Телебачення та соціальні мережі найбільше вплинуть на вибір громадян на місцевих виборах – Ольга Айвазовська

Голова правління громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська розповіла «Детектору медіа» про позитивні та негативні нововведення на місцевих виборах після ухвалення у липні нового Виборчого кодексу.

У ЗМІ керівниця «Опори» неодноразово зазначала, що з ухваленням кодексу, настануть колосальні зміни, які мають змінити думку громадян про вибори. Вони думатимуть про вибори як про своє конституційне право, а не щось брудне і скандальне. Позитивні зміни мають привчити виборців до думки, що голос не продається. А тих, хто балотується, відучити підкуповувати виборців «гречкою». Тепер за це буде сувора кримінальна відповідальність.

Водночас пані Айвазовська наголошує, що не варто було міняти виборчу систему менш, ніж за рік до дня голосування.

– Ольго, що позитивного з’явилося в новому Виборчому кодексі?

– Серед позитивних моментів можу назвати забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та трудових мігрантів, людей з інвалідністю і впровадження обов’язкових для партій гендерних квот на рівні 40%. Також посилення санкцій за виборчі порушення з криміналізацією злочинів, які особливо небезпечні для кінцевого результату виборів.

– Що негативного додалося або не вдалося змінити?

– Партизація місцевих виборів та монополія партій на висування кандидатів до абсолютної більшості місцевих рад; запровадження 25% виборчої квоти для просування вгору по списках політичних партій; неврегульованість висновків та відсутність критеріїв для військових цивільних адміністрацій (ВЦА) щодо небезпеки проведення виборів у зоні ООС на підконтрольній уряду території. А також наявність суттєвих помилок у тексті закону, наприклад, щодо порогової вартості агітаційної брендованої продукції кандидатів, яка буде визнаватись підкупом виборців (від 1,02 грн).

– Що, на вашу думку, найбільше впливає на вибір громадян: а) теле і радіореклама; б) зовнішня реклама; в) теледебати; г) інше?

– Телебачення та соціальні мережі.

В ефірі «Суспільної студії» на «UA:Першому» 8 вересня Ольга Айвазовська зазначила, що у виборчому процесі є колосальний прорив у частині реалізації прав громадян. «У нас з’явилися справжні гендерні квоти. Раніше було формально 30% списку. Партія могла включити ці 30% у кінець списку, де не було жодних шансів отримати представницький мандат. Зараз у кожній п’ятірці має бути два до трьох представників різної статі. Плюс – це 40% квота, це вже на рівні Європейського Союзу. Вона присутня і в мажоритарній складовій у громадах до 10 тисяч виборців. Якщо не самовисуванці, а партія реєструє кандидатів, то має бути збережена квота», – сказала вона.

Серед хороших нововведень пані Ольга назвала й те, що громадяни позбавляються так званої виборчої прописки. Тепер кожен може визначити свою виборчу адресу там, де фактично проживає. «У нас 6 млн громадян проживають не за місцем реєстрації. Зараз будь-хто може до 10 вересня звернутися до відділу введення державного реєстру і змінити виборчу адресу», – зауважила вона.

Ще одним позитивом стало посилення санкцій за порушення на виборах. «Протягом усієї незалежності України у всіх склалася думка, що на порушення ніхто не реагує, санкції не є пропорційними. Тобто є порушення, які впливають на кінцевий результат, а поліція належним чином не реагує, винуватці не притягуються до відповідальності. Це перші вибори, коли підкуп виборців стане тяжким і особливо тяжким злочином. Це означатиме, що поліція матиме право на негласні оперативні слідчі дії з метою доказової бази. І всі факти справи будуть базуватися не на свідченнях учасників. Це було неефективно. Зараз буде інакше», – запевнила Ольга Айвазовська.

Наразі парламент визначив, що навіть агітаційна продукція із символікою вартістю більше 1 грн 2 коп. є підкупом. «Гречка стала підкупом. Організатору підкупу – до 6 років ув’язнення. Громадянину, який продасть свій голос, – до 2 років обмеження волі, до 2 років громадських робіт, або штраф до 6500 грн. Тому, якщо ви берете 500 грн за продаж голосу, подумайте, чи воно того вартує. Дехто думає, що голос – це право власності, але це не так. За продаж голосу будуть серйозні санкції. Є й інші порушення, які зараз є шанс розслідувати, на відміну від попередніх виборів», – сказала керівниця «Опори».

До негативних нововведень Ольга Айвазовська віднесла партизацію, відсутність критеріїв для військових цивільних адміністрацій (ВЦА) щодо небезпеки проведення виборів у зоні ООС на підконтрольній уряду території тощо. Партизація – це монополія партій. За словами пані Айвазовської, Венеційська комісія визначає, що має бути змагальність між партіями й іншими організаціями, тобто незалежними кандидатами. У нас, по суті, всі громади є партизованими. «Лише партії мають право на висування в громадах, де понад 10 тисяч виборців. І це сталося настільки близько до дня голосування, що є також порушенням стандартів щодо незмінності законодавства в частині виборчої системи за рік», – зазначила експертка.

Також керівниця «Опори» додала, що на цьогорічних місцевих виборах значно більше є за що боротися, бо відбулося укрупнення громад, відбувається фінансова децентралізація. До того ж, за її словами, змінюються тренди, змінюється виборче законодавство. Коли законотворці зрозуміли, що штамп прописки у паспорті не дорівнює конституційному праву громадян обирати владу, то стало зрозуміло, що зміна виборчої адреси не є великою проблемою. Бо станом на 8 вересня всього 30 тисяч громадян з 27 млн, які мають право голосувати на місцевих виборах, змінили виборчу адресу.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *