Газета «Луцький замок» видала на вибори 142 журналістських посвідчення

Головний редактор комунальної газети не зміг назвати, кому саме були видані посвідчення.

Головний редактор комунальної газети «Луцький замок» Віктор Трофимчук підтвердив журналістам видання «Четверта влада», що напередодні виборів він видав 142 журналістських посвідчення, дійсних до 1 листопада. Їх отримали люди, які мали в цей день бути кореспондентами газети і передавати в реакцію оперативну інформацію про ситуацію на виборчих дільницях. «Ми хотіли охопити всі дільниці, щоб мати оперативну інформацію», – пояснив він.

Хто саме отримав посвідчення, пан Трофимчук не сказав, проте, зазначив, що кореспондентом може бути школяр чи звичайний підприємець. На питання про те, яку інформацію для газети надали кореспонденти, яким були видані посвідчення, відповів: «…Інформації, яка була би цікава і невідома нікому, не було, тому що все відбулося спокійно, тихо, мирно, без фальсифікацій».

Також редактор повідомив, що  у штаті «Луцького замку» працює 5 журналістів, постійних позаштатних кореспондентів газета не має.

Про те, що мало не на кожній дільниці в день виборів знаходилися  журналісти «Луцького замку», написав на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook кандидат у народні депутати Віктор Федосюк. Він же виклав скан одного з журналістських посвідчень.

Медіаюрист Інституту розвитку регіональної преси Людмила Опришко у коментарі «Четвертій Владі» зазначила, що   з формально-правової точки зору видача великої кількості посвідчень журналіста редакцією «Луцького замку» не є порушенням законодавства. Однак, на думку юриста, тут є інша проблема, яка торкається дотримання етичних норм журналістики.

«Журналіст має право не тільки  збирати, готувати та поширювати інформацію. Він повинен у своїй роботі дотримуватись як законодавства України, так і етичних норм, стандартів журналістської роботи. Відповідно, видача посвідчень журналіста особам, які не мають жодного відношення до цієї професії, не мають необхідних знань та досвіду роботи, не знайомі з етичними принципами та стандартами роботи журналіста, є негативним явищем і може підірвати довіру до журналістики загалом. Саме через те, що є ЗМІ, які необґрунтовано видають посвідчення журналіста випадковим особам, зараз і ставиться питання про введення єдиної прес-карти журналіста. Це має захистити професійних журналістів та унеможливити видачу посвідчень людям, які не мають до журналістики жодного відношення», – вважає пані Опришко.

Нагадаємо, що НСЖУ оголосила кампанію громадського осуду редакцій ЗМІ, які під час виборів видавали журналістські посвідчення стороннім особам. Також спілка підтримує ідею єдиної прес-карти і спільно з НМПУ розроблює механізм її впровадження.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *