Опозиція звинувачує НТКУ у розміщенні недобросовісної агітації. Канал це заперечує

Перший національний стверджує, що ролик під назвою «Останнє попередження» є передвиборною агітацією.

Заступник лідера «Батьківщини» Олександр Турчинов звинувачує Перший національний у трансляції ролику, який «містить бруд та цинічну брехню» проти лідерів опозиції. Про це він повідомив 5 жовтня на брифінгу, пише «Українська правда». Як зазначив Олександр Турчинов, 6-хвилинний ролик транслюється на  каналі з 2 жовтня.

За словами народного депутата  Руслана Князевича (фракція «НУ-НС»), згаданий ролик випускається під грифом політична реклама, однак не має передбачених законом атрибутів, зокрема вихідних даних про кандидата, який його замовив. Тому він вважає, що опозиція має право на відповідь – демонстрацію свого ролика у той самий час з відповідним хронометражем. «Ми звернулися до УТ-1, але я так розумію, що нам відмовили», – сказав пан Князевич.

За словами Руслана Князевича, опозиція також звернулася до ЦВК з вимогою витребувати у каналу дані про замовника ролику: «Однак, за попередньою інформацією з наших джерел такого роду замовлення здійснювалося оплатою з виборчого фонду одного з технічних кандидатів Партії регіонів, який балотується на одному з округів Києва». Тому опозиція має намір звертатись  щодо «недобросовісної агітації з боку влади» до міжнародних місій, дипломатичних установ та ПАРЄ.

Також представники опозиційної партії звернулися до Генеральної прокуратури та Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. Крім того, опозиція має намір подати до суду на Перший у тому випадку, якщо на каналі їм не дадуть можливості розмістити свої ролики, повідомляє УНІАН.

Прес-служба Першого національного у коментарі «Телекритиці» зазначила, що ролик під назвою «Останнє попередження» є передвиборною агітацією, розміщеною в ефірі каналу на замовлення суб’єкта виборчого процесу в порядку, передбаченому Законом України «Про вибори народних депутатів України». Його розміщення здійснювалося на підставі укладеного договору за рахунок коштів виборчого фонду. Тому під час трансляції в ефірі Першого національного цей програмний продукт був позначений спеціальними заставками «Передвиборна агітація», твердять в прес-службі НТКУ.

«Національна телекомпанія України звертає увагу на те, що згідно з нормами українського законодавства вона не може впливати на зміст матеріалів передвиборної агітації, окрім випадків, коли така передвиборна агітація містить заклики до зміни конституційного ладу, пропаганду насильства та розпалювання ворожнечі або відомості, недостовірність або наклепницький характер яких встановлені у судовому порядку», – повідомляє прес-служба.

При цьому НТКУ наголошує, що розуміє те, що деякі політичні партії використовують телевізійний ефір для фактичної антиреклами своїх опонентів, однак не має підстав до вилучення цих роликів. «Але спонукання виборців не голосувати за певного кандидата у депутати або партію – суб’єкта виборчого процесу є однією з форм передвиборної агітації в розумінні Закону України «Про вибори народних депутатів України». Зважаючи на це, НТКУ не має підстав для вилучення з ефіру таких матеріалів передвиборної агітації, якщо вони не порушують вимог законодавства», – зауважує прес-служба каналу.

Також НТКУ додає, що усі матеріали передвиборної агітації «чітко і недвозначно» відокремлюються від інших програм телеканалу спеціальними заставками «Передвиборна агітація». Крім того, такі матеріали не завжди співвідносяться з засадами редакційної політики телеканалу.

«Телекритика» звернулась до генерального директора НТКУ Єгора Бенкендорфа з проханням повідомити, хто є замовником ролику «Останнє попередження».

Фото – doznajemo.com

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *