В мережі запустили кілька інтерактивних мап порушень виборчого процесу (ОНОВЛЕНО)

4 вересня громадська мережа ОПОРА презентувала інтерактивну мапу, на який фіксують порушення виборчого процесу.

Щоденно спостерігачі розміщуватимуть на ній факти порушень виборчого законодавства – кожен зможе прочитати коротку інформацію про інцидент, ознайомитися з доказами у вигляді фото або відео. Крім того, на мапі є інформація щодо розташування всіх виборчих дільниць, складу комісій окружного та дільничного рівнів.

Зараз на мапі близько 270 порушень, переважна більшість яких зафіксована у серпні. Їх перелік доповнюватиметься щоденно 225 спостерігачами від ОПОРИ, закріпленими за кожним виборчим округом. Крім того, будь-хто може повідомити про порушення, заповнивши спеціальну форму на сайті. Інформацію перевірять і, в разі її достовірності, опублікують.

ОПОРА також склала рейтинг порушників серед політичних партій та кандидатів. Його очолює Партія регіонів, на рахунку якої 188 інцидентів, друге місце за кандидатами-самовисуванцями в одномандатних мажоритарних округах – 47 порушень, третє – КПУ з 6 випадками, 4 – за ВО «Батьківщина» з 4-ма.

Найбільш поширеними порушеннями є зловживання адміністративним ресурсом та підкуп виборців. Проте, належної реакції з боку правоохоронних органів та ЦВК, суб’єктів виборчого процесу на системні зловживання поки не було. Єдиний випадок – наприкінці місяця рішенням суду міста Одеса було визнано дії кандидата-суб’єкта виборчого процесу Давида Жванії підкупом виборців. Зважаючи на загрозливі масштаби підкупу та частоту його застосування у мажоритарних округах, судове рішення може стати прецедентом.

«Ми вже надіслали кілька десятків заяв до Центральної виборчої комісії з інформацією про порушення, їхній зміст. Поки лиш отримали від ЦВК відповіді про те, що заяви передано на розгляд до прокуратури. Крім того, ми звертаємося напряму в місцеві органи прокуратури. Побачимо, наскільки ефективною буде їх робота, бо поки рано робити висновки», –  повідомила у коментарі «Виборам та ЗМІ» Ольга Айвазовська, координатор виборчих програм громадянської мережі ОПОРА.

Нагадуємо, що подібну мапу ще у червні запустив сайт «Майдан». На сторінці проекту «Майдан Моніторинг: вибори-2012» вже назбиралося понад 500 документально зафіксованих та перевірених активістами проекту фактів порушень ЗУ «Про вибори народних депутатів України». Наразі найбільше порушень є у категоріях «Підкуп виборців» (223), «Порушення порядку агітації» (206) та «Використання адмінресурсу» (165).

«Звертаємося в прокуратуру лиш в окремих випадках. Коли бачимо дуже серйозне порушення. Подали вже приблизно п’ятнадцять заяв про такі випадки. Проте, ідея нашого проекту не в тому, аби самим реагувати на порушення. Ми хочемо зібрати і систематизувати доказову базу, якою б могли користуватися зацікавлені особи – учасники виборів, журналісти або ті ж правоохоронні органи», розповіла Наталія Зубар, керівник проекту «Майдан Моніторинг: вибори-2012».

Пані Зубар додала, що саме завдяки їхній базі на деякі порушення таки звернули уваги і посприяли їх усуненню.

«Історія з судом над Давидом Жванією почалася з того, що наш активіст приніс газету, в якій йшлося про те, що Жванія збирається дарувати шкільну форму. Інший приклад – омбудсмен Валерія Лутковська відреагувала на зафіксовані нами порушення про розміщення прапорів Партії регіонів на адмінбудівлях і звернулася до голови Одеської обласної державної адміністрації Едуарда Матвійчука з проханням посприяти усуненню порушення».

Додати порушення на мапу Майдану теж може кожен охочий. Для цього достатньо заповнити форму на сайті – вказати округ, в якому зафіксовано порушення, описати його та завантажити фото-, відео або інші документи, які це порушення підтверджують.

Подібну мапу порушень невдовзі планує запустити також Комітет виборців України. Наразі вона працює у тестовому режимі. Активісти КВУ наповнюють її тими порушеннями, які вони зафіксували протягом останніх місяців.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *