Основні дати парламентських виборів: шпаргалка для медійників

Позачергові парламентські вибори мають відбутися 21 липня 2019 року. За два місяці до цього, 21 травня, президент України Володимир Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради і проведення дострокових парламентських виборів. Указ було оприлюднено в офіційній пресі 23 травня.

Позачергові вибори ще можуть бути скасовані, якщо Конституційний Суд визнає неконституційним указ президента про розпуск Ради. Справа розглядається судом з 11 червня – цього дня була відкрита частина розгляду, після чого суд перейшов до закритої частини.

Утім, сам факт звернення депутатів до Конституційного Суду щодо президентського указу не скасував виборчого процесу, який розпочався за встановленим Центральною виборчою комісією (ЦВК) графіком.

24 травня, наступного дня після публікації указу президента, стартувала виборча кампанія і реєстрація кандидатів у ЦВК.

До 24 травня телерадіокомпанії та преса мали встановити розцінки вартості друкованої площі та одиниці ефірного часу для проведення виборчої агітації за рахунок коштів виборчих фондів, а до 25 травняоприлюднити розцінки в офіційній пресі.

Відповідно до оприлюднених у «Голосі Україна» та «Урядовому кур’єрі» оголошень, найдорожче агітувати виявилось на телеканалах «Інтер»/«Інтер +» у проміжку 19:00-20:00 – від 2987 грн за секунду ефіру. А найдорожчою політична реклама на радіо стала на «Українському радіо» на «Хіт ФМ» – від 40 грн за секунду в праймі.

До 10 червня включно політичні партії мали висунути своїх кандидатів у народні депутати. Багато партійних з’їздів пройшли в останні вихідні перед дедлайном – 8 і 9 червня. Там були оголошені перші п’ятірки, десятки, двадцятки й навіть сотні майбутніх виборчих списків.

До 20 червня включно кандидати і партії можуть подати свої документи для реєстрації в ЦВК.

Реєстрація кандидатів у депутати Центральною виборчою комісією завершується до 25 червня включно.

З наступного дня після реєстрації в ЦВК кандидати можуть проводити виборчу агітацію в ефірах та розміщувати агітаційні матеріали в друкованих виданнях. Однак обмеження щодо старту виборчої агітації стосується не всіх політичних партій взагалі, а тільки суб’єктів виборчого процесу – тобто партій, які висунули своїх кандидатів.

Протягом трьох днів з реєстрації кандидатів за партійними списками по загальнодержавному округу офіційний сайт ЦВК, а також газети «Голос України» та «Урядовий кур’єр» мають опублікувати ці списки. А списки кандидатів-мажоритарників по одномандатних округах мають оприлюднити в цих самих джерелах протягом семи днів після закінчення реєстрації кандидатів.

До 26 червня включно ЦВК має затвердити форму, колір і текст виборчих бюлетенів. Перед цим, але після завершення реєстрації кандидатів (дедлайн якої – 25 червня) ЦВК має провести жеребкування порядку нумерації партій у виборчому бюлетені.

До 30 червня включно Національна суспільна телерадіокомпанія України та її філії, а також комунальні телерадіокомпанії мають затвердити та надіслати до ЦВК та окружних виборчих комісій попередній розклад ефірного часу трансляції агітаційних програм із зазначенням дати та виходу їх в ефір (без зазначення конкретних учасників програм).

До 5 липня включно ЦВК має провести жеребкування і визначити порядок надання партіям і кандидатам-мажоритарникам ефірного часу на радіо та телебаченні для агітації.

Інформацію про порядок проведення агітації ЦВК та відповідні окружні виборчі комісії мають оприлюднити в газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр», місцевих друкованих медіа протягом трьох днів після затвердження результатів жеребкування.

Дільничні виборчі комісії ЦВК має утворити до 5 липня включно.

До 8 липня включно партії та кандидати в народні депутати можуть вийти з виборчих перегонів. У такому разі ЦВК має прийняти рішення про скасування реєстрації до 10 липня включно.

До 10 липня включно виборці мають отримати іменні запрошення на голосування за народних депутатів.

Виборці можуть тимчасово змінити місце голосування до 15 липня. Для цього потрібні лише заява та паспорт. Підтверджуючі документи більше не потрібні, адже ЦВК внесла зміни до своєї постанови. Однак у разі зміни місця голосування виборець отримає лише один бюлетень – за партійними списками, і не зможе обирати депутата-мажоритарника.

«День тиші» починається опівночі в ніч з 19 на 20 липня, будь-яка агітація перед днем голосування забороняється.

21 липня відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України. Дільниці будуть відкриті з 8:00 до 20:00.

До 5 серпня ЦВК має встановити результати виборів, а до 10 серпня їх мають оприлюднити в офіційній пресі.

До 9 вересня нове скликання Верховної Ради має провести своє перше засідання.

Інфографіка: ЦЕДЕМ

Фото: atholdailynews.com

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *