ЦВК скасувала реєстрацію Шарія та Клюєва кандидатами в депутати

Центральна виборча комісія на засіданні 3 липня скасувала реєстрацію кандидатами в депутати колишнього глави Адміністрації президента Януковича Андрія Клюєва і блогера Анатолія Шарія. Про це повідомив аналітик «Опори» Олександр Клюжев.

За його словами, ці рішення підтримали всі члени ЦВК.

Клюжев зазначив, що рішення щодо Шарія було прийняте на підставі, зокрема, листа СБУ від 3 липня. У ньому відомство засвідчило, що Шарій виїхав 24 січня 2012 року з України через пункт пропуску Зернове на територію РФ потягом «Ковель-Москва» – і після цього до України не повертався. До того ж 22 липня 2012 року Нідерланди проінформували ГПУ про наявність статусу біженця у блогера. СБУ вважає, що Шарій не перебував на території України з 24 січня 2012 року. До того ж суди та правоохоронні органи протягом різних періодів отримували від Інтерполу інформацію про перебування блогера у Нідерландах та Литві.

Щодо Андрія Клюєва, СБУ надала ЦВК відомості, що він виїхав за межі України у 2014 році і після цього офіційні пункти перетину кордону не проходив.

Крім того, свідки з Держохорони Януковича засвідчують, як вказує СБУ, що Клюєв супроводжував колишнього президента Януковича під час перетину кордону з РФ у 2014 році. У грудні 2016 Клюєв брав участь у засіданнях суду у Москві. Повідомляється, що адвокати та сам Клюєв просили інформувати за адресою у Московській області.

Нагадаємо, 2 липня Центральна виборча комісія ухвалила рішення про реєстрацію кандидатом у народні депутати на позачергових виборах до Верховної Ради блогера Анатолія Шарія, а також колишнього депутата від «Партії регіоні» і ексглави Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Клюєва.

Глава МВС Арсен Аваков заявив, що ексглава Адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Клюєв покинув Україну у 2014 році і з того часу не проживав на території нашої країни. Про це він написав 2 липня у листі на ім’я глави ЦВК Тетяни Сліпачук.

Секретарка ЦВК Наталія Бернацька заявила, що члени комісії готові переглянути своє рішення, «якщо будь-який з державних органів найближчим часом надасть ЦВК хоч один доказ проживання цих осіб протягом останніх 5 років за межами України».

2 липня в Києві на Майдані Незалежності відбулась акція протесту проти реєстрації Клюєва та Шарія кандидатами в депутати.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *