Вибори пройшли, але виборчий процес триває

День голосування за виборами народних депутатів України минув – проте виборчий процес ще не закінчився. Відповідно до частини п’ятої статті 11 Закону України «Про вибори народних депутатів України» виборчий процес включає такі етапи:

1) висування кандидатів у депутати;

2) утворення виборчих комісій (крім Центральної виборчої комісії);

3) реєстрація кандидатів у депутати;

4) проведення передвиборної агітації;

5) утворення спеціальних виборчих дільниць, що існують на тимчасовій основі;

6) складання списків виборців, їх перевірка та уточнення;

7) голосування;

8) підрахунок голосів виборців та встановлення підсумків голосування;

9) встановлення результатів виборів депутатів та їх офіційне оприлюднення;

10) припинення повноважень окружних та дільничних виборчих комісій.

Тобто наразі закінчився 7-й і відбувається 8 етап. А попереду ще 9-й і 10 етапи. Відповідно до частини сьомої статті 11 Закону України «Про вибори народних депутатів України» виборчий процес завершується через п’ятнадцять днів після дня офіційного оприлюднення Центральною виборчою комісією результатів виборів депутатів. Оприлюднення результатів відповідно до статей 98, 99, 100 має відбутися не пізніше ніж через 20 днів з дня голосування. При цьому варто пам’ятати, що по кандидатам-мажоритарникам відповідно до частини четвертої статті 99 Закону України «Про вибори народних депутатів України» може бути призначене повторне голосування – якщо найбільшу і водночас однакову кількість голосів набрали два або більше кандидати у депутати.

Тож попереду до закінчення виборчого процесу – ще близько місяця. Для журналістів і засобів масової інформації це означає, що положення частини четвертої статті 13 Закону України «Про вибори народних депутатів» продовжують діяти і після дня голосування. І представникам засобів масової інформації гарантується, як і до дня голосування, безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов’язані з виборами, у тому числі на засідання виборчих комісій. Виборчі комісії, органи виконавчої влади, посадові і службові особи цих органів зобов’язані в межах своїх повноважень надавати їм інформацію щодо підготовки і проведення виборів депутатів. Зокрема це надає право ознайомлюватись з протоколами виборчих комісій і з протокольними рішеннями виборчих комісій, отримувати інформацію про порушення, які були зафіксовані під час виборчого процесу і в день голосування, отримувати інформацію щодо кількості оброблених бюлетенів, щодо динаміки передачі бюлетенів і протоколів по виборчих комісіях, щодо проблемних питань, які виникають під час доставки і передачі виборчої документації. Журналісти також можуть отримати інформацію з журналу реєстрації документів, заяв і скарг та журналу обліку особистого прийому громадяну виборчій комісії – такі журнали мали вестися в кожній виборчій комісії відповідно до Порядку ведення діловодства у виборчих комісіях та комісіях з референдумів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 15 вересня 2010 року № 350. Журналісти мають право отримувати інформацію про витрати виборчих комісій, та будь-яку іншу інформацію, яка пов’язана з виборчим процесом.

Офіційне оприлюднення результатів виборів, відповідно до частини першої статті 100 Закону України «Про вибори народних депутатів України», здійснюється Центральною виборчою комісією у газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр» не пізніш як на п’ятий день з дня встановлення результатів виборів. Список обраних депутатів публікується із зазначенням в алфавітному порядку їх прізвища, власного імені (усіх власних імен), по батькові (за наявності), року народження, освіти, посади (заняття), місця роботи, місця проживання, партійності, суб’єкта висування, виборчого округу (загальнодержавний чи номер одномандатного), у якому обраний депутат. Ця норма не забороняє іншим засобам масової інформації оприлюднювати результати виборів до цієї публікації – проте такі матеріали будуть неофіційними і попередніми. Тож журналістам і засобам масової інформації варто звертати увагу, що результати виборів, навіть якщо вони наведені на сайті Центральної виборчої комісії – ще не є офіційними даними і можуть змінюватись. Кінцеві результати виборів, які є саме офіційними даними, і які не потребують перевірки відповідно до статті 302 Цивільного кодексу України і не тягнуть для журналіста і ЗМІ відповідальності у разі їх недостовірності – публікується саме в газетах «Голос України» і «Урядовий кур’єр».

Варто пам’ятати, що виборче законодавство України постійно змінюється. Зокрема 11 липня 2019 року Верховна Рада України ухвалила проект Виборчого кодексу України №3112-1, який змінює процедури і правила виборчого процесу по всіх виборах, у тому числі по виборах народних депутатів України. Документ має набрати чинності з 1 грудня 2023 року.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *