Вибори онлайн: як топ-10 новинних сайтів висвітлюють президентські вибори

«Детектор медіа» переглянув топ-10 новинних сайтів суспільно-політичної тематики (за даними Інтернет Асоціації України за грудень 2018 року) та підготував узагальнений огляд того, як у них представлена тема президентських виборів. Нагадаємо, президентська виборча кампанія в Україні почалася 31 грудня 2018 року.

«Обозреватель»

Власник видання – Михайло Бродський.

На головній сторінці сайту «Обозреватель» є окрема рубрика «Вибори 2019», у якій є наступні підрубрики: кандидати (учасники виборів), програми (передвиборчі обіцянки) рейтинги (дані соцопитувань), новини (головні події), аналітика (думка експертів), мультимедіа (фото, відео, інфографіка).

У підрубриці «Кандидати в президенти 2019» є інформація (авторські публікації, новини, біографія та ключові тези передвиборчої кампанії) про 23 кандидатів (із 44 зареєстрованих): Петра Порошенка, Юлію Тимошенко, Володимира Зеленського, Юрія Бойка, Анатолія Гриценка, Олександра Вілкула, Андрія Садового та інших.

Підрубрика «Програми» містить основні пункти президентської програми 13 кандидатів: Анатолія Гриценка, Романа Насірова, Юрія Бойка, Олександра Вілкула, Олександра Мороза, Геннадія Балашова, Романа Безсмертного, Юлії Тимошенко, Володимира Зеленського, Олега Ляшка, Андрія Садового, Ольги Богомолець, Олександра Данилюка.

Підрубрика «Рейтинги» оновлюється за останніми опитуваннями соціологічних організацій, які, за версією видання «Тексти», входять до списку центрів, яким можна довіряти. Також є інтерактивний графік, побудований також за даними перевірених соціологічних компаній, на якому можна подивитися рейтинги десятки кандидатів у президенти в динаміці.

У новинах «Обозреватель» пише про останні події стосовно кандидатів у президенти України, а також про вибори загалом. За останні тижні найбільше новин було про Володимира Зеленського, Анатолія Гриценка, менше про Петра Порошенка. Багато матеріалів про Святослава Вакарчука, який раніше заявив, що не йде на президентські вибори 2019 року.

Підрубрика «Аналітика» містить статті з аналізом заяв та передвиборчих обіцянок кандидатів у президенти, передвиборних настроїв українців, матеріали про політичну ситуацію в країні загалом.

Підрубрика фактично складається з блогів журналістів, політиків, чиновників, політологів, економістів тощо, взятих найчастіше з їхніх Facebook-сторінок, а також написаних для інтернет-видань «Українська правда», «Новое время», «Крим. Реалії». Серед авторів: політик Олександр Кірш, історик Ярослав Грицак, журналісти Аркадій Бабченко, Віталій Портников, Павло Казарін, політолог Володимир Фесенко, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков та інші. Найбільше блогів про кандидата у президенти Володимира Зеленського – як негативних, так і позитивних, наприклад, про його зв’язки з Ігорем Коломойським, бізнес у Росії або ж як про «нове обличчя» в українській політиці. А також про кандидата Анатолія Гриценка, зокрема, обрані редакцією «Обозреватель» заяви Гриценка в ефірах телеканалів NewsOne, ICTV, ATR, без будь-якої критики, аналізу чи коментарів експертів.

У підрубриці «Аналітика» до п’яти ексклюзивних матеріалів «Обозревателя», зокрема – інтерв’ю кандидата в президенти Андрія Садового. Інші блоги структурувати важко, адже є матеріали з критикою президентства Петра Порошенка або навпаки – про його «перемоги», про відносини Росії та України в контексті передвиборчого процесу. Загалом аналітичного матеріалу досить мало, підрубрика радше схожа на стрічку новин у Facebook з думками користувачів, за які, як пише «Обозреватель», «редакція сайту відповідальності не несе».

«Обозреватель» також публікує фотографії, відео з інтерв’ю, заявами з ток-шоу або зверненнями кандидатів у президенти, чиновників та експертів на телеканалах та в соціальних мережах. Багато уваги (без критики) до Анатолія Гриценка, Юлії Тимошенко, Петра Порошенка та Володимира Зеленського, інші згадуються набагато рідше.

«Обозреватель» використовує фотографії та аудіовізуальний контент з інших інформаційних сайтів, власного контенту набагато менше. Однак у редакції є власний супутниковий телеканал ObozTV, звідки також беруться відеоматеріали на сайт видання, зокрема й у підрубрику мультимедіа в рубриці «Вибори 2019». На тему виборів в ефірах ObozTV виступали прихильний до чинного президента політичний і громадський діяч, у минулому народний депутат Тарас Чорновіл, соратник Анатолія Гриценка Андрій Юсов, експерт з кібербезпеки Сергій Денисенко, голова Всеукраїнської асоціації переселенців Руслан Калінін, блогер Юрій Гудименко, виконавчий директор Центру політико-правових досліджень Тарас Бойко, народна депутатка з «Блоку Петра Порошенка» Ірина Суслова, голова правління громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська, кандидат у президенти Анатолій Гриценко. В ефірах обговорювали такі теми: кібербезпека, процедура голосування для переселенців, виборчі прогнози, законодавство про вибори. Багато уваги до Анатолія Гриценка (інтерв’ю, заяви).

Внизу головної сторінки рубрики «Вибори 2019» є коротка довідка про ключові етапи й дати виборів, правила голосування в Україні та правовий аспект виборів для кандидатів.

24tv.ua (канал «24»)

Канал «24» належить Катерині Кіт-Садовій, яка є мажоритарною власницею каналу «24» (телерадіокомпанія «Люкс» та дружиною  кандидата в президенти Андрія Садового та медіаменеджеру Роману Андрейку.

На сайті інтернет-видання 24tv.ua є окрема рубрика (тег) «Президентські вибори 2019», яка складається з підрубрик: список кандидатів, календар виборів, рейтинг кандидатів. Також на головній сторінці рубрики розміщено новини та публікації на тему виборів.

У списку кандидатів 24tv.ua надає інформацію про 44 зареєстрованих ЦВК кандидатів на посаду президента України. На сторінці підрубрики про кандидатів під фотографією кожного короткий підпис, від якої партії висувається кандидат, і його поточна діяльність.

Зміст наповнення про кожного з кандидатів дещо відрізняється. Про більш відомих політиків або діячів є біографія, коротко про освіту, кар’єру, сім’ю, політичну діяльність, скандали, пов’язані з кандидатом, гроші та майно, транспорт, основні тези його політичної програми.

Про Віктора Бондаря, Юрія Дерев’янка, Дмитра Добродомова, Юрія Кармазіна, Аркадія Корнацького, Віталія Купрія, Сергія Капліна та Ігоря Смешка особистої інформації набагато менше. Є новинні публікації або статті, які стосуються згаданих кандидатів. Про деяких є коротка інформація внизу сторінки. Ймовірно, інформація буде оновлюватися, адже ще 12 лютого біографія Дмитра Гнапа була відсутня, а 13 лютого її опублікували на сайті.

Інформація про Олександра Ващенка, Миколу Гебера, Юлію Литвиненко та інших відсутня.

Канал «24» зробив короткі ознайомчі ролики про Олександра Вілкула, Анатолія Гриценка, Валентина Наливайченка, Романа Насірова, Юлію Тимошенко, Віталія Скоцика та Ігоря Шевченка.

Сторінка Петра Порошенка містить додатковий пункт про його обіцянки: що виконав, а що – ні.

У підрубриці «Календар виборів»: «головні дати» виборів, а також інфографіка про етапи проведення виборів Президента України.

Рейтинг кандидатів оновлюється релізами останніх результатів соцопитувань, станом на 13 лютого на сайті наведено дані від соціологічних компаній, яким можна довіряти (за версією «Текстів»): Центру соціальних та маркетингових досліджень «Социс», Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) та Центру Разумкова, а також окремі дані від соціологічної групи «Рейтинг».

До 31 січня були опубліковані рейтинги за даними опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) за грудень 2018 року.

Перед описом результатів соціологічних досліджень є коротка примітка: «Редакція 24 каналу застерігає, що будь-які соціологічні опитування можуть не відповідати дійсності, тому пропонує сприймати результати опитувань критично».

Наприкінці рубрики «Вибори 2019» після стрічки новин – коротка довідка про президентські вибори в Україні.

«Сегодня»

Інтернет-видання разом з газетою «Сегодня» входить до медіахолдингу «Медіа Група Україна» Ріната Ахметова.

Окрема рубрика «Вибори 2019» знаходиться на головній сторінці сайту, складається з новин, статей про кандидатів та політичні партії.

«Сегодня» публікує коротке зведення новин, передвиборчих заяв та обіцянок кандидатів з відео за день під назвою «Україна обирає президента», які транслюються в ефірі телеканалу «Україна». Публікації виносяться на головну сторінку під назвою «Хронологія передвиборчих перегонів».

Також розміщена стаття про список із 34 зареєстрованих кандидатів з короткою інформацією про кожного. У списку є маловідомі кандидати, наприклад, Микола Габер, Сергій Кривонос, Руслан Ригованов, а, наприклад, Петра Порошенка немає. Хоча новина про висунення на другий термін чинного президента опублікована на головній сторінці рубрики про вибори.

На Ігоря Шевченка, Валентина Наливайченка, Андрія Садового, Анатолія Гриценка, Геннадія Балашова, Юлію Тимошенко, Володимира Зеленського, Романа Безсмертного «Сегодня» зібрало «Досьє», де більш детально розписало про кандидатів у президенти: сім’я, освіта, професійна діяльність, скандали та кримінальні справи, нагороди.

Також на головній сторінці дві публікації стосовно російських спостерігачів на президентських виборах в Україні: «Російські спостерігачі в Україні: відомо, кого РФ спробує відправити» та «Російських спостерігачів на виборах не буде: МЗС РФ назвав причину».

За лютий на сайті найбільше публікацій про Олександра Вілкула, Олега Ляшка та Юлію Тимошенко, періодично з’являється інформація про Валентина Наливайченка. Без критики, аналізу їхніх висловлювань або коментарів експертів. У січні опубліковано багато матеріалів про розкол партії «Опозиційний блок», переважно про те, що «прихильники Бойка перешкоджають Олександру Вілкулу» та «помсту Юрія Бойка».

TSN.ua

Сайт входить до медіахолдингу «1+1 медіа» Ігоря Коломойського.

На сайті TSN.ua є окрема рубрика (тег) «Вибори президента 2019», яка наповнюється здебільшого новинами. Більшість матеріалів проілюстровано відеосюжетами ТСН каналу «1+1» про кандидатів у президенти або загалом про події навколо президентських виборів-2019.

Також ТСН зібрав декларації 44 зареєстрованих кандидатів у президенти, про що є велика публікація, а також окремі новини про кожного кандидата. Публікації наповнені інфографіками та відео про кандидатів з ефірів телеканалу «1+1».

Остаточний список кандидатів і огляд їхніх декларацій – найпопулярніші за останній тиждень матеріали рубрики. Також у топі за кількістю переглядів матеріали «В Одесі невідомі “кинули” сотні людей, зібравши на проплачений мітинг за кандидата, який не існує», «Зeлeнський став одноосібним лідeром симпатій виборців», «”Я таке відео сам за п’ять хвилин можу зняти”: соратники Порошенка відкидають претензії в оплаті агітаторів», «”Замінування” та кидання шашок у натовп: у Білій Церкві намагалися зірвати зустріч Тимошенко з виборцями», «Передвиборчий скандал: на Банковій намагаються заборонити показ серіалу “Слуга народу 3”, до “спецоперації” залучили КВУ».

«РБК-Україна»

Власник видання – його директор Йосип Пінтус.

На сайті «РБК-Україна» є рубрика «Вибори 2019», однак на головну сторінку її не винесено. Усі новини на тему виборів знаходяться у розділі News. На головній сторінці рубрики: перелік кандидатів у президенти України, їхні рейтинги, календар виборів, результати опитувань по регіонах України, а також архів виборів 2010-2015 років.

На головну сторінку рубрики про вибори винесена стаття «Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію». У статті наводиться інформація про етапи виборчої кампанії 2019 року, кандидатів, рейтинги й правила голосування на президентських виборах, також є інфографіка з календарем основних етапів проведення виборів.

Про кожного кандидата є коротке досьє: біографія, політична діяльність, бізнес, скандали, сім’я, а також новини. Окрім того, інформація проілюстрована відео та фотографіями.

Рейтинг кандидатів наводиться згідно з результатами соцопитувань соціологічних груп, які за версією видання «Тексти» входять до списку центрів, яким можна довіряти. Рейтинги проілюстровано графіками від «РБК-Україна». Щоправда, посилання на першоджерела видання «РБК-Україна» не дає.

Окремо ліворуч на сторінці рубрики йде стрічка новин про вибори в Україні 2019 року. Внизу сторінки – коротка інформація про президентські вибори в Україні.

УНІАН

Інформаційне агентство входить до медіахолдингу «1+1 медіа» Ігоря Коломойського.

На сайті УНІАН є окрема рубрика «Вибори 2019», у якій публікується інформація про рейтинги кандидатів, за даними соціологічних організацій, які входять до списку «довірених» за версією «Текстів»; дві авторські статті, новини, гумористичні картинки на тему виборів та «соцмережі про вибори».

На головну сторінку рубрики винесені публікації. Одна з яких «Битва за крісло президента. Початок» про те, як реєструють кандидатів, їхні заяви, як будуть голосувати переселенці».

Обидві авторські статті написані Анастасією Зарембою та опубліковані ще до початку президентської кампанії. Більшість інформації у статті про президентські вибори застаріла, оскільки думки авторки базуються на припущеннях, прогнозах та рейтингах кандидатів, зроблених за соціологічними дослідженнями ще до початку 2019 року (авторка не надає посилань на першоджерело).

Окремо на сторінці рубрики висить банер з коротким питанням: «Чи підете ви на вибори?» (з одного комп’ютера можна проголосувати лише раз).

«Українська правда»

Редакторка-засновниця і власниця видання – Олена Притула.

На головній сторінці сайту видання є банер про «головних кандидатів у президенти»: Бойка, Вілкула, Гриценка, Зеленського, Кошулинського, Ляшка, Мураєва, Порошенка, Садового, Тимошенка, Шевченка. Видання зібрало основну інформацію про вищезгаданих кандидатів, а саме посада, статки, політичний бекграунд, публікації про кандидата, головні тези передвиборчої програми, рейтинги, скандали та фінансування.

Також у видання «Українська правда» – окремий сайт, спецпроект із громадським рухом «Чесно», під назвою «Вибори вибори». На сайті багато матеріалів на відповідну тему. На головній сторінці винесена стрічка новин, статті, авторські колонки. Розміщено банер із прізвищами «кнопкодавів» серед народних депутатів України, а також банер Polithub – платформа, де можна отримати детальну інформацію про політичну діяльність кандидатів у президенти та політиків. Обидва банери – проекти руху «Чесно».

Авторські колонки на головній сторінці сайту – публікації учасників руху «Чесно» та співорганізатора акції за виборчу реформу. Щоправда, матеріали написані ще торік.

Загалом, на сайті багато статей та аналітики від журналістів руху «Чесно», а також публікації журналістів видання «Української правди», зокрема, аналіз заяв кандидатів у президенти, перебіг передвиборчої кампанії.

Також на сайті пропонується пройти тест «Чи обдурять тебе українські політики?».

«Політека»

Входить до холдингу «Знай Медіа».

Окремих рубрик про вибори на сайті немає. Конкретно виборам президента в Україні майже не приділяється увага. Видання посилається на сумнівні джерела та використовує маніпулятивні заголовки та поширює дезінформацію.

znaj.ua

Входить до холдингу «Знай Медіа».

Окремих рубрик про вибори на сайті немає. Використовуються маніпулятивні заголовки, посилання на сумнівні джерела. Ретранслює російську пропаганду.

112.ua

Інформаційне агентство «112 Україна», як і телеканал, належать соратнику Віктора Медведчука – народному депутату від «Опозиційного блоку» Тарасові Козаку.

Рубрика (тег) «Президентські вибори» винесено на головну сторінку сайту. Перший головний матеріал – «Стати президентом: повний список зареєстрованих кандидатів». Матеріал містить коротку інформацію про вибори, в ньому додається гіперпосилання на публікації про правила ведення передвиборчої кампанії; як стати кандидатом у президенти; та довідка про голосування не за місцем прописки. Нижче додається інформація про кожного зареєстрованого ЦВК кандидата в президенти України. Коротка біографія про сім’ю та діяльність, а також інформація про бюджет і статки кандидата згідно з декларацією.

Також на головній сторінці рубрики є «аналітика» на тему виборів. Більшість матеріалів цього блоку – це інтерв’ю та блоги (редакція їх маркує публікує як «думки»/«мнения») про передвиборчу кампанію, заяви та дії кандидатів у президенти, політичну ситуацію в країні. Наприклад, у блогах політичний діяч Віталій Журавський критикує зміни до Конституції через закріплення курсу України на Євросоюз та НАТО, називаючи Конституцію «виборчою листівкою». Або народний депутат Вадим Рабінович в інтерв’ю критикує діяльність в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, а також курс на Євросоюз та НАТО. Серед авторів «думок» на сайті 112.ua – парламентський кореспондент Ярослав Конощук, засновник «Київського фондового центру» Олександр Гончаров, журналіст Гліб Простаков.

Наприкінці кожної «думки» з блоку «аналітика» є примітка від редакції, яка знімає з себе відповідальність за будь-які маніпуляції в тексті: «Редакція може не погоджуватися з думкою автора».

Окрім того, на головну сторінку винесено матеріали про те, як голосувати переселенцям на президентських виборах, які права та обов’язки має президент України, як голосувати не за місцем реєстрації.

Також на головній сторінці є відео з виступами експертів, народних депутатів на телеканалі «112 Україна».

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *