Телеканали грубо маніпулюють заявами західних та українських спостерігачів за виборами

«Телекритика» здійснює щотижневий моніторинг теленовин на загальнонаціональних каналах в рамках меморандуму «Відкриті новини заради чесних виборів». Результати моніторингу публікуватимуться протягом передвиборчого місяця.

У цьому моніторингу досліджуються основні вечірні випуски новин телеканалів-підписантів Меморандуму – саме ті, які йдуть в ефір у прайм-тайм і мають найбільшу аудиторію протягом дня. Досліджуються такі загальноукраїнські та мережеві канали:

Перший національний (випуск о 21:00),

«Інтер» (випуск о 20:00),

СТБ (випуск о 22:00),

Новий канал (випуск о 19:00),

ICTV (випуск о 18:45),

5-й канал (випуск о 19:00),

«Україна» (випуск о 19:00).

Моніторинг проводиться за розшифровками ефірів, зробленими  ТОВ «БТЛ-Про».

Детальний виклад моніторингу новин за 1-6 жовтня ви можете побачити тут.

А наш сайт «Вибори та ЗМІ» продемонструє вам, яким чином загіонаціональні телеканали подали думку міжнародних спостерігачів, повністю спотворивши її зміст, побувавши на круглому столі  «Гарантирует ли присутствие международных наблюдателей прозрачность проведения выборов?», який 2 жовтня проводив Інститут Горшеніна.

Интер, 20:00, 02.10.2012

СТУДИЯ: До выборов в Верховную Раду остается все меньше времени. Напомню, голосование пройдет 28 октября. На сегодня в Украине зарегистрировано свыше пятисот международных наблюдателей. Но ожидается еще больше (нема джерела фактичної інформації). Впрочем, их присутствие не гарантирует прозрачность выборов, – заявляют зарубежные эксперты. Это дело организаторов процесса. А контролеры, по мнению специалистов, должны только дать оценку кампании. И уже сейчас они регистрируют нарушения.

Насправді, за стенограомою круглого столу, яку викладено http://institute.gorshenin.ua/news/911_garantiruet_li_prisutstvie.html на сайті його організатора,  Інституту Горшеніна,  міжнародні спостерігачі не звужували мету своєї  діяльності лише до «оцінки кампанії». Ось що про це казала Кристина Вільфор, директор українського представництва Національного демократичного інституту міжнародних відносин США :

«Можна сказати дуже чітко: присутність міжнародних спостерігачів не може і не має метою гарантування прозорості виборів. Прозорість виборів залежить лише від тих, хто проводить вибори. Міжнародні місії спостерігачів можуть робити кілька дуже важливих речей, але вони не можуть гарантувати прозорість виборів. Спостерігачі можуть демонструвати міжнародну підтримку країні, яка хоче розвиватися демократично. Вони можуть надати незаангажовану і точну оцінку виборчої системи і того, як вибори проходили, в тому числі і перед власне днем голосування. Вони можуть сприяти довірі суспільства до процесу виборів. На їх висновках базується думка про вибори з боку шанованих у світі організацій. Вони можуть допомогти у проведенні мирної та відкритої виборчої кампанії, голосування, підрахунку голосів і у визнанні результатів виборів (…) Наступне зауваження – це роль спостерігачів. Вони мають мати фундаментальне право спостерігати за формуванням комісій. Натомість впродовж останніх декількох тижнів ми чули повідомлення, що спостерігачів пізно запрошували, не ставили до відома про проведення жеребкування, а рішення приймалися за закритими дверима. Це порушення міжнародних процедур спостереження за виборами, і це обов’язково увійде у звіти міжнародних місій зі спостереження за виборами».

Звуження місії спостерігачів вустами журналіста вкупі  з неконкретизованим посиланням «по мнению специалистов» є суттєвим викривленням позиції принаймні пані Вільфор,  та наданням глядачу  недостовірної інформації. Тим більше, що у цьому ж своєму виступі пані Вільфор наголосила якраз на тому, що «Я також сподіваюсь, що посадові особи, які проводять вибори, і політики, що у них беруть участь, не вдадуться до спроб делегітимізації ролі міжнародних спостерігачів».

Интер, 20:00, 02.10.2012

СИНХРОН: Кристина ВИЛЬФОР, директор украинского представительства Национального демократического института международных отношений США: “Очень много нарушений закона о выборах зафиксированы украинскими и международными наблюдателями. Одно из них я могу назвать – 12 тысяч социальных работников сейчас работают, как агитаторы”

За стенограмою, переклад цієї  частини промови пані Вільфор такий: «Що ж до питання адмінресурсу, то спостерігачі відзначають його широке застосування, і ці факти вимагають реакції влади. Наприклад, повідомлялось про 12 тисяч соціальних працівників, які займаються агітацією в регіонах». Тобто журналісти «Інтеру» зробили вигляд, що це власне спостереження пані Вільфор, хоча насправді вона зробила безособове посилання «повідомлялось»).

СТУДИЯ: В Центризбиркоме сообщили, что такая информация им неизвестна. Обещали, что сведения наблюдателей тщательно изучат. Но в избирательном законодательстве все же есть нормы, позволяющие соцработникам агитировать (які це норми – розмито і неконкретно. Замість подібного журналістського твердження слід було чітко цитувати  начебто існуючу таку норму закону).

СИНХРОН: Андрей МАГЕРА, заместитель председателя Центральной избирательной комиссии: “Якщо ця інформація підтвердиться, безумовно, треба проаналізувати її на предмет відповідності чинному законодавству Як зазначено у законі про вибори на України, підлеглі працівники, зокрема органів виконавчої влади, можуть бути задіяні лише у поза робочий час” (насправді представник ЦВК – тобто, достовірне джерело – стверджує прямопротилежне тому, що перед цим сказала ведуча).

СТБ, 22:00, 02.10.2012

СТУДІЯ: Українські парламентські вибори можуть відбутись прозоро та чесно. Про це сьогодні заявили представники Національного демократичного інституту. Це позапартійна неурядова організація зі штаб-квартирою у Вашингтоні, що має свої представництва у 60 країнах світу. В Україні представники структури моніторять вибори з 92-го року. Сьогодні вони розповіли: проштудіювали новий закон про вибори. Є кілька питань щодо реєстру виборців, відкріпних талонів та організації роботи виборчих округів. Однак у цілому вибори відбудуться на належному рівні, – прогнозують спостерігачі.

Спотворено загальний зміст виступу предаставника  НДІ Христини ВІЛЬФОР,  квінтесенцію якого перадає фінал її виступу за стегонрамою заходу: »НДІ вітає численні публічні заяви Президента Януковича про те, що Україна проведе справді демократичні вибори, і ми щиро сподіваємось, що міжнародним та внутрішнім спостерігачам не будуть заважати у їх роботі. Але, повертаючись до того, що було сказано на початку, гарантія прозорості може бути забезпечена лише тими, хто проводить вибори. Міжнародні спостерігачі вже висловили велике занепокоєння тим, як формуються комісії, підзаконними актами, що роз’яснюють проведення виборів, реєстром виборців, залякуванням виборців, зловживанням адмінресурсом і багатьма іншими питаннями»).

СИНХРОН: Бернар ОВЕН, політолог, генеральний секретар Центру порівняльних досліджень виборів: “У нас, у Франції, роботу виборів організовують не так демократично, як в Україні – це що стосується пропорційної частини обирання депутатів. Як на мене, ви взяли найвищий щабель. Це ефективний шлях, який забезпечує певну кількість місць самої комісії, далі підрахунок голосів. Це дуже схоже на ту систему виборів, яка є в Німеччині”.

Бернара Овена штучно прив’язано до НДІ, хоча він є представинком європейських, а не американських спостерігачів, й під час круглого столу виявилася досить велика різнниця в оцінках виборчої системи України та її готовності до демократичних виборів між цими двома групами, Також насправді, за стенограмою круглого столу, ця частина виступу Бернара Овена звучала так:  Хоча в цілому мені здається, що у нас виборче законодавство не таке демократичне, як в Україні. Ви обрали для пропорційної системи високий бар’єр, який, мені здається, дуже ефективний у питанні підрахунку голосів і розподілення місць у парламенті. Ваша виборча система дуже схожа на систему, яка була у Веймарській Німеччині, хоча у вас і встановлений 5% виборчий поріг». Тобто ми маємо неточний переклад синхрону, який значною мірою спотворює його зміст, хоча б тому, що Німеччина та Веймарська Німеччина – це дуже різні речі за оціночним навантаженням цих назв. До речі, далі під час дискусії на  круглому столі пан Овен практично дезаваював начебто позитивність свого порівняння укарїнської виборчої системи з системою Веймарської республіки: «Я також не погоджуюся зі сказаним, що виборча система може викривити результати виборів. Зрештою, єдиним результатом виборів, на який треба зважати, є формування хорошого уряду. Я вже згадував Веймарську республіку, де була прекрасна пропорційна система, дуже чітка, але ми знаємо, до чого це привело». –  сказав пан Овен

СИНХРОН: Крістіна ВІЛЬФОР, директор Інституту міжнародних взаємин США: “Буду щирою, сама присутність міжнародних спостерігачів не може й не передбачає створення прозорості українських виборів. Сама прозорість залежить тільки від тих, хто керує виборами і хто їх провадить. Мені хотілося, щоб організатори голосування на місцях не перешкоджали роботі міжнародних спостерігачів, а також і учасникам виборчих перегонів”.

Як було вже зазначено, у стенограмі цю цитату пані Вільфор перекладено так «Я також сподіваюсь, що посадові особи, які проводять вибори, і політики, що у них беруть участь, не вдадуться до спроб делегітимізації ролі міжнародних спостерігачів».  Про «організаторів голосування на місцях» в цій цитаті не згадується.

Новий канал, 19:00, 02.10.2012

СТУДІЯ: Закордонні спостерігачі не зроблять українські вибори демократичними. Це завдання самих українців. Так заявили експерти з Франції та США. Кажуть, серед спостерігачів багато людей без досвіду українських реалій. Такі не можуть кваліфіковано оцінити виборчий процес. Але й це не найгірше. Виявляється, бувають спостерігачі-самозванці. Тож, особливо коли дійде до оцінки голосування, радять довіряти лише авторитетним місіям, зі світовим іменем.

СИНХРОН: Христина ВІЛЬФОР, Національний демократичний інститут міжнародних відносин США: “Присутність спостерігачів не робить і не має робити вибори прозорими. Сама прозорість і демократичність – це питання до тих, хто проводить вибори. Часто на вибори приїздять такі групи людей, які називають себе міжнародними спостерігачами, але вони не працюють за міжнародними стандартами, не підписували декларації – справжні самозванці. Тому будьте обережні”.

Штучне звуження  теми міжнародного спостереження за виборами в Україні  тільки до питання про існування груп-самозванців можна трактувати як намагання посіяти недовіру до міжнародних спостерігачів й до їхніх  висновків щодо виборів в Україні.

ICTV, 18:45, 02.10.2012

СТУДІЯ: Підкуп виборців та непрозоре формування комісій – дві найбільші проблеми парламентських перегонів в Україні. За словами голови Комітету виборців Олександра Черненка, за голоси кандидатів пропонують від 50 до 500 гривень. Крім того, у виборчих комісіях представлені не всі політичні сили. Загалом за 10 днів роботи в країні міжнародні спостерігачі зафіксували півтори тисячі порушень. Вони занепокоєні ще й тим, що у підготовці до виборів провладні кандидати використовують адмінресурс. Ще одна проблема на місцях – низький рівень підготовки членів виборчих комісій, які в деяких випадках не знають українського законодавства. А воно надто складне, – запевняють закордонні політологи. Втім визнають: закон про вибори в Україні – результат компромісу між владою та опозицією та крок до прозорого волевиявлення. Хоча чесність, на думку експертів, залежатиме саме від бажання влади провести демократичні перегони.

СИНХРОН: Бернар ОУСЄН, генеральний секретар Центру порівняльних досліджень виборів (Франція): “Ваше виборче законодавство дуже складне. Тому виникають проблеми з його виконанням. Потрібно максимально спростити процес підрахунку голосів. Це може забезпечити максимальну прозорість виборів”.

СИНХРОН: Христина ВІЛЬФОР, представниця Національного демократичного інституту міжнародних відносин США: “Ми висловлюємо підтримку вашій країні, яка стала на демократичний шлях розвитку. Сподіваюся, що тут створять гарні умови для того, щоб міжнародні спостерігачі могли виконувати свою роботу”.

5 канал, 19:00, 02.10.2012

СТУДІЯ: Від 50 до 500 гривень за голос виборця пропонують на цих перегонах кандидати та партії. Саме підкуп виборців став головним порушенням цієї виборчої кампанії, повідомляють у Комітеті виборців України. Центрвиборчком не має ні повноважень ні можливостей розслідувати скарги, щодо фактів прямого підкупу, тому передає усі скарги до правоохоронних органів. (Це думка ведучої, бо нема посилань на будь-кого) Комітет виборців започаткував просвітницьку кампанію “Підкуп стоп”, виборців закликають не продавати голоси.

СИНХРОН: Олександр ЧЕРНЕНКО, голова правління комітету виборців: “В Хмельницькій області, в місті Славута, помічники довіреної особи роздали учасникам зустрічі конверти, в яких було по 500 гривень, але конверти були так запаковані, гривні були так скраю, що люди, які дуже поспішали розірвати ці конверти – вони розірвали разом з конвертами і купюри”.

СИНХРОН: Наталія ЛІННИК, заступник голови правління комітету виборців: “Треба виборцю розуміти, що ці гроші на дитячі майданчики, на безкінечні оплати за голоси безпосередньо грошима – потім будуть виймати з їх кишені, виймати хабарами. При вступі до вищих навчальних закладів, при вступі до дитячих садочків, при тому, щоб отримати якісь дозвільні документи”.

ТРК “Украина”, 19:00, 02.10.2012

СТУДИЯ: Украинский закон о выборах слишком сложный, потому международным наблюдателям придется поработать, тщательно изучить документы, быть внимательными на участках. Такую мысль сегодня высказали отечественные и международные эксперты. Проблем ожидают от списков избирателей, открепительных талонов и формирования комиссий. Но надеются, что выборы пройдут честно.

СИНХРОН: Кристина ВИЛФОР, директор Национального демократического института в Украине: “Мы очень хорошо относимся к заявлениям украинского Президента Януковича о том, что эти выборы пройдут демократично, прозрачно и честно. Мы надеемся, что работе международных и местных наблюдателей ничего не будет мешать”.

Підводячи риску під аналізом висвітлення  цієї теми всіма телеканалами, можемо дійти до висновку, що телеканали свідомо ігнорували загальний контекст та тональність оцінок міжнародних спостерігачів. Цьому сприяло й те, що телеканали не повідомили про тему заходу, на якому були присутні спостерігачі: «Гарантирует ли присутствие международных наблюдателей прозрачность проведения выборов?». Між тим увага виступаючих саме до ролі спостерігачів у виборчій український кампанії була зумовлена темою круглого столу.  Телеканал Новий найбільш брутально використав цю обставину. Найбільш зважений сюжет зробили на  ICTV.

Фото – stattitablohy.ezreklama.com

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі
  • В особенности наяву видно как манипулируют с мнениями о Тимошенко и Луценко, ведь категоричности в отношении этих осужденных нет ни в одной резолюции, ни в одном высказывании публичных европейских и американских политиков. А вот украинцам представляют даже в заготовках, что И Европа, и Америка, не говоря уже о России прям сейчас вводят санкции и посылают НАТОвские бомбардировщики на их освобождение. Уже год и более украинцам рассказывают о невыездном Януковиче и его семьи, о невыездном прокуроре и других чиновников. А вспомните как подавались иски в различные суды Америки и Европы, которые не могли быть приняты, в других странах, поскольку Украина пока еще суверенное государство и выносит приговоры именем Украины по своим законам. Все это обыкновенная реклама и внутриполитическое давление на власть и умы электората. В то же время, с течением времени , когда выясняется, что власть устояла и продолжает жить по украинским законам – такое политическое давление на власть начинает приносить дивиденды не оппозиции, а именно власти, поскольку украинцы начинают ее воспринимать не как что-то временное, но политсилу рассудительную и выполняющую обязательства. Вот почему рейтинг объединенной оппозиции постоянно снижается и сама программа своей защиты оппозиции приносит этой оппозиции только отток ее электората. Вот почему возник эффект колоссального роста электората партии Кличко.
    Я сейчас не могу сказать наверняка – такая ситуация была просчитана заранее полит технологами партии Регионов ( ведь главный у них политтехнолог – специалист от Республиканской партии США), или уже по ходу предвыборной борьбы Регионалы подыграли глупому объединению партий до выборов с приостановлением членства ( а это уже неконституционно) Иногда складывается впечатление, что Яценюк своим безапелляционным тоном обличителя специально врет, чтобы показать умышленно всю ущербность ОО “Батькивщина”.
    Например высказывания о требовании возбуждения уголовного дела на охранников колонии, которые применили видео наблюдение в больнице над Тимошенко. Яценюк ведь юрист по образованию, значит специально говорит вранье, которое может опровергнуть любой, кто имеет Инет.

    Кримінально виконавчий Кодекс України

    Стаття 103. Технічні засоби нагляду і контролю

    1. Адміністрація колонії має право використовувати аудіовізуальні, електронні й інші технічні засоби для попередження втеч та інших злочинів, порушень встановленого законодавством порядку відбування покарання, отримання необхідної інформації про поведінку засуджених.

    2. Адміністрація колонії зобов’язана повідомити засуджених про застосування технічних засобів нагляду і контролю.

    3. Перелік технічних засобів нагляду і контролю та порядок їх використання визначаються нормативно-правовими актами центрального органу виконавчої влади з питань виконання покарань.

    Але ж логіка і розум та й сам закон не передбачають розповідати осудженому де і які встановлені камери стеження за осудженим, тому всі ці балачки про кримінальну відповідальність тих, хто стежить за осудженими і встановив камери спостереження – це черговий піар, аби ще раз згадати про Тимошенко. Але ж навіть протестний електорат вміє користуватися Інетом і може сам знайти потрібну інформацію, аби спростувати ці байки!

  • Оригіна
    Буковицька (Ukraine)

    «Передвиборча
    коломийка»

    Люди добрі! Вибори!

    Вибори на носі!

    Кандидати в депутати

    Їх обрати просять!

    На бігбордах висуванці –

    Дуже модні й гарні,

    Чемно посміхаються –

    Плани їх захмарні!

    «Буде щастя нам усім!» …

    «Хабарів не буде!» …

    А хто прийде з них до влади –

    Зразу все … забуде…

    Ось, громадо, подивися!

    Всі ці висуванці

    Наче Бетмани літають

    Та гарцюють в данці!

    Один школи відкриває,

    Хтось канави риє!

    Дехто газу підпускає!

    Хтось … трендіти вміє!

    А щоб нас се не здурили

    Увімкнемо мізки,

    Бо прийдуть оті до влади –

    Наші плани тріснуть!

    Що ж пораджу, люди милі?

    Майте честь і совість.

    Не продайте свою душу –

    А наразі – голос!

    Пам’ятайте про майбутнє –

    Про дітей й родину!

    А не то, не дай нам, Боже,

    Втратимо Країну!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *