Одностайність без стриптизу. Як теленовини показали з’їзд «Батьківщини»

«Прямий» примудрився зробити акцент на Порошенку навіть у матеріалі про з’їзд «Батьківщини», а «UA: Перший» не повідомив про висування Тимошенко взагалі.

На відміну від скромного з’їзду Зеленського з лише двома мікрофонами, на з’їзд партії «Батьківщина», який урочисто висунув Юлію Тимошенко в президенти, акредитувались сотні журналістів. Та й сам захід був зрежисований як дороге шоу. Результатами висвітлення в медіа у штабі партії залишились задоволені. Хоча в теленовинах можна було побачити різні варіанти висвітлення — від ігнорування й чорного піару до хвалебних од і добірного позитиву.

Лаконічні

«Звісно, ми задоволені тим, що ЗМІ цікавляться кампанією та програмою найрейтинговішого кандидата на посаду президента України. Не можемо не помітити, що з початком виборчої кампанії постать Юлії Тимошенко стала помітна навіть деяким з тих медіа, які намагалися робити вигляд, що «Батьківщини» і її лідера не існує. Вочевидь, є події і є люди, яких не можна ігнорувати, навіть якщо вони не подобаються власникам ЗМІ – реальним чи формальним», — прокоментували на прохання «Детектора медіа» у штабі.

Із загальнонаціональних каналів, новини яких постійно аналізує ДМ, у вечірніх новинах 22 січня цілком проігнорував з’їзд і висування Тимошенко лише суспільний «UA: Перший». Про те, що був з’їзд і Тимошенко висунули, повідомили наступного дня в короткій інформації про реєстрацію чотирьох кандидатів у президенти.

Формально відмова від висвітлення з’їзду як піар-заходу, покликаного привернути увагу до кандидатки, вписується в логіку стосунків із політиками, яку проголошує Суспільне. Втім сам факт висування Тимошенко є важливим для аудиторії, а перебіг з’їзду цікавий не лише видовищністю, а й участю в ньому людей з-поза команди Тимошенко, які висловили їй підтримку або, принаймні, погодилися бути присутніми. Можливо, Суспільне вирішило не згадувати про з’їзд, аби не відповідати на питання «чому Тимошенко, а не, наприклад, Ілля Кива?». Але й на це питання є відповідь: за результатами всіх соцопитувань, якби вибори відбулись зараз,  Тимошенко отримала б найбільше голосів. Тож стежити за її діями та розповідати про них аудиторії важливо.

Ще два канали були вкрай лаконічними. Канал «112 Україна» обмежився двома реченнями у короткому повідомленні про нових кандидатів: «Юлія Тимошенко офіційно заявила про свої наміри балотуватися у президенти України. Її кандидатуру висунув з’їзд Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина”». Разом із нею до повідомлення потрапили Руслан Кошулинський та Ілля Кива.

NewsOne зміг іще коротше: «Про свої наміри іти в презенти заявили сьогодні Юлія Тимошенко від “Батьківщини” та Руслан Кошулинський від “Свободи”. У кожного з них свій план порятунку країни».

Трохи багатослівнішим був 5 канал. Тут висуванню Тимошенко присвятили окреме повідомлення. Але зробили помітний акцент на згадці про досягнення Петра Порошенка у промові патріарха Філарета. Ведуча Яна Конотоп почала з того, що Тимошенко «…була єдиним рекомендованим кандидатом на 14-тому з’їзді партії. Сам з’їзд відкрив почесний патріарх православної церкви України Філарет, який закликав партію сприяти об’єднанню і провів спільну молитву. Згадав і заслуги президентів України, зокрема чинного, у становлені незалежної української церкви». Також ведуча наголосила, що промова Тимошенко тривала понад дві години.

Дав 5 канал і синхрон: «Велика країна – це моя мета, від якої я не відступлю ані на крок. І я знаю, що і ви не відступите. Саме тому я балотуюся сьогодні в президенти. Якщо за перші сто днів я на посаді президента не зможу зламати стару систему, не зможу показати вам очевидні результати, я просто піду з президентської посади, якщо я відчую, що таких сил у мене немає. Саме такі мої гарантії для вас сьогодні».  Поза новинами на 5 каналі в цей вечір також обговорювали з’їзд із політконсультанткою Іриною Сєровою.

Хитрі

Також у штабі «Батьківщини» додали: «Можливо, не все в медіаповідомленнях нам подобається, не з усім згодні. Ми, звичайно, проте дезінформації і маніпуляцій, до яких іноді вдаються пропагандисти від влади. Ми розуміємо, як важко іноді журналістам протистояти тиску і спробам втягнути їх у брудні маніпулятивні кампанії. Ми говоримо про це відверто і чекаємо такої ж відвертості від працівників ЗМІ. Водночас ми поважаємо журналістів, їхню роботу та їхнє право на точку зору».

Найвишуканішу з маніпуляцій у новинах про з’їзд Батьківщини явив Прямий канал. Тут почали з того, як патріарх Філарет дякував Петрові Порошенку.

«Подякував президенту за Томос почесний патріарх православної церкви України Філарет. На з’їзді партії Юлії Тимошенко “Батьківщина” він відзначив роль Петра Порошенка в отриманні Томосу Українською церквою. За його словами, над здобуттям історичного документа попрацював Київський Патріархат і всі Президенти України, але досяг цієї мети саме чинний глава держави Петро Порошенко,- відзначив Філарет, і наголосив, що це не втручання у церковні справи, а турбота про державу», — це підводка ведучої Христини Чернеги. Здавалося б, трьох згадок про Порошенка у двох реченнях вистачить… Але після цього в ефір пішов синхрон Фыларета дослівно такого самого змісту.

Решту повідомлення Прямого про з’їзд «Батьківщини» було присвячено акції протесту проти її висування, а також спробам довести, що з’їзд партії організований недемократичними методами.

«Військові кажуть, що за президентства Тимошенко Україна капітулює перед агресором, чого не можна допустити. Активісти кажуть, що підтримують курс ЄС і НАТО і наголошують – Україні потрібний далі зміцнювати армію, а не здаватися ворогу. Репортерам “Прямого” вдалося зняти автобуси, якими централізовано звозили людей на з’їзд. Також наша знімальна група зафіксувала організаторів, які збирали людей за списками», — йдеться в повідомленні. Далі в ефірі розлогий антитимошенківський синхрон Олексія Гетьмана, титрованого як «учасник ООС». Нічого про саму Тимошенко і про те, що її висунули в президенти, в новинах Прямого нема. Зате вже наступного дня на Прямому розповідали про «хвилю обурення, яка накрила соціальні мережі» через те, що «учасники з’їзду охрестили Тимошенко єдиним політичним кіборгом».

Агресивні

На відміну від Прямого, каналу новин «24» аби познущатись із Тимошенко та її з’їзду, не знадобилась доба підготовки. «Без стриптизера обійшлося сьогоднішнє зібрання прихильників Юлії Тимошенко, де вони розмірковували, а чи гідна очільниця партії того, щоби від їхньої політсили стати кандидатом у президенти. Жартую, звісно. Хто б їм взагалі дозволив про таке розмірковувати. Не для того ж їх звозили до столичного Палацу спорту і годували там смачними мафінами. І хоча оголені чоловіки з квітами на сцену до Юлії Тимошенко сьогодні вже не дряпалися, були там не менш цікавими за стриптизера виступи інших поважних гостей партійного з’їзду», — саркастично виголосив в ефірі ведучий авторської програми «PROновини» Артем Овдієнко. Аж два нагадування про провокацію (або піар-хід?) минулого червня під час презентації «Нового курсу» Тимошенко — чи не забагато на таке невеличке повідомлення?

Також ведучий висловив обурення тим, що Саакашвілі подякував Тимошенко за підтримку Грузії 2008 року: «…його слова мене просто ошелешили, адже я чудово пам’ятаю, що тодішній уряд Тимошенко і жодним словом не коментував російську агресію, а сама Юлія Тимошенко хіхікала над жартами Путіна, який на спільній з нею прес-конференції у Москві висміював Михаїла Саакашвілі. А тепер от грузинський президент за таке їй дякує. Для мене це чергова демонстрація того, наскільки ж ця велика політика є брудною справою, що заради ситуативних союзів колишні вороги готові пробачити одне одному буквально будь-що. А от те, що 85-річний Кравчук розсипався Юлії Володимирівні у компліментах, мене особливо не здивувало. Я списав це на його поважний вік».

Прокоментував Артем Овдієнко й виступ патріарха Філарета: «А я чомусь був певен, що згадування чинного президента на з’їзді партії Тимошенко можливе хіба що для нещадної критики. Проте патріарху, схоже, було дозволено більше. Ну, а те, що буквально за 2 години на Банковій Порошенко вручив Філарету орден Героя України, то це, звісно, просто випадковий у часі збіг обставин». Так і не зрозуміло, на що натякає ведучий: що Філарет виконав замовлення, згадавши Порошенка на з’їзді, й негайно поїхав отримувати гонорар у формі геройського звання?

Власне, й сюжет новин «24 каналу» починається з іронії на адресу Тимошенко («Заповнений Палац спорту, сцена, великий екран, софіти. Це не виступ світової зірки, а лише потенційної кандидатки в президенти») та з наголосу на тому, що Філарет («якого раніше вже встигли звинуватити в агітації за Порошенка» — хто, коли, де, як устиг?)  подякував Порошенку.

Від репортажу можна було чекати, щонайменше, відокремлення фактів від коментарів… Але ні. «Нове гасло “Батьківщини” — “вірЮ”. І Тимошенко, ймовірно, сподівається, що в її абсолютно фантастичну збірну солянку обіцянок усіх політиків усіх часів і народів повірить виборець. Ефект підкріплює обіцянкою виконати це все — увага! — за три місяці», — йдеться а авторському тексті.

Решта матеріалу —натяки на компромат і просто компромат. По-перше, Тимошенко багато витрачає на рекламу: «За даними Комітету виборців України, Юлія Тимошенко за півроку лише за вересень 2018 витратила на рекламу більше 100 мільйонів гривень». Далі журналістка Ганна Калюжна стверджує: «Рекордні суми на рекламу можуть йти від політичних еліт, які поставили на Тимошенко на цих виборах». Й дає начебто на підтвердження цих слів синхрон народного депутата Сергія Лещенка, який перелічує політичні групи, що переорієнтовуються на Тимошенко. Не зрозуміло, чи політики, яких перелічує Лещенко, і є тими елітами, які дають Тимошенко «рекордні суми» на рекламу. Завершується сюжет так: «Раніше свою прихильність лідерці “Батьківщини” висловлював олігарх Ігор Коломойський, а журналісти кілька разів фіксували їх зустрічі за кордоном. Водночас журналісти програми “Схеми” зняли її зустріч з іншим олігархом Віктором Пінчуком». Попри те, що в сюжеті є пряма мова Тимошенко (уривки з виступу на з’їзді), він незбалансований: закиди щодо фінансування та співпраці з олігархами залишаються без відповіді.

Обережні

«Інтер» присвятив з’їздові короткий матеріал у паркетному форматі та нейтральному тоні, опустивши всі скандальні подробиці на зразок Філаретової згадки про Порошенка чи включення Саакашвілі:

«Захід відбувся у столичному Палаці спорту і зібрав кілька тисяч делегатів. Серез почесних гостей був, зокрема, перший президент України Леонід Кравчук, іноземні дипломати та представники країн ЄС, ветерани АТО та військові. Свою підтримку Тимошенко висловив і Почесний Патріарх Філарет. Він благословив її висування. Сама Юлія Тимошенко наголосила: країна давно заслуговує на принципового лідера». Подекуди шанобливий тон межує з хвалебним: «Лідерка “Батьківщини” також наголосила, що її програма розвитку держави детально прописана. Розробляли проект найкращі інтелектуали країни. Саме тому стратегія “Новий курс” має бути найдієвішою». Звісно, це не журналістські оцінки, а переказані непрямою мовою слова Тимошенко, однак без пояснень та обґрунтування вони звучать як позиція автора сюжету. Підкріплює ці твердження й синхрон, у якому Тимошенко вихваляє «креативний клас», що взяв участь у створенні її програми. Загалом повідомлення більш ніж наполовину складається з синхронів Тимошенко.

СТБ, щоб уникнути відвертого піару, вдало використав формат репортажу з мінімумом оцінок і послідовним описом перебігу подій.

Почали з патріарха Філарета, хоча момент із Порошенком оминули. Дали синхрон Леоніда Кравчука, який висловився на підтримку Тимошенко. Важливо також, що в сюжеті пролунала пряма мова екс-генсека НАТО Андерса Фоґа Расмуссена: «Україна є на правильному шляху до єдності і суверенітету. Саме тому наступні роки будуть ключовими для збереження курсу на реформи. Я можу пообіцяти, якщо вона обере таке майбутнє, я і багато інших друзів України на Заході, будемо продовжувати робити все можливе, щоб забезпечити Євроатлантичну підтримку руху України». Таким чином глядачі побачили, що не всі виступи учасників були закликами підтримувати Тимошенко: виступ Расмуссена охарактеризований як «дружнє послання». Загалом це, напевно, найбільш нейтральний і відсторонений з усіх повноцінних сюжетів про з’їзд.

У ТСН «1+1» вибірково підійшли до висвітлення епізодів з’їзду. Філарета показали коротко й без згадок про його компліменти на адресу Порошенка. «З трибуни Тимошенко підтримує перший президент Кравчук, а з екрана Міхеїл Саакашвілі. У залі вся родина Тимошенко. На сцену лідерку “Батьківщини” запрошує її донька», — йдеться в закадровому тексті. Репортаж радше скидається на світську хроніку (особливо наголос на одязі та зовнішності персонажів), та загалом за тональністю та добором синхронів і фактів радше нейтральний.

Хвалебні

Коротким, але відверто піарним був сюжет ICTV. Тут двічі (у підводці й у самому сюжеті) повторили, що учасники підтримали Тимошенко одностайно, й озвучили назву заходу, яку інші канали здебільшого опустили — «Форум єднання».

Цікаво зманіпулювали щодо виступу патріарха Філарета. Журналіст каже, що Філарет «привітав учасників і помолився за об’єднання України» (про добрі слова на адресу Порошенка згадок немає). А далі додає: «Підтримав кандидатуру Юлії Тимошенко і перший президент України Леонід Кравчук». З цього можна зробити хибний висновок, що Філарет агітував за Тимошенко. Автор і далі не робить різниці між просто виступами або зверненнями до учасників з’їзду та підтримкою кандидатки: «…до учасників з’їзду звернулися відомі світові політики. Зокрема, колишній Генсек НАТО Расмусен і президент Європейської народної партії Джозеф Дол. А зі сцени підтримати кандидатуру Юлії Тимошенко закликали легендарні захисники Донецького аеропорту». Зрештою він починає говорити про президентство Тимошенко не як про можливість, а як про визначену перспективу: «Юлія Тимошенко запевняє, що з перших днів на посаді візьметься за розбудову країни, розвиток економіки, підтримку соціальної захищеності, докорінної зміни Конституції».

«Побудуємо омріяну  щасливу, сильну, демократичну, європейську Україну. Я вірю в перемогу. Я вірю в вас. Я вірю в Україну. Слава Україні!» — таким синхроном Тимошенко завершили свій матеріал про з’їзд «Батьківщини» журналісти каналу «Україна». Цей порівняно найрозлогіший матеріал побудований у форматі репортажу, проте, на відміну від злегка іронічного тону «1+1», тут усе серйозно:

«У символічний для України день, День соборності, всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” висуває свого кандидата на пост президента».

«Спочатку слова підтримки та настанови від високоповажних гостей. Разом із патріархом Філаретом вся зала молиться за Україну».

«Дякує лідерка і простим українцям, які підтримали її у скрутні часи».

«Зробити країну сильною, стабільною, незалежною. Такою, щоб у ній не просто можна було існувати, а щоб хотілося жити. Про таку Україну завжди мріяла Юлія Тимошенко, – зі сцени розповідає її донька Євгенія». Синхрони з гаслами та обіцянками «лідерки» чергуються з непрямою мовою, якою авторка переказує гасла та обіцянки. Коли йдеться про «народну конституцію» від Тимошенко, журналістка дає слово політекспертці Катерині Одарченко, яка брала участь у створенні документа. Інші люди, які працювали над документом, схарактеризовані так: «команда, в якій понад сто висококваліфікованих експертів — юристи, економісти, політологи, талановита молодь». Поважність обіцянок Тимошенко підкріплює Костянтин Матвієнко — інший експерт-симпатик Тимошенко, якого титрують як «політолога». Таким чином «Україна» зімітувала експертні коментарі у своєму матеріалі: обидва коментатори є членами команди Тимошенко (і ходять на телеефіри як група її підтримки) але в сюжеті вони дають начебто неупереджену фахову оцінку її програмі. Для забезпечення балансу слід було б знайти інші експертні думки про те, що пропонує «Батьківщина» (критиків її «Нового курсу» серед експертів не бракує).

Хоча програмні цілі Тимошенко розписані в сюжеті досить докладно, знаходиться тут місце й для звичайних популістичних гасел: «Велика країна — моя мета, від якої я не відступлю ані на крок».

Перед тим, як завершити свій сюжет черговим популістичним гаслом, журналістка «України» Марія Петрик каже: «Тимошенко впевнена у підтримці всієї країни і зазначає: команда “Батьківщини” на останніх виборах до ОТГ здобула майже 36 відсотків голосів. На президентських сподівається буде ще більше». Згідно з аналізом «Української правди», ця цифра сумнівна і враховує лише ті результати, які вигідні «Батьківщині».

Таким чином, канал «Україна» несподівано здобув золоту медаль у неформальному змаганні з піару Тимошенко в теленовинах 22 січня. Парадокс, але цей матеріал водночас найбільш інформативний: із нього можна дізнатись чимало про обіцянки та ідеї, які виголошує гадана фаворитка президентських перегонів. Утім, було б корисніше й правильніше з погляду журналістських стандартів подавати ці обіцянки та ідеї в поєднанні з неупередженими експертними коментарями й бекґраундом, а не піаром і гаслами.

Отар Довженко

Фото: скріншот з відео

 

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *