ІМІ зафіксував випадки надання посвідчень «псевдожурналістам» під час виборів

Позачергові вибори до Верховної Ради України 21 липня 2019 року відбулися з дотриманням законних професійних прав журналістів, повідомляє Інститут масової інформації. Експерти ІМІ зафіксували лише один випадок порушення свободи слова. Проте було зафіксовано випадки надання журналістських посвідчень стороннім особам.

Порушення свободи слова сталося у Полтаві 21 липня, де голова виборчої комісії забороняв фотографу видання «Зміст» Богдану Проскурову вести зйомку на дільниці, навіть після того, як той показав посвідчення.

Випадки з «псевдожурналістами» експерти ІМІ зафіксували у Донецькій, Житомирській, Полтавській та Івано-Франківській областях:

  • У Покровську (Донецька область) на виборчій дільниці виявлені особи з журналістськими посвідченнями, які мали ознаки підробки (роздруковані на принтері), повідомив заступник начальника поліції Донецької області Павло Алєксєєнко на брифінгу в Краматорську.
  • У Кременчуці Полтавської області на виборчих дільницях були присутні громадяни із журналістськими посвідченнями позаштатних кореспондентів газети «Автограф» та комунальної «Кременчуцької міської телерадіокомпанії». Водночас вони представлялися спостерігачами.
  • У Мар’їнці (Донецька область) на окрузі №59 помічені люди, що представлялися працівниками ЗМІ, але не мали посвідчень.
  • У місті Коростень Житомирської області ОВО №64 на дільницях затрималичотирьох осіб з посвідченнями журналістів ТОВ «Телерадіокомпанія Житомирські новини». У поліції заявили, що посвідчення були фальшиві.
  • У Донецьку область не пустили автобуси з молодиками спортивної зовнішності, які представлялися журналістами та їхали на екскурсію в область, повідомив заступник начальника ГУНП в Дніпропетровській області Володимир Богоніс.
  • У Івано-Франківську міський голова Руслан Марцінків та його перший заступник Микола Вітенко перебували на виборчі дільниці №260898, аргументуючи своє перебування там наявністю журналістського посвідчення від місцевого ЗМІ.

Крім того, у Херсоні виборець, який зареєструвався на дільниці як журналіст медіа «Правовий контроль України», намагався винести бюлетень з дільниці. Поліція попередньо кваліфікувала правопорушення – ч.1 ст. 158-1 Кримінального кодексу України «Незаконне використання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, голосування виборцем, учасником референдуму більше ніж один раз».

 

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *