ENEMO: «Чорний піар», «джинса», нові форми пропаганди – причини занепокоєння щодо висвітлення президентських виборів

«Чорні піар-кампанії», «джинса», неналежне маркування реклами та нові форми прихованої пропаганди у ЗМІ залишаються причинами для занепокоєння, особливо у поєднанні з відсутністю чітких механізмів накладання санкцій інституціями, що відповідають за нагляд за ЗМІ, вказується в звіті Міжнародної місії ENEMO.

25 березня Міжнародна місія ENEMO представила проміжний звіт за 9-21 березня 2019 року зі спостереження за черговими президентськими виборами в Україні. Принципи справедливості, рівноваги та неупередженості у висвітленні виборчих кампаній у ЗМІ недостатньо поважаються, включаючи відсутність рівного та неупередженого ставлення до всіх кандидатів, зазначається у звіті ENEMO.

Репортажі традиційних ЗМІ сильно поляризовані через корпоративні та політичні інтереси їхніх власників, а також тісно пов’язані з певними кандидатами у президенти. Принципи балансу та неупередженості у висвітлені виборчих кампаній не забезпечуються. Відсутнє рівне та неупереджене ставлення до всіх кандидатів на пост президента України.

Телебачення найбільш концентроване та поляризоване джерело інформації. Через відсутність обмежень на придбання рекламного простору, у деяких кандидатів є переваги над тими кандидатами, у яких менше ресурсів. Зростає негативна агітація між топовими кандидатами. Витрати на телевізійну політичну рекламу значно збільшилися за звітний період.

Кілька кандидатів залучили нетрадиційні форми політичної агітації з ознаками підсвідомої та прихованої політичної реклами. У звіті зазначається, що такі практики можуть мати суттєвий вплив на виборців.

Кандидати у президенти або їхні представники подавали велику кількість скарг до відповідних установ через розповсюдження неправдивої інформації про них і неможливість її спростувати у цих ЗМІ.

Станом на 15 березня Департамент контролю та аналізу Нацради отримав 106 скарг, з яких 102 скарги подано одним кандидатом (Юлією Тимошенко). Національна рада прийняла та опублікувала лише одне рішення після отримання висновку незалежної експертної ради. Нацрада продовжувала звертатися до ЗМІ, але без результатів.

На незалежність регіональних ЗМІ часто впливають місцеві органи влади. У більшості спостережуваних регіонів відзначається велика кількість випадків «чорного піару», «джинси» та неналежного маркування реклами у місцевих ЗМІ.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *