У жовтні партії часто вдавалися до «джинси» та чорного PR – Комітет виборців України

Українські партії в ході поточної виборчої кампанії на місцевих виборах 2015 року нехтували нормами законодавства з розміщення передвиборної агітації, зокрема вдавалися до прихованої політичної реклама в ЗМІ («джинси») та методів чорного PR. Про це на брифінгу 23 жовтня заявив генеральний директор Комітету виборців України (КВУ) Олексій Кошель.

За його словами, розміщення агітаційних матеріалів відповідно до вимог законодавства та з вихідними даними та іншими вимогами швидше стало винятком із правил.

«На превеликий жаль, закон досить погано регулює ці питання, і за подібні порушення передбачена тільки адміністративна відповідальність, тобто кілька тисяч гривень штрафу. Але ми обов’язково акцентуємо на цьому увагу, тому що питання не в масштабі відповідальності, не в тому, адміністративна або кримінальна, не в тому, на скільки років може бути затриманий потенційний порушник, а в тому, що партії фактично показово нехтували нормами чинного законодавства. І це дуже тривожний сигнал, який свідчить про низький рівень політичної культури, про слабкість політичних партій в цілому», – зазначив пан Кошель.

У звіті №2 за результатами довготермінового спостереження за період 29 вересня – 22 жовтня КВУ йдеться про те, що протягом жовтня зросли випадки використання заборонених форм агітації, зокрема «джинси» та чорного PR. За даними організації, такі випадки особливо часто використовувались у Дніпропетровській, Рівненській, Київській, Тернопільській, Чернігівській, Кіровоградській та Закарпатській областях.

До прикладу, у місті Біла Церква на Київщині впродовж одного дня було поставлено 20 наметів із написами «Стоп Єфіменку», в яких розміщувалися друковані матеріали з ознаками чорного PR проти одного з кандидатів на посаду мера. «Кількість друкованих матеріалів, що роздавалися з наметів, склала близько 50 тис. примірників і вони були оформлені без належних вихідних даних», – повідомили в КВУ.

В інших містах Київської області – Бучі, Броварах та Борисполі протягом тижня розповсюджувалася газета «Правда проти брехні» із ознаками чорного піару проти ВО «Батьківщина». У Бучі було затримано 5 осіб, ведеться слідство.

У КВУ констатували, що місцеві організації партій та кандидати часто порушували норму закону щодо розміру друкованої площі для розміщення реклами у друкованих ЗМІ (не більше 20%). Зокрема у Кіровоградській області тижневик «Україна-центр» видав додаток, який на 100% складався з політичної реклами одного з кандидатів міської ради.

«Серед зафіксованих порушень також невідокремлення політичної реклами від інших матеріалів. Інколи джинса була розміщена одночасно в кількох місцевих виданнях. Так, 5 обласних газет на Рівненщині впродовж 15 жовтня розмістили однаковий матеріал під назвою Усі, крім Ляшка, витрачають сотні мільйонів на рекламу – експерт», – повідомили в комітеті.

Нагадаємо, за даними Комітету виборців України (КВУ), на виборчу кампанію на місцевих виборах 2015 року партії витратили від 1,8 млрд до 2 млрд гривень за два місяці. При цьому близько 1 млрд було витрачено на пряму політичну рекламу. За словами пана Кошеля, це крок до беззмістовності виборчої кампанії.

Вибори та ЗМІ

Фото – www.dsnews.ua

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *