Журналісти та медіаюристи просили правоохоронців не перешкоджати представникам ЗМІ працювати на виборах

Представники НМПУ, медіаюристи просили міліцію сприяти роботі журналістів під час виборів, і не перешкоджати їм проходити на виборчі дільниці. Про це йшлося під час круглого столу на тему: «Практичні механізми взаємодії між правоохоронцями та працівниками ЗМІ під час кризових ситуацій», що проходив 22 жовтня в Києві.

Зокрема голова КНМП Андрій Яніцький зазначав про те, що члени виборчих комісій та деякі правоохоронці не визнають посвідчення НМПУ чи НСЖУ і деякі журналісти-фрілансери не можуть потрапити на виборчі дільниці або залишитися там під час підрахунку голосів.

У відповідь дехто з присутніх порадив пройти акредитацію в ЦВК. На що юрист Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП) Людмила Панкратова зазначила, що згідно з ч. 3. ст. 34 Закону «Про вибори народних депутатів України», журналістам дозволяється без дозволу та запрошення в день голосування, під час підрахунку голосів бути присутніми на засіданнях виборчих комісій. «Представники ЗМІ (не більше двох від одного ЗМІ) можуть бути присутні на виборчих дільницях. Предявити можна просте редакційне посвідчення, акредитації ніякої не потрібно. Так само це поширюється на позаштатних кореспондентів, але в цьому законі не нічого не йдеться про представників творчих спілок, тому ми просимо працівників МВС і членів виборчих комісій визнавати посвідчення НСЖУ, НМПУ та інших творчих організацій. При цьому ми рекомендуємо журналістам посилатися на ст. 25 закону про друковані ЗМІ, яка зазначає, що документи цих організацій також є підтвердженням того, що ці особи є журналісти. Єдине, що після закінчення голосування і підрахунку голосів дільниці зачиняються, але журналісти мають право бути там. Тому я прошу міліцію сприяти журналістам проходити на дільницю і залишатися там під час підрахунку голосів, оскільки це їхнє право», – сказала юрист.

Під час круглого столу присутні не тільки обмінялися взаємними звинуваченнями в неувазі до професій журналістів та правоохоронців, а й намагалися знайти порозуміннями і налагодити конструктивний діалог. Зокрема пропонувалося створити спільну робочу групу, до складу якої входитимуть представники обох сторін. Група мала би контролювати хід розслідувань нападів на журналістів та випадків перешкоджання журналістській діяльності. Домовилися, що кінцевим результатом робочої групи має стати посібник для журналістів та міліціонерів із рекомендаціями щодо належної поведінки під час можливих та/або наявних кризових ситуацій, а також розроблений набір інструментів для встановлення практичних механізмів взаємодії.

У круглому столі взяли участь представники НСЖУ, НМПУ, «Спільно.ТБ», «Телекритики», ІРРП, МВС, «112 Україна», Kyiv Post та ін.

Захід проводився в рамках проекту «Подальше сприяння вдосконаленню практики взаємодії між правоохоронцями органами України та працівниками ЗМІ» (проект виконується Координатором проектів ОБСЄ в Україні на запит Міністерства внутрішніх справ України).

«Вибори та ЗМІ»

Фото Світлани Остапи

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *