Кому Зеленський «віддає» малу батьківщину. Як криворізькі медіа почали виборчу кампанію

Софія Скиба

Хто з кандидатів уже піариться в медіа, які з видань працюватимуть на владу й опозицію та де розгорнеться найбрудніша боротьба між учасниками місцевих виборів? Сайт «Вибори і ЗМІ» продовжує цикл матеріалів про перебіг місцевої виборчої кампанії 2020 року в регіональних і місцевих медіа. Ми вже писали про ситуацію на Кіровоградщині. На черзі Кривий Ріг. Нещодавно «Детектор медіа» провів чергову хвилю моніторингу криворізьких телеканалів. Результат підтвердив і проілюстрував деякі висновки авторки цього тексту.

Криворізькі кандидати на депутатське чи мерське крісло потроху дають про себе знати. Вже можна виокремити кілька великих груп, які піаряться у медіа різних форм власності, а також тих, у кого медійної підтримки поки що немає.

Рупор Вілкула

Для криворізького комунального телеканалу «Рудана» головними ньюзмейкерами залишаються мер та його команда. Міська рада щодня сповіщає городян, що «місто робить усе для того, щоб…» Найстаршого міського голову в Україні, мера з десятирічним стажем Юрія Вілкула почали піарити як кандидата на третій термін у липні. А в серпні фотографія Вілкула п’ятирічної давнини з’явилась на бордах. Тим часом його син Олександр Вілкул розпочав кампанію в обласному центрі – Дніпрі. Батько й син ідуть на місцеві вибори від партії «Блок Вілкула “Українська перспектива”». Медійна підтримка Юрія Вілкула оплачена з міського бюджету. «Рудана» 2020 року має отримати майже 20 мільйонів гривень.

Ще влітку «Рудана» опублікувала результати нібито проведеного «рейтинговою агенцією “Імідж-контроль”» (сумнівна контора, згадувана в базі псевдосоціологів «Текстів»), що віщують Вілкулу перемогу. Просувають «Рудана» та інший прихильний до Вілкула канал — «Перший міський» — і близьких до мера Ольгу Бабенко, яку називають «кумою» мера, й ексрегіонала, а нині укропівця Миколу Колесника. Коли «Перший міський» належав нардепу від «Блоку Петра Порошенка» Костянтину Усову, він усіляко намагався очорнити Колесника. Зараз негативні публікації про політика зникли зі сторінок каналу, а сам Колесник почав часто з’являтися в ефірі.

«Рудана» має свій пул експертів — політологів, політтехнологів і навіть медіаекспертів, яких, будьмо щирі, на всю Україну не так багато. Медіаекспертом тут називають Олександра Ігнатенка, модератора кількох сторінок у соцмережах і телеведучого. Його запрошують коментувати ситуацію в міській раді. Ігнатенко завжди на боці мера та критикує умовні «демократичні» сили — партію Петра Порошенка, «Самопоміч» і «Силу людей». Коли у 2015 році в Кривому Розі намагалися провести перевибори мера, Ігнатенка як експерта використовував канал «Інтер». Можна припустити, що Ігнатенко поведе на вибори у Кривому Розі «Партію Шарія». У своєму новому телеблозі «За гранью» він розмірковує про «шоколадного президента», «порохоботів і ґрантоїдів», використовуючи фразочки на кшталт «лохторат» і «коленно-локтевая поза» — типова шаріївщина.

Перший міський, він же другий вілкулівський

Програма Ігнатенка виходить на каналі «Перший міський», який донедавна належав колишньому нардепу від «Блоку Петра Порошенка» (а ще раніше — журналісту) Костянтину Усову. Зараз Усов не демонструє амбіцій стати ані мером, ані навіть депутатом якоїсь місцевої ради.

Поки Усов був нардепом, «Перший міським» керувала його помічниця Юлія Баняс. Навесні 2020 року, коли колектив каналу пішов через карантин у неоплачувану відпустку, Усов офіційно став співвласником «Першого міського». А вже за місяць єдиний приватний телеканал Кривого Рогу, який був бодай якоюсь альтернативою комунальній «Рудані», продали агрофірмі з передмістя. За офіційно не підтвердженою інформацією, канал тепер контролюють люди соратника Вілкула-молодшого Геннадія Темника. Точно можна сказати, що після продажу критика міської влади на «Першому міському» зійшла нанівець, і тепер, як засвідчують результати моніторингу, новинарі каналу піарять мера синхронно з колегами з «Рудани».

Сила медіа

Політики з криворізької «Сили людей» мають прямий зв’язок із медіаплатформою — «Експерт-КР». Донедавна одним із її засновників був депутат міської ради Юрій Милобог. А депутати «Сили людей» Юлій Морозов і Світлана Сова, є співзасновниками ГО «Об‘єднання відповідальних громадян» (64% власності «Експерт-КР). Цей політик, а також Юлій Морозов і Світлана Сова із «Сили народу», з’являються у матеріалах «Експерт-КР» регулярно, коли демонстративно допомагають містянам розв’язувати їхні проблеми — освітні, бізнесові та інші. «Експерт-КР» пропонує майданчик опозиційним депутатам, які нарікають на утиски з боку опонентів. Представникам «Сили людей» як опозиціонерам дають слово криворізькі онлайн-видання «0564» та «Перший криворізький».

Конкурент-соратник Павлов

Костянтин Павлов був у Партії регіонів (зокрема голосував за закони 16 січня), а потім в «Опозиційному блоці». 18 серпня він оголосив, що йде на вибори з «Опозиційною платформою — За життя». Судячи з повідомлень «Рудани» та «Першого міського», медіа Вілкула, принаймні, не планують бойкотувати Павлова. Поки що не зрозуміло, чи означає це, що ОПЗЖ і блок Вілкула домовляться про ненапад та висування спільного кандидата в мери (Юрія Вілкула, вочевидь). Кандидатура Павлова на посаду міського голови розглядалася ще 2015 року, але тоді він не був настільки впізнаваним, щоб замінити Вілкула-старшого. Павлов залишається радником міського голови й користується підтримкою комунального телебачення. Натомість опозиційні медіа його критикують — зокрема «Експерт-КР» розповідає не найприємніші речі про зв’язок Вілкула-молодшого та його «Української перспективи» з чиновником Павловим.

Ахметінвест

Наприкінці серпня, приїхавши до Дніпропетровської області, Володимир Зеленський представив кандидата на посаду міського голови Кривого Рогу від «Слуги народу» Дмитра Шевчика. Він — депутат обласної ради від «Опозиційного блоку» та генеральний директор Центрального гірничо-збагачувального комбінату, який входить до холдингу Ріната Ахметова «Метінвест».

Криворізька аудиторія знає цього кандидата завдяки пресрелізам ахметовського холдингу та доброчинності ахметовського фонду. Висування Шевчика також, принаймні, не замовчують «Рудана» і «Перший міський». А ось криворізький осередок «Слуги народу» сповістив про висування Шевчика аж на сьомий день після приїзду Зеленського.

Було б логічно очікувати критики на адресу Шевчика як новоспеченого кандидата в мери з боку адміністраторів анонімних криворізьких телеграм-каналів, що позиціонують себе як викривачі місцевих корупційних схем — «Черти Кривого Рога» або «Кривой Рог в законе». Ще б пак, адже президентська партія фактично відкрито демонструє зв’язок із групою Ахметова. Але реакція телеграм-каналів млява або геть відсутня. Фейсбук-групи «Это Кривой Рог, детка» та «Медиа КР», адміни яких прихильні до Юрія Вілкула, рішення президентської партії розкритикували.

Утім, перспективи Шевчика як кандидата в мери тепер під великою загрозою — третього вересня його син збив на пішохідному переході одинадцятирічного хлопчика. Історія набула розголосу на всеукраїнському рівні лише за два дні. Немає сумнівів, що подію використають для дискредитації Шевчика та знищення його рейтингу.

Спілкування з журналістами a la Бóгдан

Практика ігнорування медійників як непотрібної зв’язної ланки між політиками та суспільством, яку запроваджував свого часу керівник офісу Зеленського Андрій Богдан, зберігається в криворізькому осередку «Слуги народу». Навіть під час приїзду Зеленського до рідного міста місцевим медійникам не вдалося прорватись до глави держави. Жодне криворізьке медіа не акредитували ані на футбольний матч, куди Зеленський приїхав копнути м’ячика, ані на інспекцію стадіону, ані на покладання квітів до нового пам’ятника «Іловайський хрест».

Чому так? Відповісти на це питання кандидат у мери Дмитро Шевчик не зміг. А пресаташе футбольного клубу «Кривбас» Ігор Дробний сказав, що «Першому Криворізькому» відмовили в акредитації за вказівкою віцепрезидента клубу. Він же керівник авторської групи «Кварталу 95» Артем Гагарін (Михайличенко). Претензії до цього видання, принаймні, пояснили — однак так і не зрозуміло, чому відмовили в акредитації іншим медіа.

Не готові бачити журналістів, які критично ставляться до дій міської влади, не тільки «слуги народу», а й ексрегіонали. Під час карантину журналістам спочатку обмежили доступ до сесійної зали, а потім узагалі виштовхали з внутрішнього двору виконкому міської ради під час засідань постійних депутатських комісій. Поліція порушила кримінальне провадження — незабаром почнеться судовий процес.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *