Сила і жесть. Головні тенденції інфопростору 17-23 червня 2019 року. Детектор виборів

Read in English here

Канали Медведчука констатують перетворення Зеленського на Порошенка, канали Коломойського й Пінчука допомагають «Опоблоку», а Ляшка відцурались усі, крім «України». Детектор виборів 2.4. 

«Детектор виборів» — щотижневий аналітичний огляд, який оперативно фіксує головні теми, тенденції, маніпуляції та зміни в інформаційному просторі, пов’язані з виборами. Детальніший аналіз читайте в наших постійних (теленовинителетижневикиполітичні ток-шоуінформаційні каналиросійська пропаганда) моніторингових дослідженнях. Випуски «Детектора виборів» часів президентської кампанії читайте тут.

Архів: «Детектор виборів» за 10-16 червня3–9 червня22 травня — 2 червня.

Головні тенденції

Центральні телеканали визначаються з улюбленцями, які щодня фігурують у новинах і щотижня в ток-шоу, і навпаки — з тими, кого «забувають покликати». Телеканали Медведчука та «Інтер» на очах стають критичнішими до Зеленського, закидаючи йому повторення «помилок» Порошенка та небажання вести прямі переговори з Росією. Приклад цієї риторики демонструє й телеканал ZIK, який, попри запевнення в незмінній редакційній політиці, стрімко перелаштовується на підтримку ОПЗЖ. 

Партія «Голос» стала не щоденною, але регулярною учасницею піар-дайджестів на телеканалах Пінчука та «Україні». І ні в кого з тележурналістів не виникає питання до законності та етичності безкоштовних концертів «Океану Ельзи», якими закінчуються мітинги «Туру змін». 

У найвигіднішому становищі опинився «Опоблок»: його представників цитують і запрошують на ефіри всі, хто бажає меншого успіху «Опозиційній платформі — За життя» і сподіваються, що ахметовські опозиціонери відкусять шматок її електорату. 

Хоча списки багатьох партій уже відомі й зареєстровані, системного аналізу персоналій поза першими п’ятірками-десятками в новинах, тижневиках і політичних ток-шоу так і не видно. Говорять лише про найскандальніші протистояння або аномалії. А «Батьківщина» взагалі засекретила список, відповідаючи на запитання про його склад відмовками в стилі «це буде суміш молодості й досвіду». 

Десятка курйозів і маніпуляцій тижня

  • Завсідник ток-шоу на NewsOne Євген Червоненко оголосив, що хоче впровадити «моду на коректність», а невдовзі пригрозив співрозмовникові «прорезать в челюсть». 
  • Канал «Україна» зробив матеріал про весілля, головним героєм якого зненацька виявився не молодий і не молода, а Петро Порошенко. 
  • Політкоментаторка Олександра Решмедилова констатувала в українського народу бажання до «катастрофічних змін».
  • Канал ZIK, щойно перейшовши під контроль Медведчука, розповів, як Парфьонов розчарувався в Зеленському. Не зовсім той Парфьонов, але звучить сильно. 
  • «Україна» використала вбивство дівчинки на Одещині для піару Олега Ляшка, який виявився, за версією каналу, головним ворогом українських педофілів. 
  • Завсідник ZIKа Роман Реведжук звинуватив канал у пропаганді «російського світу», але з ефіру не пішов. 
  • «Інтер» повідомив, що Медведчук опікується звільненням полонених, із посиланням на Путіна. Версії самого Медведчука та української влади не врахували. 
  • «1+1» захоплено розповів про те, як Зеленський втікає від «комуністичної» атмосфери Адміністрації Президента, переїжджаючи… в колишній музей Леніна (на тому, що Україньский дім це саме колишній музей Леніна, зрозуміло, не акцентували). 
  • Юлія Тимошенко на ICTV розшифрувала ДНК України: це, по-перше, «Червона рута», по-друге, газотранспортна система. 
  • Ведучий Прямого каналу і колишній громадянин Росії Матвій Ганапольський зізнався: якби жив на окупованих територіях,  став би… громадянином Росії. 

Головні події, пов’язані з виборами, що висвітлювались у медіа 17–23 червня

Опубліковане нове дослідження групи «Рейтинг». 

Гройсман заявив, що партії Порошенка й Тимошенко старі — в «ЄС» його назвали зрадником. 

Адміністрацію Президента перейменували на Офіс і скоротили праціників

Медведчук звинуватив Порошенка у блокуванні обміну заручниками.

Загинув народний депутат Дмитро Тимчук. 

Опубліковане дослідження УІСД і «Соціального моніторингу»

Суд визнав указ про розпуск ВР конституційним

ЦВК зареєструвала список «Громадянської позиції»

«Народний фронт» закликав Зеленського скликати РНБО через купівлю ZIKа Медведчуком. 

Державне бюро розслідувань розглядає «захоплення влади» Порошенком, Парубієм і Турчиновим. 

ЦВК не пустила на вибори Андрія Клюєва. 

Андрій Портнов став телеведучим.

Лідер «Слуги народу» не виключає об’єднання партії з «Голосом» — Вакарчук проти. 

Студенти Київського університету добилися скасування призначення Портнова.

Суд дозволив Саакашвілі брати участь у виборах

«Європейська солідарність» виключила зі списку Наталію Баласинович. 

Зеленський заявив, що не буде вести діалог із сепаратистами

ЦВК відмовилась включити Олександра Єфремова до списку «Опоблоку». 

Суд зобов’язав ЦВК зареєструвати Онищенка. 

Помер побитий поліцейськими вінницький активіст «Громадянської позиції». 

Зеленський скасував 160 указів президента

Вадим Новинський піде на вибори по мажоритарці.

Зеленський зустрівся з Коломойським, Пінчуком і Ахметовим. 

Партія «Слуга народу» подала до ЦВК 199 мажоритарників і представила їх.  

Клімкін передумав балотуватись до ВР

ЦВК відмовила у реєстрації кандидатам від Руху нових сил Саакашвілі.

Маніпуляції

Прощений Жуков. 19 червня Геннадій Кернес та Євген Мураєв на «Україні» похвалились тим, що повернули проспекту Григоренка в Харкові назву «маршала Жукова». Ані інших політичних оцінок цієї події, ані юридичних коментарів «Україна» не дала. В аналогічному ключі витриманий матеріал на ICTV — тут кажуть, що в Харкові «простили Жукова», а «Опозиційний блок» підтримав повернення радянської назви, бо, за словами Мураєва, надійшло багато звернень. Балансу немає й тут — лише інформація про те, що прем’єр-міністр попросив поліцію перевірити законність перейменування. Здавалося б, до чого тут Мураєв? Він очолює партію «Наші», яка взагалі не представлена в жодних радах, а перейменування ініціював Геннадій Кернес, який донедавна був у партії «Відродження», а тепер — «Довіряй ділам». Те, що «досягнення» приписали «Опозиційному блоку» та засвітили Мураєва як перший номер у списку партії, є явним свідченням замовності матеріалів. Натомість 5 канал, «1+1», СТБ та «UA: Перший» підготували на цю тему адекватні та збалансовані матеріали. А в тижневику «Час. Підсумки тижня» на 5 каналі вийшов сюжет про перейменування як про відвертий реванш проросійських сил. 

Весільний головнокомандувач. 22 червня в новинах «України» вийшов матеріал про весілля добровольця Олексія Сокола та волонтерки Ганни Шинкаренко. Подія радісна, однак головним героєм матеріалу виявився не молодий і не молода, а екс-президент і кандидат у депутати Петро Порошенко. «Молодята самі запросили їх на святкування. Гості подарували парі ікону, яка оберігатиме новостворену українську родину», — йшлося в матеріалі. Зайве казати, що канал не поспішає розповідати про весілля, які проходять без участі політичних лідерів. 

Красиві жінки. Користувачі соцмереж точно зауважили скандал із висловлюванням Зеленського про «красивих жінок як туристичний бренд України» — 17 червня це була тема для обговорення номер один. У «Подробицях тижня» на «Інтері» 21 червня розповіли про необережне висловлювання президента і прокоментували: «може, Зеленський і не мав на увазі нічого такого, але треба бути уважнішими зі словами, бо саме цей скандал перекрив усі інші новини про візит президента до країн Євросоюзу». У продовження теми в програмі показали сюжет про проституцію в Україні як реальну проблему. Поза тим інші телеканали про цю ситуацію змовчали. Лише «1+1», і то не в праймових новинах, а в «Сніданку», розповів про галас у соцмережах. Відзначивши, що «цькують президента за це висловлювання переважно жінки й політичні опоненти». Згодом про цю ситуацію стисло згадали «Факти тижня» ICTV. Втім детального розбору скандалу або такої добірки, як у ВВС, в теленовинах не зробив ніхто. 

І до новин культури. 17 червня СТБ несподівано повідомив про те, що Іван Малкович отримав премію Вінценза. Подія сталася ще в суботу, проте дводенне зволікання можна було б виправдати тим, що новини каналу на вихідних не виходять. Утім значно менше виправдань для того факту, що центральним героєм матеріалу є не Малкович, а Петро Порошенко, який приїхав вручати нагороду на фестиваль, організований кандидатом-мажоритарником від «Європейської солідарності» та чинним нардепом від «Народного фронту» Миколою Княжицьким. У матеріалі пролунала і назва партії, а також синхрон Порошенка, який має небагато спільного з літературою: «…ми маємо наступати вперед, ми маємо рухати нашу державу шляхом до Європейського Союзу. Шляхом до Північно-Атлантичного альянсу. Шляхом далі геть від Росії, країни-окупанта». Ось тільки про Княжицького, який організував фестиваль вочевидь для власної промоції перед виборами, СТБ згадати забув. Інші телеканали на подію уваги не звернули, окрім, звісно, каналу самого Княжицького «Еспресо»

«Слуга народу». Попри те, що партія очолює рейтинги електоральної підтримки, про неї говорять у новинах значно менше, ніж про конкурентів. Зокрема й про сумнівні прізвища у списках та серед кандидатів-мажоритарників. Представників «Слуги народу» запрошують до студій політичних ток-шоу, але вони часто опиняються в меншості й мусять тримати оборону проти численних опонентів із числа як колишньої влади, так і колишньої проросійської опозиції. Партія, як і штаб Зеленського перед виборами, вибудовує передвиборні комунікації радше у соцмережах, аніж за допомогою новин і політичних ток-шоу. 

В інтерв’ю новинам каналу СТБ (новий формат, якого у «Вікнах» раніше не було) голова «Слуги народу» Дмитро Разумков говорив про обмін полоненими, очищення списків та зв’язки з Коломойським. Зокрема визнав, що «1+1» допомагав команді Зеленського на виборах, «як мінімум, даючи майданчик», а журналістів каналу, які балотуються від «Слуги народу», назвав представниками медіаеліти.  Якщо Олександр Дубинський – це медіаеліта, то що в ній робити іншим, справжнім журналістам? 22 червня «Україна» запросила до студії кандидатку від «Слуги народу» Ірину Венедиктову, аби поговорити про судову реформу. Списки партії друзів президента в новинах не аналізували — можливо, через те, що тривають так звані «постпраймеріз», тож можливі зміни. 

«Опозиційна платформа — За життя». Хоч літо й не сезон для розмов про дешевий газ, Віктор Медведчук та його команда намагаються використати будь-який привід, аби нагадати про свою ексклюзивну спроможність домовитись із Росією про знижку. 17 червня таким приводом стало інтерв’ю дипломатки Олени Зеркаль агенції Bloomberg із попередженням про небезпеку газової кризи. На «Інтері» це доповнили коментарем Медведчука — мовляв, ми готові допомогти з газом із Росії. «Другим туром переговорів» про ціну на газ хвалився і Юрій Бойко в новинах «Інтера» 18 червня. Канал також розповів про комунальні проблеми в Дружківці на Донеччині. Мер міста балотується до ВР від ОПЗЖ, й саме до цієї політсили звернулись по допомогу мешканці. В цьому ж ключі новину давали на «112», щоправда, не в праймі. 

19 червня «Інтер» показав зустріч Юрія Бойка та Юрія Павленка з колективом комунального підприємства «Житомиркомунтеплоенерго», де депутати від ОПЗЖ розповідали про зниження тарифів. Ще один матеріал — про те, як представники ОПЗЖ в Одеській обласній раді вимагали від голови ради Анатолія Урбанського, представника «Блоку Петра Порошенка», піти у відставку й відповісти за «розкрадання землі і майна громадян». Короткий коментар Урбанського в матеріалі не забезпечує повноцінного балансу. В іще одному матеріалі нарікають на «клона» Івана Фурсіна — народного депутата, близького до співвласника «Інтера» Дмитра Фірташа. 20 червня «Інтер» показав агітаційний виступ Бойка в Запоріжжі, а також передав заяву ОПЗЖ про те, що, начебто, партію намагаються не допустити до виборів.

«Інтер» 21 червня розповів про «Форум миру» в Краматорську, процитувавши Наталю Королевську та Юрія Бойка з ОПЗЖ. Також згадали про те, що депутати від ОПЗЖ зустрілись із колективами двох підприємств у Слов’янську. 

22 червня «Інтер» показав матеріал про представлення мажоритарників ОПЗЖ в Донецькій області на «Форумі миру» в Краматорську. Ще один сюжет — про, начебто, чорний піар проти партії в Одесі: білборди з зображенням Іллі Киви та його цитатами, які навряд чи сподобаються проросійському електорату. 

23 червня випуск «Інтера» розпочався з іще одного матеріалу про представлення мажоритарників ОПЗЖ на Донбасі (третій день поспіль). Окремо сказали про те, що Віктор Медведчук, попри вилучення з контактної групи, далі опікується звільненням полонених. Джерелом цієї інформації став не сам Медведчук, а хрещений батько його дочки. Президент Росії Путін під час прес-конференції сказав, що «Виктор Владимирович все это близко к сердцу очень принимает». Також «Інтер» два дні поспіль розповідав про те, як різні політики з ОПЗЖ вшановували жертв Другої світової війни. 

У першій частині «Подробиць вибору» на «Інтері» традиційно виступав актив ОПЗЖ: Нестор Шуфрич, Юрій Павленко, Микола Скорик, Віктор Баранський з Одеси, а також політкоментатори. Шуфрич назвав рішення Конституційного суду щодо розпуску Ради перемогою українського народу, а також відзначив як позитив те, що Україна прожила тридцять днів без Порошенка. Водночас він нарікав, що в Європі «ми не побачили того Голобородька, якого ми обирали». Зеленського постійно застерігають від «перетворення на Порошенка». 

«Батьківщина». Медійний образ партії все менше відповідає уявленням про політсилу, яка йде на вибори перемагати. Її список так і залишився «першою п’ятіркою», а головний меседж, із яким у медіях з’являється Юлія Тимошенко, — готовність створити коаліцію зі «Слугою народу», на що партія президента відповідає послідовним «ні». А також згадки про «Новий курс», який може стати планом для розвитку економіки у разі, якщо Тимошенко стане прем’єркою (що, у свою чергу, сумнівно у разі, якщо партія не ввійде в коаліцію). 

20 червня ICTV, СТБ та «Україна» в піар-дайджестах показали обіцянку Тимошенко забезпечити переселенців пенсіями, житлом і допомогти знайти роботу. 21 червня ICTV та «Україна» розповіли, що Тимошенко обіцяє захистити українську газотранспортну систему. Про газотранспортну систему Тимошенко говорила і в матеріалі «Інтера» 21 червня — «Подробиці тижня» розповіли про вимогу лідерки «Батьківщини» до Зеленського зібрати РНБО з цього питання. 

23 червня Юлія Тимошенко була гостею студії «Фактів тижня» ICTV. Говорила про те, що політика — її професія і покликання, про «культурне та економічне ДНК України». Постійно повторювала, що готова підтримувати Зеленського та співпрацювати з ним. 

«Європейська солідарність».  19 червня ICTV, «Україна» і 5 канал згадували про партію з нагоди подання списків кандидатів до ЦВК. «1+1» принагідно нагадав про скандал із Наталією Баласинович. Цій історії присвятили окремий матеріал, у якому героїня пояснила свою поведінку на відео стресом, звинуватила Олександра Дубинського в тому, що він порізав та перекрутив запис. Є також коментар самого Дубинського, який стверджує, що Баласинович поводиться так, як на відео, систематично. Загалом, попри формальний баланс,  ефект «моральної переваги» в сюжеті явно на боці Дубинського — ведучого «1+1» та постійного викривача Петра Порошенка та його команди методами «чорного піару». 

20 червня ICTV та СТБ процитували заклик Порошенка до Зеленського звернути увагу на втручання московської церкви в українське релігійне життя. 21 червня на «Україні» розказали про те, що «Європейська солідарність» підтримує антиросійські виступи опозиції в Грузії. 

 «Сила і честь».  Особливу прихильність до партії Ігоря Смешка далі демонструє «Україна». 19 червня керівник штабу Дмитро Гордон побував у студії каналу й розповів, що партія має намір завести до парламенту велику фракцію та вступити в коаліцію. Він також вихваляв досвід самого Смешка. 

Ігор Смешко прийшов у гості до Олега Панюти на тій же «Україні» 23 червня. Пожалівся, що на президентських виборах у нього «забрали 700 тисяч голосів», адже партія не встигла делегувати членів в усі комісії. Таке звинувачення потребувало б коментарів правоохоронних органів, адже спостерігачі не зафіксували на президентських виборах значних фальсифікацій, однак ведучий просто слухає. Також Смешко ствердив, що реальний рейтинг «Сили і честі» більший за 5%.

«Голос». Поки в команді «Голосу» намагаються відкидати звинувачення в співпраці з Віктором Пінчуком, саме канали останнього — ICTV і СТБ — почали посилено піарити партію Святослава Вакарчука. 17 червня ICTV і СТБ показали агітпоїздку до Тернополя, де Вакарчук і його партійці взяли участь у марафоні. Ще раз забіги «Вакарчука» показали у «Фактах тижня» ICTV 23 червня.

18 червня «Україна» та СТБ показали заклик Вакарчука обмежити можливість бути народним депутатом двома п’ятирічними термінами (про те, що для цього треба змінювати Конституцію, не згадали, як і не взяли коментарів експертів щодо відповідності такого обмеження демократичним стандартам). 19 червня «Україна» показала піар-матеріал про те, що Вакарчук продовжує «Тур змін» і обіцяє жорсткий відбір до команди. ICTV та СТБ 21 червня видали в ефір відверто піарний матеріал про «пріоритети» партії «Голос», який не мав жодного інформаційного приводу. 

«Українська стратегія». Не надто оптимістичні рейтинги не відохочують Володимира Гройсмана від піару та просування «Української стратегії» або своєї власної персони, зокрема в теленовинах. 18 червня предметом піар-повідомлень став виступ Гройсмана на муніципальному форумі. ICTV розповідає, що прем’єр пообіцяв наступного року «вдвічі зменшити кількість обласних та районних адміністрацій», не уточнивши, що наступного року в Україні буде вже, ймовірно, інший уряд. «Україна» наводить відверто агітаційний синхрон Гройсмана: «Ми покажем їм на власному житті, що таке децентралізація. Ми змотивуємо їх об’єднуватись і стати сильнішими». Розповідали про це також «Інтер» і СТБ. 19 червня ICTV розповів про зустріч Гройсмана з наглядовою радою YES — це водночас й піар власника каналу Віктора Пінчука, який фінансує форум. 21 червня «Україна» запросила до студії Гройсмана, а на СТБ та ICTV вийшли піар-матеріали про те, як його уряд підтримує громади. Загалом Гройсман поводиться так, наче в серпні-вересні не муситиме піти з посади, а залишиться ще щонайменше на п’ять років. 

Радикальна партія. Уже традиційно Олег Ляшко піариться на «Україні». 17 червня тут показали його вимогу скасувати платню за переоформлення земельних ділянок, 18 червня — перформанс із квитанцією пенсіонерки за комунальні послуги, яку Ляшко приніс до Верховної Ради. 19 червня канал цитує заклики Ляшка не позбавляти субсидій селян, які мають земельні паї. Далі, не спираючись на жодні реальні дослідження (адже насправді соціологія не дає Ляшкові шансів), політкоментатор Кирило Молчанов оголосив про зростання підтримки Радикальної партії як «єдиної конструктивної опозиції». Цю технологію канал використовує вже не перший тиждень. 22 червня ця маніпуляція повторилась — Ляшка своїми коментарями підтримував політкоментатор Олексій Якубін. 

20 червня «Україна» запросила Ляшка до студії поговорити про… безпеку дітей. Приводом для розмови стало вбивство дівчинки на Одещині. Який стосунок має нардеп до цієї теми, нікому не відомо, проте це не завадило Ляшкові розказувати, як треба захищати дітей. Окремим матеріалом у випуску вийшла обіцянка лідера Радикальної партії знизити тарифи. 

Не посоромився Ляшко піаритись на вбивстві дівчинки й у програмі «Сьогодні. Підсумки з Олегом Панютою». Тут услід за стислою інформацією про цю трагедію дали уривок виступу Ляшка з трибуни із закликом створити «відкритий реєстр педофілів». Інші телеканали, навіть «Інтер», який донедавна час від часу підтримував Радикальну партію, тепер уникають згадок про Ляшка, окрім збірних матеріалів про парламент. 

«Громадянська позиція». Згадок про партію в новинах практично немає, крім матеріалів про результати соціологічних досліджень. 

«Опоблок» Ахметова. Ворожнеча з акціонерами «Опозиційної платформи — За життя» вочевидь спонукає власників телеканалів приділяти особливу увагу «Опоблоку», попри вельми скромний рейтинг партії. Позитивні матеріали про партію на цьому тижні виходили на СТБ, ICTV та «1+1». 

18 червня до студії «України» прийшов Вадим Новинський, який висловився за виконання Мінських угод і продовження перемовин у нормандському форматі. У цьому ж випуску піарили іншого лідера «Опоблоку» — Бориса Колесникова, який обіцяв сприяти розвитку Донеччини в Костянтинівці. Аналогічний матеріал про Колесникова вийшов наступного дня. А на додачу до того 19 червня «Україна» та ICTV показали піар-матеріал про те, як Колесников допомагає студентам. 

Про реєстрацію кандидатів «Опоблоку» в ЦВК позитивно розповіли ICTV, СТБ та «1+1», процитувавши обіцянки Мураєва працювати на благо народу, «отменить все те псевдореформы, которыми власть буквально устроила геноцид в нашей стране», підняти економіку тощо.

21 червня ICTV та «Україна» розповіли про намір «Опоблоку» скасувати мовний закон, а СТБ показав виступ Олександра Вілкула на форумі в Запоріжжі, де він говорив про розвиток медицини. «Україна» запросила до студії Євгенія Мураєва, який говорив про «об’єднання опозиції» та займався неприхованою агітацією за «Опоблок». 

Пам’ять жертв Другої світової з нагоди річниці нападу Німеччини на СРСР на «Україні» вшанували, звісно, депутати саме з «Опоблоку». Зокрема процитували Вадима Новинського та Євгенія Мураєва. Цікаво, що на «Інтері» в цей самий день показували, як пам’ять жертв ушановують депутати з ОПЗЖ.

Відмова ЦВК реєструвати Олександра Єфремова у списку «Опоблоку» не стала топ-темою для новин: вочевидь аргументація комісії була достатньо переконливою, а партія не змогла вигадати пояснення, чому і як намагалась включити у список нового кандидата після встановленого законом дедлайну. 

«Рух нових сил». Хоча ще кілька тижнів тому приїзд Саакашвілі вітали як неабияку подію в українській політиці, його партію практично не згадують у новинах, а представників не запрошують до ефірів політичних ток-шоу. «Україна» встигла повідомити, що Саакашвілі дозволили балотуватись до ВР, за пару годин до того, як стало відомо про відмову у реєстрації. А поки що Саакашвілі доводиться привертати до себе увагу самотужки, купаючись у фонтані.

«Свобода». Чинні нардепи від «Свободи», яких регулярно запрошують на ток-шоу каналів Медведчука — чи не єдине представництво політсили в телеефірі. Також варто відзначити присутність Андрія Білецького в «ток-шоу» «Подробиці вибору», яке виходить у межах тижневика «Подробиці тижня» на «Інтері». Тут виступали також Тетяна Острікова з фракції «Самопомочі», голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Артур Герасимов та Олексій Рябчин від «Батьківщини». Ведучий Олексій Фадєєв похвалив націоналістів за спроможність об’єднатись, і Білецький сором’язливо всміхнувся. 

«Самопоміч». 19 червня партія подала списки кандидатів до Центральної виборчої комісії, проте у праймових новинах про це повідомив лише 5 канал, процитувавши слова Андрія Садового про готовність «Самопомочі» сформувати сильний уряд. 

Мажоритарники. «Інтер» не забуває свого улюбленця Сергія Капліна — 20 червня в новинах показали, як мажоритарник скаржиться на проблеми з надходженнями до бюджету. 

«UA: Перший» 22 червня розповів про те, що суд зобов’язав ЦВК зареєструвати кандидатом у депутати Олександра Онищенка. Журналісти намагались добути якомога більше інформації та коментарів про політика-втікача, однак сам він на контакт не вийшов. 

Розлогий матеріал про мажоритарників підготували «Факти тижня» ICTV. Тут згадали Олександра Онищенка, Сергія Лещенка, Леоніда Ємця, Борислава Березу, Олександра Третьякова та інших. Розповіли про маніпуляції з висуванням кандидатів організаціями, які мають у назві слова «Слуга народу». Окремо розповіли про ситуацію у Василькові, де Ігорю Кононенку протистоять Ігор Мосійчук та Олександр Дубинський, та про змагання сина Анатолія Гриценка з Ігорем Мірошниченком із «Свободи». Повідомляють, що по мажоритарці підуть Андрій Клюєв (…) та колишній нардеп Віталій Журавський, який, за даними ICTV, був першою жертвою «смітникової люстрації». 

Більше про висвітлення виборів читайте на сайті «Вибори і ЗМІ».

Новини й підсумкові тижневики

Зеленський. Останнім часом різні опоненти чинної влади не раз повторювали, що Володимир Зеленський «перетворюється на Порошенка». Теленовинарі справді висвітлюють дії нового президента в тому самому протокольно-паркетному стилі, що й старого. На початку тижня так, зокрема, висвітлювали зустріч Зеленського з президентом Франції Емманюелем Макроном та канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель на більшості телеканалів. Наприклад, на «1+1» повідомили, що «Ангела Меркель побажала Володимиру Зеленському успіхів у його амбітних планах на посаді президента». 19 червня ICTV в паркетному стилі висвітлив зустріч Зеленського із наглядовою радою YES. Ще раз те саме зробили у «Фактах тижня» 23 червня. 

20 червня в новинах говорили про скасування указів попередніх президентів для спрощення ведення бізнесу, а також про намір перенести Офіс президента до Українського дому. Особливо детально — з коментарями директора Українського дому та автора проекту нового офісу — про це розповів «1+1». «112» підбив підсумки тридцяти днів президентства, давши лише позитивні оцінки від команди Зеленського. 

Негатив про Зеленського дозволив собі лише «Інтер». Зокрема в «Подробицях тижня» вийшло повідомлення про те, що голова Ради суддів Олег Ткачук скаржиться на тиск із боку Адміністрації президента, а конкретно — Руслана Рябошапки. Сам Рябошапка це заперечує. Інші канали про це говорити не стали. 

«Деталі» на каналі ZIK розповіли про зустріч Зеленського з Пінчуком, Ахметовим і Коломойським: «Українські олігархи допоможуть у розбудові Донбасу». Стверджують, що Пінчук купить квартири родинам полонених моряків і допомагатиме військовим, а з Ахметовим «домовились про скасування формули “Роттердам плюс”». Згадавши про Коломойського, кажуть, що сам олігарх заперечив, що щось обіцяв Зеленському. В теленовинах про цю подію розказали лише кілька каналів і тільки з позиції Зеленського. 

Місяцю Зеленського на посту президента «1+1» присвятив зворушливий сюжет у тижневику. Мовляв, владу передавали нелегко, парламент ігнорує нового главу державу, тому він узявся скасовувати укази попередників, аби хоч якось міняти систему. А ті, хто сподівався на провал на зовнішньополітичній арені, помилилися. «Зеленському вдалося лишитися людиною, що ламає чиновницькі формати. Перемога у Конституційному суді зміцнила його позиції, але потрібні й інші перемоги, бо кредит довіри — річ крихка», — йдеться в матеріалі. В іншому сюжеті розповіли про «Білий дім по-українськи», який має з’явитись в Українському домі. Критикуючи АП на Банковій, постійно повторюють слово «комунізм», забуваючи, що Український дім раніше був Музеєм Леніна. З власних джерел «1+1» знає, що переїзд має відбутись до кінця року. 

«Факти тижня» ICTV, розповідаючи про перенесення Офісу президента, наголосили на тому, що джерела фінансування цього проекту поки що не зрозумілі: «У Зеленського запевняють, що не візьмуть ні копійки з бюджету, а залучать кошти міжнародних ґрантів». Також кажуть, що не зрозуміло, що буде з проїжджою частиною біля Українського дому. 

Взаємини парламенту з президентом. 18 червня увага новин була прикута до Верховної Ради, де обговорювали Виборчий кодекс, а також коментували вимогу Зеленського звільнити генпрокурора, голову СБУ та міністра оборони.  Попри те, що Виборчий кодекс — питання складне і специфічне, до експертів із виборчого права новинарі не звертались, натомість у більш чи менш іронічному тоні переказували — або цитували — позиції фракцій. «1+1» зосередився на вимозі звільнити силовиків та відмові парламенту, а «Інтер» співав свою звичну пісеньку про те, що парламент поганий — цього разу вустами Вадима Рабиновича: «Парламент недееспособный, парламент изначально преступный, даже если он что-то рассмотрит». 

У тижневику «Подробиці тижня» «Інтер» ще раз нагадав, що парламент неефективний: «пленарний тиждень витратили на чисто механічний і беззмістовний розгляд поправок до нового виборчого кодексу». Те, що відбувається, називають імітацією роботи, й пояснюють, що неможливість перервати розгляд кодексу для того, щоб відправити у відставку Луценка і Клімкіна. «Навіть якщо президент і попросить депутатів зібратися позапланово, шансів щось ухвалити немає. Цей парламент ігнорує аргументи Зеленського», — каже журналістка «Інтера». 

Рішення Конституційного суду. Інформація про те, що суд визнав указ про розпуск Верховної Ради конституційним, з’явилася спершу з посиланням на неназвані джерела. Тож 20 червня не всім телеканалам удалося знайти підтвердження — деякі повідомляли цей факт, не посилаючись на джерело взагалі («Інтер») або посилались на абстрактні «ЗМІ» («1+1»). Лише 5 канал оперативно зібрав коментарі різних фракцій щодо цього рішення. 

Ведучий програми «Подробиці тижня» на каналі «Інтер» Олексій Ліхман називає рішення КС «дотепним». І у вільному стилі переповідає суть рішення — мовляв, закону, який регламентує діяльність коаліції, немає, тому нехай рішення приймає народ. 

У програмі «Деталі» на каналі ZIK, яка виходить із незмінною ведучою Катериною Романюк попри звільнення шеф-редактора, лунає узагальнення: «більшість експертів назвали рішення КС політичним». Про те, що це за експерти, ні слова. 

У «ТСН.Тижні» на «1+1» ствердили, що з рішенням КС погодився навіть Порошенко, «заявивши, що справжній політик завжди має бути готовим до виборів». Натомість у матеріалі тижневика «України» рішення суду розкритикували. Тут є коментарі голови ВР та лідера «Народного фронту» Арсенія Яценюка, який навіть не є народним депутатом, але чомусь висловлюється про «політичну доцільність», якою зумовлене рішення. 

Портнов в університеті. Студентський протест проти призначення Андрія Портнова в Київський національний університет розпочався 20 червня ввечері. Втім він був анонсований протягом дня, й усі телеканали мали змогу заздалегідь зв’язатись із організаторами і підготувати новину. Однак про масовий виступ студентів проти соратника Януковича у праймових новинах розповіли тільки 5 канал, «UA: Перший» та СТБ. Згодом цю тему намагався підняти в «Подробицях вибору» на «Інтері» голова фракції БПП Артур Герасимов, однак розмова швидко повернулась до критики Порошенка. Коротко про протест згадали в дайджесті подій у «ТСН.Тижні» «1+1». І вже геть без уваги залишилось перетворення Портнова на ведучого одного з телеканалів Медведчука, хоча подія це знакова. 

Рейтинги. Результати опитування «Соціального моніторингу» та Українського інституту соціальних досліджень оприлюднили 18 червня «1+1» та «Інтер». 19 червня 5 канал, «1+1» та «UA:Перший» показали результати опитування компанії «Рейтинг». 

20 червня «Україна» показала результати чергового опитування маловідомої організації Edison Research, у яких порівняно кращий показник має партія «Голос». «Інтер» — псевдосоціологію тільки цьому каналові відомої компанії BURI Ukraine, яка, звісно ж, «досипала» кілька зайвих відсотків ОПЗЖ, натомість «Європейську солідарність» «опустила» до шести відсотків. Обидва канали вдавалися до псевдосоціології й перед президентськими виборами. 

21 червня 5 канал озвучив результати дослідження компанії «Социс», вигідні для «Європейської солідарності». На «1+1» ці результати навели у співставленні з попередніми цифрами компанії «Рейтинг» та наголосили, що «Социс» належить Ігорю Гриніву, який «після провальної президентської кампанії втратив позиції у штабі, але досі відповідальний за соціологію». Коментарів Гриніва з цього приводу в матеріалі немає. 

«Інтер» у «Подробицях тижня» теж озвучив результати опитування компанії «Социс», наголосивши окремо на зростанні рейтингу ОПЗЖ й на тому, що «Опозиційний блок» має лише 2%. 

«Деталі» на ZIKу озвучили результати опитування «Рейтингу», додавши, що замовник невідомий. А ось Анна Мірошниченко в програмі «Час. Підсумки тижня» озвучила результати невідомо якого опитування. 

Більше читайте в моніторингу щоденних новин і телетижневиків.

Політичні ток-шоу

«Свобода слова» на ICTV 17 червня здивувала дискусійним форматом — загалом нормальним для політичних ток-шоу, але незвичним для українського передвиборного телебачення. Дискутували прем’єр Володимир Гройсман, лідер «Слуги народу» Дмитро Разумков, заступник голови партії «Голос» Ярослав Юрчишин, голова «Сили і честі» Ігор Смешко, лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко та один із лідерів «Опоблоку» Олександр Вілкул. 

Володимир Гройсман побудував свій виступ на протиставленні «старої» системи, яку він начебто намагався зруйнувати, та «нової», яку він уособлює, та повторював тезу про необхідність зміни облич у владі. Водночас на запитання про долю міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Гройсман відповів, що той є «самодостатньою фігурою». Опоненти закидали Гройсманові те, що він уже давно у владі; зі свого боку про необхідність «змінити систему влади» говорив Дмитро Разумков. Ярослав Юрчишин пообіцяв внесення до ВР законопроекту про обмеження влади олігархів, зокрема у сфері медіа. Олександр Вілкул використав свій час біля мікрофону для критики «Опозиційної платформи — За життя». У моменти найгарячіших дискусій під час ефіру ведучому Вадиму Карп’яку не вдавалося контролювати перепалку, проте загалом випуск вийшов змістовнішим та динамічнішим за звичний піар-формат останніх місяців. 

На початку випуску ток-шоу «Пульс» на каналі «112» 18 червня було два сольні виступи — лідера ОПЗЖ Вадима Рабиновича та лідерки «Батьківщини» Юлії Тимошенко. У дискусійній частині взяли участь троє нардепів з ОПЗЖ — Наталя Королевська, Василь Німченко і Нестор Шуфрич, постійний учасник ток-шоу на каналах Медведчука і кандидат від ОПЗЖ Ілля Кива, нардепи Андрій Білецький, Юрій Левченко, Дмитро Добродомов, керівник фракції «Блоку Петра Порошенка» Артур Герасимов, кандидатка від «Слуги народу» Галина Янченко та екс-міністр Євген Червоненко, а також низка політкоментаторів. 

Вадим Рабинович поміж звичних своїх меседжів, зокрема про необхідність вести прямі переговори з Росією, розкритикував Святослава Вакарчука за толерантність до одностатевих шлюбів. Він також пояснив включення Іллі Киви, який у минулому був активістом «Правого сектору», до списку ОПЗЖ необхідністю «зшивати Україну». 

Юлія Тимошенко в черговий раз висловилась за визнання указу про розпуск ВР конституційним, а на питання про те, чи хоче вона бути прем’єркою, прямо не відповіла (хоча раніше прозоро натякала на бажання очолити уряд). 

У дискусійній частині Євген Червоненко напосівся на Галину Янченко, закидаючи їй відсутність життєвого досвіду, необхідного для політики. Далі в програмі команду Порошенка звинувачували в розкраданні армії, а представники ОПЗЖ Василь Німченко та Нестор Шуфрич заперечували агресію Росії проти України. Вони також передавали Зеленському побажання не намагатись «сподобатись усім» під час закордонних візитів. Тепер президента дедалі частіше критикують на каналах Медведчука саме за улесливе спілкування з західними партнерами. 

Олександр Онищенко пообіцяв ближче до виборів оприлюднити «сенсационное заявление» щодо Петра Порошенка, щоб завадити «Європейській солідарності» пройти у парламент. Хоча аналогічні обіцянки ми чули з 2016 року.

У «передмові» «Українського формату» на NewsOne 19 червня виступив той-таки Вадим Рабинович із тими самим тезами, що лунали на «112» напередодні. Він зокрема дорікнув «1+1» за те, що канал не запрошує представників ОПЗЖ (вони справді не з’являються в ток-шоу «Право на владу», а в новинах їхня репрезентація практично завжди негативна). Хоча не запрошують соратників Медведчука не тільки на «Плюси», а й на «Україну» та канали Пінчука. На запитання ведучого про те, чому не возз’єднались ОПЗЖ й «Опоблок» Ахметова, Рабинович відповів, що зробив усе, що міг. 

У дискусійній частині взяли участь депутати від ОПЗЖ Нестор Шуфрич та Євген Балицький, кандидат від ОПЗЖ Ілля Кива, позафракційний нардеп Андрій Іллєнко, кандидатка від «Слуги народу» Ірина Верещук, титрована як «експерт з міжнародних питань»; виключений зі списку «Слуги народу» Дмитро Співак та низка політкоментаторів. У другій частині до розмови долучились Юрій Павленко (ОПЗЖ), Сергій Шахов (партія «Наш край»), кандидат від «Громадянської позиції» Микола Катеринчук, ексзаступник міністра юстиції Грузії Георгій Вашадзе та інші. 

Говорили про те, чи будуть дострокові вибори. Ірині Верещук закидали те, що її партія продає місця на мажоритарних округах, а також змусили відповідати за заклик керівника «1+1» Олександра Ткаченка бойкотувати канали, що опинилися у власності Віктора Медведчука. На це питання, яке поставив Дмитро Співак, Верещук відповіла, що не поділяє думки Ткаченка. Ілля Кива критикував «Слугу народу» за відсутність на сайті списку кандидатів-мажоритарників, хоча на сайті ОПЗЖ такого списку теж не було. Наприкінці ефіру глядачів у студії опитали, чи підтримують вони дії Зеленського — ствердно відповіли 45%, хоча три тижні тому було 82%. 

У «Праві на владу» на «1+1» 20 червня заочно відповіли на закиди Вадима Рабиновича щодо незапрошення представників ОПЗЖ на ефір — мовляв, запрошуємо щоразу. У першій частині програми говорили про Чорнобильську катастрофу з нагоди показу на «1+1» серіалу «Чорнобиль». Із політиків участь в ефірі взяли представник Президента в Кабміні Андрій Герус, кандидат від «Батьківщини» Валентин Наливайченко, лідер «Сили і честі» Ігор Смешко, заступник голови партії «Голос» Ярослав Юрчишин, член команди Зеленського Микита Потураєв, один із лідерів «Опоблоку» Олександр Вілкул, нардепка від «Народного фронту» та кандидатка від «Європейської солідарності» Вікторія Сюмар, журналіст Роман Скрипін, міністр і кандидат від «Української стратегії» Євген Нищук та вже колишня ведуча каналу ZIK Тетяна Даниленко. Говорили зокрема й про розширення медійного ресурсу Віктора Медведчука, яке Тетяна Даниленко назвала проблемою національної безпеки. Ведуча ствердила, що вартість каналу становила точно більш ніж чотири мільйони євро, а отже, її мав контролювати Антимонопольний комітет. Озвучила також інформацію про переговори щодо купівлі 5 каналу, яку керівництво каналу спростовувало. Микита Потураєв сказав, що вважає ситуацію небезпечною, але держава не має ефективних важелів впливу на медіавласність. 

Олександр Вілкул отримав у програмі змогу відверто агітувати за «Опоблок» — ведучі йому не перешкоджали. Зокрема ствердив, що мало не всі політичні сили, які йдуть на вибори як влада і опозиція, насправді у змові, й лише «Опоблок» — справжня опозиція. 

На самому ж каналі ZIK 21 червня вийшов перший випуск програми «Народ проти» після зміни власника. Ведуча програми Наталя Влащенко залишилась працювати на ZIKу після запевнень нового власника й менеджменту, що «редакційна політика не зміниться». Тим часом політика добору гостей зазнала поки що незначних змін: від ОПЗЖ у студії були нардеп Микола Скорик та лояльний до партії політкоментатор Олексій Якубін, проте до студії також покликали представника «Опоблоку» Ахметова Михайла Добкіна — ситуація, неможлива на «старих» каналах Медведчука.  У студії також були нардепи Антон Геращенко («Народний фронт»), Сергій Шахов («Наш край»), кандидат від «Слуги народу» Василь Мокан, від «Сили і честі» Анатолій Макаренко. «Резонери» проекту Максим Бужанський та Юрій Михальчишин — кандидати-мажоритарники (перший від «Слуги народу», другий самовисуванець), що не заважає їм «резонувати» далі. 

У першому блоці говорили про екологічні проблеми на Донбасі, зокрема Сергій Шахов закинув обласному керівництву, що воно вкрало 300 мільйонів бюджетних гривень. Тим часом Роман Реведжук, журналіст, який регулярно ходить на програму, дістав табличку «Ви стріляєте людям у голову», протестуючи проти переходу каналу під контроль Медведчука. Ведуча закинула Реведжуку, що він представляє «адміністрацію Порошенка», а Сергій Шахов висловився на захист Медведчука. Далі Реведжук іще не раз повертався до свого «одиночного пікету», аж отримав від ведучої погрозу більше не бути запрошеним до студії, а від Добкіна — означення «упырь». 

Обговорили також загибель нардепа від «Народного фронту» Дмитра Тимчука. Принагідно Антону Геращенку нагадали справу однопартійця Сергія Пашинського, який стріляв у людину з нагородної зброї. Потім, під час дискусії Миколи Скорика з Василем Моканом із «Слуги народу», нардеп з ОПЗЖ звинуватив міську владу Одеси в дискредитації партії за змовою з чинним президентом. Коли ж ведуча запитала Мокана, яким чином із затвердженого списку «Слуги народу» виключали людей, той не зміг дати чіткої відповіді. Також Мокана та глядачів намагалися переконати в доцільності створення коаліції «Слуги народу» з ОПЗЖ, на що отримали категоричне заперечення такої можливості. 

У програмі «Ехо України» на Прямому каналі 21 червня взяли участь голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Артур Герасимов, нардепи від «Народного фронту» Вікторія Сюмар і Леонід Ємець, нардеп від ОПЗЖ Юрій Мірошниченко, кандидати від «Європейської солідарності» Сергій Таран і Дінара Габібулаєва, позафракційні Борислав Береза та Остап Єднак, лідер партії «Сила права» Андріій Сенченко та інші. Говорили про те, наскільки гірше стало жити в Україні без Порошенка, зокрема про «повернення реваншистів», а також про протести у Грузії. 

«Головна тема. Вибір» на каналі «Україна» 21 червня пройшла в уже традиційному форматі піар-виступів. Цього разу виступали голова «Слуги народу» Дмитро Разумков та екс-президент Петро Порошенко, який тепер очолює «Європейську солідарність». 

У студії «Протистояння» на каналі NewsOne 21 червня виступали «свободівець» Олег Осуховський, колишній соратник Ляшка Ігор Мосійчук, чинний представник Радикальної партії Юрій Чижмарь, Іван Крулько з «Батьківщини», Нестор Шуфрич з ОПЗЖ, знову «експертка з міжнародних питань», а насправді кандидатка від «Слуги народу» Ірина Верещук, представниця партії Надії Савченко Тетяна Проторченко та інші. Говорили про підсумки першого місяця президентства Зеленського, прийдешні парламентські вибори та Марш рівності в Києві. 

Більше читайте в огляді політичних ток-шоу.

Матеріал готували Отар Довженко, Зоя Красовська, Ярослав Зубченко, Марина Довженко, Ангеліна Ломакіна й Олександр Крумін.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *