Гравці чужих збірних. Головні тенденції інфопростору 3 — 9 червня 2019 року. Детектор виборів

Зеленський говорить словами Порошенка, Вакарчук — словами Зеленського, Ляшко — словами Тимошенко, а Юлія Мендель зі старту скочила в халепу. Детектор виборів 2.2.

«Детектор виборів» — щотижневий аналітичний огляд, який оперативно фіксує головні теми, тенденції, маніпуляції та зміни в інформаційному просторі, пов’язані з виборами. Детальніший аналіз читайте в наших постійних (теленовинителетижневикиполітичні ток-шоуінформаційні каналиросійська пропаганда) моніторингових дослідженнях. Випуски «Детектора виборів» часів президентської кампанії читайте тут.

Архів: «Детектор виборів» за 22 травня — 2 червня.

Головні тенденції

Найцікавіше цього тижня відбувалось у вікенд: кілька ключових політичних сил провели свої з’їзди та оголосили перші частини списку. З’їзди партій телеканали висвітлювали традиційно як шоу, приділяючи менше уваги невідомим персоналіям у списках, більше — відомим (а варто було б навпаки — наприклад, київський забудовник Вадим Столар у списку ОПЗЖ залишився майже непоміченим). При цьому журналісти задовільняються тим, що їм готові розкрити партії: перші п’ятірки, десятки, двадцятки — не розпитуючи й не вимагаючи інформації про те, хто буде далі у списках і за яким принципом ці списки формуються. Особливо це стосується списку «Слуги народу»: партія оголосила першу сотню, хоча її рейтинги дають підстави сподіватись на ще більшу кількість мандатів, та ще й додала, що цей список не остаточний. Уже зараз більшість прізвищ у списку нічого не говорять виборцям — величезний фронт робіт для журналістів.

Тим часом протягом тижня невдалі комунікації Банкової та деякі її призначенців породили кілька скандалів. Новопризначеній речниці президента Юлії Мендель не позаздриш: її спроби пояснити, що мали на увазі Леонід Кучма та Володимир Зеленський лише погіршили ситуацію. Повернення Кучми у переговорний процес у Мінську, до речі, відбулося як по змащеному — на ТБ суцільні панегірики й жодних згадок про те, що таке кучмізм і хто замовив Георгія Ґонґадзе.

Міхеїл Саакашвілі, на якого новинарі та коментатори покладали багато сподівань як на «джокера» українського парламентаризму, поки що розчарував — спершу зголосився вести партію «Удар» на вибори, а потім передумав і заявив, що його рух піде на вибори сам. При цьому він уточнив, що хоче піти до ВР, аби підтримати Зеленського. Новини звертали на нього небагато уваги.

Натомість поруч із політичними голіафами в новинах почали з’являтися партії, про які давно (або ніколи) не було чути: Аграрна, партія «Патріот» та об’єднані на базі «Свободи» націоналісти. Більше, ніж за президентської кампанії, звертають увагу в новинах на «Самопоміч».

Наймоторошніша тема тижня — вбивство хлопчика Кирила в Переяславі-Хмельницькому — відлунювала в новинах, однак не потягнула за собою ані політичної відповідальності, ані бодай якогось негативу для учасників виборчого процесу. «Інтер», наприклад, навіть не згадував у цьому контексті прізвища міністра Арсена Авакова. Не стали інформаційною бомбою й вироки у справі про вбивство Катерини Гандзюк — хіба що «1+1» у тижневику вшанував її пам’ять сюжетом про те, за що, власне, активістку могли замовити. Про сам вирок взагалі нічого не сказали у новинах ICTV та «Інтера».

Десятка курйозів і маніпуляцій тижня

  • Святослав Вакарчук на «Свободі слова» говорив словами Зеленського і пояснив це необхідністю бути солідарними;
  • «1+1» похвалив Зеленського за те, як він тримався в Брюсселі, устами «експерта» з прозеленської партії УКРОП.
  • Прес-секретарка президента Юлія Мендель необачно підкинула козир російській пропаганді — сказала, що наші стріляють по лікарнях і школах;
  • Дмитро Гордон знов агітує за Смешка в ефірі ток-шоу — і знов йому не заважає ведучий;
  • Один із керівників партії, що веде новини на каналі свого партійного лідера? Такого не було й за часів Кучми та Януковича. Втім, нарешті Віталій Гайдукевич схаменувся;
  • Зеленський у зверненні до ВР сказав, що підтримка парламенту — 4%. Нікого, крім Суспільного та 5 каналу, ця фіктивна цифра не зацікавила;
  • «Україна» відшукала сумнівну соціологію, яка дає бодай якийсь шанс партії Ляшка, й тепер періодично повторює її в новинах;
  • По завершенні з’їзду «Опозиційної платформи — За життя» «Інтер» повторював новини з нього ще три дні;
  • «Радикали повалили пам’ятник» — це новина не з грудня 2013-го, а з минулого тижня: так ICTV описав події навколо з’їзду партії «Довіряй ділам»;
  • Колишній «правосек» Ілля Кива так приріс до крісла у студіях «112» та NewsOne, що зрештою став кандидатом від ОПЗЖ.

Головні події,  що висвітлювались у медіа 27 травня — 2 червня

Зеленський призначив своєю прес-секретаркою Юлію Мендель — у неї знайшли конфлікт інтересів.

Прямий канал купив квартиру родині загиблого шахтаря після суперечки з Зеленським.

Зеленський подав законопроект про незаконне збагачення до ВР.

Саакашвілі вирішив піде на вибори з «Ударом» — але передумав; його рух піде на вибори окремо.

Конституційний Суд розгляне указ про розпуск парламенту.

Зеленський використав частину промови Порошенка — АП звинувачує МЗС у провокації — МЗС пояснює.

Гройсман сформував список «Української стратегії».

Від «Удару» на вибори підуть лише мажоритарники.

Оприлюднені перші частини виборчих списків «Свободи», «Самопомочі», ОПЗЖ, «Сили і честі», «Голосу», «Європейської солідарності» та «Слуги народу».

Ахметовська частина «Опоблоку» йде на вибори з Мураєвим і «Довіряй ділам».

Зеленський відповів на петицію з вимогою його відставки.

Анатолій Шарій зареєстрував свою партію.

«Слуга народу» висуне кандидатів на мажоритарці на всіх округах.

Партія «Відродження» розвалилася.

Зеленський делегував до мінської групи Хомчака, але потім передумав.

Партія «Слуга народу» зібрала 3,5 тисячі заявок від охочих бути кандидатами.

Верховна Рада не підтримала відставку Клімкіна, Полторака і Грицака.

Ярош закликав націоналістів об’єднатись на базі «Свободи».

Опубліковані результати опитування агентства «Рейтинг».

Ілля Кива балотуватиметься до ВР у складі ОПЗЖ.

ОПЗЖ йде на вибори без людей Ахметова — є юридичні проблеми.

Генпрокуратура оголосила підозру Ющенку за Межигір’я.

Опубліковані результати опитування УІСД і «Соціального моніторингу».

Розслідувачі виявили, що Пінчук возив Кучму до Зеленського — Кучма повернувся до мінської групи.

Леонід Кучма у Мінську зробив декілька неоднозначних заяв: щодо зняття економічної блокади та щодо можливості прописати в угоді щодо тиші на Донбасі «не стріляти у відповідь»

Вакарчук висловився за законодавче врегулювання відносин із Росією.

Зеленський готовий до переговорів з Росією та виконання мінських угод.

Медведчук і Бойко полетіли до Росії «домовлятися про газ».

Президент закликав Росію відновити контроль над бойовиками.

«Слуга народу». Оскільки про партію до кінця тижня сказати було нічого, головним амбасадором бренду залишався Володимир Зеленський. Його дії більшість телеканалів уже призвичаїлась висвітлювати у старому доброму паркетному ключі — зустрівся, заявив, пообіцяв, запевнив. Так висвітлювали і поїздку до Брюсселя, й зустріч із Дональдом Туском. Особливо постарався «1+1», розповівши в паркетному форматі про те, як добре виконує представницьку функцію новий глава держави, як здорово, що він говорить англійською. Коментує це колишній міжнародник, а тепер прибічник Зеленського з партії «Укроп» Богдан Яременко.

Виняток — 5 канал: у програмі «Час. Підсумки тижня» ведучий і однопартієць Порошенка Віталій Гайдукевич сказав, що «Зеленський намагався жартувати, але декому було соромно, в результатах переговорів жодної конкретики».

«Сніданок з “1+1”» дещо розвіяв паркетний морок, завдяки інтерв’ю в Зеленського на велотренажері від кореспонедта радіо «Свобода» Георгія Жигалова. Під час розмови президент, зокрема, натякнув на те, що Уляну Супрун називають «доктором Смертю», а він утішений, що має іншого лікаря. «1+1» дав цю цитату в новинах разом із відповіддю Супрун. Зеленський висловився про вбивство п’ятирічного хлопчика, але питання про відповідальність керівника МВС прямо не пролунало.

Теленовини також некритично подали звернення Зеленського до Верховної Ради про те, що вона «пробила дно». Лише «UA: Перший» поставив під сумнів твердження президента про 4% підтримки парламенту та запитав про це соціологиню Ірину Бекешкіну, яка сказала, що не зустрічала таких цифр у результатах соцопитувань. Згодом про те, що ця цифра фіктивна, сказав у тижневику 5 каналу Віталій Гайдукевич. Решта телеканалів просто цитували, не перевіряючи.

7 червня президент зібрав журналістів за містом, пригостив шаурмою й поспілкувався. Частина колег побачили в цьому, з одного боку, намагання підлеститись до преси, з іншого — прояв сервільності.

Розповідаючи про з’їзд партії, ICTV констатував, що Дмитро Разумков чи не вперше публічно заговорив українською. Також повідомили, що в партії планують провести «постпраймеріз», не уточнивши, що це таке і за яким принципом буде проведено. 5 канал показав ґеґ із виступу Зеленського на з’їзді: він дивиться в шпаргалку й питає, чи це точно його промова, а не Порошенка (про це далі). «1+1» оголосив, що у списку «Слуги народу» є керівник каналу Олександр Ткаченко, проте не уточнив, наскільки це взагалі нормально — поєднувати кандидатство з управлінням медіаресурсом.

«Опозиційна платформа — За життя». Піар ОПЗЖ щодня виходить у новинах «Інтера»; подекуди просто оголошують, який кандидат іде по мажоритарці на якому окрузі. Цього разу канал віддає левову частку піар-ефіру саме ОПЗЖ, не надто розмінюючись на інші політичні сили (зокрема зі з’їздів показали лише «Слугу народу» та «Європейську солідарність», а також безпечних для електорату ОПЗЖ «Аграрну партію» та націоналістів), та створює відповідний контекст — наприклад, весь час говорить про задорогий газ. «Інтер» у новинах тричі за тиждень у різних варіаціях розповідав про один і той самий з’їзд ОПЗЖ.

Щоб привернути до себе увагу й дати повторний сигнал своїм виборцям, Медведчук і Бойко вирушили у повторний вояж до керівництва «Газпрому» в Росію. Цього разу теленовинарі не поцікавились тим, чи законним був переліт і яким чином він відбувався. «UA: Перший» наголосив на тому, що ні Бойко, ні Медведчук не представляють Україну офіційно, й нагадав про розслідування через перші «переговори». Натомість «112» сказав, що «Газпром» готовий до переговорів, і подали це як заслугу Бойка й Медведчука. 5 канал почав інформацію про цю подію зі слів про те, що прямі поставки газу в Україну вигідні Москві, а «знижки» «Газпрому» химерні, й лише в кінці назвав Бойка та Медведчука. Також на 5 каналі наголосили на ідеї автономії для Донбасу, яку на з’їзді висловив Медведчук. Але половина каналів взагалі мовчали про другу за рейтингом політсилу.

«Батьківщина» поки що невиразна на фоні більш скандальних, нових або перезапущених політичних сил. Юлія Тимошенко робить заяви про те, що вибори можуть бути зірвані; ICTV, «Україна» та «Інтер» піарять її участь у форумі «Трансформація України». Поза тим, крім епізодичних появ у збірних парламентських сюжетах, Тимошенко в ефірі мало — схоже, цього разу у власників телеканалів інші улюбленці.

В інтерв’ю «Українській правді» Ігор Коломойський сказав, що допомагатиме Юлії Тимошенко на виборах, але не схоже, що це означатиме беззастережний піар у новинах «1+1». Принаймні, третього червня заяву Тимошенко про те, що переговори з Росією треба почати з чистого аркуша, тут подали мало не як зраду, збалансувавши обуренням Ірини Геращенко («Розумію, що розпочався кастинг на посаду прем’єр-міністра, але не треба принижувати свою людську гідність в цьому кастингу») й натякнувши на те, що слова Тимошенко суголосні російським.

«Європейська солідарність». 5 канал дедалі агресивніше просуває свого власника та його політичну силу, постійно протиставляючи Порошенка Зеленському та приділяючи його партії значно більше уваги, ніж іншим. Віталій Гайдукевич, який до останнього часу вів новини та тижневик на каналі та на приховував свого критичного ставлення до нового президента, врешті пішов з ефіру. Можливо, тональність інформаційного продукту каналу тепер пом’якшиться, адже за левову частку заангажованих коментарів був відповідальний саме Гайдукевич, який став членом президії «Європейської солідарності».

«Факти тижня» ICTV характеризують результати з’їзду партії несподівано позитивно: «позбулися баласту, залучили нову кров». При цьому не нагадують, хто ж, власне, був цим «баластом», і не кажуть, куди він дівся (зокрема про участь деяких колишніх порошенківців у виборах на мажоритарці). І тут же гірка пігулка: неназвані «експерти» прогнозують падіння рейтингу партії Порошенка після того, як на арену вийшли Гройсман і Вакарчук, і навіть припускають, що «ЄС» може не взяти 5%.

«Сила і честь». Ігореві Смешку відкрилися двері на канал «Україна». 3-го червня лідер «Сили і честі» побував у студії, анонсувавши з’їзд та розповівши про принципи формування виборчого списку. 7 червня «Україна» зробила зі з’їзду партії класичний піар-сюжет із обіцянкою Смешка потужною силою увійти до ВР. У тижневику «України» сказали, що Смешко «хоче закріпити успіх президентських виборів». Нагадаємо, Смешко посів шосте місце у першому турі з 6% голосів, що можна вважати успіхом із великою натяжкою.

5 канал, натомість, розповів про те, що Володимир Замана, який увійшов до першої десятки партії, під слідством за державну зраду, кілька депутатів перейшли з інших політсил («Блоку Петра Порошенка» та «Самопомочі»), а Дмитро Гордон агітував за Смешка ще за часів президентських виборів.  ZIK у тижневику дав кумедний синхрон Гордона про те, що партія «фінансуватиметься людьми». Про підозру Замани сказали й на ICTV.

«Голос». Святослав Вакарчук стає завсідником ефірів політичних ток-шоу, де йому не заважають піаритись і озвучувати свої гасла. На його з’їзд журналістів не пустили, та це не завадило телеканалам знімати його знадвору та висвітлювати як важливу новину. Матеріали про «Голос» виглядають як суцільний позитив, але, крім переліку прізвищ у списку, про партію нема що казати. Хіба що, як «Факти тижня», що рейтинг «Голосу» «подолав психологічний бар’єр». Поточних піар-сюжетів у новинах про «Голос» поки що немає.

«Українська стратегія». «Інтер», «Україна» та ICTV не припиняють показувати прем’єр-міністра Володимира Гройсмана в паркетному форматі попри те, що тепер він учасник виборчого процесу. ICTV, СТБ та «Україна» висвітлили з’їзд «Української стратегії» позитивно-паркетно. Стисло, але також у позитивному ключі показали його на «1+1». «UA: Перший» постарався втиснути в матеріал біографічну інформацію про учасників проекту. 5 канал наголосив на непрохідності політсили: «Соціологічні опитування нині не надто тішать партію Володимира Гройсмана. Станом на зараз вона не долає прохідний бар’єр до парламенту. Сам прем’єр та його соратники упевнені, що на час виборів рейтинг буде іншим». У тижневику ZIKа зауважили, що Гройсман не хоче бути гравцем чужої збірної та сподівається на бліцкриг. У тижневику «1+1» повідомили, що «Гройсман публічно відсторонився від хрещеного батька», маючи на увазі Петра Порошенка.

Радикальна партія. Головним майданчиком для просування Ляшка та його партії залишається канал «Україна». Проте «Інтер» також цитує ті заклики Ляшка, які не суперечать курсу політичних патронів каналу — зокрема знизити ціни на газ (що, як відомо, можна зробити, лише втіливши домовленості Медведчука з Кремлем про пряме постачання палива) або озвучити імена керівників силових відомств, яких подасть парламенту на затвердження Зеленський. Лідер Радикальної партії увійшов у такий раж, що іноді забувається — до прикладу, 4 червня на «Україні» вимагав від президента скасувати рішення уряду, 5 червня — критикував його за те, що не ті питання обговорював у Брюсселі, хоча в той самий день хвалив його у ток-шоу (про це нижче). 6 червня він знову був у студії «України» (вдруге за три дні — утретє він прийде у тижневик 9 червня).  Тепер канал практично щодня не тільки цитує Ляшка, а й дає слово політкоментаторам, які дають його перспективам перебільшено оптимістичні оцінки або наголошують на важливості збереження Радикальної партії у ВР. 8 червня цей прийом застосували, аби підкріпити заклик Ляшка повернутись до Будапештського меморандуму.

«Опоблок» Ахметова. «Україна» назвала об’єднання уламків «Опоблоку», «Партії миру і розвитку» Новинського, частини «Відродження», «Довіряй ділам» та партії Мураєва «Наші» «грандіоізним». До студії 7 червня запросили Євгенія Мураєва. Як бачимо, пріоритети змінились — раніше абонемент на щотижневе відвідування студії «України» мав Олександр Вілкул. У піар-ключі про цю подію говорили й у тижневику «України», але до студії покликали все ж не когось із новоствореного об’єднання, а Олега Ляшка. «1+1» натомість нагадав, що в об’єднанні — «переважно колишні регіонали», що новостворена сила «гне проросійську лінію» і «любить Росію». ZIK, розповідаючи про об’єднання в тижневику, наголосив, що це наслідок невдалих переговорів з ОПЗЖ, а також повідомив про вихід голови «Відродження» Віктора Бондаря з партії. У позитивному ключі висвітлив об’єднання тижневик ICTV.

Більше про висвітлення виборів читайте на сайті «Вибори і ЗМІ».

Маніпуляції

Україна стріляє по лікарнях і школах. Саме такий висновок зробила російська пропаганда, а також суголосні їй українські медіа (зокрема «Страна.ua»: «Пресс-секретарь Зеленского признала, что ВСУ на Донбассе ответным огнем обстреливают жилые дома, больницы и школы»), з необережного висловлювання прессекретарки президента Юлії Мендель в ефірі ток-шоу «Право на владу». «Про що конкретно йшлося. Про те, що дуже часто українські військові потрапляють на провокації, коли стріляють з житлового будинку, з дитсадка, з школи, з лікарні, з будь-якого місця, де перебувають цивільні люди. Да, цивільні. І після цього починається обстріл цього будинку. Таким чином гинуть наші люди, наші українці. І, власне, йшлося про те, щоби не піддаватися провокаціям», — її цитата. Фраза безперечно вирвана з контексту: це не була ані «заява», ані «зізнання», а переказ слів Леоніда Кучми. Інакше кажучи, якщо хтось і заявив, що українська армія стріляє по мирних людях, то не Мендель, а Кучма в переказі Мендель. Однак це не зупинило не тільки пропагандистів, а й опонентів влади. Наприклад, Прямий канал опублікував добірку «обурення соцмереж».

ICTV довіряє ділам. З’їзд партії Геннадія Кернеса та Геннадія Труханова «Довіряй ділам», який відбувся в Харкові 2 червня, не викликав у теленовинах фурору навіть попри те, що там повалили бюст маршала Жукова. Чи то настрій глядачам у недільний вечір не хотіли псувати, чи чекали відмашки від власників щодо того, в якому ключі висвітлювати. Відмашка для ICTV прийшла наступного дня: канал видав у новинах піар-сюжет про з’їзд без жодного негативного бекґраунду про учасників нової політсили. У матеріалі кажуть, що біля місця проведення з’їзду з протестом зібрались «радикали» (о, ми не чули цього слова з часів Майдану, коли провладні медіа називали ним учасників протесту!) та повалили бюст Жукова. Закінчується сюжет обіцянкою Кернеса відновити бюст.

Загадковий плагіат. «Україна в ЄС — смерть російського імперського проекту…». Цю цитату начебто з виступу Володимира Зеленського на зустрічі з Дональдом Туском прессекретар Петра Порошенка Святослав Цеголко назвав плагіатом, навівши ці самі слова у виконанні Порошенка на з’їзді «Європейської солідарності». Щоправда, знайти відеозапис, на якому їх говорить Зеленський, не вдається — схоже, що це самодіяльність анонімного автора з Адміністрації Президента. «Квартал 95» міг би віджартуватись, але команда Зеленського лише поглибила комунікаційний фейл, звинувативши Міністерство закордонних справ у таємній роботі на Порошенка. Міністрові закордонних справ Павлові Клімкіну довелося вносити ясність: мовляв, уклали добірку ключових тез іще за Порошенка, передали в АП, а те, як їх використали старий і новий президенти, — не наша справа. Більшість служб теленовин від гріха подалі вирішили скандал не зачіпати — взявся за це лише «1+1». Розповівши історію до того моменту, коли дії таємних спічрайтерів ще вважалися «диверсією». Фолов-ап Клімкіна вийшов у ТСН лише наступного дня. Але й тут, попри те, що Клімкін начебто все пояснив, лунають слова Юлії Мендель: «Якщо Адміністрація Президента не може покладатися на міністерство закордонних справ, то, власне, як ми можемо говорити про будь-яку співпрацю». Отже, «альтернативний факт» диверсії – в лапках» – МЗС залишився чинним за версією «1+1». Так само подав це й ZIK у тижневику «Деталі».

«Інтер» у «Подробицях тижня» також не руйнує версії про плагіат, а переповідає історію як комунікаційну невдачу Зеленського, стверджуючи, що цитату про Україну в ЄС він таки виголосив. Зрештою повну історію розповів «Час.Підсумки тижня» на 5 каналі.

Свинарчуків згадали. «1+1» єдиний з усіх телеканалів показав у новинах протест біля маєтку Петра Порошенка через справу «Укроборонпрому». При цьому в матеріалі немає ні організаторів протесту, ні позиції Порошенка або генпрокурора Юрія Луценка. Хоча в цей день, 6 червня, Луценко давав коментарі на цю тему — їх показали ICTV, «Україна», «Інтер» та СТБ.

Партія «Патріот». Ви чули про таку? Можливо, вам щось говорить прізвище «Голомша»? Про з’їзд цієї дотепер дуже маловідомої політичної сили зробили цілий матеріал у новинах каналу ICTV 8 червня. Давши висловитись її лідеру, прокурору Миколі Голомші, який пообіцяв «зробити Україну людиноцентричною і процвітаючою через культуру і освіту». Бекґраунду Голомші, який займав високі посади в Генпрокуратурі в різні часи, не дали, про інших учасників проекту не розповіли. Водночас інтерв’ю з Голомшею почали з’являтись у маловідомих виданнях. Про цей же з’їзд у джинсовій рубриці «Головне+» розповіла програма «Перші про головне. Деталі» каналу ZIK. Прикро, що молоді політичні сили витрачають гроші не на розбудову партійної структури, а на підкуп ЗМІ.

Новини і підсумкові тижневики

Кучма-2. Жодних сумнівів у тому, що участь Леоніда Кучми в переговорах із Росією та сепаратистами в Мінську принесе користь, у телеглядачів виникнути не повинно. Про це посилено дбали телеканали Віктора Пінчука, зятя експрезидента. На ICTV про призначення Кучми у ТКГ зробили аж два матеріали, ствердивши, що «внесок Леоніда Даниловича в якість та результативність переговорного процесу переоцінити важко».  Хоча сам Кучма торік характеризував цей процес менш оптимістично. Несподівано хвалебним виявився й матеріал каналу «112». Решта каналів обмежились нейтральною інформацією з синхронами Зеленського й Кучми, а «UA: Перший» взагалі не вважав цю подію вартою головного випуску новин. 5 червня всі канали, крім «UA: Першого» та «112», рапортували про «реанімацію Мінського процесу». Суспільний мовник прокинувся лише 7 червня, щоб повідомити, що Генеральна прокуратура перевірятиме законність слів Кучми. 5 канал у підсумковій програмі закинув новій владі, що «Київ почав говорити словами Москви». В «1+1» кримінальні провадження, порушені прокуратурою через заяви Кучми, прямо назвали передвиборним піаром (невідомо, чиїм саме, адже Луценко у виборах участі не бере).

Путін, забери війська. Ще одна важка комунікаційна ситуація виникла в команди Зеленського через артилерійські обстріли біля Новолуганського. Президент заявив: «Кричуще порушення Мінських угод – застосування артилерії – свідчить, щонайменше, про часткову втрату управління та контролю над найманцями. Ми сподіваємося, що російська сторона відновить контроль над цими підрозділами». Ці слова викликали шквал і фурор серед критиків Зеленського. Зокрема 5 канал говорить про «обурення в соцмережах» і наводить коментарі Петра Порошенка  та Ірини Геращенко з критикою президента. Сердешній Юлії Мендель знов довелося пояснювати, що мав на увазі президент, але розгорнуто її пояснення з’явились у цей день лише на «1+1». Де, до честі прихильного до Зеленського каналу, подали різні коментарі та думки, зокрема й різко критичні.

«Можливо, мовою Мінського процесу це звучить і нормально, але в суспільстві така лексика викликає обурення», — прокоментував цю цитату ведучий «Подробиць тижня» Олексій Ліхман, навівши як приклад відгук лідера «Національного корпусу» Андрія Білецького. Олег Панюта в тижневику «України» теж сказав про «хвилю обурення». Оксана Соколова у «Фактах тижня» сміливо тлумачить слова Зеленського: «припустив, що Кремль непричетний до обстрілів». Водночас інформацію доповнили спектром коментарів експертів, обізнаних у міжнародних відносинах.

Вбивство хлопчика. Одна з головних тем ток-шоу цього тижня потрапила й до новин. 4 червня про це говорили на «1+1» та «Інтері», зокрема розповіли, що Арсен Аваков зустрівся з родиною вбитого. ICTV процитував обіцянку Зеленського зробити все, щоб убивці були покарані. «1+1» дав коментарі політиків: «Самопоміч» і «Батьківщина» вимагають термінового звіту силовиків, а «Народний фронт», із якого походить Аваков, нахвалює поліцію як найвідкритішу й найчеснішу за всю історію. 5 червня в новинах більшості каналів з’явились коментарі самого Авакова, мовляв, у відставку не піде. На «Інтері» повідомили про відставку керівника поліції Київщини, який «попросився на фронт», не поцікавившись тим, що він там робитиме (насправді це більше схоже на підвищення).

З’їзд ОПЗЖ найбільш прихильно висвітлили на «Інтері». Цитати Медведчука, Рабиновича й Королевської, жодного негативного бекґраунду. Канал «112», який в інших темах в новинах тримає досить високу планку, тут також вдався до піару. Натомість 5 канал вгатив по опонентах з усіх гармат: «Так звана “Опозиційна платформа — За життя” офіційно просуватме в наступному парламенті ідею автономії для Донбасу. … Колишні регіонали представили свою програму. Там жодного слова про Крим, натомість є обіцянка скасувати закон “Про мову”, закон “Про освіту”, закон “Про декомунізацію” і перейменування філії Російської Православної церкви».  Нікому з ОПЗЖ для баланс слова не дали. Приблизно в цьому ж дусі говорили про ОПЗЖ на «1+1»: «регіонали по-новому», «проросійська партія», — але дали коментар Юрія Бойка. «Інтер» по завершенні з’їзду повторював новини з нього ще три дні, доповнюючи їх інформацією про чудодійну поїздку Медведчука та Бойка в Москву.

ZIK у тижневику «Деталі» назвав більшість учасників проекту «колишніми соратниками Януковича», а появу у списках Іллі Киви та Вадима Столара — «сюрпризом». При цьому глядачам дарма не пояснили, чим особливі Кива й особливо Столар, адже його прізвище може бути невідомим загалу поза Києвом. ICTV, натомість, сюрпризом назвав лише Киву. 5 канал повідомив, що після з’їзду Медведчук і Бойко «одразу поїхали на поклон до Москви».

«1+1» охарактеризував ОПЗЖ як «майже стовідсотково російський проект, який ненавидить Україну». Також у «ТСН. Тижні» повідомили, не посилаючись на джерела: «кажуть, що саме Путін заборонив об’єднання з групою Ахметова». І ще: «Додати сюди мажоритарників, і можна говорити про захоплення Києва: танків посилати не доведеться». Такого відвертого чорного піару на «Плюсах» не було давно.

Рейтинги. 3-го червня «Інтер» оприлюднив дані опитування «Соціального моніторингу» та Українського інституту соціальних досліджень, за яким ОПЗЖ має понад 8%.

4 червня «Україна» опублікувала результати опитування невідомої компанії MustLook,  які радикально відрізняються від інших. Зокрема «Європейська солідарність» та «Батьківщина» тут випереджають ОПЗЖ, а Радикальна партія долає п’ятивідсотковий бар’єр. 5 червня ці результати озвучили знову (безпрецедентний для теленовин випадок), після чого дали синхрон політкоментатора Кирила Сазонова про те, що Олег Ляшко позиціонує себе як єдина сильна опозиція до президента.  «Інтер» та «UA:Перший» озвучили дані опитування компанії «Рейтинг», де Ляшком і не пахне.  ZIK у тижневику «Деталі» та «1+1» у «ТСН. Тижні» теж навів результати «Рейтингу». «Сьогодні. Підсумки з Олегом Панютою» на каналі «Україна» рейтингів не давали, натомість оприлюднили опитування про мотивацію виборців, як робили й перед президентськими виборами.

Більше читайте в моніторингу щоденних новин і телетижневиків.

Політичні ток-шоу

Машина передвиборного піару в ток-шоу ще не включилась на повну потужність. Канали Медведчука працюють у тому ж режимі й із тими самими персонажами (хіба що один із них, Ілля Кива, нарешті зробив камінг-аут і відкрито приєднався до ОПЗЖ). Обговорюють у студіях поки що не те, яким бути новому парламенту, а те, бути чи не бути достроковим виборам. Ветерани українських виборів уже говорять, що «парламентські вибори будуть виборами прем’єра», як, утім, і щоразу. «Свобода слова» видала в ефір унікальний в плані гендерного балансу учасників і учасниць випуск — чоловіків і жінок було порівну. Також у кінці тижня, коли низка політичних партій оприлюднили свої десятки-двадцятки-сотні, виявилося, що дехто з учасників ток-шоу, яких ми вважали експертами, насправді був законспірованим кандидатом. Зокрема Ірина Верещук, яка стала кандидаткою від «Слуги народу», побувала на «Свободі слова» ICTV, Дмитро Співак із тієї ж партії — на «Українському форматі». Кандидатом від «Слуги народу» виявився і «резонер» ток-шоу «Народ проти» Максим Бужанський.

«Свобода слова» на ICTV третього червня знов стала майданчиком для самопіару голови новоствореної партії «Голос» Святослава Вакарчука. Його риторика про припинення війни дослівно повторювала те, що говорив перед виборами Володимир Зеленський. На запитання, чому так сталося, співак-політик відповів, що «всі проукраїнські сили мають бути зацікавленими в закінченні війни». Двоє учасників програми — нардеп від «Батьківщини» Сергій Соболєв та екс-журналіст Дмитро Гордон, який очолив штаб партії «Сила і честь» — хвалили тестя власника телеканалу ICTV Леоніда Кучму, оптимістично оцінюючи перспективи його участі в мінській контактній групі. Інших думок про Кучму та його роль в українській історії в програмі не озвучили. Натомість Гордон, як він це вже не раз робив перед парламентськими виборами, прямим текстом агітував за Ігоря Смешка, називаючи його «людиною, здатною говорити з Путіним». Ведучий агітацію не зупинив.

Випуск ток-шоу «Пульс» на каналі «112» 4 червня розпочався з сольного виступу Олега Ляшка. Лідер Радикальної партії відчайдушно рятує рейтинг політсили, позиціонуючись як запеклий опонент нового президента та його політсили. Ось і цього разу, «похваливши» Зеленського за виступ у Брюсселі, Ляшко розкритикував його за призначення та найближчих соратників (зокрема й Бориса Шефіра), а також озвучив свої улюблені піар-тези про необхідність припинення співпраці з Міжнародним валютним фондом («емевеф»), підтримку села та дешевий газ. Нагадав Ляшко і про те, що результатам соціологічних опитувань, які не дають його партії шансів пройти до ВР, довіряти не слід. Ведучі не заважали політику займатись агітацією.

Далі в програмі обговорювали законність та перспективи розпуску Верховної Ради. Нардеп від «Блоку Петра Порошенка» Олександр Черненко, який провалився у «громадських праймеріз» до «Європейської солідарності», доводив, що розпуск незаконний, адже коаліція розпалася тільки 17 травня. На користь розпуску висловлювались представники «Опозиційної платформи — За життя». Нестор Шуфрич також скористався нагодою поагітувати за ОПЗЖ як утілення «українського прагматизму», натомість покритикувавши Зеленського за те, що він «знов звинувачує Росію» і віддаляє Україну від миру. Його соратник Василь Німченко також традиційно сказав, що головна загроза для України — націоналісти, які розколюють суспільство на мовному та релігійному ґрунті.

У традиційному складі відпрацював ефір 5 червня «Український формат» на NewsOne. У першій частині хвалив Медведчука і закликав дружити з Росією колишній «помаранчевий» міністр транспорту Євген Червоненко. На дискусію зібрались депутати з ОПЗЖ, «Батьківщини», партії Ляшка, представники команди Зеленського та кілька політкоментаторів. Тут представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук продемонстрував неабияке вміння ухилятися від прямих відповідей на незручні запитання. Говорили про результативність перших тижнів президентства Зеленського та його конфлікт із Верховною Радою. Нардеп від «Батьківщини» Сергій Власенко закликав Зеленського «йти своїм шляхом» і не зважати на критику.

У «Праві на владу» «1+1» 6 червня окремо обговорювали вбивство хлопчика в Переяславі-Хмельницькому, але в основній частині програми йшлося про вибори та протистояння президента з парламентом. Зеленського представляв Руслан Стефанчук, який знов відмовлявся відповідати на незручні запитання, що «не в його компетенції». Полемізувала зі Стефанчуком, обстоюючи ефективність Верховної Ради, віце-спікерка Ірина Геращенко, яка на цьому тижні стала кандидаткою від «Європейської солідарності».

До ефіру відеозв’язком включилася прес-секретарка президента Юлія Мендель, яка спробувала пояснити, що малося на увазі під «не стріляти у відповідь» під час переговорів у Мінську. «Україна не може припинити стріляти з власної ініціативи… Мова йшла про те, що військовослужбовці не мають відповідати на провокації ворога, коли той, наприклад, стріляє з території лікарні чи садочка», — сказала Мендель. Несподіваним «яструбом» на цьому тлі виявився лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко, який розкритикував позицію Зеленського та Кучми та закликав знищувати ворогів. Проти поступок Росії висловилась і віце-спікерка ВРУ Оксана Сироїд.

У ток-шоу «Народ проти» на каналі ZIK 7 червня мав з’явитись телеведучий «1+1» та кандидат від «Слуги народу» Олександр Дубинський, однак не прийшов. Натомість запросили Іллю Киву, про долучення якого до ОПЗЖ  на той час уже було відомо. Говорили про вбивство хлопчика в Переяславі-Хмельницькому, зокрема Максим Бужанський, який невдовзі виявився кандидатом від «Слуги народу», назвав причиною трагедії реформу поліції: «стара міліція могла працювати». Хоча насправді обоє підозрюваних були звільнені з поліції, але відновились через суд, отже, можна вважати їх уособленням власне «старої поліції».

Про президентсько-парламентське протистояння в програмі дискутували нардепка від «Блоку Петра Порошенка Оксана Юринець та представник президента у Кабміні Андрій Герус. Про потенційні результати виборів — колишня працівниця адміністрації Януковича Марина Ставнійчук та «свободівець» Руслан Кошулинський. Характерно, що обидва «резонери» в цьому випуску не приховували своїх політичних симпатій: Бужанський гостро критикував чинну Верховну Раду та підтримував дії президента, а колишній «свободівець» Юрій Михальчишин висловлював підтримку «націоналізму, який скаже своє рішуче слово».

7 червня «Ехо України» на Прямому каналі вела Світлана Орловська — Матвій Ганапольський у відпустці. У студії традиційно зібрались переважно прибічники Петра Порошенка. Цього разу представників команди нового президента не запросили.

У випуску  «Протистояння» на NewsOne виступали все ті ж герої, що й в інших ток-шоу каналів Медведчука: кілька представників ОПЗЖ, зокрема Ілля Кива, вже колишній ляшківець Ігор Мосійчук, Сергій Соболєв від Батьківщини, а також сестра Надії Савченко Віра. Програму в черговий раз використали для просування ідеї прямих переговорів із Росією, яку обстоює Віктор Медведчук.

На каналі «Україна» 7 червня відновився проект «Головна тема. Вибір», який являє собою відкриту трибуну для піару в форматі сольних виступів або «відповідей на запитання суспільства». Цього разу такою можливістю скористались Святослав Вакарчук та Володимир Гройсман. Наступного дня з уривків цих виступів зробили піар-сюжет для новин «України» (можемо припустити, що ця послуга входить у пакет). Ні про незручні запитання, ні про баланс не йдеться.

Більше читайте в огляді політичних ток-шоу.

Players of foreign national teams. The main trends in the information space during June 3 9, 2019. Election Detector

Detector Media NGO

Zelenskyi spoke using Poroshenko’s words, Vakarchuk spoke using Zelenskyi’s words, Lyashko spoke using Tymoshenko’s words, and Yulia Mendel got into trouble from the start. Election Detector 2.2.

“Election Detector” is a weekly analytical review which timely captures the main topics, trends, manipulations, and changes in the information space, related to the election. Read more detailed analysis in our regular (television newsweekly TV magazinespolitical talk showsinformation channelsRussian propaganda) monitoring studies. Issues of “Election Detector”, devoted to the presidential campaign are available here.

Archive: “Election Detector” for May 22 — June 2.

The main trends

This week, the most interesting things took place on the weekend: several key political forces held their congresses and announced the first parts of their lists. Television channels traditionally covered party congresses in the form of TV shows, paying less attention to unknown personalities on the lists and more attention to famous ones (while they should have done the opposite — for example, Kyiv real estate developer Vadym Stolar in the list of the “Opposition Platform – For Life” went almost unnoticed). At the same time, journalists are satisfied with the information the parties are ready to disclose to them — the first five, dozen, twenty people on the lists — without asking questions and demanding information about future members included on the lists and principles on the basis of which these lists are formed. This is especially true for the “People’s Servant” list: the party announced the first hundred people, although according to its ratings they will probably get even more mandates, and added that this list is not final. Even now, most of the names are unknown to voters — a huge scope of work for journalists.

Meanwhile, this week, unsuccessful communications of the Presidential Administration and some of the appointees caused several scandals. No one would want to be in the shoes of the newly appointed representative of the President, Yulia Mendel: her attempts to explain what Leonid Kuchma https://www.pravda.com.ua/news/2019/06/5/7217246/ and Volodymyr Zelenskyi https://www.pravda.com.ua/news/2019/06/7/7217409/ meant only worsened the situation. By the way, Kuchma’s return to the negotiation process in Minsk went without a hitch — lots of panegyrics and no mention of what Kuchma’s regime was and who ordered the murder of Georgiy Gongadze.

Mikheil Saakashvili, for whom the news writers and commentators had high hopes as a “joker” of Ukrainian parliamentarism, has disappointed everyone so far — he first volunteered to lead the “Ukrainian Democratic Alliance for Reform” party in the election and then changed his mind and said that he would take part in the election on his own. At the same time, he specified that he wanted to become a member of the Verkhovna Rada in order to support Zelenskyi. Little attention was paid to him in the news.

On the contrary, along with political Goliaths, parties which no one had heard anything about for a long time (or ever) began to appear in the news: The Agrarian Party, the “Patriot” party, and nationalists which had united on the basis of “Svoboda” party. More attention is paid in the news to “Self Reliance” Union” than during the presidential campaign.

The most hideous topic of the week — the murder of a boy Kyrylo in Pereyaslav-Khmelnytsky — echoed in the news, but entailed neither political responsibility, nor even some negativity towards the participants in the election process. Inter, for example, even did not mention the name of Minister Arsen Avakov in this context. Verdicts in the case of the murder of Kateryna Handziuk also did not become an information bomb — only “1+1” in their weekly talk show honored her memory with a story about reasons why someone could have actually ordered the activist’s murder. Nothing at all was said about the verdict in the news on ICTV and Inter.

 Ten curious incidents and manipulations that took place this week

  • On the “Svoboda Slova” [Freedom of speech] talk show, Svyatoslav Vakarchuk spoke using Zelenskyi’s words and attributed this to the need to be solidary;
  • “1+1” praised Zelenskyi for how he had carried himself in Brussels, using an “expert” from the pro-Zelenskyi party UKROP for this.
  • Presidential press secretary Yulia Mendel unwisely gave a tramp cardto the Russian propaganda — she said that our servicemen are shooting at hospitals and schools;
  • Dmytro Hordon was once again campaigning for Smeshko on a talk show – and the host once again did not prevent him from doing this;
  • One of the heads of the party, who is a host of a news program on the channel of their party leader? This has not been the case since the days of Kuchma and Yanukovych. However, Vitaliy Haidukevych finally came to his senses;
  • In his appeal to the Verkhovna Rada, Zelenskyi said that the support of the parliament is at the level of 4%. No one except the National Public Broadcasting Company and Channel 5 got interested in this fictitious figure;
  • “Ukraine” found a dubious sociological study which gives Lyashko’s party at least some chance in the election, and now they periodically mention it in the news;
  • After the end of the “Opposition Platform – For Life” congress, “Inter” rebroadcasted the news about it for three more days;
  • “Radicals tumbled a monument” — this news is not from December 2013, but from the last week: this is how ICTV describedthe congress of the “Trust Actions” party;
  • Former member of the Pravy Sector Ilia Kiva got so used to being in the studios of 112 and NewsOne channels that eventually became an “Opposition Platform – For Life” candidate.

The most important events which were covered in the media in the period from May 27 to June 2

Zelenskyi  appointed Yulia Mendel as his press secretary — it was found that there is a conflict of interest.

Priamyi channel bought an apartment for the family of a deceased miner after a dispute with Zelenskyi.

Zelenskyi filed a bill on unlawful enrichment to the Verkhovna Rada.

Saakashvili decided to take part in the election as part of the “Ukrainian Democratic Alliance for Reform” — but changed his mind; his movement will take part in the election separately.

The Constitutional Court will consider the decree on the dissolution of parliament.

Zelenskyi used part of Poroshenko’s speech — Presidential Administration accused the Ministry of Foreign Affairs of provocation — the Ministry of Foreign Affairs explained the situation.

Hroisman formed the “Ukrainian Strategy’s” list.

Only those participation in a majoritarian election will take part in the election from the “Ukrainian Democratic Alliance for Reform” party.

The first parts of the lists of candidates from “Svoboda“, “Self Reliance” Union“, Opposition Platform – For Life, “Strength and Honor“, “Voice“, “European Solidarity“, and “People’s Servant” parties were announced.

Akhmetov’s part of the “Opposition Bloc” will take part in the election together with Murayev and “Trust Actions” party.

Zelenskyi responded to a petition for his resignation.

Anatoliy Shariy registered his party.

“People’s Servant” will nominate candidates for a majoritarian election in all districts.

The “Renaissance” party collapsed.

Zelenskyi delegated Khomchak to take part in the Minsk Group, but then changed his mind.

The People’s Servant party collected 3.5 thousand applications from those wishing to be candidates.

The Verkhovna Rada did not support Klimkin’s, Poltorak’s, and Hrytsak’s resignations.

Yarosh called on the nationalists to unite on the basis of “Svoboda” party.

The results of the study carried out by the “Rating” agency were made public.

Ilia Kiva will run for a member of the Verkhovna Rada as part of the “Opposition Platform – For Life”.

“Opposition Platform – For Life” will take part in the election without Akhmetov’s people — there are legal problems.

The Prosecutor General’s Office served Yushchenko with charges for Mezhyhirya.

The results of the studies carried out by the Ukrainian Institute of Social Studies and “Social Monitoring” were made public.

Investigators found that Pinchuk drove Kuchma to Zelenskyi — Kuchma once again became a member of the Minsk group.

–          Leonid Kuchma made several ambiguous statements in Minsk: regarding the lifting of the economic blockade https://www.pravda.com.ua/news/2019/06/5/7217246/ and regarding the possibility of  adding the words “not to shoot in response” into the agreement on peace in the Donbass https://www.pravda.com.ua/news/2019/06/6/7217268/

Vakarchuk spoke in favor of legislative regulation of relations with Russia.

Zelenskyi is ready to negotiate with Russia and implement Minsk Agreements.

Medvedchuk and Boyko flew to Russia to “conduct negotiations on gas“.

The president called on Russia to restore control over the militants.

Матеріал готували Отар Довженко, Зоя Красовська, Ярослав Зубченко, Марина Довженко, Ангеліна Ломакіна й Олександр Крумін.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *