Детектор інформаційних телеканалів. Головні тенденції за 4–10 березня 2019 року

Примітка: моніторинг оглядає ток-шоу (не всі), гостьові студії й авторські програми, не торкаючись випусків новин. До розгляду беруться лише наскрізні топові теми тижня, тому тенденції не є всеохопними.

«Детектор медіа» продовжує моніторинг прайм-тайму шести інформаційних телеканалів: «112 України», NewsOne, Прямого каналу, ZIK, 24-го каналу та «Еспресо». Моніторинг триватиме до 5 травня цього року. Читайте огляди головних тенденцій інформаційних каналів за 18–24 лютого, за 25 лютого – 3 березня.

Коротко про результати моніторингу за 4–10 березня: тема «Укроборонпрому» росте вшир, кандидатів підкуповують, кандидати об’єднуються.

Вибір тематики для студійних обговорень

Протягом першої половини звітного тижня тема ймовірних розкрадань в «Укроборонпромі» активно розвивалася різними подіями й політичними заявами, тож переважала всі інші теми. Тему обговорювали всі ці дні не стільки з точки зору самих поточних подій, скільки в контексті її впливу на виборчу кампанію. У четвер найбільш обговорюваною стала тема ймовірної спроби підкупу кандидата у президенти Юрія Тимошенка. На деяких каналах її ж продовжували обговорювати і в наступні дні тижня. І починаючи з п’ятниці на каналах обговорюють тему об’єднань кандидатів на виборах, оскільки це був останній день, коли кандидати могли офіційно зняти свою кандидатуру. Загалом більше уваги темі «Укроборонпрому» приділили канали «112 Україна», 24 канал і «Еспресо». Про підкуп кандидата Тимошенка більше говорили на каналі «112 Україна» і на Прямому каналі. Про сутички в Черкасах на передвиборному мітингу кандидата Порошенка, що сталися в суботу, у студії говорили лише на Прямому каналі, на інших згадували лише в новинах.

Хто за кого

На звітному тижні тут істотних змін не сталося. Канали «112 Україна» і NewsOne позитивно подають лідерів «Опозиційної платформи — За життя», негатив був зосереджений на нинішньому президенті Порошенку й нинішній владі загалом. На Прямому каналі чітко виражено позитив про Порошенка і владу загалом, негативно — щодо його Юлії Тимошенко й Анатолія Гриценка. Про Володимира Зеленського на звітному тижні тут згадували мало. 24 канал переважно негативний щодо Порошенка. Канал «Еспресо» на звітному тижні був більше позитивний щодо Порошенка й негативний щодо Юлії Тимошенко й Анатолія Гриценка. Телеканал ZIK цього тижня був негативним стосовно Порошенка.

Лідери маніпуляцій. Найбільш маніпулятивними на звітному тижні продовжують виглядати канали «112 Україна», NewsOne і Прямий канал. Трохи меншою є кількість маніпуляцій на 24-му каналі. Більше стало маніпулятивних моментів на каналі «Еспресо». На каналі ZIK топові теми не обговорювалися у програмах, проте маніпулятивним виглядало інтерв’ю з кандидатом Ігорем Смешком. Серед окремих програм найбільш маніпулятивними на звітному тижні були «Епіцентр української політики» і «Протистояння» на каналі NewsOne, «Вечірній прайм» на «112 Україні», «Прямий ефір» / «Вибори-2019» на Прямому каналі, «Скандали тижня» на «Еспресо» і «ProНовини» на 24-му каналі.

Основні види маніпуляцій

Основними видами маніпуляцій, якими користувалися ведучі й журналісти на звітному тижні, були відволікання уваги на другорядні обставини чи на споріднені, але менш важливі події (як-от із теми розкрадань в «Укроборонпромі» на тему прийнятності / неприйнятності контрабанди запчастин для військової техніки), багаторазова артикуляція маніпулятивних тез (як-от про право кандидата Юрія Тимошенка балотуватися у президенти або ж про розслідування «Наших грошей» як виборчу технологію). І надзвичайно поширеним прийомом на «112 Україні», NewsOne і Прямому каналі є озвучення гостями маніпулятивних тез, які не спростовуються ведучими й не балансуються іншими гостями, оскільки найчастіше сам підбір гостей у студії не дозволяє досягати балансу думок. Загалом, як прийом тутпрацює підбір таких гостей студії, які самі озвучуватимуть необхідні тези. Більшість гостей у студії на позиціях однієї сторони конфлікту, ведучі й ці ж гості перешкоджають говорити тим гостям, хто висловлює «незручні» для їхньої позиції думки (найбільше — на каналах «112 Україна», NewsOne і Прямому каналі). Надуживання каналами запрошенням одних і тих же гостей (Юрій Гримчак, Тарас Чорновіл, Олександр Палій, Андрій Пальчевський, Сергій Каплін, Василь Німченко, Дмитро Співак, Григорій Омельченко та інші). Також поширеним прийомом є залучення експертів із сумнівною компетентністю, зокрема велика кількість «всеїдних» експертів, які коментують занадто широке коло тем (на каналах «112 Україна», NewsOne і Прямому каналі). Представлення політиків як експертів (цим більше грішать канали «112 Україна» і NewsOne). Наведення фейкової електоральної соціології (NewsOne). Маніпулятивні запитання ведучих (питання з «підказкою», питання із «зашитими» оцінками чи висновками ведучих), спрямовані на отримання потрібної ведучим відповіді.

Як справи з дотриманням стандартів?

Тут без змін. Як і в попередні тижні, в гостьових студіях і ток-шоу майже завжди грубо порушується стандарт балансу думок, оскільки гості або представляють лише один із таборів, або баланс імітується присутністю «опонентів», яким до того ж не дають висловлюватися повністю. До студій, як і раніше, ніяк не долучають окремі сторони конфлікту, попри звинувачення на їхню адресу, які звучать у студії. І не запрошують обвинувачених дати відповідь на обвинувачення в майбутньому. Дуже погано і з дотриманням стандарту достовірності подачі інформації, ведучі й журналісти дають велику частину фактів із абстрактними, розмитими й узагальненими посиланнями, а інколи й узагалі без посилань на джерела. Періодично подаються навіть суб’єктивні думки без зазначення їх авторства. Час від часу порушується також стандарт точності інформації. Стандарт відокремлення фактів від думок порушується майже всіма ведучими й журналістами в сюжетах. Частим є й порушення стандарту повноти подачі інформації, оскільки ведучі вкрай рідко згадують бекґраунди, незручні для гостей або обговорюваних персоналій, яким канали симпатизують.

Текст повного звіту читайте тут.

Виготовлення моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відбиває точку зору USAID, уряду США та Internews.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *