося про план дій щодо членства в НАТО і про заявку на вступ до ЄС, а не про власне вступ. Також журналістка суб’єктивно охарактеризувала присутніх на форумі людей як «групу підтримки Президента» (хоча це не факт: наприклад, Дмитро Ярош уже після участі у форумі повторив, що підтримує іншого кандидата), процитувавши Гройсмана, Парубія та віце-спікерку Ірину Геращенко.

СТБ першим зробив наголос на тому, що участь Генерального прокурора в церемонії висування одного з кандидатів у президенти, — це не окей. Хоч і зробили це у форматі переказу виправдань самого Луценка: «Він зауважив, що як держслужбовець не має права агітувати за жодного з кандидатів. Каже, прийшов нагадати, що чекає на зрадників». Більше Євгенія пообіцяла розповісти в репортажі у випуску о 22-й годині.

Цей репортаж вийшов порівняно динамічним, докладним і не цілком піарним. На жаль, свою помилку з «обіцянкою зробити Україну вже 2024 року членом ЄС» журналістка повторила, а також зробила посеред матеріалу нарізку із синхронів титулованих спікерів, без яких можна було б і обійтися. Наприклад, «відомого стратега-аналітика Горбуліна», який розшифрував назву форуму. Із того, що «представники бізнесу» (які?) просили Порошенка далі підтримувати інновації, а Андерс Фоґ Расмуссен — реформи, можна зробити хибний висновок, що перемога вже в кишені у Президента.

Враження від матеріалу СТБ суперечливі: з одного боку, всуціль позитивна картина не затьмарена жодними негативами та сумнівами та увінчана радісними кадрами селфі із Президентом. З іншого —  сюжет випадає із загальної картинки прямолінійного паркетного піару, покликаного транслювати в голови глядачів меседжі штабу Порошенка.

ICTV, який відзначився піар-сюжетом із з’їзду «Батьківщини», відправив на форум Порошенка того самого кореспондента — Василя Саф’янюка.

Журналіст зі старту охарактеризував форум як «незвичне дійство» (хоча нічого незвичного в подібних офіційних заходах, на яких оголошують кандидатів, немає ні в Україні, ні за її межами) і ствердив, що там «зібралося майже 5 тисяч людей, аби почути заяву чинного Президента про намір іти на другий термін». Також автор ствердив, що Президент «презентує нову економічну стратегію», хоча нічого про зміст цієї стратегії не було сказано — лише констатації позитивних змін в економіці після тривалої кризи. Процитовані в сюжеті слова члена БПП, віце-спікера Ірини Геращенко про те, що Порошенко єдиний може сказати Путіну «ні», а насамкінець даний усе той самий синхрон із проголошенням наміру балотуватися. Репортаж стриманіший, аніж із з’їзду Тимошенко, але з тією самою функцією: передати головні піар-меседжі, які заклали режисери форуму та спічрайтери у виступи промовців.

А шкода: кореспондент ICTV міг би використати свою обізнаність із перебігом з’їзду Тимошенко, щоб описати паралелі та спроби технологів Президента бити головну конкурентку її ж зброєю. Живий Лесь Подерв’янський як відповідь на відеозапис із Пауло Коельйо, військові, запрошені на форум, — як відповідь кіборгам у Юлії Тимошенко і так далі. Зрештою, розповісти про те, як в останній момент на форум не зміг приїхати київський мер Віталій Кличко, пославшись на таємничу хворобу спини, але записав відеозвернення зі словами підтримки Порошенка як кандидата у президенти. Пояснити, що форум не є з’їздом партії Блок Петра Порошенка й вислухати думки експертів про те, чому так… І так далі.

Загалом можна констатувати: з-поміж усіх великих та рейтингових інформаційних телеканалів у новинах тільки «UA: Перший» проігнорував форум і лише «1+1» подав його в негативно-іронічному ключі, дібравши як справжні, так і висмоктані з пальця (на зразок «дорогих автівок») факти, які компрометують Порошенка та його команду. Хоча озвучений намір Порошенка брати участь у виборах справді був новиною дня (і для того, щоб її розповісти, не обов’язково було цитувати пафосний синхрон Президента), були й інші важливі моменти, які могли доповнити матеріали, якби журналісти шукали на форумі історій, фактів і коментарів.

Отар Довженко

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *