Політики намагаються відгородити молодь від участі у виборах, – політтехнолог

І влада, і опозиція бояться робити ставку на молодь у своїх виборчих кампаніях.

«Владі вигідно, аби на вибори ходили лиш люди старшого і похилого віку – вони консервативні у своєму виборі, а значить, з ними легше працювати. Їм достатньо традиційних заїжджених обіцянок – знизимо пенсійний вік, дамо гречку. З молоддю спілкуватися набагато складніше, адже у неї інші цінності і пріоритети. Крім того, вона колка у спілкуванні, особливо в мережі, і легко може сказане партією обернути проти неї ж», –  переконаний Дмитро Раімов, директор школи політичних технологій «PolitPR».   

При цьому, зазначає пан Раімов, кількість молодих людей настільки велика, що в окремих округах і навіть містах вони могли б зіграти ключову роль під час виборів.

«Влада це розуміє і намагається відгородити молодь від участі у виборах. Зробити їх нецікавими для молодих людей. Тому в рекламній кампанії Партії регіонів немає повідомлень, орієнтованих на молодь».

Опозиція, на думку Раімова, не наважується покладатися на молодь, оскільки і політики, і політтехнологи живуть міфом про те, що молодь не ходить на вибори.

«Ми бачили, що в 2004-2005 роках молодь пішла на вибори і зіграла в них далеко не останню роль. Але для того, щоб спонукати їх прийти – потрібно або щось яскраве, умовна «бійка» – як це було з помаранчевою революцією, щось, куди вони можуть ув’язатися, або ж щось неймовірно цікаве – харизматичний і нетиповий політик. Останнє, свого часу, використав Барак Обама, який зміг стати кумиром для молоді. Наймолодший електорат може проголосувати за Кличка, але його штаб, або від бездарності, або від небажання, боїться серйозно працювати з молодими людьми. І це велика помилка».  

За результатами соціологічного дослідження «Електоральна підтримка партій на старті виборчої кампанії», яке з 27 липня по 9 серпня спільно проводили чотири дослідницькі компанії («Гфк Юкрейн», «Рейтинг», «Соціс» та Центр ім. Разумкова) 36,1% людей у віці 18-29 років та 40,3% людей віком 30-39 років упевнені, що братимуть участь у виборах. Ще 27,8% і 28,2% відповідно скоріше за все братимуть участь у виборах, а 12,8% та 10,8% не збираються голосувати.

«Електорат Кличка та Королевської пересікається – це молодь. Щоправда, Кличка більше підтримують чоловіки і у нього найбільше прихильників серед виборців у віці до тридцяти років. У Королевської ж виборці більш зрілі і серед них домінують жінки.  Думаю, саме тому «Україна – Вперед!» запросила Андрія Шевченка – це мало б “перетягнути” до неї частину виборців чоловічої статті і дещо вирівняти ситуацію з іміджевим резервом, адже поки у Кличка він значно потужніший, ніж у Королевської», – вважає Ігор Тищенко, експерт соціологічної групи «Рейтинг».

Фото – tsn.ua

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *