Джинса для всіх. Як сумські медіа розпочали виборчу кампанію

Олексій Захарченко

Вільний ринок прихованої політреклами, безкоштовні багатотиражні газети й фальшиві сторінки в фейсбуку, з якими бореться StopFake.

Хто з кандидатів уже піариться в медіа, які з видань працюватимуть на владу й опозицію та де розгорнеться найбрудніша боротьба між учасниками місцевих виборів? Сайт «Вибори і ЗМІ» продовжує цикл матеріалів про перебіг місцевої виборчої кампанії 2020 року в регіональних і місцевих медіа. Ми вже писали про ситуацію на Кіровоградщині, у Кривому Розі та на Полтавщині, у вільній частині Луганської області, на Миколаївщині та в Запоріжжі. На черзі Сумщина.

Сумські медіа традиційно сприймають будь-яку виборчу кампанію як можливість заробити, а кандидати й партії розглядають медіа як можливість вплинути на виборця. Тому практично для всіх місцевих засобів масової інформації питання «розміщувати чи не розміщувати джинсу?» навіть не стоїть на порядку денному.

Телебачення: про всіх і якнайбільше

Єдиний із чотирьох сумських телеканалів, який не розміщує в новинах замовних сюжетів, — філія Суспільної телерадіокомпанії «UA: Суми». При цьому суспільний канал не цурається політичних тем. Перед стартом виборчої кампанії в ефір вийшли шість випусків програми «Виборчий округ. Рік роботи» з аналізом досягнень нардепів-мажоритарників від Сумщини.

Із шести сумських мажоритарників щонайменше троє беруть активну участь у місцевих виборах. Тетяна Рябуха балотуватиметься на посаду мера Сум, а Ігор Молоток і Андрій Деркач очолили місцеві команди партій «За майбутнє» і «Наш край». Проте використовувати можливість безкоштовно «світитися» в ефірі суспільного телебачення вони не поспішають — жоден не взяв участі в запропонованому форматі, віддаючи перевагу оплаченим «теплим ваннам» на приватних телеканалах.

Решта три телеканали активно розміщують замовні матеріали в новинах. Найбільше джинси в новинах каналу ATV, що належить Анатолію Єпіфанову — керівнику Сумської обласної державної адміністрації в 90-х. Після торішніх парламентських і президентських виборів канал впав в анабіоз — різко зменшив кількість контенту власного виробництва й натомість почав ретранслювати NewsOne. За це Нацрада з питань телебачення і радіомовлення навіть оголошувала телеканалу попередження.

Та зараз ATV знов активно працює як регіональний телеканал. У кожному випуску новин каналу — по кілька матеріалів з ознаками замовності. Показовим є випуск новин від 2 вересня (цього дня в Сумах відзначають День визволення міста від нацистських загарбників). Із п’яти сюжетів, які увійшли до випуску, чотири — партійний піар: на користь «Слуги народу», «Опозиційної платформи — За життя», «Пропозиції» та «Європейської солідарності». Окрім цих політсил, у новинах з’являється прихована агітація за партії «За майбутнє», «Наш край», міського голову Олександра Лисенка тощо.

Телеканал СТС створив голова Сумської обласної державної адміністрації часів Януковича Юрій Чмир, та зараз він перейшов у власність народного депутата і бізнесмена Ігоря Молотка. У випусках новин СТС також можна побачити рекламні сюжети «За майбутнє», «Нашого краю», «Слуги народу», «Пропозиції» та Олександра Лисенка. Втім, СТС бодай намагається відокремлювати приховану рекламу від інших новин — усі політичні замовні сюжети виходять одразу після випуску новин у рубриці «У центрі уваги» і транслюються вже після того, як ведучий прощається із глядачами.

Найстаріший із приватних сумських телеканалів, «Відікон», належить іще одному колишньому голові ОДА часів Кучми — Володимиру Щербаню. Власник відійшов від політики й не втручається в роботу каналу. Тому на «Відіконі» з’являються замовні матеріали на користь будь-якої політичної сили чи кандидата, спроможного заплатити. Найчастіше серед героїв — голова ОДА Роман Грищенко, який піарить президента Зеленського та «Слугу народу»; міський голова Сум Олександр Лисенко, який піарить сам себе; партії «Наш край» і «За майбутнє». Дещо менша, ніж у новинах інших каналів, кількість замовних матеріалів пояснюється не редакційними стандартами: сюжет тут коштує дорожче, тому не всі кандидати можуть собі таке дозволити.

Газети: джинса як спосіб виживання

Як і в усій Україні, друковані ЗМІ Сумщини переживають непрості часи, тому виборча кампанія для них — можливість заробити, щоби прожити ще якийсь час. У Сумах залишилося три друковані тижневики: «Ваш шанс», «Панорама» і «ДС-экспресс». І в усіх виходить політична джинса.

«Панораму» заснував журналіст Євген Положій. Багато років він був головним редактором, але 2019 року відійшов від керівництва газетою. Видання публікує багато передвиборної агітації, яку замовляють практично всі активні в Сумах кандидати й політичні партії: «Наш край», «За майбутнє», «Слуга народу», «Пропозиція», «Батьківщина», Олександр Лисенко. Такі публікації маркують позначкою ІД, а у вихідних даних газети є пояснення: матеріали з цією позначкою «друкуються згідно з Договором про публікацію інформаційних матеріалів». Щоправда, закон вимагає позначати рекламні матеріали позначками «Реклама» чи «На правах реклами», але…

Наприкінці 2018 року змінився головний редактор і власник газети «ДС-экспресс». Її придбав депутат міської ради Євген Касяненко, який балотується цього разу від «Європейської солідарності». Крім свого власника та його партії, газета рекламує «Наш край», «Слугу народу» та Олександра Лисенка. Прихована агітація виходить, як правило, під рубрикою «Пряма мова», із позначкою (Р) або без маркування взагалі.

«Ваш шанс» — єдина із сумських газет, яка змогла зберегти пристойний наклад. Власниця — колишня редакторка видання Вікторія Федірко. Газета розміщує матеріали типових для Сум замовників: партій «Слуга народу», «Наш край» і «За майбутнє», Олександра Лисенка та інших. Прихована реклама виходить у рубриці «Політика».

Журналіст Євген Даниленко кілька років тому заснував газету «Наша сотня», яка активізується лише перед виборами, виконуючи роль агітаційного рупора чи інструменту чорного піару. Свого часу газета активно «мочила» тогочасного мера Сум Геннадія Мінаєва. А під час цієї виборчої кампанії «Наша сотня» славить «Опозиційну платформу — За життя» і Юрія Чмиря.

2020 року Даниленко заснував ще одну газету — «Азимут Сум», яка прославляє голову ОДА Романа Грищенка, Зеленського і партію «Слуга народу», а також критикує конкурентів чинної влади, зокрема «Європейську солідарність».

Обидві газети перед виборами друкують стотисячними тиражами й безкоштовно розкладають у поштові скриньки сумчан.

Онлайн-видання: «Наш край» та інші

Як і в газетах та на сайтах телеканалів, в онлайн-виданнях Сумщини панує джинсовий плюралізм. Та є партія, яку тут люблять найбільше, — «Наш край», її в регіоні очолює чинний нардеп-мажоритарник Андрій Деркач.

Видання «Данкор онлайн», окрім реклами «Нашого краю», публікувало матеріали з ознаками замовності на користь «Слуги народу», «Європейської солідарності» та Радикальної партії Ляшка. Такі публікації виходять як у рубриці «Статті. Політика», так і у стрічці новин. Деякі матеріали позначені значком ®, інші не марковані взагалі.

Видання The Sumy Post активно розміщує агітаційні матеріали Деркача і партії «Наш край». Такі публікації виходять також на сайтах-партнерах The Sumy Post у Глухові, Конотопі і Шостці.

Також у виданні виходили матеріали на користь голови ОДА Романа Грищенка. Жодних рекламних позначок на цих матеріалах редакція не ставить.

Єдиний сайт із сумської топтрійки, який коректно позначає політичну рекламу, — Sumy.Today. Видання публікує багато агітматеріалів Андрія Деркача і «Нашого краю», є також реклама «Європейської солідарності», але біля кожного матеріалу — позначка «На правах реклами».

До «медіахолдингу» Євгена Даниленка, крім двох безкоштовних газет, входять сайти «Азимут Сум» і «Сумські дебати». Вони активно просувають голову ОДА Романа Грищенка.

Соцмережі: реклама і фейки

Технологи всіх ключових кандидатів і політсил уже зрозуміли, наскільки важливі соціальні мережі для успіху на виборах у наш час. Найактивніше в соціальних мережах працюють «Наш край», «За майбутнє», «Опозиційна платформа — За життя» та «Європейська солідарність».

Специфічний інструмент передвиборної боротьби в соціальних мережах, який застосовують сумські політики — створення фейкових сторінок рейтингових кандидатів, які поширюють невигідні цим кандидатам меседжі. Цю технологію випробувати торік і тепер вона знов актуальна.

У кінці серпня у фейсбуку синхронно виникли фейкові сторінки лідера сумського осередку «ОПЗЖ» та ймовірного кандидата на посаду міського голови Сум Юрія Чмиря та колишнього нардепа, потенційного кандидата в депутати обласної ради від «Європейської солідарності» Олега Медуниці. Тепер справжній Медуниця розповідає, як боротися з ботофермами Чмиря. Для цього він звернувся до StopFake. Організація спростувала фейк, але сторінку фальшивого Медуниці з 44 лайками не видалили, а лише позначили дописи як неправдиву інформацію.

Фото: everyday.sumy.ua

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *