«Детектор медіа» розпочав проект моніторингу прайм-тайму шести інформаційних телеканалів: «112 України», NewsOne, Прямого каналу, ZIK, 24-го каналу та «Еспресо»

«Детектор медіа» розпочав проект моніторингу прайм-тайму шести інформаційних телеканалів: «112 України», NewsOne, Прямого каналу, ZIK, 24-го каналу та «Еспресо». Це якісний аналіз, заснований на принципах «Методології моніторингу телевізійних і радійних програм». Моніторинг триватиме до 5 травня цього року. Щодня аналізуються дві найбільш резонансні теми, що обговорювалися в ефірі всіх або більшості телеканалів. Оглядаються ток-шоу (не всі), гостьові студії й авторські програми; не оглядаються випуски новин. Підсумковий огляд публікується щотижня.

Чому цей моніторинг саме такий. В українському телепросторі мовить близько десятка телеканалів, які за форматом або позиціюванням можна означити як інформаційні. Деякі з цих каналів мають порівняно велику (1–3 %) частку аудиторії. До того ж, працюючи в режимі «фабрики політичних заяв», вони є джерелом контенту для багатьох інших ЗМІ та опосередковано впливають на значно більшу аудиторію. За спостереженнями експертів ГО «Детектор медіа», саме ці телеканали — головний майданчик для політичних маніпуляцій на українському телебаченні. Їхній ефір надзвичайно насичений, тому значна кількість порушень і маніпуляцій залишається непоміченою експертами організацій, що досліджують дотримання журналістських стандартів та виборчого законодавства в українських ЗМІ. Для цього моніторингу ми обрали шість телеканалів, що працюють в інформаційному форматі. У майбутньому перелік каналів може бути змінено, також може бути змінено логіку вибору тем. Вибірковий аналіз висвітлення головних тем дозволить окреслити головні тенденції в порушеннях стандартів, передвиборному піарі та просуванні маніпулятивних меседжів, вигідних як політичним гравцям усередині України, так і силам, які намагаються вплинути ззовні.

Коротко про результати моніторингу за 18–24 лютого 2019 року: вибори і протистояння силовиків, битви за державну мову, утвердження європейського курсу і проблема з «Євробаченням».

Вибір тематики для студійних обговорень. На звітному тижні (18–24 лютого) було кілька важливих тем. Заяву Служби безпеки України про викриття начебто підготовки штабами Тимошенко масштабного підкупу виборців обговорювали в ток-шоу і гостьових студіях усі канали, крім ZIK, який про це повідомляв лише в новинах. Викриття поліцією начебто підготовки штабами Порошенка такого ж підкупу обговорювали лише на 24-му каналі й «Еспресо». Підписання президентом змін до Конституції щодо курсу України на ЄС і НАТО обговорювали тільки на каналі NewsOne, «Еспресо» і Прямому каналі. Так само, як і тему підсумків Мюнхенської безпекової конференції для України. Засідання Генасамблеї ООН з українського питання обговорювалося лише на каналах «112 Україна», Прямому каналі й «Еспресо». Проблеми, які виникли з переможницею національного відбору на «Євробачення», обговорювали на Прямому каналі й «Еспресо». Соціологію від Центру Разумкова, яка показала зміну позицій у трійці лідерів перегонів і заяву СБУ про підготовку Росією нападів на храми Московського патріархату обговорювали лише на Прямому каналі.

Канали по-різному ставляться до вибору тем для обговорення з гостями студії. Далеко не всі головні теми дня обговорюються. Є враження, що різні канали беруть лише теми, зручні для досягнення певних пропагандистсько-політтехнологічних цілей, часом ігноруючи явно топові теми дня. І це вже є результатом моніторингу – зафіксовано тенденцію. Ми не виключаємо, що змінимо в подальшому фокус аналізу – наприклад, аналізуючи подачу головних тем тижня (а не окремих днів) на всіх шістьох каналах.

Хто за кого. Канал «112 Україна» протягом аналізованого тижня позитивно подавав лідерів «Опозиційної платформи — За життя» Юрія Бойка й Віктора Медведчука. Негативно —  президента Петра Порошенка і владу загалом, кандидатку у президенти Юлію Тимошенко. Так само канал NewsOne був позитивний до Бойка з Медведчуком і ще до одного кандидата у президенти — Сергія Тарути, негативний до Порошенка і влади загалом. На Прямому каналі чітко виражено позитив про Порошенка і владу загалом, негатив щодо Тимошенко і ще двох кандидатів у президенти: Володимира Зеленського й Андрія Садового. На «Еспресо» і 24-му каналі чітко вираженого ставлення на звітному тижні не було, оскільки Порошенка і владу обговорювали як у позитивному, так і в негативному контексті, але на обох каналах обговорювали Тимошенко лише в негативному контексті. Про позитиви й негативи на каналі ZIK сказати неможливо, оскільки на звітному тижні жодна з топових тем, що їх розглядав моніторинг, у студіях не обговорювалася.

Лідери маніпуляцій. Найбільш маніпулятивними на звітному тижні виглядали NewsOne і Прямий канал, далі — канал «112 Україна». Найвищою є кількість маніпуляцій у програмі В’ячеслава Піховшека «Епіцентр української політики» (NewsOne). Кількість маніпуляцій на каналі «Еспресо» і 24-му каналі незначна, канал ZIK оцінити неможливо із зазначеної вже причини.

Основні види маніпуляцій. Основними видами маніпуляцій, якими користуються ведучі й журналісти першої трійки антилідерів, є підміна тези, використання суто емоційних аргументів попри логіку, висмикування цитат із загального контексту думки, підміна контексту, коли сказане про одне видається за сказане про щось інше, узагальнення одиничних фактів до рівня тенденції й озвучення маніпулятивних тез, зокрема російської пропаганди гостями, які не балансуються ні іншими гостями, ні ведучими.

Як справи із дотриманням стандартів? У гостьових студіях і ток-шоу майже завжди грубо порушується стандарт балансу думок, оскільки гості або представляють лише один із таборів, або баланс імітується, коли певні гості грають роль опонента, не будучи при цьому повністю компетентними. До студій найчастіше не долучають окремі сторони конфлікту, попри навіть жорсткі звинувачення на їхню адресу. Дуже погано і з дотриманням стандарту достовірності подачі інформації: ведучі й журналісти дають велику частину фактів з абстрактними, розмитими й узагальненими посиланнями, а інколи і взагалі без посилань на джерела. Періодично подаються суб’єктивні думки без зазначення їхнього авторства. Час від часу порушується також стандарт точності інформації. Стандарт відокремлення фактів від думок порушується майже всіма журналістами (крім хіба що Євгена Кисельова на Прямому каналі), в їхніх словах — велика кількість суб’єктивних оцінок і висновків, безпідставних узагальнень. Усе це зазвичай подається у вигляді фактів або «істини в останній інстанції», тому що ведучі й автори сюжетів ніде належно не маркують власних думок, посилаючись на самих себе. Частим є і порушення стандарту повноти подачі інформації, оскільки ведучі вкрай рідко згадують бекґраунди, незручні для гостей, яким канали симпатизують.

Текст повного звіту читайте тут.

Виготовлення моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації Детектор медіа та не обов’язково відбиває точку зору USAID, уряду США та Internews.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *