Колишні ахметовські проти нових ахметовських. Як медіа Запоріжжя розпочали виборчу кампанію

Наталія Виговська

Хто з кандидатів уже піариться в медіа, які з видань працюватимуть на владу й опозицію та де розгорнеться найбрудніша боротьба між учасниками місцевих виборів? Сайт «Вибори і ЗМІ» продовжує цикл матеріалів про перебіг місцевої виборчої кампанії 2020 року в регіональних і місцевих медіа. Ми вже писали про ситуацію на Кіровоградщині, у Кривому Розі та на Полтавщині, у вільній частині Луганської області та на Миколаївщині. На черзі Запоріжжя. Колишні ахметовські проти нових ахметовських — головна передвиборна інтрига цього міста.

Найбільше медіаресурсу, який можна використати під час виборчої кампанії, в Запоріжжі має нинішній мер Володимир Буряк. Хоча це й не цілком його досягнення — радше надбання «Запоріжсталі», себто холдингу Ріната Ахметова, завдяки якому Буряк кілька років тому очолив обласний центр. І хоча зараз «Запоріжсталь» просуває на виборах інших людей і партію, мер прямує до своєї мети: залишитися на посаді міського голови Запоріжжя. Він має партію «імені себе» — «Єднання», голова якої за сумісництвом очолює муніципальне телебачення.

Не менш потужні медійні можливості й у представників партії «Порядок» — нового фаворита ахметовського холдингу, найбільшого промислового комплексу регіону. Інші кандидати, які вже заявили про наміри балотуватися, сильно програють у медійних потужностях. Як і представники політичних партій, популярних на всеукраїнському рівні. Мабуть, головна їхня перевага — можливість вільно замовляти приховану рекламу у друкованих і онлайн-медіа.

Буряк і «Єднання»

Муніципальний телеканал Z, якому в 2020 році депутати Запорізької міської ради запланували виділити 24 мільйони гривень грошової підтримки, — головний медійний рупор команди нинішнього мера. У структурі власності телеканалу на 31 грудня 2019 року кінцевим бенефіціаром / власником є Володимир Вікторович Буряк, міський голова Запоріжжя, який «здійснює вирішальний вплив як голова Запорізької міської ради, якій належить 100% статутного капіталу суб’єкта інформаційної діяльності». Частина депутатів міськради періодично намагалася змінити концепцію одноосібного використання муніципального телеканалу для нескінченного піару міського голови, але безрезультатно. Нині позиції мера на муніципальному каналі стали ще міцнішими. Після створення політичної партії «Партія Володимира Буряка “Єднання”» головою нової політсили став Олександр Коваленко — головний редактор каналу Z та ведучий авторської програми «Про головне». Саме в ефірі цієї програми тепер періодично засідають його однопартійці, розповідаючи, як чудово працює міська влада.

Колишня муніципальна газета «Запорозька Січ» та її сайт змінили форму власності ще на початку 2019 року. Власницею стала Анастасія Богданова, керівниця Jobs Cafe, що належить депутату Запорізької облради Артуру Гатунку. Зміст газети не змінився: мер Володимир Буряк був і залишається головним інформаційним приводом, альфою й омегою всіх подій, що відбуваються в місті. Він, а тепер і члени його команди з партії «Єднання», весь час роблять значущі справи, про які повинне знати все Запоріжжя. Й шанси дізнатися чималі: випуск за 10 вересня надрукували накладом 100 тисяч (!) примірників.

Сайт «Плотина» виник порівняно нещодавно. Своїх власників він не розкриває, а в контактах указана людина, яка проводить ігри «Що? Де? Коли?» й не має видимого зв’язку із журналістикою. Судячи з цифр SimilarWeb, показники «Плотини» йдуть угору попри те, що новини видання — нескінченний Буряк і його «Єднання», що розповідають про свою успішну роботу з поліпшення життя мешканців Запоріжжя.

«ЗП Информ» — сайт без жодної інформації про редакцію та закритою статистикою, але варто задати на ньому в пошук словосполучення «Володимир Буряк», як позиція анонімної редакції стає очевидною.

Телеграм-канал «Запоріжжя_інфо» ще нещодавно називався «Коронавірус_Запоріжжя». Коли канал перейменували, він утратив майже половину підписників, але близько восьми тисяч усе ж залишилися. Тепер, окрім коронавірусної статистики, читачам пропонують позитивні новини про Буряка і його однопартійців — часто ті самі, що виходять у лояльних медіа.

Певний свого медійного ресурсу, Буряк може дозволити собі роками ігнорувати всі медіа, крім лояльних до нього (окрім розміщення прихованої реклами). Інші мають шанс хіба що отримати відповідь на офіційний запит через пресслужбу, й то не завжди. Міський голова відмовляється проводити пресконференцію, ігнорує звернення журналістів і мітинги під стінами мерії.

«Метінвест» і «Порядок»

На парламентських виборах 2019 року промислова група Ріната Ахметова, що володіє в Запоріжжі комбінатом «Запоріжсталь», поставила на «Опозиційний блок». Попри те, що позитивними новинами про партію та її обличчя були забиті ефіри, шпальти та новинні стрічки лояльних до бізнесу Ахметова медіа, «Опоблок» провалився. Втім до місцевих виборів «Метінвест» готується за тією самою стратегією. Тільки «команда Буряка» (учасником якої був і керівник «Запоріжсталі» Ростислав Шурма), яку ахметовські медіа просували на місцевих виборах 2015 року під партійним брендом «Опоблоку», тепер не з ними.

Новий бренд, який розкручують медіа Ахметова, — партія «Порядок». Її обличчя — нардеп-мажоритарник і ахметовський менеджер Муса Магомедов (голова партії та ймовірний кандидат на посаду міського голови) і перший заступник голови Запорізької обласної ради Єгор Семенков.

Телеканал ТВ-5 на 100 % належить ПАТ «Запоріжсталь», яка, у свою чергу, через купу пов’язаних компаній належить навпіл Рінату Ахметову й Вадиму Новинському. Телеканал, який ще нещодавно відчайдушно піарив «Опоблок», тепер має нових героїв: «Будинок нахилився і тріщить по швах, а ліпнина падає на голови. Мова про багатоповерхівку на вулиці Незалежної України. Її мешканці не на жарт налякані, активістам партії Порядок розказали — будинок скоро може обвалитись». До речі, майже всі медіа з ахметовського пулу написали, як партія «Порядок» допомагає ліквідувати тріщини в цьому будинку. Враховуючи лідерство ТВ-5 на місцевому телеринку, політичний бренд «Порядок» має шанс, принаймні, стати впізнаваним у регіоні.

Газета «Панорама» виходить накладом у 70 тисяч примірників і має найбільше передплатників серед друкованих медіа регіону. П’ять років тому, коли Володимир Буряк ішов до перемоги на виборах мера під прапорами «Опоблоку» й Ахметова, газета називалася «Індустріальним Запоріжжям» і виходила п’ять разів на тиждень (власне «Панорама» була тижневим, четверговим випуском). Тоді вона стала важливим інструментом просування образу головного інженера «Запоріжсталі» Буряка, гідного стати мером. Виконавши це завдання, щоденна газета закрилася — залишився тижневик «Панорама».

Кінцевий власник товариства з обмеженою відповідальністю «Редакція газети “Индустриальное Запорожье”» — «ТОВ “Дівата Груп”», засноване двома фізичними особами із Запоріжжя й Василівки, які внесли до статутного фонду по 625 тисяч гривень. Тут, як і в усіх медіа «Запоріжсталі», тріщать по швах будинки, а перші шпальти заповнені відвертою джинсою партії «Порядок» та Єгора Семенкова на зразок: «Призвана работать для человека. Активисты партии Порядок представили областную программу, с которой пойдут на выборы».

Після закриття «Індустріального Запоріжжя» сайт «Індустріалка» став самостійним онлайн-виданням. Але це не допомогло його контенту: видання переповнене «Порядком», Мусою Магомедовим, Єгором Семенковим, «Запоріжсталлю» й «Метінвестом», із наближенням місцевих виборів перетворюючись на агітку.

Сайт «Перший запорізький» не розкриває читачам жодної інформації ані про власників, ані про редакційну команду. Шаблонні новини у стрічці пересипані піар-повідомленнями про Магомедова, «Метінвест» і знов Магомедова.

Всі інші

Офіційно заявили про намір брати участь у мерських перегонах п’ятеро кандидатів. Один із них, представник «Батьківщини» Віталій Рябцев, має медійну підтримку сайту «Акцент», що входить до топп’ятірки запорізьких онлайн-медіа. Депутат Запорізької міської ради від «Батьківщини» запекло критикує чинного міського голову, використовуючи для цього, зокрема, й «Акцент» (Буряк дає здачі у своїх медіа). Разом із Рябцевим «Акцент» просуває й партію — в жодному іншому запорізькому ЗМІ не прочитаєш, що «Батьківщину» «підтримують найкращі».

Телеканал «Алекс» офіційно належить дружині президента компанії «Мотор Січ» В’ячеслава Богуслаєва. Раніше кінцевим бенефіціаром у структурі власності був Андрій Кононенко, співвласник ТОВ «Гарант Інвест» (структура акціонерного товариства «Мотор-Банк». «Алекс» просуває фракцію «Нова політика» в міській раді, розповідаючи, як депутати допомагають педагогам, школам і дитсадкам. Допомагає «Новій політиці» й газета «Позиція» та однойменний сайт, що належать структурам «Мотор Січі».

Онлайн-видання «Голос Запоріжжя», яке не розкриває ні власників, ні редакції, публікує чимало замовних матеріалів про партію «За майбутнє» та її місцевих представників. Хоча тут же з 2019 року частенько виходить джинса «Опозиційної платформи — За життя».

«Європейську солідарність» та її ситуативного сателіта — партію «Демократична сокира» — підтримують онлайн-видання «РегіонНьюз» і «Форпост». Останній заснували один із лідерів «Демсокири» Юрій Гудименко та Олег Чернов, у якого у фейсбуку можна прочитати, що він працює й у редакції видання, і в «Європейській солідарності». Крім позитивних матеріалів про «Європейську солідарність» та її лідера Петра Порошенка, на сайт часто пишуть про політика з цієї партії Ігоря Артюшенка.

У незалежних рейтингових виданнях, наприклад, «МІГ» чи 061, виходять матеріали з ознаками замовності на користь «Слуги народу» та «За майбутнє». Засновниками газети «МІГ» є громадська організація; в останніх трьох випусках видання друга шпальта заповнена іміджевими матеріалами «Слуги народу». 061, що входить до мережі CitySites, у своїй рекламній рубриці «Политические новости» також найчастіше публікує матеріали на користь «Слуги народу» та «За майбутнє», періодично розбавляючи їх піаром «Єднання» Буряка.

Втім є шанс, що мешканці Запоріжжя дізнаються про потенційних обранців не лише те, що вони пишуть на білбордах і говорять у рекламних сюжетах. На початку вересня запрацював новий проєкт від Запорізького центру розслідувань Сергія Сидорова та «Наші гроші.Запоріжжя» Юрія Сидорова. Журналісти спільного проєкту будуть розповідати запорожцям про вибори за новими правилами, випускати аналітичні матеріали й огляди, зустрічатися із запорожцями, щоб допомогти їм стати більш інформованими й адекватно реагувати на нереальні обіцянки кандидатів, якими повняться регіональні медіа.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *