«Слуги народу» заметушилися. Головні тенденції інфопростору 1–7 липня 2019 року. Детектор виборів

Read in English here

Бієнале сервільності від каналів Медведчука та «Інтера», безкорислива любов до Вакарчука від каналів Пінчука, а також кастрація і дематюкація. Детектор виборів 2.6.

«Детектор виборів» — щотижневий аналітичний огляд, який оперативно фіксує головні теми, тенденції, маніпуляції та зміни в інформаційному просторі, пов’язані з виборами. Детальніший аналіз читайте в наших постійних (теленовини, телетижневики, політичні токшоу, інформаційні канали, російська пропаганда) моніторингових дослідженнях. Випуски «Детектора виборів» часів президентської кампанії читайте тут.

Архів: «Детектор виборів» за 2430 червня, 1723 червня, 1016 червня, 3–9 червня, 27 травня — 2 червня.

Головні тенденції

Найяскравішим наскрізним симптомом цього тижня стало щоденне висвітлення «Інтером», «112», NewsOne та ZIK перебування Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко на кінофестивалі в Італії, де вони брали участь у презентації фільму Олівера Стоуна «Нерозказана історія України». Новини «Інтера» та медій Медведчука розповідали про організовану Марченко вечірку, робили добірки «яскравих фото» подружжя, репортажі з презентації, показували, як хазяїн і його дружина дарують квіти Ніколь Кідман. Зокрема, показовими є старання каналу та сайту ZIK, про «незмінність редакційної політики» якого новий власник розповідав генпродюсерці Наталі Влащенко. А також включення з фестивалю в ефір токшоу «Український формат» на NewsOne. Це якби комусь іще потрібні були докази того, що головна мета концентрації медіаресурсу в руках Медведчука — обслуговування пропагандистських та особистих піарних потреб власника, навіть якщо вони суперечать суспільному інтересу та здоровому глузду.

Юлія Тимошенко й Володимир Гройсман наввипередки намагаються переконати Зеленського та його соратників у тому, що саме вони та їхні досвідчені команди — необхідний додаток до нових облич «Слуги народу» і кращої кандидатури на пост очільника уряду не знайдеш. Юрій Бойко також хвилюється й вимагає від президента призначити прем’єра та новий уряд негайно, поки його соратники по «ОПЗЖ» посилюють критику Зеленського за нерішучість у нищенні результатів роботи попереднього президента. Натомість «Україна» почала просувати Олега Ляшка як потенційного голову Верховної Ради.

Партія «Слуга народу», схоже, вже не настільки впевнена у своїй величезній перевазі, тому почала вдаватися до банального піару в новинах та відряджати своїх представників практично на всі політичні токшоу, зокрема й на канали Медведчука. При цьому соратники Зеленського дотримуються його виграшного принципу: нічого не обіцяти, на прямі запитання відповідати ухильно, говорити радше про можливості, ніж про наміри та плани. Тему кандидатів-клонів стали обговорювати менше, ніж на минулому тижні. Президент участі у просуванні своєї партії не бере, хоча на токшоу їм хоч-не-хоч доводиться відповідати за його дії чи бездіяльність.

Попри передвиборне напруження та перенасиченість інформаційного простору агітаційними меседжами, відчувається, що надворі літо. Реальних політичних подій катма, тому журналісти хапаються за псевдоприводи на кшталт «закону про дематюкацію», запропонованого Ольгою Богомолець.

Градус взаємного поборювання «ОПЗЖ» та «Опоблоку» досі високий, але головним адресатом чорнухи в теленовинах знов стає Порошенко. Критики, перш за все «1+1», називають його винним в усіх негараздах, які відбуваються зараз. Словом, усе як у вірші ведучого «Ньюспалма» Юрка Космини.

Десятка курйозів і маніпуляцій тижня

  • Олег Тягнибок знайшовся, що відповісти на запитання, чому свободівці ходять на канали Медведчука: мовляв, як УПА, використовують зброю ворога, не маючи своєї.
  • «Інтер», «112», NewsOne і ZIK крутили висмоктані з пальця новини про Медведчука на кінофестивалі щодня протягом тижня.
  • «Україна» зібрала купу аргументів на користь того, що Ляшко має стати спікером. Дарма, що рейтинги не дають йому шансів пройти до ВР.
  • В «Опозиції» на «Україні» інсценували дебати, на які не прийшов (і не збирався) Юрій Бойко. Глядачам показали «карателя» Киву з автоматом.
  • Журналіст «Інтера» Дмитро Анопченко експертним оком поглянув на Олену Зеленську й пояснив, що було не так із виразом її обличчя.
  • ICTV переконував глядачів, що в агітаційному «Турі змін» партії «Голос» група «Океан Ельзи» дає безкоштовні концерти «без політики».
  • На «Інтері» Анатолія Шарія назвали одіозним, а на 5 каналі проросійським, але ніде не пояснили, як він доводить, що жив в Україні, якщо насправді не жив.
  • Вадим Рабінович на «112» закликав провалити президента на парламентських виборах: Зеленський його розчарував.
  • Участь у виборах на мажоритарних округах не заважає Максиму Бужанському та Юрію Михальчишину бути «резонерами» шоу «Народ проти» й критикувати конкурентів на ZIK.
  • Ользі Богомолець таки вдалося потрапити в ефір більшості телеканалів. «Закон про дематюкацію» — хитрий трюк.

Головні події, пов’язані з виборами, що висвітлювались у медіа 24–30 червня

Державне бюро розслідувань каже, що обшукало Прямий канал — на каналі заперечують.

Керівник Офісу президента висловився за статус регіональної для російської мови — інші представники команди Зеленського відхрещуються.

ЦВК зареєструвала Анатолія Шарія кандидатом у народні депутати, а потім ще й Клюєва.

Клімкін пішов у «політичну відпустку», а президент попросив прем’єра його покарати.

Голова Верховної Ради відкликав запрошення на вибори для спостерігачів ПАРЄ.

На Майдані Незалежності протестували проти Шарія і Клюєва.

ЦВК скасувала реєстрацію Шарія і Клюєва, а також іще вісьмох мажоритарників.

Опубліковані результати опитування «Рейтингу».

Зеленський у Закарпатті насварив митників.

Кандидат від «Слуги народу» виявився іноземним громадянином.

Президент призначив нового голову Донецької ОВЦА.

Кандидат від «Слуги народу» виявився кумом Медведчука.

Суд зобов’язав ЦВК провести повторне жеребкування партій — це зірве друк бюлетенів.

«Слуга народу» оскаржила рішення про пережеребкування.

Медведчук із дружиною кілька днів тусувалися в Італії на кінофестивалі з прем’єрою фільму Олівера Стоуна.

Коломойський назвав війну на Донбасі внутрішнім конфліктом, до якого не причетна Росія.

ЦВК скасувала реєстрацію Рената Кузьміна з «ОПЗЖ».

Маніпуляції

Дві сторони люстрації. 4 липня «1+1» та 5 канал показали зовсім різні реальності, розповідаючи про акцію протесту проти скасування закону про люстрацію. «Плюси» розповіли, що «свободівці просять прихильників Петра Порошенка піти геть, бо їхній лідер, мовляв, мав повноваження оновити склад Конституційного суду, але цього не зробив». Натомість на 5 каналі згадали лише про «Європейську солідарність» і озвучили їхню версію подій: «“Європейська солідарність” звинуватила в нападі присутніх на протесті націоналістів. Кажуть, після виконання гімну сталася провокація, у них почали виривати партійну символіку та рвати прапори, кількох людей ударили». Якою була причина провокації, не пояснюють, як і хто такі «націоналісти». Втім тут принаймні дали слово «Національному корпусу», який пояснив свої претензії до партії Порошенка — мовляв, «Європейська солідарність» намагається відвернути увагу від того, що відбувається в суді. По суті звинувачення на адресу Порошенка — чи справді він не зробив того, що мусив і міг зробити із судом, — глядачі нічого не дізнаються.

Народний спікер. 4 липня «Україна» вирішила погадати на спікера. У випуску новин про це говорили спершу з експрезидентом Леонідом Кравчуком, а потім із Арсенієм Яценюком — улюбленцем каналу. Говорячи про те, хто мав би бути спікером, лідер «Народного фронту» називає Олега Ляшка як «яскраву особистість із досвідом управління фракцією». Доповнили це результатами дослідження Edison Research, замовленого каналом: серед політиків, яких українці хотіли би бачити на чолі парламенту, на першому місці Анатолій Гриценко, а на другому — Володимир Зеленський (опитування проводили ще перед президентськими виборами), на третьому ж Ляшко. Втім глядачам пояснюють: Зеленський уже й так президент, а Гриценко хоче очолити уряд, отже — Ляшко. Далі на підтримку Ляшка вже не вперше висловлюється політкоментатор Володимир Цибулько. При цьому про те, що жодні рейтинги соціологічних компаній не дають Радикальній партії шансів пройти до ВР, забули.

Здавалося б, до чого тут Порошенко? Найцікавіше з усіх висвітлив протести проти реєстрації Шарія та Клюєва (детальніше про це нижче) «Інтер» у програмі «Подробиці тижня». У підводці ведучий Олексій Ліхман інтригує: «Хто саме активно протестував у столиці? І до чого тут партія попереднього президента?» Натяк на те, що протести організувала «Європейська солідарність», досить прямолінійний. Так само впевнено ведучий каже, що Шарій виїхав із України ще 2012 року, а Клюєв — разом із Януковичем 2014-го. Хоча, знову ж таки, і Шарій, і Клюєв мають якісь аргументи, якими намагаються довести суду, що це не так. У сюжеті йдеться про те, що учасники мітингу — і представники політичних сил (неназваних), і активісти. Далі стрілки переводяться на Порошенка: «В Офісі президента провину за реєстрацію одіозних кандидатів поклали на попередників» ,— за словами Андрія Богдана, ЦВК створена «Парубієм і Порошенком», судді Верховного суду також свого часу призначені експрезидентом. А найсміливіше твердження далі: «Наступного дня під тиском вулиці та посадовців ЦВК змінює своє рішення і реєстрацію скасовує». Якщо під «тиском посадовців», вочевидь, мається на увазі те, що «правоохоронці надали комісії документи, що підтверджують: останні п’ять років Клюєв і Шарій перебували за межами України» (в чому ж тут тиск?), то твердження, що ЦВК піддалася тиску «вулиці», залишається без розшифрування. Далі в логічній зв’язці з цією ситуацією розповідають про протести проти можливого скасування закону «Про очищення влади». Тут зосереджуються на бійці, в якій постраждала кандидатка від «Європейської солідарності», хоча лідер «Національного корпусу» Андрій Білецький заперечує, що хтось когось бив. Зрештою наскрізною тезою повідомлення про обидва мітинги залишається причетність до них партії Порошенка. Хоча щодо протесту на Майдані проти Шарія та Клюєва це не відповідає дійсності — мітинг не був організований «Європейською солідарністю», хоча Порошенко підтримав його на словах.

Про те, що «на Хрещатику Петро Олексійович зібрав людей», у програмі «Український формат» на NewsOne заявила кандидатка від «Слуги народу» Ірина Верещук, не надавши жодних доказів.

Натомість на 5 каналі учасників протесту проти Шарія і Клюєва глорифікували, ствердивши: це приклад того, «як звичайні українці можуть пришвидшувати роботу МВС і СБУ та впливати на голосування не тільки в день виборів». Тут наголошують на тому, що протест був організований стихійно протягом кількох годин.

Загадкові люди з кульками. Найбільше уваги Анатолію Шарію та його групі підтримки приділив «1+1». У «ТСН. Тижні» показали Петра Порошенка, який агресивно ганить невідомих людей із червоними кульками на мітингу «Європейської солідарності». Хто ці люди — інтрига; лише згодом розповідають, що це прибічники партії Шарія, яка «керується з Москви і має на меті смуту». Говорячи про реєстрацію Шарія і Клюєва, тут нагадують іще раз: корінь зла в попередній владі — «копняковій демократії», плодами якої тепер користаються політики. Слова про те, що реформа судів зімітована, а ЦВК не могли оновити два роки, чергуються з кадрами з мітингів Порошенка — ось, мовляв, винуватець.

«Слуга народу». Партія друзів Зеленського, яка донедавна взагалі не фігурувала в піар-дайджестах у теленовинах і взагалі мало переймалася своїм просуванням на телебаченні, змінила тактику. Тепер Дмитро Разумков та його колеги з’являються в новинах щодня із такими самими піарними фразами та паркетними сценками, як і Тимошенко, Вакарчук або Ляшко.

Вперше в новинах почали з’являтися стандартні піар-сюжети «Слуги народу». 1 липня ICTV та СТБ розповіли про зустріч голови партії Дмитра Разумкова та кандидата в народні депутати Дмитра Киселевського з колективом підприємства «Інтерпайп», що належить власникові каналу Віктору Пінчуку. 2 липня про те, як клони атакують «Слугу народу», розповідали ICTV, «1+1» та «Україна». Зокрема, на «Плюсах» своїм двійникам погрожував кримінальними справами ведучий каналу і кандидат Олександр Дубинський.

3 липня ICTV і СТБ розповіли про те, як Разумков презентував мажоритарників від «Слуги народу» на Київщині, а «Інтер» процитував його слова про те, що Гройсман може очолити новий уряд.

4 липня на «Україні» вийшло повідомлення із закликом Дмитра Разумкова розробити нову стратегію для Донбасу. 5 липня ICTV показав матеріал про енергетичну сферу із коментарями лише представників «Слуги народу», а також самого президента Зеленського.

«Опозиційна платформа — За життя». Окрім тижневого променаду Медведчуків на італійському кінофестивалі, «ОПЗЖ» була стурбована агітаційними поїздками, нападами та провокаціями на округах, відвойовуванням осередків «Опоблоку» та критикою влади. Показували це з аналізованих каналів лише «Інтер» та «112».

1 липня «Інтер» показав кілька матеріалів про «ОПЗЖ»: про обіцянки підтримки державним шахтам окремо в Луганській та Донецькій областях, про те, як активісти партії вимагають від прокуратури прискорити розслідування нападу на офіс «ОПЗЖ», і про клона кандидата Віктора Баранського на Одещині.

Канал «112» показав піар-матеріал про стрічку Олівера Стоуна за участі Віктора Медведчука. Сам політик та його дружина Оксана Марченко розповідають, що це фільм про мир і «несе правду», а війна — «найжахливіше, що може бути». Про це ж говорили наступного дня в новинах і «112», і «Інтера». Фільм Стоуна назвали «однією з головних прем’єр фестивалю» і сказали, що Медведчук і Оксана Марченко обговорювали співпрацю з акторкою Ніколь Кідман.

2 липня на «Інтері» — чергові кілька матеріалів про «ОПЗЖ»: Юрій Бойко з критикою децентралізації, через яку бюджет урізає витрати на основні галузі господарства; його ж агітаційна поїздка до Харківщини. Його ж обіцянки допомогти шахтарям Луганщини. І черговий удар по «Опоблоку» — повідомлення про те, що осередки партії у Кропивницькому перейшли до «ОПЗЖ». Про правові підстави для такого переходу не говорять, «Опоблоку» слова не дають. І на десерт — заклик від кандидатки Наталії Королевської скасувати пенсійну реформу.

3 липня — ще одна доза піару «ОПЗЖ». Агітаційна поїздка Юрія Бойка на Луганщину. Матеріал про напад народного депутата Дмитра Святаша в Харкові лише з його позицією. Ще один повтор позавчорашньої новини про фільм Олівера Стоуна («112» цього дня також розповідав про фільм і про те, як Медведчук із дружиною проводять час на фестивалі).

4 липня «Інтер» показав агітаційну поїздку Бойка та Королевської на Донбас; матеріал про перехід п’яти депутатів у Коростені на Житомирщині до «ОПЗЖ»; матеріал про фільм Медведчука на фестивалі, про який говорять уже четвертий день поспіль і говоритимуть щодня до кінця тижня, зокрема й у «Подробицях тижня» 5 липня. Також «Інтер» здивував повідомленням про те, що осередки «Опозиційного блоку» на Одещині перейшли до «ОПЗЖ», тоді як тиждень тому «Україна» розповідала, що все навпаки. Катавасія з осередками безперечно заслуговує на висвітлення безсторонніми медіа, які могли би розібратися, хто представляє яку партію, й дати слово обом сторонам конфлікту.

5 липня в «Подробицях тижня» докладно розповіли про поїздку Юрія Бойка на Херсонщину — із старою доброю деталлю «сходив у церкву помолитися за мир», яка фігурувала в піар-сюжетах про Бойка часів президентської кампанії. Процитували також обіцянку Бойка скасувати «несправедливі реформи колишньої влади — медичну та пенсійну».

У першій частині «Подробиць вибору» на «Інтері» 5 липня традиційно виступали представники «ОПЗЖ» — цього разу нардепи Юрій Павленко, Михайло Папієв та Микола Скорик, а також політкоментатори. Відповіддю на розмови цього тижня про можливе збереження Гройсмана в уряді став заклик Скорика замінити Кабмін, бо без цього неможливо «змінити все». Характерно, що вперше представників «ОПЗЖ» — Віталія Саутенкова з Одеської облради та колишнього голову КМДА Олександра Попова — залишили у другій частині програми, в якій зазвичай беруть участь представники інших партій (цього разу це були Анатолій Гриценко, Іван Крулько з «Батьківщини» та інші). Зокрема Попов закликав, аби Зеленський не чекав на результати виборів і негайно сформував новий уряд.

6 липня «Інтер», як і щодня протягом тижня, показав сюжет про чергову зустріч Бойка з виборцями. Поміж іншим кандидат від «ОПЗЖ» нагадує, якими важливими є прямі переговори — мовляв, саме завдяки їм Медведчук звільнив чотирьох заручників. Також цього дня «Інтер» «повідомив» про скасування реєстрації кандидата-списочника «ОПЗЖ» Рената Кузьміна у форматі заяви його адвоката, який називає це рішення незаконним — без позиції ЦВК.

«Батьківщина». Піар партії Юлії Тимошенко в теленовинах не вирізняється кмітливістю. Подекуди вона повторює все ті самі речі, які виборці вже чули під час президентської кампанії, подекуди переймає риторику Олега Ляшка.

ICTV і СТБ 1 липня розповіли, що Тимошенко «попросила Верховну Раду і президента стати на захист української газотранспортної системи». 3 липня ICTV та СТБ передали заяву Тимошенко про важливість розвитку малих міст, а «Україна» повідомила про те, що в лідерки «Батьківщини» є свій план розведення військ (із нагадуванням про сумнозвісний Будапештський меморандум). 4 липня ICTV, СТБ та «Інтер» поширили заклик Тимошенко захистити українську землю та фермерів. 5 липня «Інтер» запросив Юлію Тимошенко поговорити про тарифи, які потрібно знижувати, а також про землю, яку не можна продавати. 6 липня ICTV озвучив вимогу Тимошенко підвищити мінімальну пенсію.

7 липня інтерв’ю з Тимошенко вийшло у програмі «Сьогодні. Підсумки з Олегом Панютою» на «Україні». Лідерка «Батьківщини» знову повторила вимогу підвищити мінімальну пенсію, сказала, що гроші на це можна отримати, поборовши контрабанду, та розкритикувала медичну реформу. Принагідно ствердивши, що Зеленський і Вакарчук підтримують Уляну Супрун, хоча, щонайменше, Зеленський висловлювався про керівницю Міністерства охорони здоров’я неприязно.

«Європейська солідарність». Партія Петра Порошенка хапається за кожне чергове свідчення проросійського реваншу, аби позиціюватись як головна захисниця євроінтеграції та українізації. Теленовинарі їй у цьому допомагають, цитуючи заяви «ЄС», а не, наприклад, «Свободи», «Самопомочі» чи «Голосу».

1 липня 5 канал збалансував слова керівника  Офісу президента Андрія Богдана про можливий референдум щодо мови на Донбасі коментарем кандидата від «Європейської солідарності» Андрія Парубія, який пообіцяв не дозволити повернутися до закону Колісниченка-Ківалова.

2 липня ICTV, СТБ та «Україна» поширили заяву про «повзучий проросійський реванш» та інформацію про презентацію «євроатлантичної хартії» партії Петра Порошенка. 3 липня 5 канал та СТБ передали заклик Порошенка подвоїти тиск на Росію задля звільнення полонених. 4 липня СТБ та «Україна» пропіарили в контексті боротьби за закон про люстрацію Петра Порошенка.

4 липня «Україна» запросила до студії кандидата від «Європейської солідарності» Михайла Забродського — поговорити про шляхи завершення війни та ситуацію на Донбасі. СТБ та «Україна» 5 липня передали заклик «Європейської солідарності» підписати петицію проти повернення російської делегації до ПАРЄ із синхроном Петра Порошенка.

«Сила і честь». Вперше після тривалої перерви в новинах з’явився піар Ігоря Смешка. Але небагато. ICTV та «Україна» показали, як лідер «Сили і честі» презентував фільм «Гідра» про партійця й колишнього есбеушника Володимира Тимошенка. Поза тим про партію не згадують у новинах, хіба що в оглядових сюжетах без піару. Самого Смешка запрошують на токшоу «1+1» та «України».

«Голос». У проміжках між агітаційними зустрічами та зовсім не агітаційними безкоштовними концертами «Океану Ельзи» Святослав Вакарчук примудряється встигати бувати на політичних токшоу й давати інтерв’ю, а в новинах з’являються типові піар-повідомлення про «Голос».

У «Вікнах» СТБ 1 липня вийшло інтерв’ю зі Святославом Вакарчуком. Минулого тижня канал уже поспілкувався з кандидатом від «Голосу» Сергієм Притулою, який висміяв дикцію партійного лідера. Вакарчук не зміг чітко відповісти на питання, чи буде «Голос» у коаліції зі «Слугою народу» — мовляв, треба подивитись на реальні справи цієї партії.

На ICTV 1 липня вийшов цілком піарний за формою і змістом матеріал про те, як Святослав Вакарчук знайомив Харків із командою партії «Голос», а «ввечері на Майдані свободи лідер групи “Океан Ельзи” зібрав тисячі фанів і дав концерт уже без політики».

4 липня заяву Святослава Вакарчука про неприпустимість скасування закону про люстрацію поширили ICTV, СТБ та «Україна». Остання підвела до його синхрону словами: «Відстояти честь героїв Майдану закликав і лідер “Голосу” Святослав Вакарчук»; із повідомлення не зрозуміло, про що взагалі він говорить. Натомість на «1+1» окрім Вакарчука показали різних політиків — як захисників закону, так і ініціатора його скасування Василя Німченка з «ОПЗЖ». Про марафон як форму агітації «Голосу» згадали у «Фактах тижня» ICTV.

«Українська стратегія». Цього тижня в інформаційному просторі з’явився новий мотив: Володимир Гройсман хотів би залишитися прем’єром за нової коаліції та президента Зеленського, а в партії «Слуга народу», в принципі, не заперечують такої можливості. Це загалом пояснює стиль і зміст піару «Української стратегії» не як партії, яка претендує на подолання п’ятивідсоткового (або бодай двовідсоткового, аби отримувати фінансування з бюджету) бар’єру, а як групи підтримки потенційного прем’єр-міністра.

1 липня на «Україні», «Інтері» та СТБ вийшли повідомлення про те, що прем’єр-міністр «ініціював нові кроки транспортного сполучення» між Києвом та східними регіонами України.

2 липня ICTV, СТБ та «Інтер» озвучили амбіції Гройсмана бути прем’єром наступного уряду. На «Україні» слова Гройсмана про те, що йому важливо будувати і творити, лунали в матеріалі про ремонт доріг. Також «Україна» запросила прем’єра й кандидата в депутати до студії, де він розповідав про підвищення пенсій, контроль тарифів і про список своєї партії: «Це люди абсолютно професійні, досвідчені, які дбають про реальні проблеми і розуміють, як їх розв’язувати».

3 липня ICTV, СТБ, «Інтер» і «Україна» показали паркетне повідомлення про те, як Гройсман наглядає за ремонтом доріг на Житомирщині. 4 липня «Україна» поширила заклик Гройсмана поглиблювати децентралізацію, а «Інтер» розповів про його зустріч із блогерами. 5 липня «Інтер» показав, як Гройсман перевіряє тепломережі.

6 липня «Україна» показала позитивний матеріал про Гройсмана та його команду за підсумками програми «Головна тема. Вибір». «Гройсман резюмує: його команда має чіткий план дій і знає, як змінити країну на краще», — йдеться в авторському тексті.

7 липня Володимир Гройсман був гостем студії «Фактів тижня» ICTV. Запевнив, що підвищення пенсій не пов’язане з виборами, пообіцяв привести ціни на тепло до норми. Загалом виступ радше прем’єра, який планує залишатися на посаді далі, а не кандидата, який іде на штурм парламенту.

Радикальна партія. «Земля, кастрація, корови» — це «армія, мова, віра», з якими Олег Ляшко сподівається дотягнути свою партію до прохідного бар’єру. Якщо останнім часом йому допомагала в цьому лише «Україна», то цього тижня підключилися канали Пінчука.

1 липня Олег Ляшко з’явився в новинах «України» із закликом заборонити продаж землі. Наступного дня — із закликом каструвати педофілів. Цьому заклику присвятили окреме повідомлення на «Інтері», який давно не піарив Радикальну партію.

3 липня СТБ та «Україна» поширили заклик Ляшка дати право розпоряджатися землею тільки українцям. Ляшка також запросили до студії «України» поговорити про зниження тарифів.

4 липня «Україна» поширила заклик Ляшка заборонити продаж землі іноземцям та виплачувати п’ять тисяч гривень дотації на кожну корову. ICTV та СТБ озвучили його вимоги знизити ціни на ліки та забезпечити соціальні гарантії для медиків. Також 4 липня на «Україні» говорили про програму захисту економіки від Радикальної партії.

ICTV та СТБ 5 липня повідомили про те, що Ляшко виступає проти рішення суду щодо повторного жеребкування (яке невигідне Рінату Ахметову, адже знижує шанси «Опоблоку»). На «Україні» цього дня вийшла заява Ляшка про захист землі та фермерів. «Інтер» у матеріалі з парламенту повторив заклики лідера Радикальної партії щодо хімічної кастрації педофілів.

6 липня «Україна» зробила матеріал про те, як представники Радикальної партії зустрілися з послом Литви, який нібито подякував фракції за позицію. Щоправда, в синхроні посол каже Ляшку, що потрібно «мобілізувати європейську солідарність» (маючи на увазі, вочевидь, не партію, але все одно кумедно). 7 липня тижневик «України» вкотре запросив Ляшка до студії, щоби поговорити про відведення військ на Луганщині, ринок землі та повторне жеребкування, яке Ляшко називає спробою зірвати вибори. Інших позицій щодо повторного жеребкування у випуску не було.

«Громадянська позиція». Окрім участі Анатолія Гриценка в токшоу на ICTV, «1+1» та «Інтері», а Дмитра Добродомова й Миколи Катеринчука на каналах Медведчука, згадок про партію на телебаченні практично немає. У тижневику «Деталі» на каналі ZIK 6 липня в матеріалі про політрекламу згадали про ролики «Громадянської позиції», але у критичному ключі.

«Опоблок» Ахметова. Як минулого тижня, партія агресивно піариться в новинах, відвідує токшоу лояльних телеканалів і скеровує вістря своєї критики на конкурентів з «ОПЗЖ» більшою мірою, ніж на чинну владу.

ICTV в сюжеті з парламенту 1 липня відверто пропіарив «Опозиційний блок», розповівши про те, що там «уже думають про роботу в новому парламенті і готують пакет законопроєктів для відновлення економіки та досягнення миру». На «Україні» в новинах цього дня цитували висловлювання Вілкула про мир і «скасування геноцидних реформ, які є антилюдськими соціальними експериментами». Також «Україна» знов показала, як Мураєв викликає Юрія Бойка на дебати, а Вадима Новинського запросила до студії, щоби він повторив програмні тези «Опоблоку» щодо завершення війни.

2 липня в піар-дайджесті «України» вийшло два матеріали про «Опоблок»: Борис Колесніков обіцяє відновити інфраструктуру Донбасу, а Олександр Вілкул хвалиться професіоналами зі своєї партії, які допоможуть вивести економіку із кризи. Ще одна піар-заява «Опоблоку» — в парламентському сюжеті. Також Вілкул з’явився в піар-дайджесті СТБ.

ICTV і СТБ 3 липня передали обіцянку Вілкула, що Маріуполь і Харків допоможуть Кривому Рогу подолати наслідки буревію (мери всіх трьох міст — опоблоківці). На «Україні» до обіцянки долучилися менеджери «Запоріжсталі», що належить Ахметову. Також 3 липня в піар-дайджесті «України» фігурували Євгеній Мураєв та Борис Колесніков, який ще й відкрив на Донеччині будівництво нового храму (вгадайте, якого патріархату).

4 липня СТБ й «Україна» піарили Вілкула, який закликав відновити промисловість. На ICTV Вадим Бойченко з «Опоблоку» розповідав, як Маріуполь стане екологічним містом. 5 липня ICTV та СТБ поширили обіцянки Олександра Вілкула захистити меншини та не допустити дискримінації за мовною ознакою. «Україна» — заклики Бориса Колеснікова підвищити пенсію. Також до студії «України» запросили Євгенія Мураєва, який тріумфально повідомив про відмову Бойка брати участь у дебатах («Юрию Бойко, наверное, гораздо более комфортно выступать в эфирах телеканалов, которые аффилиированы с Медведчуком, я имею в виду “Интер”, “112”, NewsOne и ZIK»). Також Мураєв нагадав глядачам, що у списку «ОПЗЖ» є «11 представителей Порошенко, а также ярый, не покаявшийся националист Илья Кива, который обещал, помните, расстреливать автобусы с переселенцами, едущие с Донбасса в Киев». Це відверта маніпуляція, суголосна з чорнушними білбордами, розставленими в Одесі. Позиції Киви або «ОПЗЖ» в ефірі не було.

«Рух нових сил». Партія Саакашвілі цікавить медіа радше як причина катавасії з повторним жеребкуванням, аніж як реальна учасниця виборчого процесу. 3 липня «Україна» озвучила вимогу Михайла Саакашвілі провести пережеребкування партій у бюлетені. Наразі «Рух нових сил» — на 22-му, останньому місці. Далі про повторне жеребкування говорили, згадуючи вже інші політичні сили.

«Свобода». Представники партії відвідують політичні токшоу на каналах Медведчука, «Україні» та «1+1», проте в новинах згадок про неї практично немає — хіба що у зв’язку з бійкою на мітингу проти скасування люстрації.

«Самопоміч». Окрім участі Андрія Садового в токшоу на «1+1», партія практично не з’являється в телеефірі.

Аграрна партія. Політична сила, яка не фігурувала ні в новинах, ані в бодай уявно прохідних частинах рейтингів, почала гучно заявляти про себе. На «Інтері» її вже другий тиждень піарять у зв’язку з виборами в об’єднаних територіальних громадах, а 3 та 4 липня канал озвучив вимогу партії провести повторне жеребкування порядку партій у бюлетені (вигідне «ОПЗЖ», адже нині на першому місці в бюлетені «Опоблок»). У «Подробицях тижня» 5 липня знову виділяють Аграрну партію серед політсил, які вимагають повторного жеребкування. Також 4 липня «Інтер» оголосив, що новий голова партії Михайло Поплавський разом зі співаком Олегом Винником вирушають в агітаційний тур. Згадали про це і в «Фактах тижня» ICTV, але без піару.

Мажоритарники. 1 липня «UA: Перший» та 5 канал повідомили про оскарження реєстрації Андрія Клюєва Центральною виборчою комісією. 3 липня «Інтер» показав заклик Сергія Капліна провести аудит житлово-комунального господарства. 6 липня — згадав свого улюбленця Сергія Рудика, який прибирав парк на своєму окрузі. На каналі ZIK у джинсовій рубриці «Головне+» тижневика «Деталі» 6 липня показали уривок інтерв’ю мажоритарника Олександра Грановського.

Більше про висвітлення виборів читайте на сайті «Вибори і ЗМІ».

Новини й підсумкові тижневики

Зеленський. 1 липня більшість телеканалів показали звернення президента до Кабміну із закликом покарати Павла Клімкіна. «Інтер» показав реакцію міністра окремо від звернення президента, а «UA: Перший» зосередився саме на позиції Клімкіна, лише одним реченням згадавши про Зеленського. 2 липня «1+1» повідомив, що під час зустрічі в Канаді президент запевнив у незмінності євроатлантичного курсу України.

У матеріалі про канадський візит президента в «Подробицях тижня» на «Інтері» журналіст Дмитро Анопченко чи то пожартував, чи то всерйоз ствердив, що канадська сторона переглянула серіал «Слуга народу», аби знати, чого чекати від Зеленського. Несерйозну поведінку Зеленського журналіст виправдовує суб’єктивними аргументами: «Зсередини було відчуття, що канадці сприйняли б, якби побачили людину, в якій нічого немає від телевізійного образу». Захищає Анопченко й дружину Зеленського, чий розпачливий вираз обличчя висміювали в соціальних мережах: «Олена Зеленська начебто була сумною або мала поганий вигляд. Те, що я бачив зсередини: дружина президента в перший день важко переносила різницю в часі… та загалом вона мала свіжий і дуже стильний вигляд». Висновок із цього параду суб’єктивних оцінок такий: команда Зеленського отримала в Канаді великий кредит довіри, але варто розуміти, що це аванс і величезна відповідальність.

«Україна» скористалася поїздкою Зеленського до Канади для того, щоб укотре пропіарити свого улюбленця Арсенія Яценюка. У матеріалі програми «Сьогодні. Підсумки тижня» є його цитата про те, що Росія — загроза для світу, а також уривок виступу на канадському телебаченні. Також 7 липня «Україна» радісно відрапортувала про закупівлю автомобілів швидкої допомоги на гроші Ахметова за домовленістю із Зеленським, назвавши це свідченням порозуміння між президентом і бізнесменом. Ще в тижневику «України» розповіли про «жорстку розмову» Зеленського з керівниками митниць, використавши відеозапис із ютуб-каналу президента.

У «ТСН. Тижні» «1+1» пояснили: Зеленський шукав підтримки в Канаді, бо після зради в ПАРЄ треба пильніше придивлятися, хто друг Україні, а хто — ні. Знову міжнародні питання на «Плюсах» коментує Богдан Яременко, який є кандидатом від «Слуги народу»: критикує дії Парубія та делегації в ПАРЄ, каже, що Україна «в істериці» та мала би реагувати спокійніше. Принагідно розповіли про те, що Зеленський запросив інвесторів на форум до Маріуполя. Показали також два паркетні матеріали Зеленського — з нагоди Дня флоту в Одесі та про відвідини Закарпаття, де Зеленський наводить порядок на митниці.

«Факти тижня» ICTV розповіли про поїздку Зеленського в Канаду максимально нейтрально і стисло.

Шарій. Відеоблогеру Анатолію Шарію, який на президентських виборах підтримував Олександра Вілкула, вдалось увірватися до інформаційного простору та змусити деякі центральні канали говорити про себе. Про те, що Шарія та Андрія Клюєва зареєстрували за рішенням суду, 2 липня повідомили «Україна», 5 канал та «UA: Перший». «1+1» також повідомив про це, давши позицію прокуратури і процитувавши кандидатку від «Європейської солідарності» Вікторію Сюмар (за її словами, Шарій має проросійську позицію). СТБ в новинах о 22.00 показав акцію на знак протесту проти реєстрації Шарія та Клюєва.

Наступного дня говорили вже про оскарження реєстрації, поєднуючи Шарія із Клюєвим. ICTV подав позиції міністра внутрішніх справ, голови Верховної Ради, а також керівника Офісу президента Андрія Богдана, який звинуватив ЦВК. «Інтер» у новинах дав лише позицію Богдана. «UA: Перший» повідомив, що СБУ перевіряє, чи перебували Шарій і Клюєв в Україні останні п’ять років, і нагадали їхні біографії. 5 канал окрім позицій різних органів подав також пояснення суду — мовляв, не зобов’язували ЦВК реєструвати кандидатів, а лише просили надати докази. СТБ повідомив, що СБУ підтверджує відсутність Шарія в Україні протягом кількох років. Найбільше уваги цій темі приділили «Україна» та «1+1». На «Україні» є пояснення голови суду, інформація про протест на Майдані, цитата Богдана про те, що Порошенко працював в уряді з Клюєвим, а протести інспіровані «Європейською солідарністю». Слова Богдана про зв’язок протестів із Порошенком процитували й на «1+1», підкріпивши їх коментарем народного депутата Володимира Парасюка («знятого з виборів сотника Майдану»), який погоджується з керівником Офісу президента. Ще один нюанс — коментар представниці Ради доброчесності Наталки Соколенко про те, що суддя, який ухвалив рішення, не відповідає критеріям доброчесності й не мав би працювати. Чого не можна було зрозуміти з цих новин, то це змісту позиції самого Шарія — яким чином він доводить, що жив в Україні, якщо всім відомо, що це не так. 5 канал у тижневику «Час. Підсумки тижня» називає Шарія українофобом, однак у чому полягає його українофобія, не пояснює.

4 липня про те, що ЦВК скасувала реєстрацію Шарія і Клюєва, повідомили ICTV (лише коментар ЦВК) та «UA: Перший». Також тут повідомили, що комісія може переглянути реєстрацію Рената Кузьміна з «ОПЗЖ». 5 канал натомість повідомив, що ЦВК не має достатніх підстав для цього.

Рейтинги. 1 липня «1+1» показав результати опитування УІСД, не назвавши компанію та статистичну похибку (на екрані ці дані було вказано дрібним шрифтом). «Інтер» додав до цих самих результатів коментар керівниці УІСД Ольги Балакірєвої, яка наголосила, що «Слуга народу» росте, а «ОПЗЖ» «поступово… приростає певними голосами».

2 липня «Інтер» повернувся до старої маніпуляції, якою грішив під час президентських виборів: опитування сумнівної компанії «Сітаргет» про те, що «ОПЗЖ» на першому місці в Донецькій області. Наступного дня «Інтер» озвучив цифри вже нової, досі не згадуваної контори — «Агенції суспільно-політичних та комунікативних досліджень». Вона з’явилась заради того, щоб констатувати: «розрив між партією “Слуга народу” та “Опозиційною платформою — За життя” скорочується».

4 липня 5 канал, «Інтер» та «UA: Перший» оприлюднили результати дослідження «Рейтингу».

5 і 6 липня «Інтер» згадував іще одну псевдоконтору, яку використовував уже не раз — «бельгійсько-український» інститут BURI, який дає «ОПЗЖ» «майже 14 %», ставить «Батьківщину» на третю позицію, а «Європейську солідарність» — аж на п’яту з 5,9 %. Ці показники суттєво відрізняються від результатів «Рейтингу».

6 липня «Перші про головне. Деталі» на каналі ZIK, «ТСН. Тиждень» «1+1» та «Час. Підсумки тижня» на 5 каналі озвучили результати дослідження «Рейтингу».

Більше читайте в моніторингу щоденних новин і телетижневиків.

Політичні токшоу

Ми не знаємо, хто й навіщо вигадав «законопроєкт про дематюкацію», внесений цього тижня народною депутаткою Ольгою Богомолець до Верховної Ради. Але якщо мета цієї акції була заповнити ефір токшоу дискусіями, які прямо не стосуються реального політичного та виборчого процесу, то ця мета була досягнута: п’ятниця у студіях токшоу почасти пройшла під знаком цієї абсолютно вигаданої проблеми.

«Свобода слова» на ICTV 1 липня знов пройшла у форматі презентації політичних партій. Виступали Володимир Гройсман від «Української стратегії», Юлія Тимошенко від «Батьківщини», Святослав Вакарчук від «Голосу», Руслан Стефанчук від «Слуги народу», Євгеній Мураєв від «Опоблоку», Анатолій Гриценко від «Громадянської позиції» та Андрій Парубій від «Європейської солідарності», а також інші представники цих партій. «Опозиційну платформу — За життя» знов не запросили до розмови.

Презентація Гройсмана та його команди виглядала як частина «виборів прем’єра» — йшлося про те, що Україні потрібні досвідчені професіонали. Гройсман ствердив, що не входив до Блоку Петра Порошенка, та розкритикував «Європейську солідарність» (насправді 2014 року Гройсман був четвертим номером списку БПП). Стефанчук наголошував на очищенні виборчого списку партії, а його однопартієць Олександр Корнієнко сказав, що «постпраймериз для мажоритарників» відбудуться в день виборів — мовляв, якщо з кандидатом щось не так, його не підтримають. Це принципово суперечить тому, що декларує партія. Заяви Андрія Богдана щодо офіційного статусу російської на Донбасі представники «Слуги народу» назвали його особистою думкою. Тимошенко критикувала медичну реформу та знову говорила про те, що Україні потрібні «і старі, і нові обличчя» (цього разу навівши аналогію з «бородатим Грушевським і безвусими хлопчиками», які захищали Україну сто років тому). У критиці ідеї «нових облич» із нею був солідарний Андрій Парубій. Володимир Ар’єв із «Європейської солідарності» як аргумент на користь збереження досвідчених людей у владі навів приклад Павла Клімкіна, який, мовляв, урятував Зеленського з російської пастки. Мураєв скористався черговим ефіром для критики «ОПЗЖ» за те, що там є багато людей Порошенка, а також розповів, що є автором ідеології цієї партії, але, на відміну від неї, в «Опоблоку» для кожного пункту програми є готові закони. Анатолій Гриценко наголосив на покаранні злочинців, а Святослав Вакарчук — на чесності членів своєї команди й на необхідності замінити старе на нове.

Сольний виступ у передмові до «Пульсу» 2 липня на каналі «112» цього разу віддали Вадиму Рабіновичу з «ОПЗЖ». Він запекло критикував Зеленського, звинувачуючи в тому, що він обманув суспільство, не має плану, не планує виконувати обіцянки, а державою ніхто не керує. Поміж іншим Рабінович закинув Зеленському, що він хоче почати продавати землю. «Я радоваться буду, когда мы провалим этого президента на парламентских выборах, потому что он нас обманул с миром, с тарифами, со своей командой», — сказав Рабінович. Водночас він назвав указ Зеленського про розпуск ВР свідченням того, що попередні чотири роки державою керувала злочинна й незаконна влада.

Дісталося від нього партії «Голос», єдині цілі якої — гей-паради й націнки на російськомовних (останнє — маніпуляція, породжена необережним висловлюванням волонтера партії, від якого «Голос» негайно відхрестився). Розкритикував народний депутат і українську делегацію в ПАРЄ за реакцію на повернення Росії.

У дискусійній частині взяли участь народні депутати Артур Герасимов із Блоку Петра Порошенка, Олег Осуховський зі «Свободи», Андрій Білецький (кандидат від «Свободи»), Наталія Королевська з «ОПЗЖ», Дмитро Добродомов (списочник «Громадянської позиції»), Сергій Соболєв із «Батьківщини», Ірина Верещук (списочниця «Слуги нарду»), Валентин Наливайченко (кандидат від «Батьківщини») та лідер партії «Незалежність», ексміністр внутрішніх справ Анатолій Могильов. Ірина Верещук, яка позиціюється як експертка-міжнародниця, сперечалася з Артуром Герасимовим про конфлікт між Клімкіним і Зеленським: вона називала дії міністра змовою й реваншем, а Герасимов казав, що Клімкін врятував Зеленського. Також Верещук приписала відкриття транзиту українських товарів через Росію Зеленському, хоча раніше вважалося, що це наслідок дій Медведчука.

Уперше в новітній історії в передмові «Українського формату» на NewsOne 3 липня виступав представник влади. Цього разу це був Дмитро Разумков зі «Слуги народу». У дискусійній частині до нього долучилися народні депутати Сергій Власенко з «Батьківщини», Олег Купрієнко з Радикальної партії, Андрій Іллєнко зі «Свободи», Василь Німченко з «ОПЗЖ», кандидати від «ОПЗЖ» Ілля Кива та Олег Волошин, кандидат від «Громадянської позиції» Микола Катеринчук, від «Слуги народу» Ірина Верещук і Максим Бужанський, а також ексміністр і лідер партії «Незалежність» Анатолій Могильов. Ведучий Василь Голованов ставив Разумкову змістовні запитання на актуальні теми, однак голова «Слуги народу» вправно уникав прямої відповіді. Там, де не вдавалося почути позицію Разумкова, ведучий висловлював свою: наприклад, назвав слова Андрія Богдана про російську мову «маячком для мешканців Донбасу про те, що їм у дворах не будуть ставити пам’ятник Шухевичу». Разумков у відповідь сказав, що позиція Богдана відповідає мінським домовленостям, а українську мову треба просувати «пряником, а не кнутом».

Представники «ОПЗЖ» під час дискусії критикували Зеленського, як і в «Пульсі» напередодні. Зокрема за готовність дозволити продаж землі. Олег Волошин сказав, що шкодує про свій голос за Зеленського (зокрема через те, що він не цілком відмовився від українізації, яку, на думку Волошина, потрібно «скасувати» для повернення окупованих територій), критикував партію за «списочників-соросят». Сергій Соболєв нагадав, що на парламентських виборах «обирають прем’єра» (а уряд, як відомо, найбільше хоче очолити Юлія Тимошенко). Анатолій Могильов, який очолював уряд Криму за часів Януковича, ствердив, що сепаратисти готові були до миру, якби російській дали статус регіональної. Екснародний депутат Кирило Куликов, якого роками розкручував «Інтер», назвав злочинцями людей, які «використали армію проти громадян».

У «Праві на владу» на «1+1» 4 липня виступали Дмитро Разумков від «Слуги народу», Володимир Гройсман від «Української стратегії», Ярослав Юрчишин від «Голосу», Юлія Тимошенко від «Батьківщини», Ігор Смешко від «Сили і честі», Євгеній Мураєв від «Опоблоку», Михайло Забродський від «Європейської солідарності», Анатолій Гриценко від «Громадянської позиції», Андрій Садовий від «Самопомочі» та Олег Тягнибок від «Свободи».

Володимир Гройсман знов публічно дистанціювався від Порошенка та його політичної сили, зокрема критикував те, як була проведена судова реформа. Тимошенко ще раз заявила, що поділ на «старі» й «нові» обличчя ділить Україну, як раніше ділили «мови і сорти». Гриценко вимагав довічного ув’язнення для корупціонерів та регулярних перевірок на поліграфі для чиновників, а у відповідь на удари сепаратистів пропонував «убивати в десять разів більше». Ярослав Юрчишин пояснював, що у проваленій люстрації винен Порошенко, а Михайло Забродський розповідав про загрози через відведення військ.

Ігор Смешко розповів, що медведчуківські канали не хочуть показувати його рекламу навіть за подвійну силу. Олег Тягнибок мусив відповідати на запитання, чому свободівці ходять на ефіри каналів Медведчука — мовляв, «використовують зброю ворога, бо не мають власної, як колись УПА». Мураєв пояснив, що, на відміну від Медведчука, бачить Україну незалежною та має конкретні плани, а також обіцяв піти на фронт захищати Україну, якщо війна «не буде інспірована політиками». Оскільки Мураєв був єдиним проросійським політиком у студії, йому доводилося відбиватися від потужних потоків критики.

У програмі «Народ проти» на каналі ZIK 5 липня обговорювали ПАРЄ, матюки та мову. Сюди, як і на інші канали Медведчука цього тижня, тепер ходить той самий набір спікерів: Олег Волошин із «ОПЗЖ», Андрій Іллєнко зі «Свободи», Ірина Верещук із «Слуги народу», Сергій Власенко з «Батьківщини». З екзотики — перший президент України Леонід Кравчук та лідер партії «5.10» Геннадій Балашов. «Резонерами» шоу залишаються Юрій Михальчишин та Максим Бужанський — попри те, що обоє є кандидатами-мажоритарниками. Ведуча Наталія Влащенко разом із Волошиним із «ОПЗЖ» розкритикувала дії української делегації в ПАРЄ. Поза тим найгарячіше сперечалися таки про мову. Волошин пропонував скасувати всі рішення за останні 5 років, які стосувалися мови, релігії та історії, й заборонити піднімати ці теми. Хоча водночас сказав, що не вважає війну на Донбасі громадянським конфліктом. До ефіру включили Ольгу Богомолець, яка пояснила свою ініціативу про заборону матюків.

токшоу «Опозиція» — спільний проєкт каналу Мураєва «Наш» та «України» — вже удругому випуску змінило концепцію. 5 липня програма пройшла вже без презентації п’ятірок: політичні лідери відповідали на питання ведучого, глядачів та інших політиків. Великі порції часу для піару отримали Євгеній Мураєв з «Опоблоку», Юлія Тимошенко з «Батьківщини», Дмитро Разумков зі «Слуги народу». Менші порції — Олег Тягнибок зі «Свободи» та Ігор Смешко з «Сили і честі». У студії інсценували «дебати» між Мураєвим і Бойком, які очікувано не відбулись, адже Бойко не прийшов. Мураєв скористався нагодою, аби розкритикувати «Опозиційну платформу — За життя», яка, мовляв, хоче зірвати вибори, бо програє «Опоблоку» в окремих регіонах. Пояснення Бойка щодо того, чому він не хоче брати участі в дебатах, в ефірі не було. Мураєв знов наголошує, що «готов ответить на любой вопрос Юрия Бойко, его соратников Ильи Кивы, Медведчука или их бизнес- и политического партнёра Порошенко». В цей час на екрані показують названих політиків, зокрема Киву — у військовій формі з автоматом. Ведучий, який працює на каналі, створеному Мураєвим, лише допомагав йому зручними запитаннями.

Юлія Тимошенко критикувала медичну реформу та Порошенка. Разумков наголошував на тому, що за Зеленського «покращується ситуація з доларом і тарифами», сказав, що мораторій на продаж землі слід скасувати, але згодом, українська повинна лишитися єдиною державною мовою, а люстрація не була ефективною. Наступного дня сюжет за підсумками «Опозиції» вийшов у новинах «України»: процитували слова Мураєва про загрозу зриву виборів, Разумкова про плани «Слуги народу» в парламенті й Тимошенко про необхідність поєднувати нові обличчя з досвідом.

«Головна тема. Вибір» на каналі «Україна» 5 липня знов повернулася від дебатного формату до сольного (вочевидь, більше не хотіли ризикувати після напруженого ефіру Вакарчук-Тимошенко). У першій частині програми виступили кандидати від «Української стратегії» Гройсмана — власне Гройсман, Лілія Гриневич та Павло Петренко. У другій — Олег Ляшко та його списочники Інга Маковецька та Володимир Кравценюк.

У випуску «Протистояння» на NewsOne 5 липня говорили про нові призначення Зеленського, про симпатії електорату перед виборами і про законопроєкт «про дематюкацію». У студії були народні депутати: Дмитро Святаш і Юрій Павленко («ОПЗЖ»), Ігор Мосійчук (раніше — Радикальна партія Ляшка), Сергій Шахов («Наш край»), Олег Осуховський (ВО «Свобода»), Олексій Мушак (Блок Петра Порошенка); кандидат від «Громадянської позиції» Микола Катеринчук, від «Батківщини» Валентин Наливайченко, від «Слуги народу» Галина Янченко, а також телеведучий Андрій Пальчевський та низка політкоментаторів.

У програмі «Ехо України» на Прямому каналі 5 липня обговорювали вплив судів на виборчий процес, закордонні візити президента Володимира Зеленського, сумнівні заяви Ігоря Коломойсьского та голови Офісу президента Андрія Богдана, а також усе ту ж саму «дематюкацію». У студії були кандидати від «Європейської солідарності» Вікторія Сюмар, Ахтем Чийгоз і Тетяна Чорновол, народні депутати Леонід Ємець та Остап Єднак, кандидат від «Сили і честі» Михайло Поживанов, Юрій Мірошниченко з «ОПЗЖ», ексголова Донецької ОВЦА Олександр Кіхтенко, колишній член ЦВК Андрій Магера та інші.

Більше читайте в огляді політичних токшоу.

Матеріал готували Отар Довженко, Зоя Красовська, Ярослав Зубченко, Марина Довженко, Ангеліна Ломакіна й Олександр Крумін.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *