Детектор інформаційних телеканалів. Головні тенденції за 25 лютого – 3 березня

Примітка: моніторинг оглядає ток-шоу (не всі), гостьові студії і авторські програми, не торкаючись випусків новин. Щодня до розгляду беруться лише по 2 топових теми, тому тенденції не є всеохопними.

«Детектор медіа» продовжує моніторинг прайм-тайму шести інформаційних телеканалів: «112 України», NewsOne, Прямого каналу, ZIK, 24-го каналу та «Еспресо». Це якісний аналіз, заснований на принципах «Методології моніторингу телевізійних і радійних програм». Моніторинг триватиме до 5 травня цього року. Щодня аналізуються дві найбільш резонансні теми, що обговорювалися в ефірі всіх або більшості телеканалів. Оглядаються ток-шоу (не всі), гостьові студії й авторські програми; не оглядаються випуски новин. Підсумковий огляд публікується щотижня.

Коротко про результати моніторингу за 25 лютого – 3 березня 2019 року: чорні діри «Укроборонпрому», подарунок корупціонерам і Україна без «Євробачення».

Вибір тематики для студійних обговорень

Тиждень починався з надмірно політизованої каналами неполітичної теми нацвідбору на «Євробачення», але вже з вівторка на перший план вийшла тема ймовірних розкрадань в «Укроборонпромі», озвучена журналістами програми «Наші гроші». Ця тема залишалася найважливішою до кінця тижня. Вона розвивалася і обговорювалася на каналах протягом всього тижня, найчастіше з чіткою прив’язкою до передвиборної кампанії. Паралельно обговорювалася тема імпічменту, вигадана і запущена в публічний обіг кандидаткою Тимошенко. З середи до цих тем додалася тема скасування Конституційним Судом статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення. У четвер Верховна Рада починала розгляд законопроекту про функціонування української мови як державної, що обговорювалося на кількох каналах. А у п’ятницю кандидат Садовий зняв свою кандидатуру на користь кандидата Гриценка. Загалом увагу темі «Укроборонпрому» більше приділили канали NewsOne, Прямий канал, 24 канал і «Еспресо», інші два канали лише згадували тему в новинах, щоправда на каналі ZIK Гладковський-старший був у неформатній програмі «Voxpopuli». Тему рішення Конституційного Суду і тему «Євробачення» обговорювали в студіях всі канали, крім каналу ZIK. До теми закону про мови зверталися лише канали «112 Україна», 24 канал і «Еспресо». Про об’єднання кандидатів говорили всі канали, крім каналу «112 Україна».

Хто за кого

На звітному тижні тут істотних змін не сталося. Канал «112 Україна» позитивно подає лідерів «Опозиційної платформи – За життя», негатив був зосереджений на чинному президенті Порошенку і чинній владі загалом. Дуже схожа картина на каналі NewsOne. На обох каналах періодично просуваються окремі тези російської пропаганди, але переважно їх озвучують гості за мовчазної згоди або й підтримки ведучих. На Прямому каналі чітко виражено позитив про Порошенка і владу загалом, негативно – щодо його конкурентів на виборах Тимошенко, Зеленського і Гриценка. На звітному тижні яскраво вираженою на каналі була лінія захисту іміджу Порошенка у зв’язку з темами «Укроборонпрому» і рішення Конституційного Суду. Більш збалансовані канали «Еспресо» і 24 канал, на яких про основних фігурантів політичного процесу можна чути як позитивну, так і негативну інформацію. Про переваги каналуZIKзнову сказати неможливо, оскільки на звітному тижні жодна з топових тем, що їх розглядав моніторинг, у студіях не обговорювалася.

Лідери маніпуляцій

Найбільш маніпулятивними на звітному тижні виглядали канали «112 Україна», NewsOne і Прямий канал. Трохи меншою є кількість маніпуляцій на 24 каналі. Майже не було їх на каналі «Еспресо».На каналіZIKтопові теми не обговорювалися в програмах, проте повністю маніпулятивною була поява Гладковського-старшого в програмі «Voxpopuli». Серед окремих програм лідерами по маніпулятивності на звітному тижні були «Прямий ефір» на Прямому каналі, «Вечірній прайм» на «112 Україна» і «ProНовини» на 24 каналі.

Основні види маніпуляцій

Основними видами маніпуляцій, якими користувалися ведучі і журналісти на звітному тижні були відволікання уваги на другорядні обставини чи на споріднені, але менш важливі події (як, наприклад, з теми розкрадань в «Укроборонпромі» на тему імпічменту, заявленого Тимошенко), вибіркове цитування (як, наприклад, обірване цитування статті Конституції про причину оголошення імпічменту президенту), прийом «товчений оселедець», коли маніпулятивну тезу повторюють різними словами з дня у день і багаторазово (як, наприклад, на Прямому каналі повторювали тезу про те, що розслідування «Наших грошей» – це передвиборча технологія). І надзвичайно поширеним прийомом на «112 Україна», NewsOne і Прямому каналі є озвучення маніпулятивних тез гостями, які не спростовуються ведучими і не балансуються іншими гостями, оскільки найчастіше сам підбір гостей у студії не дозволяє досягати балансу думок.

Як справи з дотриманням стандартів?

Як і попереднього тижня, в гостьових студіях і ток-шоу майже завжди грубо порушується стандарт балансу думок, оскільки гості або представляють лише один з таборів, або баланс імітується, коли певні гості грають роль опонента, не будучи при цьому повністю компетентними. До студій, як і раніше, ніяк не долучають окремі сторони конфлікту, попри навіть жорсткі звинувачення на їхню адресу. І не запрошують обвинувачених дати відповідь на обвинувачення в майбутньому. Дуже погано і з дотриманням стандарту достовірності подачі інформації, ведучі і журналісти дають велику частину фактів з абстрактними, розмитими і узагальненими посиланнями, а інколи і взагалі без посилань на джерела. Періодично подаються навіть і суб’єктивні думки без зазначення їх авторства. Час від часу порушується також стандарт точності інформації. Стандарт відокремлення фактів від думок порушується майже всіма ведучими (крім Євгена Кисельова на Прямому каналі та Віталія Портникова на «Еспресо») і журналістами в сюжетах. Частим є і порушення стандарту повноти подачі інформації, оскільки ведучі вкрай рідко згадують бекграунди, незручні для гостей або обговорюваних персоналій, яким канали симпатизують.

Текст повного звіту читайте тут.

Виготовлення моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації Детектор медіа та не обов’язково відбиває точку зору USAID, уряду США та Internews.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *