За двома зайцями: кандидати в депутати поєднують роботу в медіа та політику

Ольга Василевська-Смаглюк на час виборчої кампанії бере відпустку, а Сергій Рахманін з 1 липня залишає журналістику.

Медіа, а особливо телевізор завжди були ключовим каналом впливу на настрої електорату. Однак після останньої президентської кампанії методи взаємодії з аудиторією перемістились у зовсім іншу площину. Ключовим для формування електоральних настроїв є рейтинговий продукт, не обов’язково політичної тематики. У політику йдуть ті, хто вміє робити рейтинговий продукт. І найцікавіше, що вони не припиняють його робити й під час самої виборчої кампанії.

Ця ситуація створює нові виклики для самих медіа як з точки зору етичних стандартів, так і з точки зору створення нових правил гри. Бо поки їх немає, можна все. Це важливо ще й з огляду на те, що на сьогодні кілька десятків медійників беруть участь у поточній парламентській кампанії. При цьому частина з них ще не пішла з професії та продовжує займатися журналістикою, керувати каналами чи інформаційними агентствами, вести свої програми на телебаченні та радіо тощо.

«Детектор медіа» вирішив з’ясувати позицію медіа та самих кандидатів.

«1+1» медіа»: «Відсторонені від висвітлення тем»

З групи «1+1» принаймні четверо медійників балотуються від партії «Слуга народу». До списку партії увійшли двоє топ-менеджерів: генеральний директор медіахолдингу «1+1 медіа» й телеканалу «1+1» Олександр Ткаченко (№ 9) та генеральний директор інформаційного агентства УНІАН Артем Ковальов (№ 46). А по мажоритарці йдуть ведучий програми «Гроші» та керівник проєкту «Українські сенсації» Олександр Дубінський (виборчий округ №94 у Київській області) та журналістка «ТСН» Ольга Василевська-Смаглюк (виборчий округ № 96 у Київській області). До речі, в одному окрузі з Олександром Дубінським балотуються його попередники по програмі «Гроші» – ексведучі Жан Новосельцев та Олег Дейнека.

У прес-службі «1+1 медіа» «Детектору медіа», розказали, що у відпустку на передвиборчий період іде лише Ольга Василевська-Смаглюк. «Решта колег продовжать працювати до завершення виборчої кампанії, – повідомили в прес-службі. – Вони будуть відсторонені від висвітлення тем, які мають конфлікт інтересів з виборами». А також наголосили на тому, що в медіагрупі «редакційна політика та менеджмент давно розділені».

Тобто ведучого й керівника двох програм, що позиціонують себе як проєкти журналістських розслідувань, відсторонять від висвітлення певних тем. Але які теми є конфліктними і як це можна визначити? Поки з огляду на випуски програми «Гроші» це питання є відкритим.

Коментар від прес-служби «Детектор медіа» отримав 14 червня. За кілька днів до цього в ефір вийшов поки останній випуск №19 програми «Гроші» на тему «Чи може Зеленський усунути контрабандистів з митниці та корупція у шкільних їдальнях». Він почався з того, що ведучий Олександр Дубінський проанонсував свою участь у виборчій кампанії та в негативній тональності представив свого майбутнього опонента в окрузі: «Вже за кілька місяців в український парламент прийдуть нові обличчя, і я сподіваюся, що моє буде серед них. Тому що я прийняв рішення йти в український парламент по мажоритарному округу проти одіозного депутата ББП Ігоря Кононенка». У підводці до розслідувань ведучий, як завжди, чітко розставляв акценти як щодо мера Києва (наприклад, «Люди Кличка не стидаються красти їжу у дітей»), так і щодо колишнього та нинішнього президентів (наприклад, «Президент Зеленський дав вказівку керівнику Служби безпеки Івану Баканову розібратися з контрабандою, яка за часів Порошенка та його скандального СБУшника Павла Демчини, набрала просто жахливого масштабу»).

До слова, один з нещодавніх випусків програми (за 27 травня) називався «Як відбуватимуться дострокові парламентські вибори та скляний дерибан Кличка». 17 червня «Гроші» в ефір не вийшли (понеділок був вихідним днем після Трійці). Наступний випуск у телепрограмі заплановано на 24 червня.

Сергій Рахманін: «Я завжди був противником суміщення журналістської та політичної діяльності»

Так само, як Ольга Василевська, на час виборчої кампанії тайм-аут у журналістиці взяли деякі інші кандидати. Наприклад, журналіст, співзасновник «Восток-SOS» Костянтин Рєуцький балотується до Верховної Ради по мажоритарному округу на Луганщині. Він працював на «Громадському», однак після рішення взяти участь у парламентських виборах припинив свою співпрацю з медіа.

Заступник головного редактора тижневика «Дзеркало тижня. Україна» Сергій Рахманін іде на парламентські вибори за списком (№8 ) партії «Голос» Святослава Вакарчука. Крім роботи в газеті журналіст був автором програми «Гра у класику» на телеканалі ZIK (але припинив співпрацю з каналом після того, як його власником став соратник Віктора Медведчука Тарас Козак), а також веде проєкт «Апокриф» на «Радіо НВ».

У коментарі «Детектору медіа» Сергій Рахманін розказав, що не бере участі в жодних заходах, які організовує партія «Голос», поки не припинив своєї діяльності як журналіст. У журналістиці він планує працювати до кінця червня. «Закон не забороняє суміщати ці речі, але мені здавалося, що в цьому є морально-професійний конфлікт. Тому поки я не поставлю крапку в журналістиці, я жодним чином не беру участі в кампанії», – сказав він.

Після оголошення про приєднання до партії «Голос» Сергій Рахманін вирішив у своїх радіоефірах не торкатися теми політики («З Троїцьким я говорив про театр, з Малковичем – про книжки, із Сеітаблаєвим – про кіно»), а також не писати текстів. У «Дзеркалі тижня» він переважно займається редакторською роботою.

За словами головного редактора «Радіо НВ» Валерія Калниша, Сергій Рахманін повідомив про наміри йти в депутати за тиждень до офіційного оголошення, і після цього було прийнято рішення про «політичний нейтралітет» у програмах.

З 1 липня Сергій Рахманін планує стати повноцінним суб’єктом виборчої кампанії. А от у разі проходження в парламент журналіст не планує надалі займатися журналістською діяльністю: «Я завжди був противником суміщення журналістської та політичної діяльності. Якщо отримаю мандат народного депутата, то я не працюватиму в якості ведучого чи журналіста. Можливо, я друкуватиму статті народного депутата».

Головред «Радіо НВ»: «Якби Зеленський захотів робити програму на радіо, то я б погодився»

Валерій Калниш вважає участь політиків у ролі ведучих теле- і радіопроєктів під час виборчої кампанії некоректною. А от у міжвиборчий період не бачить у цьому великої проблеми. За його словами, «Радіо НВ» вже має кілька пропозицій проєктів від чинних депутатів (один з них – голова фракції), які теж беруть участь у новій виборчій кампанії. Їх розглядатимуть для включення в ефір у вересні.

«Мені не здається, що це б’є по іміджу. Політики, які працювали в цій системі і знають її зсередини, можуть достатньо кваліфіковано вести інтерв’ю, і це не буде відкриттям теми вперше. Для нашого радіо це великий плюс. Бо ми намагаємося в якості й ведучих, і гостей запрошувати фахівців. Взагалі, ідеальний варіант – це колишній народний депутат, який веде авторську програму», – вважає пан Калниш.

Складніше питання – з медійними персонами, які роблять високорейтинговий продукт і ним заробляють прихильність глядачів, які стають їхнім електоратом у разі намірів іти в політику.

«З одного боку, політик зароблятиме для себе дивіденди з точки зору популярності та доступності до електорату. А з іншого боку, ми розуміємо, що присутність такої людини в ефірі додає бонусів і нам, – зазначив головред «Радіо НВ». – Умовно, якби Зеленський захотів робити програму на радіо, то я б погодився. Бо це було б цікаво з точки зору рейтингів. Але не кожен політик на це здатен. Я би сто разів подумав і на сто перший раз відмовив, якби програму вирішив робити Нестор Шуфрич. Не кожен політик рейтинготворчий, не кожного цікаво слухати».

Серед медійних упізнаваних облич участь у виборах від партії «Голос» також бере шоумен Сергій Притула (№ 30 у виборчому списку), який веде розважальні проєкти на Новому каналі. У прес-службі каналу «Детектору медіа» повідомили, що прем’єрні випуски шоу за участю Сергія Притули виходитимуть уже після виборів, восени: наразі вже завершилися зйомки програми «Хто зверху?», а в липні та серпні розпочнуть знімати «Вар’яти-шоу». Та при цьому під час кампанії, швидше за все, в ефірі Нового можуть з’являтися повтори проєктів Сергія Притули.

Так само, не виключено, що на «1+1» в шоу «Кварталу 95» з’являтиметься Юзік – актор Юрій Корявченков, який балотуватиметься у виборчому округу № 31 у Кривому Розі Дніпропетровської області.

Генпродюсер 4-го каналу: «Якщо політик може зробити хороший проєкт, то навіщо йому закривати вхід на телебачення?»

Політики ведуть програми і на 4-му каналі. Цей мовник не так давно з’явився в ефірі, але вже має амбіції увійти до топу інформаційних каналів. Його власники соратники позафракційного народного депутата Дмитра Добродомова (колишнього очільника телеканалу ZIK). Сам Дмитро Добродомов, який на цих виборах балотується за списком партії «Громадянська позиція» (№ 2) веде на 4-му каналі програму «Ми зможемо». Також в ефірі каналу має свій авторський проєкт «Український контекст» і народний депутат Андрій Іллєнко, який балотується від ВО «Свобода» у виборчому округу № 215 у Києві.

Генеральний продюсер 4-го каналу Владислав Бичок не вважає це проблемою: «Якщо я політик і можу зробити хороший проєкт, то навіщо мені закривати вхід на телебачення? Андрій Іллєнко приходить на канал і записує свій проєкт, але жодним чином не розповідає про свою політичну силу ВО “Свобода”. Він розповідає про якісь події з дуже крутими проукраїнськими медійними обличчями».

Також пан Бичок не бачить підстав припиняти вихід програм за участі кандидатів на час парламентської кампанії: «Ми ж не скажемо глядачам: у нас парламентські вибори, тому ми закриваємо проєкти». В обох авторських проєктах народних депутатів обговорюються суспільно-політичні теми (закон про мову, війна з Росією, українське кіно, вибори, корупція на митниці тощо).

На інших інформаційних каналах також залишаються проєкти, які ведуть кандидати в депутати. Так, ведучий «Вата-шоу» на Прямому каналі, блогер Андрій Полтава (Андрій Карпов) увійшов до списку «Європейської солідарності» (№ 31). За словами генеральної директорки каналу Євгенії Захарової, «Вата-шоу» продовжуватиме вихід на Прямому. Блогер Максим Бужанський, який балотується від «Слуги народу» до Верховної Ради, залишився співведучим-«резонером» у ток-шоу «Народ проти» на телеканалі ZIK.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *