У ОБСЄ заявляють, що місцеві вибори в Україні відбулися спокійно з дотриманням процедур

Виборчий процес на місцевих виборах, які відбулися 25 жовтня 2020 року, пройшов спокійно і був добре організований, зазначила керівник місії спостерігачів від Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) Інгібйорг Сольрун Гісладоттір. Водночас зауважила, що рішення про те, щоб не проводити місцеві вибори в 18 територіальних громадах у Луганській і Донецькій областях поблизу лінії фронту, позбавило змоги повною мірою забезпечити дотримання прав громадян. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«На обмеженій кількості виборчих дільниць, які відвідували представники БДІПЛ у день виборів, ми спостерігали, що виборчий процес відбувався загалом спокійно, добре організовано і прозоро, всі процедури загалом були дотримані», – сказала Гісладоттір на брифінгу 26 жовтня у Києві.

Це попередні висновки БДІПЛ ОБСЄ, представники місії продовжать спостереження за виборами в Україні під час другого туру.

«Місцеві вибори, які відбулися в Україні, були дуже важливими через те, що відбулася попередня реформа децентралізації, яка дала місцевій владі, місцевому самоврядуванню значні повноваження. Ми сподіваємося, що наші попередні висновки дозволять надалі розвивати українське законодавче поле у цій сфері», – сказала керівник місії.

У Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) також зазначили, що рішення про те, щоб не проводити місцеві вибори в 18 територіальних громадах у Луганській і Донецькій областях поблизу лінії фронту, позбавило змоги повною мірою забезпечити дотримання прав громадян.

«Рішення не проводити вибори у 18 підконтрольних уряду територіальних громадах… не було достатньо прозорим і не дало можливості повною мірою забезпечити дотримання прав громадян, що також відобразилося на громадській довірі», – сказала Інгібйoрг Сольрун  Гісладоттір.

Нагадаємо місія Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) зі спостереження за місцевими виборами розпочала свою роботу в Україні 23 вересня 2020 року, команда місії налічує 16 експертів, які працюють у Києві, а також 66 довгострокових спостерігачів, які працюють на всій території України.

Нагадаємо, у ОБСЄ відзначили свободу агітації на місцевих виборах в Україні, але при цьому ангажованість приватних ЗМІ.

Раніше у Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини заявили, що ініційоване президентом Володимиром Зеленським всеукраїнське опитування частково створювало неправомірну політичну перевагу для партії «Слуга народу».

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *