«Опора» закликала утриматися від публікацій неофіційних екзит-полів до завершення голосування

«Опора» наголосила, що публікація неофіційних екзит-полів є порушенням виборчого законодавства та вважається непрямою агітацією. «Закликаємо усіх громадян утриматися від їх публікації до оголошення офіційних екзит-полів о 20:00», – йдеться на сайті організації.

Як приклад такої непрямої агітації, «Опора» назвала оприлюднення результатів неофіційних екзит-полів 25 жовтня  у тelegram-каналі Sonya Koshkina (official), а також о у тelegram-каналі «Ху*вый Харьков». Екзит-поли стосувалися виборів у містах Київ,  Тернопіль, Маріуполя та  Харків.

Станом на 15:00 «Опора» виявила політичну рекламу й у лідерів цьогорічної передвиборчої кампанії  за кількістю промо в соціальних мережах — партії «За майбутнє». Вони транслювали агітацію з 3 сторінок – «За майбутнє» Хмельниччина (3 дописи, вартість кожного менше 100 доларів, станом на 14 годину охоплення від 24 до 27 тисяч), «Бердянськ за майбутнє» (2 дописи, вартість кожного в діапазоні від 1 до 99 доларів, охоплення – менше 1 тисячі осіб) та «Тернопіль за майбутнє» (1 допис, вартість – менше 100 доларів, охоплення – 35-40 тисяч осіб).

Також активною виявилась партія «Пропозиція» – її агітацію  «Опора» зафіксувала на 7 сторінках. На всіх цих сторінках помітна тенденція, що партія розпочала транслювати рекламу не у день виборів, а завчасно – інколи ще у вересні):

  • ПроЧернеччина (1 рекламний допис вартістю менше 100 доларів, охоплення – 2-3 тисячі осіб);
  • ПроЦаричанка (1 рекламний допис вартістю менше 100 доларів, охоплення – менше 1 тисячі осіб);
  • ПроСолоне (1 рекламний допис вартістю менше 100 доларів, охоплення – 8-9 тисяч осіб);
  • Пропозиція Чернівецька область (11 рекламних дописів, кожний вартістю менше 100 доларів, охоплення – від 130 до 172 тисяч осіб);
  • ПроПетриківка (3 рекламні дописи, усі вартістю менше 100 доларів, охоплення – від 13 до 20 тисяч осіб);
  • ПроВасильківка (1 рекламний допис вартістю менше 100 доларів, охоплення – менше 1 тисячі осіб);
  • Пропозиція (2 рекламні дописи, один вартістю менше 100 доларів, інший – від 100 до 199 доларів, охоплення обох дописів – від 165 до 195 тисяч осіб).

Рекламують також дописи з політичною агітацією й сторінки, що не належать учасникам виборчого процесу. Сторінка «Житомирщина – наш край», що позиціонує себе як новинна сторінка Житомирщини, однак усі дописи, що рекламуються, спрямовані на підтримку політичної партії «За майбутнє». Так, у день тиші 24 жовтня сторінка почала транслювати рекламний допис, у якому висловлюється підтримка голові житомирського осередку партії «За майбутнє» Віктора Развадовського. Допис побачили 10-15 тисяч користувачів.

Сторінка «ЗЕ Выборы мэра Днепра», що позиціонує себе як новинна агенція, рекламує 25 жовтня ось такий допис вартістю від 100 до 199 доларів, який вже встигли переглянути від 60 до 70 тисяч осіб:

Відповідно до українського законодавства передвиборча агітація в день голосування та напередодні нього заборонена. Стаття 52 Виборчого кодексу говорить про те, що передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Тому вся політична реклама в соціальних мережах, яка агітує за чи проти кандидатів та партій, котрі присутні у виборчих бюлетенях, мала б бути просто вимкнута.

Ще один тип рекламного контенту, присутній в ці дні в соціальних мережах, — соціологічні рейтинги та інші результати опитування громадської думки, які стосуються осіб, що кандидують на цих виборах. У Виборчому кодексі є також норма, яка забороняє поширення такої інформації протягом останніх двох днів перед днем голосування (стаття 50).

Існує не лише заборона, передбачена також і відповідальність (стаття 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення). За агітацію в день голосування, в тому числі за оприлюднення в інтернеті різного роду опитувань громадської думки, на порушників може бути накладений штраф: на громадян — від 1700 до 3400 грн і на посадових осіб — від 3400 до 5100 грн.

«Правила існують не для того, щоб їх порушувати. А для того, що всі були рівними та мали однакові умови. На жаль, бажання отримати ще більшу увагу і прихильність виборців виявилося в тому, що частина учасників виборчих змагань проігнорувала вимогу чинного законодавства щодо строків передвиборчої агітації та продовжила транслювати політичну рекламу в соціальних мережах в день тиші (24 жовтня) та в день голосування (25 жовтня) на місцевих виборах 2020 року», – зазначає «Опора».

Нагадаємо, 25 жовтня 2020 року в Україні проходять чергові місцеві вибори.

Фото: firtka.if.ua

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *