Радниця Зеленського Ірина Венедіктова: «Для нашої державності, для нашої самоідентичності отримання томосу – найважливіше»

Радниця кандидата в президенти під час круглого столу про дебати відповіла й на кілька інших запитань журналістів. Водночас не змогла сказати, чи прийде Зеленський на офіційні дебати в НСТУ 19 квітня.

Після відеозвернення кандидата у президенти Володимира Зеленського з викликом до кандидата у президента Петра Порошенка провести дебати на НСК «Олімпійський» та згоди Петра Порошенко у громадськості та представників державних органів виникло кілька питань про врегулювання такого формату.

4 квітня пройшов круглий стіл «Дебати кандидатів у президенти: чи потрібні виборцям і про що?», який було заплановано ще до згаданих подій. Але тема стала гарячіше саме завдяки ним.

Отож, на круглому столі  обговорили дебати на НСК «Олімпійський» та Суспільному, чи відповідає проведення дебатів на стадіоні виборчому законодавству. Також представники кандидатів на пост президента Петра Порошенка та Володимира Зеленського відповіли на запитання журналістів, які не стосувалися дебатів.

У штабі кандидата Володимира Зеленського спираються на статтю 62 закону «Про вибори президента України», в якій ідеться про процедуру й строки проведення передвиборних теледебатів і про те, що їх організовує Суспільний мовник. Однак є постанова ЦВК про Положення про порядок проведення Національною суспільною телерадіокомпанією України передвиборних теледебатів між кандидатами на пост Президента України, в якій чітко прописані всі вимоги до проведення дебатів, зокрема й місце – студія Суспільного.

«Якщо говорити про закон про вибори президента, там чітко не прописано місце проведення цієї події. Є розуміння, хто це робить, як відбувається, але далі йде посилання до постанови ЦВК. Якщо виходити з черговості, то варто було б іти по букві закону. Тим більше, Суспільний мовник до цього готовий»,– заявив радник та політтехнолог кандидата у президенти Володимира Зеленського Дмитро Разумков. Він пропонує керуватися саме законом, а не постановою ЦВК: «Постанова ЦВК трохи менша за рівнем, ніж Закон України». Тож, мовляв, дебати можуть відбутися де завгодно та їхній формат може бути також яким завгодно.

Представник кандидата у президенти та радник президента України Петра Порошенка Ростислав Павленко зауважив, що дебати між кандидатами на пост президента перед другим туром виборів «винятково важливі» для виборців. Також у Порошенка запропонували провести дебати в декілька раундів (наступного дня ці ж пропозиції озвучив сам чинний президент).

«Дебати є винятково важливими для того, щоб виборці могли оцінити, що пропонує той чи інший кандидат, яка його позиція: питання оборони й безпеки, питання, які стосуються його повноважень як головнокомандувача, питання геополітики, дипломатії, зовнішньої політики. Зважаючи на це, ми вважали за можливе провести кілька раундів таких дебатів. Перший раунд – стадіон, так стадіон. Далі можна піти вглиб тих питань, про які говоримо. Та звичайно, необхідно виконати закон України і взяти участь у дебатах, які передбачені у випадку оголошення повторного голосування, із Суспільним телебаченням, у форматі, який передбачено українським законодавством», – сказав Ростислав Павленко.

Водночас після роз’яснень щодо офіційних дебатів, які пролунали під час круглого столу від юриста Тараса Шевченка, голови Комітету виборців Олександра Кошеля,  радниця кандидата в президенти Володимира Зеленського Ірина Венедіктова не змогла відповісти на запитання, чи прийме участь останній в офіційних дебатах 19-го квітня в  приміщенні НСТУ.

Варто зазначити, що обидва кандидати на пост президента – Петро Порошенко та Володимир Зеленський – перед першим туром президентських виборів не взяли участі в ток-шоу у форматі дебатів «Зворотний відлік» на Суспільному. Утім, участь там не була обов’язковою за законом.

Радниця Володимира Зеленського Ірина Венедіктова сказала, що в її кандидата був щільний графік концертів, тому він не встигав прийти на «Зворотний відлік»: «У Зеленського був графік, затверджений ще у 2018 році, і за цим графіком він повертався з туру 30 квітня. Дебати, на які запросило Суспільне, були неможливі. І про це було відразу ж повідомлено зі штабу».

Радник Петра Порошенка відповів, що Порошенко теж не мав змоги взяти участь у дебатах перед першим туром: «Закон України передбачає обов’язковість дебатів у разі оголошення ЦВК повторного голосування. Петро Порошенко неодноразово заявляв, що обов’язково візьме участь у дебатах. Оскільки був досить щільний графік кампанії, в тому числі медійних заходів, про це так само було повідомлено заздалегідь».

Також обидва радники не змогли точно сказати, чи ведуть штаби кандидатів перемовини стосовно дебатів, адже поки що кандидати звертаються один до одного через медіа. Радниця Зеленського сказала, що в неї такої інформації немає, а представник Порошенка – що «діалог потрібен, і ми до нього готові».

На запитання заступниці шеф-редактора «Детектора медіа» Світлани Остапи про те, чи планує Володимир Зеленський до другого туру дати прес-конференцію, на якій журналісти могли б напряму поставити йому запитання, радниця Зеленського відповіла, що «тепер він весь ваш».

«Я згодна, що ви і виборці потребують розкриття програмних положень. Але це пов’язано з тим, що кандидат зробив свою заяву 31 грудня. Він на політичній арені знаходиться три місяці. Він продовжує свою професійну діяльність і свої зобов’язання перед своїми колективами і перед громадянами України, які вже купили квитки на його заходи. Тепер він весь ваш, і я думаю, що прес-служба надасть вам конкретну й правильну інформацію», сказала пані Венедіктова. На коментар Світлани Остапи про те, що прес-служба не дає відповіді на ці запитання, пані Венедіктова не відповіла.

Окрім дебатів, представники кандидатів на пост президента Петра Порошенка та Володимира Зеленського відповіли на інші запитання журналістів. Найбільше питань було до представниці Володимира Зеленського Ірини Венедіктової.

Зокрема, вона прокоментувала політику Зеленського стосовно надання Україні томосу та автокефалії української церкви.«Для України томос – це не лише велике досягнення, це, думаю, шлях, який був закладений багатьма президентами. Дійсно, Петро Олексійович зробив величезний крок, доклав дуже багато зусиль, завершивши цей процес. Ми стоїмо на позиції, що Україна є світською державою, але для нашої державності, для нашої самоідентичності отримання томосу – найважливіше. Це святі речі, на які ніхто не буде зазіхати, а буде підтримувати можливостями, які є в держави».

Також Ірина Венедіктова сказала про напрямок Володимира Зеленського в безпековій політиці: «Питання номер один у нас – це безпека, завершення війни, повернення Криму. Володимир Зеленський останні чотири тижні щільно займається тим, що пропрацьовує різні варіанти з абсолютно різними групами експертів. Стосовно курсу до НАТО – ви бачили це у влогах, але є інші зустрічі, які не висвітлені відкрито, проходять стосовно оборони. До нас долучаються ветерани АТО. Справжні люди, які можуть побудувати державу, – люди, які воювали. Ця категорія експертів буде опрацьовувати».

Фото: Скріншоти з трансляції

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *