В Україні з`явилась «Партія Шарія»

У проросійського відеоблогера Анатолія Шарія зʼявилася політична партія – «Партія Шарія», відповідну інформацію розміщено в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб.

Керівником партії зазначена Чекман Наталія Василівна, зареєстровано політичну партію в Харкові.

«theБабель» повідомляє, що партія була заснована в 2015 році і мала назву «Обʼєднана Україна», а її керівником був адвокат Анатолій Жила. У коментарі виданню він не заперечив, що був керівником політичної партії, але відмовився розповідати, коли і як передав її Шарію. Також він не пояснив, у яких він стосунках з блогером.

Нагадаємо, у квітні 2019 року Шевченківський районний суд Києва скасував розшук і заочний арешт блогера Анатолія Шарія. Йдеться про справу, відкриту проти нього за фактом застосування вогнепальної зброї в ході конфлікту з відвідувачем в ресторані MacDonalds у Києві в травні 2011 року. Йому пред’явили звинувачення в грубому порушенні громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю та винятковим цинізмом із застосуванням вогнепальної зброї (ч.4 ст.296 Кримінального кодексу). Справа надійшла до суду 13 липня 2011 року, але в лютому 2012 року була зупинена в зв’язку з оголошенням в розшук Шарія.

Також у 2012 році суд заочно застосував до нього запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Анатолій Шарій попросив притулок у Литві. За його словами, він виїхав до Росії, потім до Голландії, де попросив притулку. Але оскільки в його паспорті стояла литовська віза, згідно з Дублінською угодою, голландська влада відправила його до Литви. 8 червня 2012 року стало відомо, що журналіст Анатолій Шарій отримав статус біженця та посвідку на постійне проживання у Європейському союзі.

Міністерство безпеки і юстиції Нідерландів у липні 2013 року поінформувало Україну, що Шарій отримав статус біженця і не може бути виданий українським правоохоронцям відповідно до Женевської конвенції 1951 року, і Директиви Європейського Союзу.

Крім того, з 27 лютого 2014 року Інтерпол припинив міжнародний розшук обвинуваченого.

У серпні 2018 року суд на прохання адвоката Шарія відновив розгляд справи, зупиненої в 2012 році.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *