Детектор виборів. Головні тенденції інфопростору 11 — 17 лютого 2019 року

Зеленський — жертва «репресій» влади, «Україна» організувала челендж кандидатів проти Коломойського, Гордон на ZIKу агітує за Смешка, а Бойку вигадали новий привід для оптимізму.

Читайте також наш огляд висвітлення виборів у десяти топових онлайн-виданнях.

А також: Детектор виборів #2 за 4 — 10 лютого

Детектор виборів #1 за 28 січня — 3 лютого

З лютого по листопад 2019 року «Детектор медіа» зосередиться на висвітленні виборчої кампанії в медіа. Окрім наших постійних (теленовинителетижневикиполітичні ток-шоурозслідуванняросійська пропаганда) моніторингових досліджень ми започатковуємо щотижневий аналітичний огляд, який оперативно фіксуватиме головні теми, тенденції, маніпуляції та зміни в інформаційному просторі, пов’язані з виборами.

Маніпуляції детектед: 10 навколовиборчих ляпсусів тижня

 Головні події, пов’язані з виборами, що висвітлювались у медіа 11 — 17 лютого:

 

Manipulation detected: 10 election-related blunders of the week

 Main election-related events covered in the media on February 4-10:

Зеленський. На цьому тижні на вулицях з’явились білборди з гаслом «Зе!президент — слуга народу», а головним лейтмотивом медійної кампанії стали, нібито, намагання влади перешкодити кандидатові рухатись до перемоги. «1+1» 15 лютого повідомив про те, як у регіональній газеті намагались опублікувати замовний матеріал проти Володимира Зеленського. 12 лютого — про те, що на замовлення влади зірвано концерт «Кварталу 95» у Вінниці (принагідно артист заявив, що «наступна влада не буде такою лютою»). Тоді ж Зеленський вперше з’явився в піар-дайджесті на телеканалі Віктора Пінчука — СТБ: йшлося також про скасований концерт у Вінниці. Офіційна позиція кандидата зводиться до того, що концерти, як і фільми за його участю в ефірі «1+1» — це не агітація, хоча у січні Зеленський говорив протилежне.

Команда кандидата дуже активно залучає прихильників у соцмережах, використовуючи, зокрема, колишніх прибічників Міхеїла Саакашвілі — читайте про це в розслідуванні «Детектора медіа». Також про Зеленського згадали у програмі «Время покажет» на російському телебаченні 15 лютого. Один із глядачів у залі назвався українцем і сказав, що  підтримує Зеленського через серіал «Слуга народу» та прецедент Ісландії, де був успішний мер-комік.

Тимошенко. Тиждень для Тимошенко почався під знаком негативного резонансу навколо справи Гандзюк, у якій заарештували її соратника Владислава Мангера (про це нижче). Кандидатка регулярно фігурує в піар-дайджестах «Інтера», СТБ та ICTV. 12 лютого ICTV повідомив про те, що кандидатуру Тимошенко підтримала «Всеукраїнська спілка учасників бойових дій “Побратим України”»; з цієї нагоди пролунали обіцянки з уст кандидатки забезпечити гідні зарплати, житло та виконання Будапештського меморандуму. Телеканал «Україна» показав, як Тимошенко сходила до церкви, а «Інтер» — її заяви про мирний план. 11 лютого на ICTV та «Інтері» Тимошенко розповідала про свій «воєнний кабінет». «Україна» в тижневику 17 лютого процитувала заклик Тимошенко поновлювати переговори з Міжнародним валютним фондом задля зменшення тарифів на комунальні послуги.

У ток-шоу на кремлівських телеканалах поширюється меседж, що Арсен Аваков «поставив на Тимошенко» та готовий застосувати силу у відкритому конфлікті з владою. Зокрема, про це говорила колишня українська журналістка Яніна Соколовська.

Порошенко. Найрезонанснішою подією за участі Петра Порошенка стала Мюнхенська безпекова конференція. Поза тим кандидат найчастіше з’являється в новинах у «паркетному» форматі — з нагоди виконання урочистих, представницьких обов’язків глави держави. Так, 15 лютого канал «Україна» розповів, як Петро Порошенко вручав ордени учасникам радянської військової операції в Афганістані (це також було на «Інтері»), а також про те, як він «сходив у спортзал» — відкрив новий спорткомплекс. У цьому ж випуску був матеріал про презентацію штабу кандидата, а напередодні — про те, як Порошенко відвідав філармонію в Харкові (про це також повідомляв СТБ). 14 лютого ICTV, «Україна» та «Інтер» поширили  заяву президента про те, що економічне зростання в Україні триватиме, з урочистої події на харківському підприємстві «Турбоатом». 13 лютого СТБ повідомив, що Порошенко «зробив запис у рукописній Біблії». 12 лютого «Україна», ICTV, 5 канал, «Інтер» та СТБ показали, як Порошенко урочисто відкрив трасу Одеса-Рені. Найбільш урочисто цю подію та роль президента в ній подав Прямий канал.

11 лютого ICTV, СТБ, «Україна», «Інтер» і Прямий передали заклик Петра Порошенка до власників автомобілів на євробляхах розмитнити їх, аби гроші «пішли на індексацію пенсій, насамперед мінімальних». Саме таке доручення президент начебто дав уряду (хоч і не має таких повноважень).

Канал «24» ретельно підрахував, скільки в Порошенка нерухомості, й показав фото.

Гриценко. 16 лютого ICTV поширив заклик штабу Анатолія Гриценка повідомляти про підкуп виборців та висвітлив акцію проти підкупу на Банковій (про неї йтиметься нижче). 13 лютого СТБ показав коментар кандидата щодо роботи Уляни Супрун. 12 лютого ICTV піарив кандидата в контексті інвестиційного форуму компанії Dragon Сapital: після цитати гендиректора Томаша Фіали про те, що бізнес боїться популістів, хоче боротьби з корупцією, приватизації та скасування мораторію на продаж землі з’ясовується, що «такі погляди поділяє кандидат Анатолій Гриценко».

Бойко. 13 лютого «Інтер» показав агітаційну поїздку Бойка до Миколаєва, де кандидат не забув зайти до церкви й поставити свічку. 11 лютого на цьому ж каналі вийшов заклик Бойка відновити державне регулювання цін. 15 лютого — канал показав, як Бойко кладе квіти до меморіалу воїнам-«афганцям». Інші центральні телеканали, крім «Інтера» та «112» з «Newsone”, Бойка ігнорують. 15 лютого стало відомо, що Юрій Бойко відкликає посвідчення довіреної особи Вадима Рабиновича. Обоє пояснили це «технічними причинами»: мовляв, Рабинович веде програму на «112 каналі», яка за його статусу довіреної особи вважалася би агітацією. Бойко категорично заперечив будь-які конфлікти між ним і Рабиновичем.

Ляшко. Кандидат постійно фігурує в піар-дайджестах новин «України». 16 лютого: «багато свиней у владі, мало корів у селі». 15 лютого — коментував тарифи під час відвідування підприємства Ріната Ахметова у Вінниці. 14 лютого — розмірковував про кредити для аграріїв. «Інтер» 14 лютого процитував заклик Ляшка до керівника «Нафтогазу» Юрія Коболєва віддати премію до держбюджету — така критика вигідна власникові каналу Дмитрові Фірташу. 13 лютого на цьому ж каналі показали зустріч Ляшка з лікарями у Миргороді, 12 лютого — його заклики посилити кримінальну відповідальність за рейдерство. У програмі «Сьогодні. Підсумки з Олегом Панютою» на каналі «Україна» 17 лютого Ляшко закликав споживати не імпортне, а українське вугілля (заклик вигідний власнику каналу та значної частини вуглевидобувної галузі України Рінату Ахметову).

Вілкул. Практично щодня кандидат з’являється в піар-дайджестах із короткими синхронами-заявами. 15 лютого його обіцянку «я остановлю войну» показали ICTV, СТБ і «Україна». 14 лютого «Україна» і СТБ процитували його пропозицію давати кредити підприємствам, які беруть на роботу молодь. 13 лютого ICTV — обіцянку будувати дороги, 11 лютого — надавати державну підтримку кораблебудівникам. У програмі «Сьогодні. Підсумки з Олегом Панютою» 17 лютого пролунала обіцянка Вілкула зняти економічну блокаду окупованої частини Донеччини та Луганщини. Реальних подій, які могли би стати спражнім інформаційним приводом для новин про кандидата, на цьому тижні не було.

Садовий. Кандидат почав з’являтись у піар-дайджестах каналу ICTV (15 лютого: «зустрівся з одеситами на чашку теплого какао»). Інші канали про нього не згадують, натомість кандидат провадить активну й провокативну кампанію в соціальних мережах і ютубі: ролик про песика подивились уже 850 тисяч разів.

Наливайченко. 14 лютого в піар-дайджесті каналу «Україна» з’явилась пропозиція кандидата «освідчитись у коханні коханій рідній Україні». Також кандидата згадали в контексті «розкрадання “Приватбанку”» (про це нижче).

Тарута. Кандидат з’явився в піар-дайджесті «України» 13 лютого.

Олександр Шевченко. Хоча «1+1» почав приділяти цьому кандидату менше уваги, один піар-матеріал йому все ж присвятили: 12 лютого у ТСН показали, як близький до власника каналу нардеп інспектує стан доріг.

Каплін. Кандидат епізодично виникає в піар-дайджестах на «Інтері» на других ролях — наприклад, у матеріалі 14 лютого про те, як захищати права робітників, за участі представника ОПЗЖ Юрія Мірошниченка. 13 лютого на «Інтері» ж дали його заяву про гідні зарплати. 5 канал розіграв Сергія Капліна, змусивши його обстоювати тези програми партії Гітлера.

Більше про висвітлення виборів читайте на сайті «Вибори і ЗМІ».

 

Новини й підсумкові тижневики

Мюнхенська конференція. 16 лютого головним героєм українських теленовин, присвячених Мюнхенській безпековій конференції, був Петро Порошенко. «Інтер» у «Подробицях тижня» 15 лютого анонсував участь Порошенка в низці заходів на конференції. «Україна» докладно розповіла про спілкування президента з Ангелою Меркель, яка «висловила йому підтримку». Окремо «Україна» розповіла про участь у конференції Юлії Тимошенко та Анатолія Гриценка. Одним словом згадав про них і «Інтер» 15 лютого. Наступного дня «Інтер» зробив наголос на Порошенкові, але також показав Тимошенко і депутатку з ОПЗЖ Наталію Королевську, а вже 17 лютого в новинах цього каналу з Мюнхена, де тривала конференція, фігурувала лише Королевська. ICTV 16 лютого після оглядового сюжету з конференції дав окреме повідомлення з заявами Тимошенко, а у «Фактах тижня» 17 лютого згадав про участь у конференції всіх трьох кандидатів. ZIK у програмі «Перші про головне. Деталі» 16 лютого також переважно цитував Порошенка.

Нові рейтинги. Невтішні для чинного президента, але втішні для ведучого «Вечірнього кварталу» Зеленського результати опитування КМІС з’явились 14 лютого в новинах «1+1», а 17 лютого в «ТСН.Тижні». Ці результати озвучили також NewsOne і канал «24», а ще ZIK у програмі «Перші про головне. Деталі» 16 лютого. Інші канали, аналізовані «Детектором медіа», в новинах про них змовчали.

Натомість «Інтер» у цей самий день поширив матеріал про першість Юрія Бойка в рейтингу, щоправда, лише в Донецькій області. 13 лютого Вадим Рабинович у новинах «Інтера» говорив також про «регіональні рейтинги»: мовляв, у Харкові на першому місці Юрій Бойко, тому він «має шанси». Також «Інтер» навів результати опитування «Інституту аналізу та прогнозування», за якими Бойко має 12,5% і перебуває в рейтингу на четвертому місці після Зеленського, Тимошенко і Порошенка. Про сумнівність цієї організації «Детектор медіа» вже писав; результати її досліджень, якщо вони справді існують, помічає лише «Інтер». Цікаво, що коментує ці результати Михайло Пересунько, керівник аналітичного центру «Соціопрогноз».

У новинах після досить тривалої перерви з’явилась соціологічна компанія Seetarget, дані якої про симпатії виборців Донецької та Луганської областей були озвучені у «Подробицях тижня» на «Інтері». Чому в програмі розповідають про симпатії саме цього регіону, але не дають даних по Україні в цілому, глядачам не пояснили. Раніше медіа Фірташа-Льовочкіна поширювали результати досліджень цієї компанії, також вигідні власникам.

Священна війна ТСН. «1+1» присвятив сюжет поясненню, чому підвищення пенсій та монетизація субсидій — передвиборчий піар Петра Порошенка. А також зробив сюжет про хлопчика, який страждає через те, що сфотографувався з Порошенком. А ще повідомив, що наглядова рада Суспільного звільнила Зураба Аласанію за те, що він не показував Порошенка (насправді ні). До жодного іншого кандидата «1+1» не ставиться так прискіпливо.

Справа Гандзюк. 11 лютого «1+1», розповідаючи про перебіг справи Гандзюк, наголосив на тому, що неформально підозрювані представники політичної сили Порошенка залишились поза увагою слідства. Тут також повідомили, що «Батьківщина» вважає те, що відбувається, політичним переслідуванням Владислава Мангера. «Інтер» та ICTV, натомість, наголосили на тому, що доказів причетності Андрія Гордєєва та Євгена Рищука немає, і на добровільному рішенні Рищука бути відстороненим. СТБ та «Україна» говорили лише про Мангера й не згадували про Гордєєва з Рищуком. «UA: Перший» перелічив усіх трьох як людей, чиї прізвища назвав батько Катерини, згадавши їхню партійність. Найдокладніше позицію Тимошенко щодо підозри Мангеру передав ZIK у програмі «Перші про головне. Деталі» 16 лютого. Тут процитували допис кандидатки у фейсбуку зі словами «політична провокація і брудна боротьба Порошенка за владу». Віталій Гайдукевич у програмі «Час. Підсумки тижня»  на 5-му каналі наголошує на непослідовності Тимошенко — мовляв, вона назвала це політичними переслідуваннями, але Мангера все ж виключили з партії. Він також наголосив на тому, що троє з п’яти адвокатів, які працюють на Мангера, «захищають терористів, сепаратистів і корупціонерів».

Фейкові мітинги. «Інтер» приділив чимало уваги в програмі «Подробиці тижня» фейковим мітингам, організованим пранкерами, аби продемонструвати, що участь у вуличних акціях продається й купується за гроші. Про них також повідомляли 11 лютого 5 канал, СТБ і «1+1». Йдеться про провокації в Одесі, де люди прийшли за тисячу гривень мітингувати за неіснуючого кандидата Сергія Філатова, і в Харкові, де вони підтримували Анатолія Онопрієнка. До цих випадків чомусь додали мітинг проти українського проекту у Венеційському бієнале, хоча цей курйоз не має політичного підґрунтя. «Інтер» організував і власну провокацію, запропонувавши «свідомим прихильникам одного політичного табору відстояти інтереси іншого». З матеріалу так і не зрозуміло, за кого і проти кого стояли люди, проте висновок очевидний: вуличні акції — проплачені, довіряти їхнім учасникам не слід і прислухатись до них також. Можна припустити, що метою організаторів череди провокацій було дискредитувати запланований на 16 лютого мітинг Анатолія Гриценка на Банковій проти підкупу виборців, спрямований проти Порошенка.

Хоч тушкою, хоч чучелком. Деяким кандидатам, які не витрачають грошей на повідомлення в піар-дайджестах випусків новин, пощастило потрапити до сюжету «Фактів тижня» ICTV. Щоправда, в негативному контексті — йшлося про брудні виборчі технології та порушення. Згадали про конфлікт у Вінниці, де Зеленському не дали орендувати концентру залу, і «двійника» Юрія Тимошенка. Серед нардепів-кандидатів, які піаряться на парламентській трибуні, назвали Сергія Капліна, Дмитра Добродомова, Олександра Шевченка, Ольгу Богомолець і Олега Ляшка. Інша щаслива нагода — день святого Валентина: ZIK зробив дайджест любовних історій кандидатів. Про те, як познайомилися із коханими Юлія Тимошенко, Володимир Зеленський, Олег Ляшко, Роман Насіров, Анатолій Гриценко і Андрій Садовий. На десерт згадали про пошуки дружини для кандидата Ігоря Шевченка.

Докладніший аналіз читайте в моніторингу новин і телевізійних тижневиків.

 

Політичні ток-шоу

Після серії агітаційних ефірів, куди запрошували кандидата в президенти та його команду, випуск «Свободи слова» на ICTV 11 лютого став першим, власне, ток-шоу. До студії запросили кандидатів Ігоря Смешка та Сергія Таруту, і дискусія в програмі не була антуражем до їхнього піару, хоча в кінці випуску обом дали висловитись на довільну тему.

У програмі «Пульс» на каналі «112» 12 лютого взяли участь кандидати Юрій Бойко, Руслан Кошулинський та Ілля Кива. До студії запросили загалом 22 спікерів, серед яких троє були представниками «Опозиційної платформи За Життя» (ОПЗЖ). Владу представляли екс-голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський та заступник міністра тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак. Юрій Бойко не дав прямої відповіді на питання «свободівця» Андрія Іллєнка, чи є, на його думку, Росія агресоркою, а його однопартієць Юрій Павленко звинуватив абстрактну «владу» в тому, що вона планує «підкуп, адмінресурс і залякування».

В «Українському форматі» на каналі NewsOne 13 лютого взяли участь кандидати Дмитро Добродомов та Ілля Кива, але першу скрипку традиційно грали представники ОПЗЖ. Першу частину — «передмову» — також уже звично віддали соратникові Віктора Медведчука, цього разу Нестору Шуфричу. Представників влади у студії не було. Іллі Киві довелося виправдовуватись за те, що він знайшов 115 тисяч гривень на заставу за поліцейського Василя  Мельника, й заперечувати, що був під судом за хабарництво.

У «Праві на владу» на «1+1» 14 лютого зібралась рекордна кількість кандидатів: Олег Ляшко, Андрій Садовий, Віталій Скоцик, Анатолій Гриценко і Олександр Вілкул. Поява останнього, близького до Ріната Ахметова, в прямому ефірі ток-шоу «1+1» є безпрецедентною подією. Представники влади, за твердженням ведучих, до студії не прийшли, хоча їх запрошували. Головною темою було відсторонення Уляни Супрун: тут головним обвинувачем в.о. міністра став Вілкул, а на її захист висловлювалась ведуча Наталія Мосейчук. Навели у студії і свіжий рейтинг кандидатів від КМІС, згідно з яким за Зеленського готова голосувати найбільша кількість опитаних. Під меморандумом про чесні вибори, підписаним у попередньому випуску програми, додалися підписи Ляшка, Вілкула та Скоцика.

У студії програми «Народ проти» на каналі ZIK 15 лютого були представники влади та поміркованої опозиції. Зокрема, запросили кандидата у президенти Юрія Тимошенка, якого Юлія Тимошенко вважає своїм «двійником» і технічним кандидатом Порошенка. На закид, що він, мовляв, відбирає голоси в Юлії Тимошенко, її однофамілець відповів: «а може, навпаки — вона в мене?». Телеведучий Дмитро Гордон у програмі закликав глядачів голосувати не за Порошенка, а за кандидата у президенти Ігоря Смешка, відсутнього у студії. Лише після другого такого заклику ведуча Наталія Влащенко попросила Гордона і всіх решту припинити агітацію. Хоча загалом в ефірі провладна позиція переважала.

Гостями ток-шоу «Ехо України» на Прямому каналі 15 лютого були прем’єр-міністр Володимир Гройсман, міністри Кабінету міністрів Олександр Саєнко, юстиції Павло Петренко, інфраструктури Володимир Омелян, освіти і науки Лілія Григорович та культури Євген Нищук. Ефір був присвячений здобуткам влади. Посеред програми дали великий коментар Петра Порошенка з безпекової конференції у Мюнхені. У другій частині програми голова фракції БПП у Верховній Раді Артур Герасимов відверто агітував за Петра Порошенка, стверджуючи, що «ведеться боротьба між Порошенком і Путіним». Також у студії були радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк, екс-нардеп Григорій Омельченко, екс-нардеп і прибічник Юлії Тимошенко Володимир Яворівський, політичні коментатори Дмитро Раїмов, Дмитро Васильєв, Олександр Харебін і Едуард Багіров.

На NewsOne 15 лютого стартувало нове ток-шоу «Протистояння». У студії були кандидат у президенти Ілля Кива, представник ОПЗЖ Нестор Шуфрич, нардеп від партії Ляшка Ігор Мосійчук та низка політекспертів і політтехнологів. У програмі, зокрема, відбувся «батл» між Шуфричем і Мосійчуком про те, як можна завершити війну на Донбасі. Представників влади в студії не було.

Докладніше читайте в огляді ток-шоу.

 

Маніпуляції

Дев’ять життів Тигрюлі. Прямий канал у новинах повідомив про те, що в ялтинському зоопарку «Казка» померла Тигрюля — біла тигриця, яку десять років тому подарували Юлії Тимошенко як символ її тогочасної виборчої кампанії. Наголосили на тому, що Тигрюля померла «від старості», хоча тигри в неволі живуть до 16-18 років, а Тигрюлі заледве десять. Лояльні до Петра Порошенка блогери пояснили, як «правильно» сприймати цю новину: «Юле не до Крыма и тем более не до какой-то там тигрицы, которую она когда-то поюзала в хвост и в гриву, сбагрила с рук в концлагерь и забыла». У зоопарку на запит “Детектора медіа» повідомлення спростували: тигриця жива. У січні 2010 року, перед другим туром президентських виборів, про смерть Тигрюлі вже повідомляли; тоді інформація вперше з’явилась на сайті-«зливному бачку», й десятки видань поширили її без перевірки.

Челендж проти Коломойського. Канал «Україна» назвав «челенджем» заклик Валентина Наливайченка розслідувати зловживання колишніх власників «Приватбанку» (зокрема Ігоря Коломойського). До «челенджу» в цьому ж сюжеті приєднались ще двоє кандидатів — Ілля Кива та Ігор Шевченко. В цьому можна вбачати іронічний натяк на «челенджі», які раз у раз озвучує у своїй онлайн-комунікації з виборцями близький до Коломойського кандидат Володимир Зеленський.  З 14 лютого ця тема обговорюється в новинах «України» щодня, для неї навіть створили окремий плейлист на ютуб-каналі «Сьогодні»; але позиції Коломойського чи його оточення в матеріалах немає. 16 лютого в просування меседжів про «розкрадання “Приватбанку”» включився Прямий канал.

Дешевий, дешевий газ. Поки Юлія Тимошенко обіцяє з білбордів здешевити газ удвічі, а Сергій Каплін у чотири рази, депутат з ОПЗЖ Нестор Шуфрич на «Інтері» розповідає, як за часів роботи Юрія Бойка паливно-енергетичним міністром газ коштував у дванадцять разів дешевше. Без урахування інфляції ця цифра справді може когось вразити. Нагодою похвалити Бойка став також «форум активістів», проведений ОПЗЖ у Києві 14 лютого. «Інтер» процитував також заступницю міського голови Харкова Світлану Горбунову-Рубан та головлікаря київського пологового №5 Михайла Макаренка — обоє мають сентиментальні спогади про Бойка.

Слово на букву З. У ТСН 13 лютого вийшов сюжет, у якому ведучий програми «Гроші» на «1+1» Олександр Дубинський звинувачує «людей Порошенка» в намаганні перешкодити показу серіалу «Слуга народу-3». Начебто докази — добуті в навряд чи законний спосіб скриншоти листування нардепа з «Блоку Петра Порошенка» Олександра Черненка (колишнього голови Комітету виборців України) з невідомою людиною, а також аудіозаписи його телефонних розмов. Черненко ствердив, що листування сфальсифіковане, а аудіозаписи справжні; за його версією, яку підтримує й КВУ, йдеться не про заборону серіалу, а про вимогу офіційно оплатити його з виборчого фонду як агітацію. «Радіо Свобода», яке Черненко начебто теж планував залучити до кампанії проти Зеленського, спробувало розібратись у конфлікті і врешті зробило заяву — мовляв, доказів немає. Дубинський, у свою чергу, в численних відеозверненнях та дописах у соцмережах повторює, що «зашкварив» (принизив) «Радіо Свобода». Прикметно, що це саме слово з тюремного сленгу використовує у своєму чорному піарі, спрямованому на опонентів Петра Порошенка, Прямий канал.

Білборди Путіна. Критичні до Порошенка медіа, зокрема «Страна.ua», поширювали інформацію про, начебто, використання його штабом виборчого креативу Путіна та «Единой России». При цьому джерела фото білбордів, які начебто сплагіатила команда Порошенка, — фейсбук-сторінки, зокрема, тимошенківського політтехнолога Михайла Чаплиги. У штабі Порошенка це назвали фейком і атакою на кандидата.

Телепатичний дар. Олег Ляшко, який на минулому тижні двічі був у студії новин каналу «Україна», 12 лютого прийшов туди в черговий раз. Говорили про продаж землі, проти якого виступає Радикальна партія Ляшка. Виявилось, що ведучий Ігор Пупков настільки добре знає співрозмовника, що читає його думки — зокрема, просить розповісти цікаву історію з Полтавщини, яка сталась із Ляшком напередодні і чудово ілюструє слушність позиції кандидата щодо ринку землі.

Кандидат Медведчук. Головна теза щодо українських виборів, яку просуває кремлівське телебачення: результати голосування будуть сфальсифіковані, їх не слід визнавати. При цьому російські коментатори прогнозують, що переможцем буде визнаний Петро Порошенко. Зазвичай обговорюють його, Володимира Зеленського та Юлію Тимошенко, інших кандидатів до уваги не беруть. Водночас практично у статусі кандидата в президенти в ефірі програми «Время покажет» на «Первом канале» 12 лютого з’явився Віктор Медведчук. Принаймні, ведучий називав інших кандидатів у президенти «конкурентами Медведчука», а сам політик ствердив, що Росії не стосується жоден пункт Мінських угод. В українських медіа Медведчукові також приділяють багато уваги: «Інтер» 13 лютого показав заяву представника Росії в ООН на захист Медведчука, якого начебто переслідує українська влада, а напередодні поширив заяву ОПЗЖ із закликом розслідувати «можливий замах на Медведчука» (без подробиць; ідеться про заяву Януковича під час прес-конференції 6 лютого). Канал «112» 12 лютого розповів про визначальну роль саме цього політика у Мінських угодах. Попри те, що Медведчук не бере участі у виборах президента, залежні від нього та дружні до нього телеканали докладають чимало зусиль до формування його іміджу публічного політика.

Матеріал готували Отар Довженко, Зоя Красовська, Ярослав Зубченко, Марина Довженко, Гала Скляревська, Ангеліна Ломакіна й Олександр Крумін.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *