Що і де дивитися про вибори: програма спецпроектів і телемарафонів загальнонаціональних телеканалів

У день парламентських виборів «Інтер», «Україна», «1+1», ТВі та ICTV підготували тематичні спецпроекти, а 5 канал, Перший національний, Перший діловий і «Рада» – багатогодинні телемарафони.

5 канал

Найпершим – о 7:00 – виборчий ефір розпочне 5 канал зі своїм телемарафоном «Вибори-2012», що триватиме щонайменше впродовж доби. Весь телемарафон транслюватиметься на YouTube за адресоюwww.youtube.com/5channel. Його можна буде переглядати не лише на комп’ютері, але й із будь-якого мобільного пристрою – на всіх планшетних ПК та смартфонах: Windows, iOS, Android та Symbian.

Ведучими марафону стануть Яна КонотопСвятослав ЦеголкоСергій ДорофеєвРоман Чайка. Планується, що тривалість марафону залежатиме від насиченості поствиборчих подій.

Ефір 5-го каналу буде наповнений тематичними сюжетами, оперативними повідомленнями у випусках новин про перебіг голосування у різних регіонах країни.

Із 14:00 розпочнуться тематичні гостьові студії з експертами, які обговорюватимуть перебіг голосування, роль соціологів, українські вибори у світі.

Із 17:00 марафон перейде у формат ток-шоу в павільйоні 5-го каналу. Перебіг подій на виборах, програми партій та кандидатів, порушення, створення більшості – теми обговорення з лідерами п’яти ключових політичних сил, представників громадськості та оцінок експертів.

Одразу після 20:00 в ефірі 5-го буде оприлюднено дані екзит-полу, проведеного на замовлення каналусоціологічною групою «Рейтинг».

Перший національний

О 8:00 зі своїм марафоном «Вибори-2012» в ефір вийде Перший національний. Канал також планує висвітлювати вибори цілодобово. За допомогою камер відеоспостереження, встановлених на 32188 виборчих дільницях, Перший транслюватиме перебіг голосування у режимі онлайн.

У день виборів працюватимуть дві новинні студії Першого. Починаючи з 8-ї ранку, тобто з моменту відкриття виборчих дільниць і початку роботи системи відеоспостереження, щогодини виходитимуть випуски «Новин» (8:00, 9:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00 і 19:25). У них будуть прямі включення з прес-центру Центральної виборчої комісії, звідки можна буде отримати загальну інформацію щодо перебігу виборів, зі спеціального прес-залу в будівлі ЦВК, у якому будуть встановлені екрани для трансляції відео з камер спостереження, з прес-центру Дипломатичної академії Міністерства закордонних справ України, де працюватимуть міжнародні експерти.

Одну з новинних студій каналу буде організовано для спілкування з членами ЦВК та міжнародними експертами, анонсування прямих трансляцій брифінгів, прес-конференцій та круглих столів, які відбуватимуться в ЦВК та МЗС, видачі екстраповідомлень у перерві між регулярними випусками новин, а також для коментування подій (і, можливо, порушень), зафіксованих камерами спостереження. У студії працюватимуть Олесь Терещенко та Андрій Сміян.

У проміжках між включеннями зі студії канал транслюватиме концерт, присвячений Дню визволення України від німецько-фашистських загарбників, що відзначається 28 жовтня. Під час трансляції концертної програми на екранах зберігатиметься невелике вікно з онлайн-відео з виборчих дільниць.

О 19:50 на Першому розпочнеться спецпроект Савіка Шустера, що триватиме до 2:00. У ньому візьмуть участь політики, члени ЦВК, міжнародні спостерігачі і незалежні експерти. Заплановано включення зі штабів провідних політичних сил України, а також із ЦВК та МЗС. Після 20:00 в ефірі оприлюднять результати екзит-полу соціологічної служби «Савік Шустер студії».

Одним із елементів висвітлення виборів-2012 Національною телекомпанією України стане формування трьох незалежних програм (телевізійних сигналів), які за допомогою оптоволоконних ліній будуть заведені на Центральний комутаційний вузол (ЦКВ). Зазначені програми постійно перебуватимуть у відкритому доступі, і будь-який телеканал, який має доступ до ЦКВ, матиме можливість для їхньої ретрансляції в зручному для себе обсязі і в зручний для себе час, повідомляє прес-служба НТКУ.

«Україна»

У день виборів, 28 жовтня, новини телеканалу «Україна» будуть виходити щогодини з 8:00 по 19:00, а з 19:45 і до опівночі у прямому ефірі йтиме інформаційний проект «Вибори-2012». Спецпроект і новини каналу транслюватимуться на спеціальній сторінці проекту «Вибори-2012» сайту каналу «Україна».

Вестиме щогодинні випуски «Подій» Олександр Мозговий. Він повідомлятиме про перебіг голосування, про можливі порушення виборчого процесу та про ситуацію на виборчих дільницях.

А після випуску інформаційно-аналітичної програми «Події тижня» з Андрієм Данилевичем, з 19:45 ведучі Андрій ДанилевичОлена Кот та Євген Міхін будуть знайомити глядачів із першими результатами голосування, моніторитимуть інформацію з інтернету та висвітлюватимуть оцінки та висновки спостерігачів.

Спеціальний кореспондент «Подій тижня» Олександр Бондаренко буде виходити з прямими включеннями зі спеціальної інформаційної студії каналу «Україна». В ефірі вийдуть бліц-інтерв’ю політиків, лідерів фракцій, партій, а також незалежних експертів.

Інформаційним партнером каналу «Україна» в цьому проекті виступить соціологічна компанія Research&Branding Group – у прямому ефірі будуть опубліковані ексклюзивні дані екзит-полу та інших соціологічних досліджень R&BGroup лише для глядачів телеканалу.

«Інтер»

У день голосування 28 жовтня «Інтер» покаже спецвипуски новин о 12:00, 15:00 та 18:00 зі включеннями зі штабів, виборчих дільниць, інформацією про можливі порушення в регіонах тощо. У разі появи інформації про резонансні порушення канал готовий і до екстрених випусків новин.

О 20:00 у «Подробицях тижня» з Олегом Панютою буде пряме включення з прес-центру інформаційної агенції «Українські новини», де оголосять результати екзит-полу, який на замовлення «Інтера», ICTV та «1+1» роблять соціологічні компанії TNS Ukraine і SOCIS.

О 21:00 на «Інтері» вийде спеціальний випуск програми «Велика політика. Ніч виборів» із ведучимЄвгенієм Кисельовим. Деталі проекту поки не розголошуються. Відомо, що в ефірі плануються прямі включення з ЦВК та штабів, які готує команда «Подробиць». «Ніч виборів» триватиме на «Інтері» до 2:00.

«1+1»

На «1+1» політичне шоу «Вибори-2012», присвячене парламентським виборам в Україні, стартує в неділю о 19:25. Ведучі Алла Мазур і Руслан Сенічкін прийматимуть гостей – політиків, політтехнологів та експертів, щоби з’ясувати, яких законів чекати українцям у найближчі п’ять років.

Тим часом Наталя Мосейчук і Лідія Таран щопівгодини розповідатимуть свіжі новини з ЦВК та виборчих дільниць, а понад півсотні журналістів відстежуватимуть наживо перебіг голосування в містах та містечках України, а також у США, Європі та Росії.

О 20.00 в ефірі буде оголошено результати екзит-полу, який на замовлення «Телевізійної служби новин» каналу робить центр «Соціальний моніторинг», а також екзит-полу, який на замовлення «Інтера», ICTV та «1+1» роблять соціологічні компанії TNS Ukraine і SOCIS.

О 23:00 глядачі «1+1» побачать спецвипуск програми «Світське життя» з Катею Осадчею, яка дізнається, що їли й у що були вбрані учасники виборів та їхні вболівальники в партійних штабах у вечір виборів.

Під час «Виборів-2012» о 22:20 та о 00:15 вийдуть спеціальні блоки реаліті-експерименту «Депутат під ключ», у якому три команди політтехнологів на чолі із Сергієм Гайдаєм за сім днів спробували зробити народних обранців зі звичайних перехожих.

«Вони (політтехнологи) зробили неможливе – змусили виборців повірити, що монтер залізничних колій насправді майстер спорту з дзюдо, що колишній водій маршрутки розробив програму кардинальних змін на краще, а поп-співачка достеменно знає, як відродити українську культуру. Невеличке містечко під Києвом стало полем справжньої битви, у хід пішли всі дозволені і недозволені методи впливу», – анонсують проект у прес-службі.

Спецпроект «Депутат під ключ» спробує з’ясувати, що потрібно, аби перемогти на виборах: хороший кандидат чи команда політтехнологів, обізнаних на маніпулятивних технологіях.

ТВі

У день виборів на ТВі з 15:00 до 20:00 щогодини виходитимуть 5-хвилинні випуски новин з Олексієм Ліхманом. А о 20:00 стартує програма «Ніч виборів» у форматі «Політклубу», що триватиме орієнтовно до 2:00-3:00. Спецпроект вестиме Віталій Портников. На окремому майданчику бліц-інтерв’ю записуватиме Вахтанг Кіпіані. При цьому продовжать виходити щогодинні випуски новин з Олексієм Ліхманом.

У спецпроекті ТВі обов’язково будуть включення з ЦВК, зі штабів, із проблемних дільниць, куди готові оперативно виїжджати знімальні групи каналу. Канал планує оголошувати результати декількох екзит-полів – національного (консорціум, що складається з Київського міжнародного інституту соціології, фонду «Демократичні ініціативи» і Центру Разумкова), а також Research&Branding Group.

Наступного дня після голосування, 29 жовтня, о 7:00 стартує ранковий поствиборчий інформаційно-аналітичний блок, який вестимуть Ілона Довгань і Віталій Гайдукевич. У програмі оприлюднять попередні результати голосування, інформацію про порушення, яку канал збиратиме від своїх глядачів і громадських організацій.

Ранковий ефір триватиме щонайменше до 10:20, але залежно від ситуації канал може продовжити його до 12:00.

З 15:00 щогодини 29 жовтня знову йтимуть 5-хвилинні випуски новин.

ICTV

Тематичний ефір ICTV 28 жовтня обмежиться годинним спеціальним випуском «Фактів» з Оленою Фроляк «Вибори-2012», що вийде о 19:45 після «Фактів тижня» з Оксаною Соколовою.

У «Фактах» ітиметься суто про перебіг парламентських виборів. Зокрема, будуть прямі включення з виборчих дільниць, сюжети про явку виборців, порушення, коментарі спостерігачів і результати екзит-полу, який на замовлення ICTV, «Інтера» й «1+1» роблять соціологічні компанії TNS Ukraine і SOCIS.

Наступний спецвипуск «Фактів» вийде в ефір у понеділок, 29 жовтня, з 6:45 до 9:15. У випуску будуть включення з виборчих штабів, точна інформація про явку виборців, коментарі представників політичних партій щодо результатів екзит-полів, сюжети про те, як голосували політичні лідери та прості українці. Гостями студії стануть лідери найбільш потужних політичних сил.

Перший діловий

Перший діловий проведе дводенний телемарафон «Вибори-2012», який розпочнеться о 8:00 28 жовтня і триватиме до 23:00 29 жовтня. Телемарафон буде доступний онлайн на сайті каналуhttp://www.fbc.net.ua/ і на сторінці у Facebook: www.facebook.com/fbc.net.ua.

Щогодини в студії Першого ділового експерти, представники партій, соціологи, економісти, політологи будуть оцінювати процес голосування. Зокрема, йтиметься про склад майбутнього парламенту, особливості виборчої компанії, прогнози щодо зміни владної ситуації та ефективності роботи парламенту. В ефірі будуть і прямі включення з виборчих дільниць України.

«Рада»

28 жовтня о 10:00 розпочнеться інформаційний марафон на парламентському телеканалі «Рада». За словами директора каналу Василя Климчука, це вперше за свою історію канал на виборах робитиме прямі включення на власному обладнанні.

Один майданчик буде організовано в кулуарах Верховної Ради, один – у ЦВК, із якою в каналу є домовленість. Прямі включення з ЦВК робитимуть Світлана Шевченко і Людмила Горицька. Журналісти каналу також спілкуватимуться з чинними народними депутатами.

«Рада», як і Перший національний, має доступ до всіх відеокамер на дільницях і зможе видавати це відео в ефір. Канал використовуватиме і повідомлення інформаційних агенцій, які мають корпункти в регіонах.

«Київ»

Телеканал «Київ» у день виборів, 28 жовтня, теж змінює сітку мовлення: новини СТН виходитимуть о 12:00, 15:00, 18:00, 22:00 і 23:30. Гостями студії будуть експерти, політологи, очікуються прямі включення з головних політичних майданчиків столиці.

 Фото -volynnews.com

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *