«Зашкварені»: плагіат, приниження, Порошенко

А давайте зробимо «Південний парк» із піаром Порошенка? Що може піти не так?

Нічого не провокує комплексу меншовартості так, як українські римейки закордонних творів. Особливо коли автори не розуміють, що зробило оригінал успішним і плагіатять лише форму, забуваючи про зміст. Особливо коли це робиться для до болю очевидного, майже одноклітинного піару політика. Особливо коли цю копію по вінця забивають сексистським, туалетним, ницим гумором. Не знаємо, коли й кому на думку спало зробити «SouthPark про Порошенка», але Прямий канал піарить Президента за допомогою цього «мультфільму» вже більше місяця.

Перша серія «Зашкварених» зустріла глядачів 13 січня й не приховувала свого джерела натхнення: місцева вступна пісня, візуальний «стиль» та дисклеймер більш ніж очевидно повторювали мультсеріал «Південний парк». І вже на третій секунді давали зрозуміти, що роблять це погано: в дисклеймері проекту Comedy Central вказано, що «всі персонажі, навіть засновані на реальних людях, вигадані», «Зашкварені» ж заявляють, що «персонажі мультфільму вигадані й не існують у реальному житті». А через сорок секунд згадують Зеленського за прізвищем. Вступні титри «Парку» іронізують із себе: «Усі голоси знаменитостей спародійовані… погано». Вступні титри «Зашкверних» — над глядачем: «Побачите хоч одне знайоме обличчя, перехрестіться або зверніться до лікаря». Але це все одно найприємніше, що мультфільм робить із аудиторією.

У музичному вступі «Зашкварених» першими з’являються вітчизняні зірки — Юлія Тимошенко й Ігор Коломойський. Лідерка «Батьківщини» виступає головною героїнею у всіх випусках, олігарх регулярно відіграє роль закадрового ляльковода. На знущанні з них та, значно рідше, інших опонентів Порошенка і тримається те, що в інших творах називають сюжетом. Одразу зауважимо цікавий факт — у жодному з п’яти наявних наразі роликів не з’являлися Юрій Бойко, Олександр Вілкул чи Євгеній Мураєв. Причини для такої недоторканності лишимо додумувати вам.

Якщо пропустити технічну сторону мультфільму, шрифти, дизайн персонажів та діалоги (про мертвих або добре або нічого), найбільше у «Зашкварених» вражає примітивність чорного піару. У першій серії Тимошенко танцює для Путіна та Медведчука під пісню «Любе», а вже через хвилину пропонує армійську реформу: одягти військових в одяг від Louis Vuitton та Chanel. Ну, зрозуміли, жінка-головнокомандувач? Далі в кадрі українські фронтовики дивляться на цей «з’їзд» і матюкаються. Цей момент підкреслює не лише неприйняття військовими Юлії Тимошенко, а й неприйняття авторами «Зашкварених» азів режисури. Адже через 20 секунд цей самий «гумористичний» прийом (запікування лайки) використовується вже по відношенню до Надії Савченко. От тільки у першому випадку «запікування» — це ілюстрація праведного гніву, а у другому — бидлуватості. З різницею в півхилини вони змішуються й викликають у глядача проблеми з інтерпретацією посилів Прямого каналу. Але це, очевидно, надто тонкі матерії для когось, хто дослівно краде жарти про Анастасію Приходько (Прямий та Іван Марунич). Закінчується ролик діалогом між Юлією Тимошенко та Володимиром Мунтяном:

— Я вже не знаю, що цим лахапєтам навєшать. Вони всьому вірять.

— Помните, чем больше ахинея — тем больше верят.

Сенс — це не обов’язкова умова для справжнього мистецтва

У наступній серії Прямий канал відкрив іще один фронт боротьби за другий термін Порошенка, цього разу проти Володимира Зеленського. Ігор Коломойський під тортурами змушує його піти у президенти, а потім починаються тортури глядачів — дві хвилини реп-батлу. Рівень текстів можете оцінити за цією фразою Олега Ляшка: «Ой, ой, ой, ой, ой, ой, ой, постой. Хирлява агітка як трухлява гілка. У Коломойського смокчеш як дівка» До речі, сексизм і гомофобія. Персонаж Тимошенко називає себе «маестро популістом», а за нею на сцену вперше виходить Петро Порошенко. Лише в його тексті немає самовисміювання, зате є короткий переказ програмних тез дискредитації Зеленського, яким можна замінити окремі частини «Еха України»:

«Питання намбер ван: скільки країн в блоці НАТО?

Як відрізнити Іран від Іраку?

Як начисляти НДС, що таке конгрес?

Яка різниця між ХДС та СС?

Скільки воїнів життя віддали за країну?

Давай розкажи про свою перспективу

І мова і віра, во»

Зеленського подібний дісс, звісно, лишає без слів і все, що він може відповісти — це «Тобі личить моє кохання».

Власне, на ітераціях цих двох ідей (залежності Зеленського та проросійськості й лицемірності Тимошенко) тримаються всі наступні серії. Третя присвячена зустрічі Медведчука з Тимошенко, де остання вдягає кокошник, пропонує «говорить нормально» (російською) й під фразу «Новый курс к старым друзьям» кладе руку на серце, поки піднімається прапор РФ і фотографія Путіна. Увесь випуск Юлію Володимирівну називають «ТП»: Тимошенко Президент. Таку абревіатуру вживають тому, що Путін не може дозволити політикині бути при собі повноцінним президентом чи навіть «президентиком». У кінці лідерка БЮТ бере гроші в Коломойського та Медведчука. А ще тут є жарти про пластичні операції Тимошенко та надування кульки «Нового курсу» кишковими газами.

Увесь посил «Зашкварених» в одному кадрі

Очевидно, подібний гумор наблизив авторів «Зашкварених» надто близько до комедійного Сонця й уже в наступній серії вони неочікувано впали прямо в кам’яний вік. В атмосфері шкур, мамонтів та шаманізму вперше з’являються персонажі Анатолія Гриценка та Андрія Садового. Перший зізнається, що працює на Григоришина, другий використовує сміттєвого янгола. У кінці серії на плем’я нападає Путін і, поки всі інші політики бігають у паніці, лише один герой виходить і заявляє: «Усім стояти. Будемо боротися!». Піар Порошенка у «Зашкварених» виглядає як пародія на піар Порошенка. А ідея «або Порошенко, або Путін» подається ледь не буквально: поки нинішній президент посилає армію загарбників на три літери, Зеленського та Гриценка російський лідер схиляє на свій бік.

Окремо варто виділити роль журналістів у мультсеріалі. ICTV, «1+1» та «Інтер» тут подаються як такі, що піарять Тимошенко. NewsOne просуває ідеї Путіна-Медведчука. Ведучу «ТСН» Ігор Коломойський надягає на руку й керує нею, наче лялькою. З’являється в серіалі і Юлія Мостова, але не в ролі журналістки, а в ролі оперативного керівника Анатолія Гриценка. Подібний підбір ще раз підкреслює дві сумнівних особливості серіалу: неймовірне лицемірство та прихильність до Ріната Ахметова.

Прямий канал про своїх конкурентів

Будь-який канал (згідно з моніторингом MediaSapiens), крім «1+1», у 2018 році піарив Порошенка частіше, ніж Тимошенко. Сумарно — в чотири рази частіше, але чомусь ЗМІ виставляють прихильними саме до лідерки «Батьківщини». Про зустрічі Порошенка з Медведчуком існують журналістські розслідування, але чомусь у мультику з останнім зустрічається Тимошенко. Тимошенко у «Зашкварених» їздить на карикатурно довгому мерседесі, при тому що Порошенко — офіційний мільярдер. Із сумнівних членів команди Тимошенко (Савченко, Приходько) у мультику сміються, а про всіляких Кононенків — ані слова. Військові обурюються Тимошенко, хоча в реальності деякі з них не тиснуть руку Президентові.

Але найдивніше, що в цьому серіалі не згадують Ріната Ахметова. Обличчя «реваншу» намагаються зробити із Юлії Тимошенко, повністю ігноруючи екс-регіоналів. Серед олігархів-ляльководів тут фігурують Львочкін, Григоришин та Коломойський і ні слова про вплив Ахметова. Канал «Україна», де виходить найбільше сумнівних сюжетів на телебаченні, не з’являється серед журналістів «Зашкварених». Тут двічі жартують про газ Тимошенко й жодного разу — про «Роттердам+».

Таким чином, «Зашкварені» — це дуже примітивна есенція кампанії Петра Порошенка. І дуже бридка. SouthPark хоч і вдається до ще відвертіших і грубіших жартів, просуває при цьому розумний, конструктивний, позитивний соціальний порядок денний. Американський мультфільм — це сатира, яка якісно й креативно епатує публіку. Пародія Прямого каналу повторює форму оригіналу: тут жартують про відсмоктування, гази, пластичні операції, вбивства, брудну лайку. А от зміст твору ComedyCentral українці вирішили проігнорувати й майже ніде «Зашкварені» не мають хоча би двох рівнів сприйняття. Тут лише один сильний та позитивний герой, бо це агітка Порошенка. Тимошенко тут працює на Росію, бо… автори хочуть, аби ви думали, що вона працює на Росію. Зеленським керує Коломойський, Гриценко розпродав армію. Робота із глядачами настільки примітивна, що після кожного обману персонажі довго сміються, щоб ви могли зрозуміти, що вони брешуть. Як, наприклад, тут, коли Ігор Коломойський каже, що Зеленського ніхто не змушував іти у президенти.

Єдиний, кого «Зашкварені» принижують більше, ніж опонентів Порошенка, — це сам Прямий канал. Адже вбогий піар, мова ворожнечі, гендерна дискримінація та образи журналістів виходять під плашкою каналу. І разом із «науково-популярними» фільми про Зеленського змушують уявляти той самий кадр із Коломойським та ведучою «ТСН», тільки з іншими персонажами.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *