«Європейська Солідарність» та «Голос» вважають, що Нацраді потрібно збільшувати повноваження через діяльність каналів соратника Медведчука

Партія «Європейська Солідарність» готова змінювати законодавство для збільшення повноважень Нацради для припинення розповсюдження російських меседжів в українських медіа. А партія «Голос» окрім цього вважає, що треба посилювати відповідальність за втручання в редакційну політику.

Про це представниці партій Ірина Фріз та Олександра Дворецька сказали у відповідь на запитання директорки ГО «Детектор медіа» Галини Петренко 11 липня на публічній дискусії щодо пріоритетів та планів нового парламенту.

«Українські телеканали («112 Україна», NewsOne, ZIK) транслюють меседжі російської дезінформації, враховуючи, що питання закрити ці канали на межі зі свободою слова. Чи є у вас готові рекомендації та ідеї, що міг би зробити законодавець, щоб припинити розповсюдження цих російських меседжів в українських медіа?», – запитала Галина Петренко.

Кандидатка у депутати від партії «Європейська Солідарність» Ірина Фріз відповіла, що Нацраді з питань телебачення і радіомовлення потрібно збільшувати повноваження:

«Я вважаю, що потрібно змінювати законодавство по Національній раді з питань телебаченні і радіомовлення. І збільшувати її повноваження, але не за рахунок порушення свободи слова. Тут треба бути виваженими, залучати наших міжнародних фахівців у якості експертів для розробки та внесення відповідних змін», – сказала Фріз.

Вона також додала, що чинне законодавство не дозволяє «впливати на тих контрагентів, які виконують роль рупора Кремля на нашій території», тож потрібно його змінювати, аби дієво та ефективно впливати на будь-які прояви російської пропаганди в українському інформаційному просторі.

Кандидатка у народні депутати від політсили «Голос» Олександра Дворецька погодилася, що потрібно піднімати дискусію щодо змін повноважень Нацради, однак повинен бути баланс між безпекою та свободою слова.

«Кожне рішення повинно пройти трискладовий тест на баланс дотримання безпеки й свободи слова. Адже ми розуміємо, що всі ці справи дійдуть до Європейського суду з прав людини й ми самі маємо зробити собі таку подушку безпеки як ми будемо опонувати в суді. Тому варто дивитися на європейські стандарти щодо свободи слова», – сказала Дворецька.

Вона звернула увагу, що потрібно також говорити про посиленню відповідальності за втручання в редакційну політику і захисту прав журналістів.

Фото: Investig’Action 

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *