ЦВК зареєструвала Шарія кандидатом у народні депутати

Центральна виборча комісія ухвалила рішення про реєстрацію кандидатом у народні депутати на позачергових виборах до Верховної Ради блогера Анатолія Шарія, який був першим номером у виборчому списку політсили «Партія Шарія». Повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Таке рішення ЦВК ухвалила на засіданні 2 липня більшістю голосів у виконання постанови Верховного Суду від 30 червня за заявою політсили «Партія Шарія».

Також ЦВК ухвалила рішення про реєстрацію кандидатом у народні депутати діджея, продюсера Євгена Євтухова (був під №5 у виборчому списку політсили «Партія Шарія» в загальнодержавному багатомандатному окрузі). Окрім того, «Інтерфакс-Україна» повідомив, що ЦВК  зареєструвала кандидатом у народні депутати по мажоритарному округу ( у Донецькій області) колишнього депутата від «Партії регіоні» і ексглаву Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Клюєва.

Нагадаємо, 24 червня Центральна виборча комісія повідомила про відмову блогеру Анатолію Шарію у реєстрації на вибори до Верховної Ради. При цьому, ЦВК зареєструвала 29 кандидатів від цієї партії у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі. Ще п’ять осіб від«Партії Шарія» йдуть у Раду в одномандатних виборчих округах.

Як повідомляв «Детектор медіа», Шевченківський районний суд Києва скасував розшук і заочний арешт блогера Анатолія Шарія. Також суд не знайшов підстав для арешту Анатолія Шарія, відмовився ініціювати його екстрадицію та повернув справу прокуратурі на додаткове розслідування.

Анатолій Шарій відреагував на рішення суду, зазначивши, що всі строки для розслідування цієї справи вже завершилися.

Нагадаємо, йдеться про справу, відкриту проти Анатолія Шарія за фактом застосування ним вогнепальної зброї в ході конфлікту з відвідувачем в ресторані MacDonalds у Києві в травні 2011 року. Йому пред’явили звинувачення в грубому порушенні громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю та винятковим цинізмом із застосуванням вогнепальної зброї (ч.4 ст.296 Кримінального кодексу). Справа надійшла до суду 13 липня 2011 року, але в лютому 2012 року була зупинена в зв’язку з оголошенням в розшук Шарія.

Також у 2012 році суд заочно застосував до нього запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Анатолій Шарій попросив притулок у Литві. За його словами, кілька місяців тому він виїхав до Росії, потім до Голландії, де попросив притулку. Але оскільки в його паспорті стояла литовська віза, згідно з Дублінською угодою, голландська влада відправила його до Литви. 8 червня 2012 року стало відомо, що журналіст Анатолій Шарій отримав статус біженця та посвідку на постійне проживання у Європейському союзі.

Міністерство безпеки і юстиції Нідерландів у липні 2013 року поінформувало Україну, що Шарій отримав статус біженця і не може бути виданий українським правоохоронцям відповідно до Женевської конвенції 1951 року, і Директиви Європейського Союзу.

Крім того, з 27 лютого 2014 року Інтерпол припинив міжнародний розшук обвинуваченого.

У серпні 2018 року суд на прохання адвоката Шарія відновив розгляд справи, зупиненої в 2012 році.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *